Bij het installeren van zonnepanelen komt van alles kijken, of je het nou helemaal zelf doet of een installatiebedrijf in de arm neemt. Om de installatie zo spoedig mogelijk te laten verlopen is het handig om alles goed op een rijtje te hebben. Neem daarom deze zonnepanelen checklist eens door. Bekijk de beste zonnepanelen offerte

Zonnepaneel check
Allereerst moet worden besloten of je de gehele installatie van de zonnepanelen zelf gaat doen of een installatiebedrijf in de arm neemt voor (een deel) van de klus. In beide gevallen is het goed om op de volgende zaken te letten.
Collectieve acties
Misschien ben je niet de enige in je buurt die geïnteresseerd is in de aanschaf van zonnepanelen. Sommige bedrijven geven korting wanneer je met meerderen tegelijk zonnepanelen aanschaft. Het kan dus interessant zijn om van tevoren even in de buurt te checken of er meer geïnteresseerden voor zonne-energie zijn.
In sommige buurten worden ook grote collectieve acties uitgevoerd als het gaat om de installatie van zonnepanelen. Het is in veel gevallen handig om hieraan mee te doen, omdat zaken als prijs, kwaliteit en garanties dan meestal goed zijn uitgezocht. Hierbij gaat het om het delen van zonnepanelen, waardoor ook de installatie, de kosten en de opbrengst gedeeld worden.
Omgevingsvergunning
Voor het installeren van zonnepanelen heb je in principe geen omgevingsvergunning nodig, zo lang de plaatsing aan alle voorwaarden voldoet. Wanneer je in een monument of ander beschermd stadsgezicht woont wordt dit echter een ander verhaal. In sommige gevallen is een vergunning voor de zonnepanelen dan wel noodzakelijk, vraag dit daarom altijd na bij de gemeente.
Subsidies
Door zonnepanelen te installeren maak je je woning duurzamer. Sommige gemeenten geven hier subsidies voor, maar hier zitten in de meeste gevallen wel veel regels aan verbonden. Toch is het fijn om van tevoren te weten of je hiervoor in aanmerking komt. Zulke subsidies kunnen namelijk aardig wat geld besparen.
Checklist adviesgesprek
Offerte uitgekozen? Dan volgt er vaak een adviesgesprek waar een paar vragen zijn die je zeker niet mag vergeten te stellen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.
Dak geschikt?
Niet elk dak is geschikt om zonnepanelen op te installeren. Vraag daarom altijd of de constructie van het door jou beoogde dakvlak geschikt is om zonnepanelen te dragen. Ook is het goed om te controleren hoe de ligging van het dak is ten opzichte van de zon en of er objecten – zoals bomen, andere gebouwen of lantaarnpalen – in de weg staan, die voor meer schaduw op het zonnepaneel kunnen zorgen. Vergeet ook niet te vragen of je de zonnepanelen kunt integreren wanneer het dak ooit eventueel vervangen moet worden.
Hoeveelheid zonnepanelen
Hoeveel panelen je kunt aanschaffen is natuurlijk afhankelijk van het beschikbare dakoppervlak. Maar ook de hoeveelheid geld die je wilt steken in de aanschaf en hoeveel stroom je wilt opwekken via zonne-energie zijn belangrijke factoren als het gaat om de hoeveelheid zonnepanelen. Het eerste gesprek met de installateur is het ideale moment om hulp te krijgen bij het maken van deze keuze.
Welke zonnepanelen?
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Zowel op het gebied van kleur en uiterlijk, als op het gebied van wat een zonnepaneel kan. Daarnaast hebben verschillende zonnepanelen ook een verschillend vermogen. Vergeet hier bij het maken van je keuze dus niet naar te kijken.
Omvormer
Bij de aanschaf van zonnepanelen komt ook de aanschaf van een omvormer kijken. Deze zorgt er namelijk voor dat de gelijkstroom van de zonnepanelen om wordt gezet in 230 volt wisselstroom die te gebruiken is vanuit een stopcontact. Een omvormer is dus erg belangrijk, daarom is het slim om de omvormer bij dezelfde leverancier als je zonnepanelen te kopen. Niet alle omvormers en zonnepanelen zijn namelijk met elkaar te combineren. Ook is het handig om een omvormer te kiezen die de mogelijkheid heeft de opgewekte energie door je zonnepanelen te checken via je computer of telefoon.
Checklist praktische punten
Is de knoop doorgehakt en ga je voor het installeren van zonnepanelen? Dan is het tijd voor de praktische punten op de checklist. Heb je al nagedacht over de volgende zaken?
Installatie
Op het moment dat je nieuwe zonnepanelen zijn geïnstalleerd is het verstandig om te controleren of het systeem goed werkt. Laat de zonnepanelen periodiek controleren ze meten dan de zonnepanelen door. Zorg ook wanneer de zonnepanelen op een dak met een hellingshoek worden geplaatst, dat ze stevig vastzitten. Worden de panelen op een plat dak geïnstalleerd? Dan is het juist belangrijk dat de zonnepanelen extra worden verzwaard, zodat ze niet wegwaaien tijdens een storm. Ook is het belangrijk dat er genoeg ventilatieruimte tussen de zonnepanelen en het dak zit, zodat de warmte goed weg kan. En dan zijn er ook nog de stroomkabels die naar het dak moeten. Hier moet vaak een opening voor worden gemaakt, zorg ervoor dat deze zowel water- als lucht- en dampdicht wordt afgewerkt. Op deze manier voorkom je vochtproblemen in je dakconstructie.
Lees je in, in jouw omvormer
Het is handig om je van tevoren al even goed in te lezen in wat voor omvormer je precies krijgt. Waar je de omvormer wil neerzetten is namelijk afhankelijk van hoe groot de omvormer is en hoeveel geluid deze maakt. Ook is het belangrijk dat er voldoende ventilatieruimte rond de omvormer zit.
Aanpassingen in de stoppenkast
Je nieuwe zonnepanelen moeten natuurlijk worden aangesloten op de stoppenkast. Helaas is niet elke stoppenkast al geschikt voor de aansluiting van zonnepanelen. Controleer daarom van tevoren waar de elektriciteitskabel van de omvormer naar de stoppenkast komt te lopen en hoe je deze wilt wegwerken. In sommige gevallen is er ook een extra stroomgroep in de stoppenkast nodig. Het is handig om dit van tevoren uit te zoeken, ook omdat dit voor extra kosten kan zorgen.
Geschikte elektriciteitsmeter
Niet elke elektriciteitsmeter is geschikt om stroom te leveren aan het elektriciteitsnet. Het gaat hier dan vaak om verouderde meters. Wanneer dit bij jouw meter het geval is moet de netwerkbeheerder een nieuwe meter plaatsen die wel geschikt is om stroom te leveren aan het net. Dit kun je zelf aanvragen, maar heb je een installateur of leverancier voor je zonnepanelen? Soms doen zij dit voor je.
Zonnepanelen aanmelden bij netbeheerder
Wanneer je een deel van de stroom die je zelf opwekt niet gebruikt, gaat dit naar het elektriciteitsnet. Om hier een vergoeding voor te krijgen, moeten je zonnepanelen zijn aangemeld bij je netbeheerder. Check van tevoren of de leverancier dit voor je doet, of dat je dit zelf moet doen. Ook is het handig om je energiebedrijf op de hoogte te stellen van de zonnepanelen.
Hoe lang duurt de installatie?
Laat je de zonnepanelen installeren door een derde? Vraag dan van tevoren hoe lang ze met de installatie bezig zullen zijn. Vaak is dit in één dag klaar, maar het is altijd handig om precies te weten.
Aanbetaling
Soms vraagt het installatiebedrijf een aanbetaling. Het is belangrijk om hier van tevoren goed afspraken over te maken. Hoe beperkter je de aanbetaling houdt, hoe minder risico je loopt, betaal dan ook nooit het volledige bedrag vooraf.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Je ziet hier meer over de vraag: huren of kopen van zonnepanelen.
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►