Hoe werken zonnepanelen? | Werking, opbrengst en saldering

Voordat je zonnepanelen aanschaft, is het goed om te weten hoe de panelen werken. Welke opbrengst en besparing kun je verwachten en waar moet je rekening mee houden? Ontdek het in dit artikel!

Zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen werken door middel van zonnecellen. Wanneer hier zonlicht op schijnt, wordt er gelijkstroom opgewekt. Deze stroom loopt door kabels van de zonnepanelen naar de zogeheten omvormer, die de stroom opvangt.

Omvormer voor omzetten van elektriciteit

De omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte gelijkstroom van de zonnepanelen omgezet wordt in wisselstroom, wat gebruikt kan worden voor de elektrische apparaten in huis. Het is belangrijk dat het vermogen van de omvormer aansluit bij het vermogen van de zonnepanelen. Daarnaast is het goed om de omvormer dicht bij de panelen te plaatsen om verlies van stroomopbrengst tegen te gaan.

Zonnecellen die zonlicht opvangen

Zonnepanelen bestaan uit meerdere zonnecellen (fotovoltaïsche cellen). In de meeste gevallen bestaat een zonnecel uit twee silicium laagjes. Wanneer er licht op een zonnecel schijnt, loopt er tussen deze twee laagjes silicium stroom. Op deze manier wekken de zonnecellen elektrische spanning en uiteindelijk gelijkstroom op.

Bypass diodes

De verschillende zonnecellen in zonnepanelen zijn aan elkaar gekoppeld met een stroomdraad waar de stroom doorheen vloeit. Het kan een keer voorkomen dat een van de cellen kapot gaat, waardoor de stroom er niet meer doorheen kan. Betekent dat dan dat de gehele zonnepaneleninstallatie geen stroom meer kan opwekken?

Nee, de zogeheten bypass diodes die in de zonnepanelen zitten, zorgen voor een andere route en leiden de stroom als het ware om. De beschadigde cel wordt tijdelijk overgeslagen. Meestal heeft een systeem drie bypass diodes. Elke bypass diode schakelt een derde van het zonnepanelensysteem uit.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen hangt af van de hoeveelheid zon die erop valt. Dit verschilt per maand. In Nederland zijn is er in de zomer en het voorjaar meer uren zonlicht, dan in de winter en de herfst. Het vermogen van de panelen wordt in Wattpiek (Wp) uitgedrukt: het piekvermogen dat bij optimale zoninstraling zou kunnen worden opgewekt.

Ideale omstandigheden

Zonnepanelen worden vaak gericht op het zuiden, om zo het meeste zonlicht op te kunnen vangen. Om het rendement te verhogen, worden de panelen geplaatst in een hellingshoek van 36 graden. Op deze manier kunnen zonnepanelen ook zonder ideale omstandigheden een goed rendement behalen. Een normaal rendement wordt bereikt met een helling tussen 20 graden en 50 graden. Het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak biedt dan ook veel voordelen.

Hoe kun je besparen met zonnepanelen?

Doordat je zonnepanelen stroom opwekken die je kunt gebruiken voor de elektrische apparaten in je woning hoef je minder stroom af te nemen van het elektriciteitsnet. Hierdoor bespaar je op je energiekosten. Hoeveel je precies kunt besparen per jaar, is afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je hebt, en de ligging, hellingshoek en schaduwval van de panelen. Ook je jaarlijkse energieverbruik speelt hierin een rol.

zonnepanelen werking

Zonnepanelen in de schaduw

Zonnepanelen die in de schaduw liggen, wekken minder stroom op omdat er geen of maar weinig licht op de panelen valt. Wanneer een gedeelte van de zonnepanelen vrij van schaduw is, dan kunnen de panelen alsnog iets opleveren. In dit geval is het slim om voor een parallel geschakeld systeem te kiezen in plaats van een serie geschakeld systeem.

Parallel geschakeld systeem

Zonnepanelen die parallel geschakeld zijn, kunnen afzonderlijk van elkaar geregeld worden. Op deze manier kunnen de zonnepanelen hun werk blijven doen, wanneer er schaduw op een paneel valt en heeft dit geen effect op de opbrengst van de overige panelen. Een parallel geschakeld systeem bestaat uit micro-omvormers, waarbij elk paneel een eigen omvormer krijgt.

Power optimizer

Verlies van opbrengst door de schaduw kun je ook tegengaan door aan elk afzonderlijk paneel een power optimizer te koppelen. Dit is een klein kastje dat een optimale verhouding regelt tussen de stroom en de spanning van het zonnepaneel. Op deze wijze maak je optimaal gebruik van de opbrengst van je zonnepanelen.

Hoe werkt teruglevering van zonne-energie?

Iedereen die zonnepanelen bezit, kan gebruikmaken van de zogeheten salderingsregeling. Wanneer je stroom opwekt en deze niet gebruikt, mag je deze stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. De teruggeleverde energie mag je wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt.

Geen afbouw van de salderingsregeling

Het plan van de overheid was om vanaf 2025 de salderingsregeling af te bouwen, maar de Eerste Kamer heeft tegen deze plannen gestemd. De salderingsregeling is nu voor onbepaalde tijd verlengd.

Veelgestelde vragen

Kun je stroom van zonnepanelen direct gebruiken?

+
Wanneer je zelf elektriciteit opwekt met zonnepanelen, kan dit direct gebruikt worden in je huis. Hiervoor betaal je niets aan je energieleverancier. De opgewekte elektriciteit wordt direct naar de apparaten gestuurd die erom vragen.

Hebben zonnepanelen zin als je overdag niet thuis bent?

+
Ja, wanneer je de opgewekte stroom niet direct gebruikt, wordt dit automatisch ingevoerd op het openbare elektriciteitsnet.

Wat doen zonnepanelen in de winter?

+
Zonnepanelen vangen licht op en geen warmte. Hierdoor wekken zonnepanelen ook in de winter energie op. In de winter zijn de dagen korter en zo ook het aantal zonuren, hierdoor vangen ze wel minder licht op.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes