Zonnepanelen voor je appartement | Het delen van zonnepanelen

Veel mensen weten niet dat zonnepanelen prima op een appartement toegepast kunnen worden. Een bijkomend voordeel: het hoeft helemaal niet zo duur te zijn! Zonnepanelen zijn in de loop der tijd namelijk kleiner, efficiënter en vooral veel goedkoper geworden.

Zonnepanelen voor je appartement

Zonnepanelen kopen is een hele slimme keuze

Als we aan een set zonnepanelen denken, denken we vaak aan een goedgevuld dak van een grote woning. Zonnepanelen zijn echter ook zeer geschikt voor appartementen. Op het moment dat je ze niet op het dak kunt laten plaatsen, kun je ze zelfs aan het balkon hangen! Een zonnepanelen appartement is dus een goede optie voor mensen die op zoek zijn naar een manier om bij te dragen aan groene stroom. Met de opgewekte stroom draag je bij aan een duurzamere wereld, zul je minder energiekosten maken en ben je minder afhankelijk van een energiemaatschappij. Dat is wel zo fijn!

Collectief zonnepanelen op een gemeenschappelijk dak van een appartementencomplex

Het plaatsen van collectieve zonnepanelen op een gemeenschappelijk dak van een appartementencomplex kan een goede optie zijn om energie te besparen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Een paar aandachtspunten om op te letten zijn het uiterlijk van het dak, een goede prijsindicatie van de zonnepanelen en het is belangrijk om te weten dat de winst van zonnepanelen verdeeld zal moeten worden met alle andere deelnemende mensen uit het appartementencomplex.

Zonnepanelen kopen als Vereniging van Eigenaren (VVE)

Wellicht ben je als particulier op zoek naar de beste manier om zonnepanelen te kopen. Als je aangesloten bent bij een VVE is het interessant om eens te onderzoeken of je zonnepanelen als VVE zou kunnen aanschaffen. Door zo’n grotere, collectieve inkoop krijg je als VVE waarschijnlijk een veel scherpere prijs voor zonnepanelen aangeboden. Op een appartementengebouw kan eenvoudig en snel een efficiënte, grote en goedkope installatie geplaatst worden waar iedereen van kan profiteren.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Bevestig zonnepanelen eenvoudig aan het balkon

Een goed alternatief op het plaatsen van zonnepanelen op het dak, is het plaatsen van eigen zonnepanelen op het balkon. Een zonnepaneel kan namelijk aan een balkon gehangen worden! Of je er nu 1, 2 of 4 zonnepanelen wil. Als je eventueel al bezig bent met het verbouwen van je appartement kun je dit meteen handig doen! De zonnepanelen zijn eenvoudig mee te verhuizen naar een volgende woning.

Beste rendement: richt de zonnepanelen op de zon

Door de panelen richting de zon te plaatsen bespaar je direct op de energiekosten. Hoeveel je kunt besparen is onder andere afhankelijk van de hellingshoek, schaduwval en het aantal zonnepanelen aan het balkon. Beslis voor jezelf of het rendabel genoeg is door de terugverdientijd te berekenen.

Bereken vooraf de te verwachten terugverdientijd

Uit verschillende statistieken is gebleken dat mensen over het algemeen langer achtereen in een huis dan in een appartement wonen. Vaak blijven mensen niet 10 jaar achtereen in hetzelfde appartement wonen. In dat geval is het goed om te weten op hoeveel terugverdientijd je ongeveer kunt rekenen. Hoewel je eigen zonnepanelen mee kunt verhuizen is dat niet voor iedereen een optie, misschien is er in de volgende woning bijvoorbeeld geen geschikte plaats voor zonnepanelen. Online kun je allerlei tools vinden om de terugverdientijd van de zonnepanelen ongeveer te berekenen.

Zonnepanelen op een gezamenlijk dak laten plaatsen

Het gezamenlijke dak van een appartementencomplex is uitermate geschikt voor een set zonnepanelen, hierbij gaat het om het delen van zonnepanelen met mensen in de buurt. De meeste complexen hebben gemeenschappelijke, vlakke daken met voldoende ruimte en mogelijkheden voor enkele rijen panelen. Met zo’n set kan iedereen in het gebouw profiteren van zonne-energie, terwijl de kosten verdeeld zullen worden. De zonnepanelen werken het meest effectief onder een hoek van 30 graden. Als de zonnepanelen dan ook nog naar de meest gunstige richting wijzen zal de besparing optimaal zijn. Met de opgewekte stroom zul je uiteindelijk flink besparen op energiekosten.

Zonnepanelen op een appartementsgebouw

Het plaatsen van zonnepanelen op een appartementsgebouw kan een uitdaging zijn, maar zeker haalbaar. Er moet gelet worden op juridische aspecten, zoals de Algemene Vergadering (AV) van de Vereniging van Mede-Eigenaren (VME). Verder kunnen zonnepanelen worden aangeschaft door individuele eigenaren of door ‘de gemeenschap’.

Zonnepanelen voor je appartement

De totale kosten van zonnepanelen op je appartement

Zoals gezegd kun je door met anderen een set zonnepanelen te kopen flink op de onkosten besparen. Samen zonnepanelen aanschaffen scheelt uiteindelijk behoorlijk in de kosten per zonnepaneelsysteem. Op het moment dat een bedrijf veel zonnepanelen tegelijkertijd kan plaatsen zou je om een scherpere prijs kunnen vragen. Zo kan het zijn dat je in je eentje €5.000 zou moeten betalen, en in een groep €3.500 tot €4.000. Daarnaast is het in sommige gevallen makkelijker te integreren in het huidige elektriciteitssysteem in verband met de nacalculatie van energietarieven.

Door het vergelijken van zonnepaneel offerte prijzen bespaarden we €1360. Als eigenaar van zonnepanelen maken we gebruik van gratis elektriciteit en verdienen we ons geld snel terug met mooie, zwarte zonnepanelen!

Koop zonnepanelen als VvE

Als je van plan bent om als VvE een set zonnepanelen aan te schaffen is het handig als iedereen vooraf op één lijn zit. Hoe krijg je dat zo goed mogelijk voor elkaar? Om het voorstel en de mogelijkheden aan de andere eigenaren te pitchen moet je goed voorbereid zijn. Het helpt om vooraf een helder, concreet voorstel met alle mogelijkheden op te stellen. Geef in dit voorstel alvast antwoord op een aantal veel gestelde vragen, zoals ‘wat kost dat?’ en ‘wat levert het me op?’

Verzekering bij zonnepanelen op een appartement

Het verzekeren van zonnepanelen op een appartement is iets waar je rekening mee moet houden. In veel gevallen zijn zonnepanelen meeverzekerd in de opstal- of woonhuisverzekering. Dit betekent dat schade door bijvoorbeeld storm of diefstal gedekt is. Het kan zijn dat de verzekering van de VvE geen schade aan jouw zonnepanelen dekt. Daarnaast is het belangrijk om te weten voor welk bedrag de panelen zijn verzekerd.

Een handig stappenplan voor zonnepanelen

Een handig stappenplan voor jezelf, andere bewoners en de leden van de vereniging van eigenaren:

  • Bedenk of je nog 3 jaar of langer eigenaar van het appartement zal zijn
  • Bekijk of het dak/balkon vrij is van schaduw van bomen of andere bebouwing in verband met het rendement van de zon
  • Verzamel 3 verschillende prijzen van zonnepanelen
  • Vraag naar de mogelijkheid voor zonnepanelen op het balkon indien de VvE niet aan de collectieve aankoop mee wil doen
  • Overleg het plan informeer vooraf een paar ‘groene’ medebewoners van de appartementen
  • Leg het plan voor aan de VvE om toestemming te krijgen

Gebruik een zonneboiler om water op te warmen

De beste zonneboiler zet zonne-energie om in warm water. Op die manier zal de gasrekening flink teruglopen, soms tot wel 75%! De positieve effecten maken zonne-energie een van de meest effectieve en duurzame alternatieven op gas. Net zoals zonnepanelen is een zonneboiler prima in een appartement te installeren, het is geheel afhankelijk van de aanwezige ruimte.

Subsidie voor energiezuinige oplossingen

Subsidie voor zonnepanelen is er nog nauwelijks. De prijzen zijn zo ver gedaald dat het volgens de overheid niet meer nodig is. De subsidiepot zal niet meer terugkomen, omdat zonnepanelen voor een gemiddeld huishouden nu binnen een acceptabele termijn rendabel zijn. Als bedrijf zijn de voordelen voor zonnepanelen groter, dan kun je van een aantal duurzame aftrekposten gebruik maken. Zo heb je de milieu-investeringsaftrek (MIA) voor de opgewekte stroom, de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil). Dan mag je in sommige gevallen versneld afschrijven op de zonnepanelen.

Conclusie

Het installeren van zonnepanelen op een appartement is een prima optie wanneer je wilt besparen op de energiekosten. De zonnepanelen zijn niet alleen technisch beter geworden, maar ook goedkoper. Ook de collectieve aankoop en installatie als onderdeel van een VvE kan zorgen voor flinke kostenbesparingen. Dit maakt zonnepanelen en zonne-energie toegankelijker voor meer mensen. Bovendien zijn er alternatieve installatiemogelijkheden, zoals op het balkon.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kosten zonnepanelen appartement?

+
De kosten van zonnepanelen hangen af van verschillende factoren, namelijk de grootte en het aantal zonnepanelen dat nodig is voor jouw specifieke situatie, de installatiekosten en de kosten voor het onderhoud van de zonnepanelen. Een gemiddelde prijs voor de aankoop en installatie van zonnepanelen kan liggen tussen de €4.000 en €25.000. Dit wordt uiteindelijk terugverdiend, daarnaast zijn er ook nog subsidies beschikbaar.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een appartement?

+
Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt voor een appartement hangt af van verschillende factoren, namelijk je jaarlijkse elektriciteitsverbruik, de hoeveelheid ruimte op je dak en het vermogen van de zonnepanelen.

Kan een vve zonnepanelen verbieden?

+
Een VvE (Vereniging van Eigenaren) heeft het recht om de installatie van zonnepanelen te verbieden, maar dit gebeurt niet vaak zonder goede reden. Volgens de wet heeft een VvE het recht om te bepalen wat er met het gemeenschappelijk eigendom gebeurt.

Kan ik investeren in zonnepanelen in een appartement?

+
Investeren in zonnepanelen in een appartement is zeker mogelijk en kan zelfs voordelig zijn. Er zijn verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van je specifieke situatie. Bijvoorbeeld, als je appartement deel uitmaakt van een Vereniging van Eigenaren (VvE), kan het plaatsen van zonnepanelen op het gemeenschappelijke dak een optie zijn. Dit vereist wel de toestemming van alle eigenaren. Een alternatief kan zijn om zonnepanelen op je balkon te plaatsen. Hierbij is geen toestemming van de VvE nodig en je kunt nog steeds gebruik maken van de voordelen van zonne-energie. Het is verstandig om altijd een professionele zonnepanelen installateur in te schakelen om de mogelijkheden te bespreken.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes