Salderingsregeling zonnepanelen verlengd voor onbepaalde tijd!

Wek je zonne-energie op door middel van zonnepanelen? Dan lever je de extra stroom die je panelen opwekken terug aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling mag je deze teruggeleverde stroom wegstrepen tegen de stroom die je afneemt van je energieleverancier.


salderingsregeling zonnepanelen

Afbouw salderingsregeling uitgesteld

Het was de bedoeling dat de salderingsregeling vanaf 2023 afgebouwd zou worden, maar het kabinet heeft de afbouw van de salderingsregeling uitgesteld tot 1 januari 2025. Vervolgens heeft de Eerste Kamer deze nog een keer uitgesteld voor een onbepaalde tijd, het salderen gaat voor nu in ieder geval door tot na 2025.

Wat betekent dit voor jou en is een investering in zonnepanelen nu nog een goed idee?

De regeling is niet meer nodig

Volgens de overheid heeft de salderingregeling zijn werk gedaan: het gebruik van duurzame energie is gestimuleerd en zonnepanelen kopen wordt steeds goedkoper, waardoor het rendement op zonnestroominstallaties stijgt. Daarom wil de overheid de salderingsregeling afbouwen.

Stand van zaken wetsvoorstel

Op dit moment heeft de Tweede Kamer ingestemd met het voorstel voor de afbouw van de salderingsregeling vanaf 2025, dit voorstel is inmiddels afgewezen door de Eerste Kamer.

Momenteel is het nog niet duidelijk of het kabinet voldoende steun krijgt om de salderingsregeling helemaal af te schaffen.

Wat zijn de nieuwe salderingspercentages?

Momenteel kun je dus nog 100% salderen. Het idee is dat wanneer de afbouw van de salderingsregeling begint, het percentage stroom dat je kunt salderen elk jaar omlaag gaat, totdat je niet meer kunt salderen.

Bekijk hieronder het overzicht van de percentages per jaar van beide wetsvoorstellen, om een idee te krijgen van hoe dit in zijn werk zou gaan.

Loont het nog om te investeren in zonnepanelen?

Het antwoord op deze vraag is kort: ja! Zonnepanelen zijn op dit moment ontzettend goedkoop in vergelijking met vroeger, en doordat de afbouw van de salderingsregeling in 2025 niet meer doorgaat, is het op dit moment een ontzettend goede investering.

Nog genoeg tijd dus om maximaal te profiteren van salderen en je investering in zonnepanelen sneller terug te verdienen. Bovendien haal je ook na die tijd nog voldoende voordeel uit je zonnepanelen, al is het dan een lager percentage.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Terugverdientijd

Voor het overige deel dat je teruglevert, maar waarover je niet meer kunt salderen, ontvang je een vergoeding (terugleversubsidie) van je leverancier. Deze vergoeding zal zo’n 80% zijn van het leveringstarief dat je hebt afgesproken met de energieleverancier (exclusief belastingen en heffingen).

Uit onderzoek is gebleken dat zonnepanelen zich ook zonder de mogelijkheid om te salderen al binnen 7 jaar terugverdienen. Gemiddeld gaan zonnepanelen zo’n 25 jaar mee. Je kunt er dus nog lang je voordeel mee doen na het verstrijken van de terugverdientijd.

salderingsregeling voor zonnepanelen is verlengd

Overige voordelen

Daarnaast zijn er nog een aantal redenen waarom je juist nu moet investeren in zonnepanelen:

  • Steeds betere kwaliteit: door de toenemende populariteit moeten zonnepanelen aan steeds strengere eisen voldoen. Dat heeft een positieve impact op de kwaliteit én de levensduur van deze technologie: een zonne-installatie gaat tot wel 25 jaar mee!
  • Dalende aankoopprijzen: de concurrentiestrijd tussen de producenten van zonnepanelen is groot, ook mede dankzij de toenemende populariteit. Hierdoor blijven de prijzen dalen en kun je steeds voordeliger ook beschikken over zonnepanelen op je dak.
  • Waardevermeerdering woning: zonnepanelen op je dak zijn nog altijd interessant voor potentiële kopers van je huis. Bovendien stijgt de waarde van je woning door het gebruik van zonnestroom.

Zonnepanelen kopen na de salderingsregeling

Volgens het wetsvoorstel loopt de salderingsregeling in 2031 helemaal af, maar dit is inmiddels niet meer het geval omdat dit voorstel is weggestemd. We kunnen dus nog waarschijnlijk een aantal jaar gebruik maken van de salderingsregeling. Na de afbouw kun je over de opgewekte stroom die je teruglevert dus niet meer salderen, maar krijg je slechts een terugleververgoeding.

De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van je energieleverancier. Toch blijft investeren in zonnepanelen een goed idee omdat je nog altijd bespaart op je energierekening.

Slim omgaan met energie

Hoe kun je vanaf nu slimmer omgaan met je energie? Focus op het zelf verbruiken van je groene stroom. Zo stuur je zo min mogelijk opgewekte stroom terug aan het net en elke kWh stroom die je zelf gebruikt, hoef je dan niet te kopen.

We zetten een aantal handige tips voor je op een rij.

Verschuif je energieverbruik zo veel mogelijk naar overdag

Het is verstandig om je verbruik af te stemmen op de momenten dat je zonnepanelen daadwerkelijk energie opwekken. Zet je elektrische apparaten daarom zoveel mogelijk midden op de dag aan en niet vroeg in de ochtend, ‘s avonds of ‘s nachts.

Check ook je apparaten op de mogelijkheid voor uitgestelde start. Zo kunnen je apparaten ook draaien wanneer je niet thuis bent, maar je zonnepanelen opbrengst wel optimaal is. Let op: gebruik deze functie bij een wasdroger alleen als er iemand thuis is.

Plaats een thuisbatterij

Met een thuisaccu kun je overtollige stroom opslaan om op een later moment te gebruiken. Zo kun je jouw opgewekte stroom ook ‘s avonds of ‘s nachts gebruiken. Bijkomend voordeel: ook de prijzen van thuisaccu’s zullen in de toekomst blijven dalen.

Hoewel een thuisbatterij momenteel nog niet veel wordt gebruikt, is de verwachting dat veel huishoudens in de toekomst een thuisbatterij zullen hebben. Zodra de salderingsregeling verdwijnt hoopt het kabinet namelijk ook dat de markt voor energieopslag zich verder ontwikkeld.

Plaats je zonnepanelen op het oosten of westen

Moeten je zonnepanelen nog worden geplaatst? Zorg dan dat ze zo veel mogelijk naar het oosten of het westen richten. Op die manier wordt de opbrengst van je zonnepanelen veel gelijkmatiger over de dag verdeeld, in tegenstelling tot wanneer ze gericht zijn op het zuiden.

De zon komt immers op in het oosten, staat als hij het hoogst staat in het zuiden en gaat weer onder in het westen. Zo kun je een groot deel van de dag gebruikmaken van je zonnestroom, zonder extra bij te kopen van de energiemaatschappij.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling

2*. Aantal zonnepanelen

3*. Uitvoermoment

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes