Carport met Zonnepanelen | Dubbel Voordeel!

Een carport met zonnepanelen zorgt voor een schone auto én een besparing op de energierekening!

Carport met zonnepanelen

Zorg voor een goede oriëntatie

Je kunt zonnepanelen op een bestaande carport plaatsen of je kunt een kant-en-klare nieuwe carport met zonnepanelen kiezen. Als je carport een goede oriëntatie heeft is het een uitstekende plaats om zonnepanelen op te laten installeren. Qua oriëntatie is het zuiden perfect, maar het westen en oosten zijn goede alternatieven afhankelijk van verschillende factoren. Het is dan wel belangrijk dat de zon niet door obstakels geblokkeerd wordt. Doordat het dak van een carport doorgaans een betere, vlakkere helling heeft ten opzichte van een schuin dak van een huis leent dit dak van de carport zich er vaak prima voor!

Zonnepanelen carport

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het huidige dakbeschot af te halen en daarvoor zonnepanelen te plaatsen, eventueel met extra tussen-constructie om de zonnepanelen op de juiste plaatsen te dragen.

Kant-en-klare carport

Een andere optie is de kant-en-klare solar carport met zonnepanelen. Deze slanke, lichtdoorlatende overkappingen hebben een moderne uitstraling en zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, uitvoeringen en afmetingen. Ook zakelijk zonnepanelen aanschaffen is een goede optie om van de voordelen gebruik te maken. Als er bij het bedrijfsgebouw bijvoorbeeld privé parkeerplaatsen zijn is dat ook een prima plek om als bedrijf zonnepanelen carports te gebruiken.

Solar carport

Een solar carport combineert de voordelen van een beschermde parkeerplaats met de opwekking van duurzame energie. De zonnepanelen op het dak van de carport vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit. Deze elektriciteit kan direct worden gebruikt voor het opladen van je elektrische auto, of worden teruggeleverd aan het energienet.

De installatie van carport panelen

Het installeren van een solar carport kan worden gedaan op zowel nieuwe als bestaande carports. De keuze hiervoor hangt af van je persoonlijke voorkeur en de beschikbare ruimte. Een installateur kan je helpen bij het bepalen van de beste optie voor jouw situatie. 

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Voordelen

De voordelen van een solar carport laten plaatsen zijn:

 • Door de combinatie van functies is het een duurzame keuze
 • Bovendien kunnen deze carports worden uitgerust met glas-glas zonnepanelen, die een hoger rendement en een langere levensduur hebben dan traditionele zonnepanelen. Echter zijn deze glas-glas panelen een flink stuk duurder dan de standaard zonnepanelen.
 • Lichtere carport waardoor aanpassingen in de constructie minder snel nodig zijn
 • Dunnere en mooiere dakrand van de carport door het ontbreken van golfplaten en dakpannen
 • Je combineert een functionele carport waarmee je auto droog en schoon staat terwijl je ook zonne-energie opvangt
 • Doordat je zelf energie opwekt bespaar je op de energiekosten
 • Zonnepanelen zijn beter voor het milieu en toekomstbestendig

Nadelen

Helaas brengt een solar carport ook verschillende nadelen met zich mee:

 • De installatie vangt relatief veel wind, waardoor je een stevige constructie nodig hebt
 • Ook zijn er mogelijk strengere veiligheidseisen aanwezig
 • Er is een relatief hoge prijs vergeleken met andere alternatieven

Aandachtspunten zonnepanelen op de carport

Voordat je zonnepanelen op de carport laat plaatsen is het goed om te bekijken of het een geschikte plaats zou zijn. We zien vaak de volgende problemen:

 • Door bomen in de tuin krijgen de zonnepanelen geen optimaal zonlicht
 • De investering in een carport met zonnepanelen kan donker worden waardoor je minder daglicht in de garage krijgt
 • Zonnepanelen op een carport maken zijn natuurlijk in eerste instantie duurder dan een traditionele carport
 • Het gewicht van zonnepanelen kan een belemmering zijn wanneer de constructie van je carport niet sterk genoeg is om dit te dragen

Functie van zonnepanelen op carport

De zonnepanelen op zo’n nieuwe carport kun je 2 functies geven. Ze wekken gratis stroom op én zorgen voor de waterdichte overkapping boven de elektrische auto. Dit bespaart je een extra laag dakplaten of dakpannen. De geïntegreerde zonnepanelen in de carport zijn mooier dan traditionele carports, omdat zo een weinig opvallende situatie ontstaat met een slanker dakpakket. De belangrijkste functie hierbij is dat de carport kan dienen als extra ruimte voor zonnepanelen. Dit is bovendien erg handig voor mensen die zonnepanelen op hun dak niet mooi vinden staan, dit maakt het tot een goed alternatief. Is dit ook geen optie? Gelukkig zijn er dan nog meer alternatieven voor zonnepanelen beschikbaar.

