Investeren in zonnepanelen | Toekomst investering

De afgelopen jaren zijn zonnepanelen steeds populairder geworden, ook in het investeren hiervan. Dit komt door de duurzame energie die opgewerkt wordt, maar ook omdat het leidt tot financiële voordelen.

Investeren in zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen

Een investering in zonnepanelen is zowel voor consumenten als voor bedrijven een goede optie. Door te investeren in zonnepanelen kun je niet alleen bijdragen aan een duurzamere wereld, maar ook aan het opwekken van je eigen energie.

Zonne-energie is een goed alternatief op het gebruik van dure fossiele brandstoffen. Je kunt met zonnepanelen fors op je energiekosten besparen.

Wat als je geen zonnepanelen kunt plaatsen?

Er zijn verschillende manieren om te investeren in zonnepanelen. De zonnepanelen kunnen op het eigen dak geplaatst worden, maar je kunt je ook aansluiten bij collectieve zonne-energieprojecten van een zonne-energiecoöperatie.

Daarnaast zijn er verschillende financiële regelingen beschikbaar die het investeren in zonnepanelen aantrekkelijker maken, zoals subsidies en belastingvoordelen.

Collectief zonnepanelen inkopen

Collectieve zonne-energieprojecten zijn projecten waarbij zonnepanelen op een centrale plaats worden gelegd. Je kunt jezelf als consument aansluiten bij zo’n project door een deel te investeren.

De opbrengst van de zonnepanelen wordt verdeeld onder alle deelnemers die zich hebben aangesloten bij het project.

investeren in zonnepanelen

Besparen en terugverdienen

Het investeren in zonnepanelen is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook financieel aantrekkelijk zijn. Met zonnepanelen bespaar je op je energierekening en ook kun je zelfs geld verdienen door de opgewekte energie terug te leveren (salderen).

Bovendien wordt de woningwaarde verhoogd door de zonnepanelen.

Wat als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen?

Bij een investering in zonnepanelen is het belangrijk om goed onderzoek te doen naar de verschillende mogelijkheden. Zo zijn er verschillende types zonnepanelen, de installatiekosten en de verwachte opbrengst van de panelen.

Ook is het belangrijk om te kijken naar de terugverdientijd van de panelen en de totale kosten.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Voordelen van investeren in zonnepanelen

Zonne-energie is een populaire vorm van duurzame energie die steeds meer de fossiele brandstoffen vervangt.

Het opwekken van deze zonne-energie wordt gedaan door zonnepanelen, deze panelen bevatten fotovoltaïsche cellen die zonlicht omzetten in elektriciteit.

Investeren in groene energie

Het voordeel van zonne-energie is dat het een schone en duurzame bron van energie is die geen CO2 uitstoot. Hierdoor is het gebruik ervan beter dan fossiele brandstoffen.

Ook is zonne-energie een hernieuwbare bron. Dat wil zeggen dat we er oneindig gebruik van kunnen maken.

Veel opties

Een ander voordeel is dat zonnepanelen niet enkel op een dak geplaatst kunnen worden, maar ook zijn er mogelijkheden om de zonnepanelen op de grond in de tuin te plaatsen en andere alternatieven. Is dit ook geen optie? Gelukkig zijn er dan nog meer alternatieven voor zonnepanelen beschikbaar.

Financieel voordeel

Zonne-energie heeft ook een financiële voordeel, zo kan de energierekening worden verlaagd door het gebruik van zonnepanelen en in sommige gevallen kan de energie geld opleveren. Dit noemen we salderen.

Daarnaast wordt de waarde van een huis verhoogd wanneer deze gebruik maakt van zonnepanelen.

Mogelijkheden

Naast het plaatsen van zonnepanelen op eigen daken, zijn er ook projecten waarbij meerdere mensen gezamenlijk investeren in zonnepanelen.

Door samen te investeren in zonnepanelen kan er meer groene energie worden opgewekt en kan de investering worden verdeeld over meerdere personen.

Op afstand

Er zijn ook bedrijven die zonnepanelen aanbieden waarbij je de panelen niet op je eigen dak hoeft te plaatsen, maar die op afstand worden geïnstalleerd. Op deze manier kunnen ook mensen zonder een passend dak voor panelen gebruik maken van zonne-energie.

De energie die jouw delen opwekken, zorgen voor een vermindering van jouw energierekening.

Zonnepark

Een andere optie is om te investeren in een zonnepark. In een zonnepark wordt een groot aantal zonnepanelen op een stuk grond geplaatst om zo veel mogelijk energie op te wekken.

Je kunt dan als particulier investeren in een van de zonneparken.

investeren in zonnepanelen

Zonne-energieprojecten

Zonne-energieprojecten zorgen voor een manier om te investeren in zonne-energie, wanneer je niet in staat bent om zonnepanelen op je eigen dak te installeren.

Hierbij gaat het om verschillende soorten zonne-energieprojecten vanuit een zonne-energiecoöperatie. Een bekend voorbeeld hiervan is First Solar.

Gemeenschapsprojecten

Een van de bekendste projecten zijn de gemeenschapsprojecten, hierbij investeert een groep samen in een groot zonne-energie systeem. Deze installaties worden geplaatst op een gemeenschappelijke plek van de omliggende postcodes op een openbare plek.

Deze opgewekte energie wordt verdeeld onder de deelnemers, wanneer zij gebruik kunnen maken van de voordelen van groene energie.

Zonnedelen

Een alternatief hiervan zijn zonnedelen, hierbij investeer je in een zonne-energiesysteem op een locatie ergens in het land die de stroom naar jouw huis stuurt. In feite koop je een deel van een zonne-energiesysteem en in ruil daarvoor wordt jouw energierekening in mindering gebracht.

Dit kan een goede oplossing zijn voor mensen die gebruik willen maken van de voordelen van zonnepanelen zonder dat ze zelf de mogelijkheid hebben om de panelen te installeren.

Verantwoordelijke investering voor een nieuw project

Het is belangrijk om de voorwaarden en het jaarlijks rendement van deze projecten goed te onderzoeken voordat je investeert in een van deze projecten.

Zo ben je er zeker van dat je een verantwoorde investering doet en bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Opgewekte stroom

Opgewerkte stroom is de stroom die voortkomt uit het zonnepaneel. Het is hierbij niet alleen belangrijk om te weten hoeveel stroom er wordt opgewerkt, maar ook wat er met deze stroom gebeurt.

Eigenaar

Wanneer je zelf groene stroom opwekt, zal deze energie in eerste instantie in je eigen huishouden gebruikt worden.

Als er meer stroom is opgewekt dan dat er nodig is, dan wordt een deel van de stroom terug geleverd aan het elektriciteitsnet. Hierdoor daalt je energierekening.

Verschillende opties

Wanneer er wordt geïnvesteerd in een zonnepanelenproject, dan wordt de opgewekte stroom geleverd aan het elektriciteitsnet.

Dit kan op verschillende manieren worden georganiseerd.

Postcoderoosregeling

Zo kan je kiezen voor een van de postcoderoos projecten, waarbij de opgewekte stroom wordt geleverd aan andere deelnemers in de buurt. Deze projecten kunnen financieel voordelig zijn, omdat de deelnemers gebruik kunnen maken van belastingvoordeel.

Een andere optie is om de opgewekte stroom te verkopen aan een energiebedrijf. Wil je meer weten over de postcoderoosregeling?

Voordelen

In de praktijk betekent dit niet alleen dat je kunt profiteren van de voordelen van groene stroom, maar ook draagt het bij aan de vermindering van CO2 uitstoot en andere schadelijke stoffen.

Opbrengst

Het bijhouden van de opbrengst van zonnepanelen is belangrijk om de opbrengst en de kosten goed te kunnen vergelijken. Dit kan gedaan worden met speciaal ontwikkelde apps voor je telefoon.

Door regelmatig te controleren hoeveel de panelen opbrengen, kunnen er eenvoudig aanpassingen gedaan worden mocht dit nodig zijn.

Conclusie

Investeren in zonnepanelen is een duurzame en financieel aantrekkelijke optie voor mensen die willen bijdragen aan een beter milieu en tegelijkertijd hun energierekening willen verlagen.

Er zijn verschillende opties om te investeren in zonnepanelen, bijvoorbeeld het plaatsen van panelen op het eigen dak, gebruik maken van een zonnepark of investeren in een zonnepanelenproject.

Met de opgewekte stroom kan niet alleen de eigen energierekening worden verlaagd, maar kan ook een bijdrage worden geleverd aan een duurzame toekomst. Dus zonnepanelen zakelijk heel voordelig uitvallen.

Veelgestelde vragen

Is het verstandig om te investeren in zonnepanelen?

+
Investeren in zonnepanelen blijft een goed idee, ook op het moment dat de salderingsregeling is afgebouwd. De terugverdientijd van zonnepanelen neemt waarschijnlijk toe, maar je verdient de zonnepanelen op termijn wel degelijk terug.

Waarom niet investeren in zonnepanelen?

+
Een van de redenen om niet te investeren in zonnepanelen zou kunnen zijn dat de kosten in aanschaf, montage en onderhoud in eerste instantie hoog zijn. Zonnepanelen passen niet in ieder budget.

Hoe investeren in zonnepanelen?

+
Je kunt op veel verschillende manieren investeren in zonnepanelen. Je kunt de zonnepanelen zelf aanschaffen en op het dak leggen of je aansluiten bij een van de collectieve initiatieven in je directe omgeving.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes