De overheid heeft de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking – ook wel de nieuwe Postcoderoosregeling genoemd – in het leven geroepen om het investeren in duurzame stroom, zoals zonnepanelen, voor meer mensen toegankelijk te maken en hiermee de energietransitie te versnellen. Bekijk de zonnepanelen offerte
Postcoderoosregeling
De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking wordt in de volksmond ook wel de SCE regeling of de Postcoderoosregeling genoemd. Met deze nieuwe regeling kun je als energiecoöperatie of Vereniging van eigenaren (VvE) gezamenlijk investeren in een productie-installatie om hiermee duurzame en lokale stroom op te wekken. Zonnepanelen, waterkracht en windmolens zijn hier voorbeelden van.
Waarom wordt het de Postcoderoosregeling genoemd?
Mensen uit een postcoderoos kunnen samen financieel deelnemen in een installatie voor duurzame stroomopwekking. Een collectief schaft een duurzame installatie aan. Een energiecoöperatie of een VvE kan dit collectief zijn. De deelnemers wonen in dezelfde postcoderoos. Dit betekent dat deelnemers in het 4-cijferige postcodegebied (postcoderoos gebied) wonen waarin de installatie zich bevindt of dat ze in een van de directe aangrenzende postcodes.
Regeling verlaagd tarief
De Regeling Verlaagd Tarief (RVE) bestond voor 1 april 2021. In de Regeling Verlaagd Tarief betaalden energieleveranciers het belastingvoordeel uit aan de leden van de coöperatie. Met de SCE regeling betaalt de coöperatie of VvE zelf het belastingvoordeel aan hun klanten. De regeling Verlaagd Tarief wordt ook wel de oude Postcoderoos regeling genoemd en de SCE regeling de nieuwe Postcoderoos regeling.
Nieuwe regeling Postcoderoosregeling
Met de nieuwe regeling betaalt de overheid een subsidie uit voor ieder kWh (kilowattuur) die een project opwekt. De grootte van de investering van de leden bepaalt hoeveel de leden eraan verdienen. De coöperatie of VvE betaalt hun leden uit. Projecten die nog onder de oude RVE vallen, krijgen via hun energieleveranciers subsidie.

Zonnepanelen productie installatie
De nieuwe SCE regeling is een exploitatiesubsidie voor coöperaties die een gegarandeerde looptijd van 15 jaar garandeert. Het stimuleert de collectieve en lokale productie van duurzame energie. Gedurende de looptijd van een energieproductie, ontvangen deelnemers per geproduceerd kWh een subsidie. Ook waterkracht- en windenergie komen in aanmerking, het geldt dus niet alleen voor zonnepanelen geldig.
De subsidie richt zich op VvE’ers en energiecoöperaties. Zowel ondernemingen, als particulieren, als stichting en verenigingen met kleinverbruikersaansluiting (gevestigd in het desbetreffende postcoderoosgebied) kunnen leden zijn van zo’n coöperatief verband.
Wanneer het niet mogelijk is om je eigen zonnepanelen installatie aan te leggen, omdat je bijvoorbeeld een huurwoning hebt of je eigen dak het gewicht van de zonnepanelen niet aankan, kijk dan eens of je gebruik kan maken van de postcoderoosregeling en een subsidie krijgt voor de opgewekte stroom. Op deze manier zijn er genoeg alternatieven voor zonnepanelen. Particulieren kunnen onder deze regeling een energiecoöperatie starten. Dit collectief kan een zonnepanelen productie installatie plaatsen en hier kunnen alle leden dan weer 15 jaar van profiteren. Slechts met een eigen zonnepaneel is het al mogelijk om deel te nemen. Wil je meer relevante informatie inwinnen over zonnepanelen. Hier vind je alles over zonnepanelen.
Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking
De nieuwe regeling is dus een subsidie voor lokale initiatieven die zich bezig houden met groene energie. De leden van zo’n initiatief zijn voor 15 jaar vrijgesteld van energiebelasting.
Postcoderoosproject deelname
Je kunt deelnemen aan bestaande Postcoderoosprojecten waar ze nog deelnemers zoeken, of daar waar plaatsen vrij zijn gekomen. Dit is doordat per 1 april 2021 de regeling is gewijzigd naar de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Ook is er de mogelijkheid om te participeren in nieuwe SCE-projecten.
Wanneer er geen energiecoöperatie in jouw gemeente is, kun je ook zelf een collectief project in je eigen buurt starten of kies er voor om deel te nemen aan zogeheten zonneprojecten door heel Nederland. Verder moet je voldoen aan een aantal algemene voorwaarden die per categorie zijn vastgelegd. Wanneer je aan de voorwaarden voldoet, kun je de subsidie via een digitaal formulier op de overheidswebsite aanvragen.
Zonne-energie
De opgewekte zonne-energie wordt aan een energiebedrijf verkocht. Je eigen energieleverancier verrekend het belastingvoordeel, per elke deelnemer. De energiebelasting over opgewekte energie wordt afgetrokken van je energierekening. De korting op de energiebelasting (belastingkorting) wordt dus verlaagd. De mogelijkheid is er dat je ook nog gebruik kan maken van de salderingsregeling, die geldt tot aan 2031 en wordt langzaamaan afgebouwd. Op deze manier is deelname aan een coöperatie extra voordelig. Wil je meer weten over de salderingsregel voor zonnepanelen?
Veelgestelde vragen
Wat is de Postcoderoosregeling?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►