Zonnepanelen parkeerplaats

Installeren van zonnepanelen op parkeerplaatsen is een uitstekende manier om groene energie op te wekken. Het is een unieke mogelijkheid voor zowel bedrijven als huishoudens om de beschikbare ruimte efficiënt te gebruiken. Voor het installeren van zonnepanelen op parkeerplaatsen zou een vergunning nodig kunnen zijn, afhankelijk van lokale regelgeving.

 • De opgewekte energie kan worden gebruikt voor het opladen van elektrische auto’s, het voorzien van stroom aan aangrenzende gebouwen, of kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet
 • Bovendien, met de juiste hellingshoek en oriëntatie, kunnen deze installaties een hoog mogelijk rendement halen
carport met zonnepanelen

Is het dan alleen maar zonneschijn?

Is het in elke situatie verstandig om een carport met zonnepanelen te kiezen? Nee, helaas niet. Niet alle carports zijn sterk genoeg om de constructie van zonnepanelen te ondersteunen. In dat geval zou je huidige overkapping eerst volledig verbouwd of verwijderd moeten worden. Daar komen flink wat extra kosten bij kijken.

Een slechte hellingshoek levert weinig op

Als de oriëntatie of helling van de huidige carport slecht is zullen de zonnepanelen relatief weinig energie op kunnen wekken. Het is daarom verstandig om eerst te onderzoeken of je bijvoorbeeld met een constructie de perfecte hoek kunt bereiken.

Voldoende daglicht houden

Zonnepanelen op carport

Door de zonnepanelen zal een carport minder daglicht door kunnen laten. In dat geval ontstaat soms een donkere, sombere hoek. Door de zonnepanelen af te wisselen met iets transparants krijg je een lichtere plek onder de carport én kun je de panelen alleen plaatsen op de plekken waar er veel zon op de carport valt.

Zonnepanelen als dakbedekking carport

Het rendement kun je op deze wijze volledige benutten. Ook wanneer je in de toekomst gaat verhuizen kun je de zonnepanelen verhuizen naar je nieuwe woning. Daarnaast kun je ook altijd zonnepanelen bijplaatsen.

Carport daglicht

Maar hoe laat je het daglicht dan door het dak van de carport schijnen? Dit kan op meerdere manieren:

 • Kunststof kanaalplaten met transparante laag of diffuse laag (melkachtig wit)
 • Lichtkoepel
 • Dakraam (duurder)

Soorten zonnecarport

Er zijn verschillende soorten zonnecarports beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en functie.

Houten carport met zonnepanelen

Een houten carport met zonnepanelen biedt zowel een mooi als functioneel voordeel. Doordat het houten frame zorgt voor een natuurlijke uitstraling, past het goed bij de omgeving van je tuin. Het kan ook een goede keuze zijn voor wie een duurzaam materiaal wil gebruiken. Als je het hout beitst, kan de levensduur verlengd worden tot 30 tot 40 jaar. Bovendien biedt een houten carport met zonnepanelen de mogelijkheid om duurzame energie op te wekken. 

Carport met doorzichtige zonnepanelen

Als je budget het toe kan laten is het een goed idee om eens onderzoek te doen naar doorzichtige zonnepanelen.

Erg kostbaar

Het nadeel van deze glazen doorzichtige zonnepanelen is dat het erg kostbaar is. Je spaart misschien wel een onderconstructie uit, maar die kostbare zonnepanelen heffen dat voordeel op.

Veelgestelde vragen

Wat kost een carport met zonnepanelen?

+
Als je alleen de zonnepanelen hoeft aan te schaffen, kun je al klaar zijn voor enkele duizenden euro’s. Wil je een Solar carport, dan moet je rekenen op prijzen vanaf €10.000 voor het totaalplaatje. Zonnepanelen kunnen op een overkapping, mits deze overkapping sterk genoeg is om het extra gewicht te dragen. Het is dus altijd belangrijk om hier eerst onderzoek naar te laten doen voor je de zonnepanelen aanschaft.

Heb je een vergunning nodig voor zonnepanelen?

+
In de meeste gevallen is er voor het plaatsen van zonnepanelen op een carport geen vergunning nodig. Echter, bij enkele uitzonderingen kan een vergunning toch noodzakelijk zijn. Het is ook van belang om rekening te houden met de maximale hoogte van de panelen.  Neem voor de zekerheid altijd contact op met je gemeente om te controleren of je een vergunning nodig hebt voor jouw specifieke situatie.

Hoeveel kost een solar carport?

+
De kosten van een solar carport kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de carport, het aantal en type zonnepanelen, de installatiekosten, en eventuele aanvullende functies of vereisten. Gemiddeld liggen de kosten voor acht zonnepanelen tussen de €3.500,- en €4.000,-, terwijl voor dertien zonnepanelen de kosten gemiddeld tussen de €5.800,- tot €6.200,- bedragen. Een volledige solar carport kan gemiddeld rond de €11.250 kosten.

Kunnen zonnepanelen op een overkapping?

+
Zonnepanelen kunnen op een overkapping, mits deze overkapping sterk genoeg is om het extra gewicht te dragen. Het is dus altijd belangrijk om hier eerst onderzoek naar te laten doen voor je de zonnepanelen aanschaft.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes