Waarop letten bij zonnepanelen? | Voorbereiding en info!

Bij het installeren van zonnepanelen, op of rondom de woning, komt van alles kijken, of je het nu helemaal zelf doet of een installatiebedrijf in de arm neemt. Om de installatie zo spoedig mogelijk te laten verlopen is het handig om alles goed op een rijtje te hebben. Neem daarom dit artikel goed door om te weten waarop je moet letten wanneer je zonnepanelen aanschaft.

zonnepanelen checklist

Waar moet je op letten bij de aankoop zonnepanelen?

Wanneer je ervoor kiest voor panelen op jouw woning moet je op een aantal dingen letten, zoals:

  • De kosten van een zonnepaneel
  • De installatie van een zonnepaneel
  • Soort zonnepanelen
  • Plaatsing zonnepanelen

Waarop moet je letten bij de installatie van zonnepanelen?

Allereerst moet worden besloten of je de gehele installatie van de zonnepanelen zelf gaat doen of een installatiebedrijf in de arm neemt voor (een deel) van de klus. In beide gevallen is het goed om op de volgende zaken te letten.

Installatie

Op het moment dat je nieuwe zonnepanelen zijn geïnstalleerd is het verstandig om te controleren of het systeem goed werkt. Laat de zonnepanelen periodiek controleren ze meten de zonnepanelen door. Zorg ook wanneer de zonnepanelen op een dak met een hellingshoek worden geplaatst dat ze stevig vastzitten. Worden de panelen op een plat dak geïnstalleerd? Dan is het juist belangrijk dat de zonnepanelen extra worden verzwaard, zodat ze niet wegwaaien tijdens een storm. Ook is het belangrijk dat er genoeg ventilatieruimte tussen de zonnepanelen en het dak zit, zodat de warmte goed weg kan. En dan zijn er ook nog de stroomkabels die naar het dak moeten. Hier moet vaak een opening voor worden gemaakt, zorg ervoor dat deze zowel water- als lucht- als dampdicht wordt afgewerkt. Op deze manier voorkom je vochtproblemen in je dakconstructie.

Lees je in, in jouw omvormer

Je hebt een omvormer nodig wanneer je zonnepanelen koopt. Deze zorgt er namelijk voor dat de gelijkstroom van de zonnepanelen om wordt gezet in 230 volt wisselstroom die te gebruiken is vanuit een stopcontact. Het kiezen van de beste omvormer is dus erg belangrijk, daarom is het slim om de omvormer bij dezelfde leverancier als je zonnepanelen te kopen. Niet alle omvormers en zonnepanelen zijn namelijk met elkaar te combineren.

Het is handig om je van tevoren al even goed in te lezen in wat voor omvormer je precies krijgt. Waar je de omvormer wil neerzetten is namelijk afhankelijk van hoe groot de omvormer is en hoeveel geluid deze maakt. Ook is het belangrijk dat er voldoende ventilatieruimte rond de omvormer zit.

Aanpassingen in de stoppenkast

Je nieuwe zonnepanelen moeten natuurlijk worden aangesloten op de stoppenkast. Helaas is niet elke stoppenkast al geschikt voor de aansluiting van zonnepanelen. Controleer daarom van tevoren waar de elektriciteitskabel van de omvormer naar de stoppenkast komt te lopen en hoe je deze wilt wegwerken. In sommige gevallen is er ook een extra stroomgroep in de stoppenkast nodig. Het is handig om dit van tevoren uit te zoeken, ook omdat dit voor extra kosten kan zorgen.

Geschikte elektriciteitsmeter

Niet elke elektriciteitsmeter is geschikt om stroom te leveren aan het elektriciteitsnet. Het gaat hier dan vaak om verouderde meters. Wanneer dit bij jouw meter het geval is moet de netwerkbeheerder een nieuwe slimme meter plaatsen die wel geschikt is om stroom te leveren aan het net. Dit kun je zelf aanvragen, maar heb je een installateur of leverancier voor je zonnepanelen? Soms doen zij dit voor je.

Zonnepanelen aanmelden bij netbeheerder

Wanneer je een deel van de stroom die je zelf opwekt niet gebruikt, gaat dit naar het elektriciteitsnet. Om hier een vergoeding voor te krijgen, moeten je zonnepanelen zijn aangemeld bij je netbeheerder. Check van tevoren of de leverancier dit voor je doet, of dat je dit zelf moet doen. Ook is het handig om je energiebedrijf op de hoogte te stellen van de zonnepanelen.

Zonnepanelen aanmelden bij netbeheerder

Misschien ben je niet de enige in je buurt die geïnteresseerd is in de aanschaf van zonnepanelen. Sommige bedrijven geven korting wanneer je met meerderen tegelijk zonnepanelen aanschaft. Het kan dus interessant zijn om van tevoren even in de buurt te checken of er meer geïnteresseerden voor zonne-energie zijn.

In sommige buurten worden ook grote collectieve acties uitgevoerd als het gaat om de installatie van zonnepanelen. Het is in veel gevallen handig om hieraan mee te doen, omdat zaken als prijs, kwaliteit en garanties dan meestal goed zijn uitgezocht. Hierbij gaat het om het delen van zonnepanelen, waardoor ook de installatie, de kosten en de opbrengst gedeeld worden.

Omgevingsvergunning

Voor het installeren van zonnepanelen heb je in principe geen omgevingsvergunning nodig, zo lang de plaatsing aan alle voorwaarden voldoet. Wanneer je in een monument of ander beschermd stadsgezicht woont, wordt dit echter een ander verhaal. In sommige gevallen is een vergunning voor de zonnepanelen dan wel noodzakelijk, vraag dit daarom altijd na bij de gemeente.

Omgevingsvergunning

Laat je de zonnepanelen installeren door een derde? Vraag dan van tevoren hoe lang ze met de installatie bezig zullen zijn. Vaak is dit in één dag klaar, maar het is altijd handig om precies te weten.

Waarop moet je letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

Bij de aanschaf van zonnepanelen moet je wel rekening houden met een aantal zaken, het kan namelijk een redelijke investering zijn. Deze zaken zijn hieronder beschreven. 

De keuze uit de verschillende soorten zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen wilt aanschaffen, moet je rekening houden met de verschillende soorten zonnepanelen. Er is een divers en breed assortiment aan kleuren, afmetingen en functies. Welk soort je nodig hebt, hangt af van jouw situatie en wensen voor een paneel.

Het vermogen van de zonnepanelen

Wanneer het gaat over het vermogen van een zonnepaneel, gaat het over de hoeveelheid stroom die er opgewekt wordt tijdens ideale omstandigheden. Het totale vermogen wordt uitgedrukt in Wp (Wattpiek). 

Rendement

Je wilt uiteindelijk het totale rendement uit de zonnepanelen halen. Een hoger rendement zorgt er ook voor dat je zoveel mogelijk energie bespaart. Hierom is het rendement of efficiëntie een van de belangrijkste eigenschappen van een zonnepaneel.

Merk en kwaliteit zonnepaneel

Als je verzekerd wilt zijn van een hoogwaardige installatie, kun je het beste kiezen voor zonnepanelen van een van A-merken. Deze panelen zijn misschien wel een flinke investering, maar zijn betrouwbaar en gaan vaak langer mee dan goedkopere, minder bekende merken.

Aanbetaling

Soms vraagt het installatiebedrijf een aanbetaling. Het is belangrijk om hier van tevoren goed afspraken over te maken. Hoe beperkter je de aanbetaling houdt, hoe minder risico je loopt, betaal dan ook nooit het volledige bedrag vooraf.

Subsidies

Door zonnepanelen te installeren maak je je woning duurzamer. Sommige gemeenten geven hier subsidies voor, maar hier zitten in de meeste gevallen wel veel regels aan verbonden. Toch is het fijn om van tevoren te weten of je hiervoor in aanmerking komt. Zulke subsidies kunnen namelijk aardig wat geld besparen, dat is fijn met de huidige energieprijzen.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen
zonnepanelen controle

Checklist zonnepanelen advies gesprek

Offerte uitgekozen? Dan volgt er vaak een adviesgesprek waar een paar vragen zijn die je zeker niet mag vergeten te stellen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Dak geschikt?

Niet elk dak is geschikt om zonnepanelen op te installeren. Vraag daarom altijd of de constructie van het door jou beoogde dakvlak geschikt is om zonnepanelen te dragen of doe een online dakcheck met bijvoorbeeld Google Sunroof. Ook is het goed om te controleren hoe de ligging van het dak is vergeleken met de zon en of er objecten – zoals bomen, andere gebouwen of lantaarnpalen – in de weg staan, die voor meer schaduw op het zonnepaneel kunnen zorgen. Vergeet ook niet te vragen of je de zonnepanelen kunt integreren wanneer het dak ooit eventueel vervangen moet worden.

Hoeveel zonnepanelen?

Hoeveel panelen je kunt aanschaffen is natuurlijk afhankelijk van het beschikbare dakoppervlak. Maar ook de hoeveelheid geld die je wilt steken in de aanschaf en hoeveel stroom je wilt opwekken via zonne-energie zijn belangrijke factoren als het gaat om de hoeveelheid zonnepanelen. Het eerste gesprek met de zonnepanelen installateur is het ideale moment om hulp te krijgen bij het maken van deze keuze.

Welke zonnepanelen moet je kiezen voor jouw huis?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Zowel mogelijkheden op het gebied van kleur en uiterlijk, als op het gebied van wat een zonnepaneel kan. Daarnaast hebben verschillende zonnepanelen ook een verschillend vermogen. Vergeet hier bij het maken van je keuze dus niet naar te kijken.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes