Zonnepanelen in België | Verschillen per gewest

In België zijn zonnepanelen ook erg populair. Zonnepanelen in België zijn interessanter dan in de omringende landen door de lage lening en de snelle terugverdientijd. Daarnaast is het aantal zonnepanelen geplaatst de afgelopen jaren erg gegroeid.

zonnepanelen in België

De terugverdientijd

In België heb je de investering in je zonnepanelen al in zo’n maximum tijd van 6 jaar terugverdiend. De levensduur van de panelen ligt tussen de 25 en de 40 jaar. Zo heb je dus minstens 20 jaar lang een gratis opbrengst aan energie. Echter zijn er wel verschillende factoren van invloed op de terugverdientijd. Zo moeten de prijs van de randapparatuur, de kosten van installatie, de stroomprijs, de temperatuur en de hellingsgraad van het dak ook meegenomen worden. Ook verschilt de terugverdientijd in België per regio en gewest.

Verschillen per gewest

Het energiebeleid in België verschilt per gewest. Zo zijn er dus verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ze verschillen onder anderen in subsidies, regelgeving en andere aspecten. Zo biedt de Vlaamse overheid een investeringspremie voor de aanschaf van zonnepanelen als compensatie voor het afschaffen van de terugdraaiende teller. Wallonië werkt met een prosumententarief. Hierbij wordt een compensatie betaald voor het gebruik van het netwerk. Brussel werkt met groenestroomcertificaten. Hierbij worden jaarlijks waardebonnen verkocht aan energieleveranciers. Ook zijn er groene leningen en premies op gemeentelijke basis beschikbaar voor zonnepaneleninstallaties.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Het aantal zonnepanelen dat er nodig is, hangt af van hoeveel energie je verbruikt. Meer elektriciteit opwekken dan er nodig is, werkt in België anders. Wanneer je in België meer energie produceert dan je zelf nodig hebt, krijg je geen geld terug. Voor het overtollige stroom krijg je dus geen terugleververgoeding zoals in Nederland. Het is daarom in België zeker af te raden om een te zware installatie aan te kopen.

Aantal kWh elektriciteit verbruik

Vaak wordt er gerekend met 1000 kWh aan verbruik van elektriciteit per persoon. Dit is ongeveer 1176 Wp. Echter schijnt het licht bijvoorbeeld voor iedereen in hetzelfde huis, dus dat zorgt bij meer personen niet voor meer verbruik van stroom. Daarom kun je voor een gezin op zo’n 3500 kWh rekenen, waarvan je als gezin ongeveer 3150 kWh uit je zonnepanelen wil halen. Dit komt neer op 3705 Wp.

Opbrengst per zonnepaneel

Maar hoe veel elektriciteit breng één zonnepaneel nu op? Dat is belangrijk om te weten. Eén zonnepaneel brengt gemiddeld 400 Wp op. Wanneer je als gezin dus 3705 Wp uit zonne-energie wil halen, reken je dit uit door 3705 Wp te delen door 400 Wp. Je komt nu uit op ongeveer 10 zonnepanelen. Er vanuit gaand dat een zonnepaneel meestal een afmeting heeft van 99 x 165 cm, kun je op deze manier ook gemakkelijk de oppervlakte berekenen die nodig is om genoeg stroom op te wekken. De opbrengst hangt echter ook af van andere factoren, bijvoorbeeld van het weer en of je panelen toegang hebben tot voldoende zonlicht. Ook het onderhouden van je zonnepanelen zorgt op de lange termijn voor een hogere opbrengst.

zonnepanelen belgie

Wat zijn de kosten?

Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen, ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten en de huidige prijzen. De meest gekozen maateenheid voor de prijs van zonnepanelen is Wattpiek (Wp). De prijs van zonnepanelen in België ligt dan ook tussen de € 1,06 en € 1,25 per Wattpiek. Wanneer je een los zonnepaneel aanschaft van 400 Wp zal de inkoopprijs hiervan liggen tussen de € 425 en € 500. Een installatie van 9 panelen kost zo’n € 4.100. Dit is een gemiddelde installatie.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Aantal zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen zijn daarnaast ook afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je laat plaatsen. Zo kosten zonnepanelen per Wattpiek € 1,25 wanneer je 3 panelen aanschaft, terwijl je bij de aanschaf van 9 panelen € 1,14 per Wattpiek betaalt.

Btw-tarief

In België bestaan verschillende Btw-tarieven voor zonnepanelen. Zo heb je het verlaagd Btw-tarief van 6% voor woningen ouder dan 10 jaar. Woningen jonger dan 10 jaar zullen te maken hebben met een Btw-tarief van 21%. Wanneer je wil profiteren van een verlaagd Btw-tarief van 6% zijn er nog wel andere voorwaarden waar je woning aan moet voldoen. Zo moet het om een privéwoning gaan, de levering van de materialen moet uitgevoerd worden door een installateur en de installateur moet getuigen dat de woning daadwerkelijk niet ouder is dan tien jaar. Wanneer je woning hier aan voldoet, zal je zonnepanelen kunnen aanschaffen met een Btw-tarief van 6%. Echter ligt er momenteel een voorstel dat pleit voor een algemeen verlaagd Btw-tarief op zonnepanelen van 6%.

Is er in 2023 nog subsidie voor zonnepanelen?

Ja, er is nog subsidie voor zonnepanelen in 2023, maar deze is gehalveerd ten opzichte van voorgaande jaren. Vanaf 1 januari 2023 bedraagt de premie € 150 per kWp voor installaties tot 4 kWp en € 75 per kWp voor vermogen boven de 4 kWp tot 6 kWp. Let op: Deze premie is stopgezet sinds 1 januari 2024. Daarnaast zijn de groenestroomcertificaten verder afgebouwd in 2023. Toch kunnen bedrijven die investeren in energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen nog steeds subsidies, premies of advies krijgen van verschillende instanties. 

merk zonnepanelen kiezen

Welk zonnepanelen merk kiezen?

Je kunt in België natuurlijk ook kiezen uit verschillende merken van zonnepanelen. Zo zijn er bekende internationale merken, maar ook lokale fabrikanten. Sowieso is het aan te raden om je zonnepanelen door erkend keurder te laten plaatsen. Zonnepaneelmerken worden toegedeeld in het Tier systeem. Hierin bestaan 3 categorieën, namelijk Tier 1, Tier 2 en Tier 3.

Tier 1 zijn de bekendste en betrouwbaarste merken, Tier 2 zijn de wat jongere merken die in de toekomst nog ontwikkeld kunnen worden en Tier 3 omvat merken die pas net bestaan en zich alleen nog maar richten op het manueel produceren van zonnepanelen. Criteria die meegenomen worden om merken in te delen zijn de productgarantie en het gemiddeld rendement. We lichten hieronder bekende merken van de categorie Tier 1 toe. Bekijk de vergelijking van de beste merken.

SunPower

SunPower is een merk afkomstig uit Amerika. Het staat bekend om zonnepanelen met hoge rendementen. Daarnaast is de garantieperiode van SunPower over het algemeen vrij lang.

LG Solar

LG Solar maakt deel uit van het bekende elektronicabedrijf LG. Het produceert zonnepanelen die hoog zijn in efficiëntie en daarnaast er betrouwbaar zijn. Ook op kwalitatief gebied hebben ze een goede reputatie.

REC Solar

REC Solar is een Europese fabrikant van zonnepanelen die hoogwaardige zonnepanelen produceert. Oorspronkelijk heeft het bedrijf Scandinavische roots, maar het heeft een zeer goede reputatie over heel de wereld. Daarnaast leveren ze relatief meer energie dan andere merken.

Is zonne-energie dé oplossing?

Zonne-energie is zeker een belangrijk onderdeel van onder andere het probleem van klimaatverandering en het is één van de meest toegankelijke hernieuwbare energiebronnen. Daarnaast draagt het bij aan een duurzame energietoekomst met groene energie. Daarentegen is het niet de enige oplossing. Hieronder volgen enkele redenen waarom zonne-energie wel als groot voordeel beschouwd kan worden.

Besparing

Zonnepanelen plaatsen, zorgt voor een flinke besparing. Helemaal als je kijkt naar de stijgende energieprijzen van dit moment. Gemiddeld bespaar je als huishouden met 3 panelen € 306 per jaar en met bijvoorbeeld 16 panelen zelfs € 1.632!

De waarde van je huis

Het aanschaffen van zonnepanelen is een duurzame investering. Dit is dan ook de reden dat je huis meer waard wordt. Zo stijgt een woning ongeveer € 5.000 in waarde wanneer er zonnepanelen op het dak liggen. Ook worden huizen met zonnepanelen sneller verkocht.

Milieuvriendelijk

Zonne-energie maakt gebruik van een hernieuwbare energiebron, de zon, die onuitputtelijk is. Het opwekken van zonne-energie door middel van een zonnepaneel produceert geen directe uitstoot van broeikassen en draagt daarmee bij aan het verminderen van de koolstofvoetafdruk en het beperken van klimaatverandering.

Veilige investering

De investering in zonnepanelen kan je al in 5 jaar terugverdiend hebben. Na deze periode betaal je voor je eigen groene stroom niets meer. Je bespaart dan ook een fijn bedrag als je het vergelijkt met je huidige energierekening.

premies zonnepanelen belgie

Premies zonnepanelen

In België is er sprake van een investeringspremie op zonnepanelen. De huidige premie loopt van 1 januari 2021 tot het einde van 2023. Om deze premie te ontvangen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Daarnaast heeft ieder Belgisch gewest een eigen vorm van subsidie. Hieronder lichten we deze toe.

Voorwaarden investeringspremie

De zonnepanelen die je aanschaft, moeten geplaatst worden door een aannemer. Dit geldt voor bestaande woningen of nieuwbouwwoningen die een bouwaanvraag hebben tot 31 december 2013. De reden hiervan is dat het gericht is op investeringen die niet onder het verplicht minimumaandeel hernieuwbare energie vallen. Die regeling is namelijk ingegaan vanaf 1 januari 2014. Daarnaast kan er per woning maar één premie voor een pv-installatie worden ontvangen en de premie wordt alleen maar toegekend wanneer je geplaatste zonnepanelen binnen 2 maanden na het eerste gebruik zijn aangemeld bij de distributienetbeheerder.

Hoogte subsidies gewesten

Hoeveel subsidie krijg je dan per gewest voor je zonnepanelen? Ten eerste is de maximale Vlaamse premie voor zonnepanelen sinds 1 januari 2023 vastgesteld op € 750. Je krijgt daar voor de eerste 4 kilowattpiek (kWp) € 150 per kWp. Daarna krijg je tot 6 kWp € 75 per kWp. Boven de 6 kilowattpiek houdt de premie vanuit de overheid op. Ten tweede werkt Brussel met groenestroomcertificaten. Zo krijg je tot € 790 per jaar gedurende tien jaar. Ook kan je gebruik maken van een groene lening. Dit is maximaal € 25.000 met een interestvoet van 0 tot 2% en een looptijd van maximaal 30 jaar. Verder is er nog sprake van een gemeentelijke premie die per gemeente verschilt. Als laatste betaalt Wallonië 54,27 % van het prosumententarief terug. Ook kun je een eenmalige premie van € 152 ontvangen voor de installatie van een digitale meter.

Omvormer

Iedere zonnepaneleninstallatie heeft minimaal één omvormer nodig. Een omvormer zet de geproduceerde energie van de zonnepanelen om naar wisselstroom. De levensduur van een omvormer is korter dan die van zonnepanelen. Omvormers hebben gemiddeld een levensduur van 8 tot 12 jaar, waar zonnepanelen een levensduur hebben van zo’n 25 zonder dat ze veel rendement verliezen.

Welke omvormer kiezen?

Welke omvormer kun je nu het beste kiezen voor je zonnepanelen? Dit is afhankelijk van de hoeveelheid vermogen van de installatie. Bij een installatie van 3 kWp zal je een omvormer nodig hebben tussen de 2,5 kWp en 3,3 kWp. Dit komt neer op het feit dat de omvormer 90 tot 110% van de installatie aankan. Zo bereik je een maximaal rendement voor je zonnepanelen. Omdat in België zo goed als nooit het absolute piekrendement wordt behaald, kiest men echter vaak voor een omvormer die 90% van de totale zonnepanelen installatie. Dit wordt ‘onderdimensioneren’ genoemd. In dit geval zijn dan de aanschafprijs van de omvormer en de installatiekosten ook lager.

Merken omvormers

De meerderheid van de omvormers in België zijn gemaakt door de Duitse fabrikant SMA. Daarnaast neemt het aantal omvormers van Aziatische fabrikanten ook toe in België. De meest aangeschafte omvormers in België zijn daarnaast van SolarEdge uit Israël, Enphase uit de Verenigde staten, Fronius uit Oostenrijk, Omnik uit China en Goodwe uit China.

Veelgestelde vragen

Hoeveel zonnepanelen mag ik maximaal leggen België?

+
Er is geen limiet bepaald op de hoeveelheid zonnepanelen dat je mag laten installeren.

Wat kost het om 10 zonnepanelen te laten plaatsen?

+
Een zonnepaneel systeem met 10 panelen en 4.000 Wattpiek kost ongeveer € 4500.

Waarom niet te veel zonnepanelen?

+
Als er veel zonnepanelen in je buurt zijn, kan dit tot problemen op het elektriciteitsnet leiden.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling

2*. Aantal zonnepanelen

3*. Uitvoermoment

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes