Door zonnepanelen maak je gebruik van duurzame energie, je bespaart op je energierekening en je draagt bij aan een beter milieu. Bij het opwekken van zonne-energie komen er geen milieuvervuilende stoffen vrij. Je wekt dan ook groene stroom op. Bekijk de zonnepanelen offerte
Hoe werken zonnepanelen
Zonnepanelen kunnen opgewekte zonne-energie omzetten in bruikbare wisselstroom. Zonnepanelen werken door zonnecellen. Wanneer hier zonlicht op schijnt, wordt er gelijkstroom opgewekt. Deze stroom loopt door kabels van de zonnepanelen naar de zogeheten omvormer. Door de omvormer wordt de opgewekte stroom omgezet in wisselstroom. Een zonnepaneel bestaat uit verschillende onderdelen waaronder een plastic laag ter bescherming en een aluminium frame om verschillende lagen bij elkaar te houden.
Zonnecellen
Zonnepanelen bestaan uit meerdere zonnecellen (fotovoltaïsche cellen). In de meeste gevallen bestaat een zonnecel uit twee silicium laagjes. Wanneer er licht op een zonnecel schijnt, loopt er tussen deze twee laagjes silicium stroom. Op deze manier wekken de zonnecellen elektrische spanning en uiteindelijk gelijkstroom op. Via kabels van de zonnepanelen loopt de stroom naar de omvormer. De stroom wordt opgevangen door de omvormer en zorgt ervoor dat gelijkstroom omgezet wordt in bruikbare elektrische stroom.
Zonnecellen zijn in serie geschakeld. Bypass diodes verminderen opbrengstverlies. Deze slaan een beschaduwde cel tijdelijk over. Meestal heeft een systeem drie bypass diodes. Elke bypass diode schakelt een derde van het zonnepanelensysteem uit. Hierdoor werkt het een derde minder stroom op. Hierom is het van belang de schaduw te vermijden.
Zonne-energie omgezet
Wanneer de zonne-energie opvangen is, wordt de zonne-energie door de omvormer omgezet in bruikbare stroom. Wanneer er schaduw is door bijvoorbeeld hogere gebouwen, wekken zonnepanelen minder tot niets energie op.
Zonnepanelen werken ook in de schaduw
Wanneer een gedeelte van de zonnepanelen vrij van schaduw is, dan kunnen zonnepanelen alsnog iets opleveren. In dit geval is het slim om voor een parallel geschakeld systeem te kiezen in plaats van een serie geschakeld systeem. Een systeem met micro-omvormers noem je een parallel geschakeld systeem. Bij dit systeem zijn de zonnepanelen afzonderlijk van elkaar te regelen. Op deze manier kunnen panelen hun werk blijven doen, wanneer er schaduw op een paneel valt. Bij veel schaduwval op een paneel, blijven de andere zonnepanelen alsnog hun werk doen en stroom opwekken. Wil je weten hoe je zonnepanelen in de schaduw berekent?
Verlies van opbrengst door de schaduw kun je ook tegengaan door aan elk afzonderlijk paneel een power optimizer te koppelen. Dit is een klein kastje dat een optimale verhouding regelt tussen de stroom en de spanning van het zonnepaneel. Op deze wijze maakt je optimaal gebruik van de opbrengst van je zonnepanelen.
Zonne-energie
Hoeveel stroom een zonnepaneel opwekt, verschilt per maand. In Nederland zijn is er in de zomer en het voorjaar meer uren zonlicht, dan in de winter en de herfst. In de zomermaanden wekken zonnepanelen het meeste op, vanwege het meeste zonlicht.

Ideale omstandigheden
Zonnepanelen worden vaak gericht op het zuiden, om zo het meeste zonlicht op te kunnen vangen. Om het rendement te verhogen worden zonnepanelen geplaatst in een hellingshoek van 36 graden. Op deze manier kunnen zonnepanelen ook zonder ideale omstandigheden een goed rendement behalen. Het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak biedt veel voordelen.
Een normaal rendement wordt bereikt met een helling tussen 20 graden en 50 graden.
Zonne-energie opvangen
Wat is de werkelijke opbrengst van zonnepanelen? Bij zonnepanelen hangt het geleverde vermogen af van de hoeveelheid zon die erop valt. Het vermogen van de panelen wordt in wattpiek (Wp) uitgedrukt: piekvermogen dat bij optimale zoninstraling zou kunnen worden opgewekt. Wil je weten hoe je de opbrengst van zonnepanelen berekent?
Stroom terugleveren
Iedereen die bezit over zonnepanelen, maakt gebruik van de zogeheten salderingsregeling. Wanneer je stroom opwekt en deze niet gebruikt mag je deze terugleveren aan het elektriciteitsnet geleverd. De teruggeleverde energie mag je wegstrepen tegen de stroom die je van het net afneemt. Vanaf 2025 wil de overheid deze regeling afbouwen.
Veelgestelde vragen
Kun je stroom van zonnepanelen direct gebruiken?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►