Opbrengst zonnepanelen berekenen | Alle info op een rij!

De opbrengst zonnepanelen berekenen. De dagelijkse stroomopbrengst van een zonnepaneel hangt af van verschillende factoren, waaronder de geografische locatie, de oriëntatie en de hellingshoek van het paneel, en natuurlijk de weersomstandigheden. Hoe dit zich allemaal verhoudt tot jouw portemonnee lees je in dit artikel!

opbrengst zonnepanelen berekenen

Hoeveel stroom wekt een zonnepaneel op per dag?

Een zonnepaneel is gemiddeld zo’n 400 Wp en kan onder optimale omstandigheden en in een gunstig klimaat zoals dat van Nederland gemiddeld ongeveer 340 tot 380 kWh per jaar opwekken. Dit komt neer op ongeveer 0,93 tot 1,04 kWh per dag.

Deze schatting is gebaseerd op de aanname dat een zonnepaneel in Nederland gemiddeld ongeveer 850 tot 950 kWh per jaar per kWp produceert.

In de zomermaanden, wanneer de dagen langer zijn en de zon intenser schijnt, zal de opbrengst van zonnepanelen natuurlijk hoger zijn dan in de winter.

De werkelijke opbrengst kan echter variëren afhankelijk van factoren zoals de locatie, de oriëntatie van het paneel ten opzichte van de zon, de hellingshoek, en de hoeveelheid zonlicht die het paneel ontvangt.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van je jaarlijkse energieverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen die je overweegt.

Stel, je jaarlijkse energieverbruik is 3500 kWh en je kiest voor zonnepanelen van 400 Wp die elk gemiddeld 340 kWh per jaar opwekken. Je zou dan ongeveer 10 van deze panelen nodig hebben om je volledige energieverbruik te dekken.

Het is belangrijk om een nauwkeurige berekening te maken op basis van je specifieke situatie en de kenmerken van de beschikbare zonnepanelen. Een specialist kan je helpen om het exacte aantal en type panelen te bepalen dat het beste bij je behoeften past.

Voordelen van de opbrengst berekenen

Het in kaart brengen van de nodige informatie rondom het aanschaffen van zonnepanelen heeft een aantal voordelen. Het grootste voordeel ervan is dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Je rekent op je gemak thuis uit wat voor jou de meest gunstige hoeveelheid zonnepanelen is. Deze berekening wordt gemaakt op basis van een gemiddeld energieverbruik, tenzij je daar sterk van afwijkt, kun je de resultaten op je eigen situatie toepassen.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Precies genoeg zonnepanelen

Een ander pluspunt is dat je er flink wat geld mee kunt besparen. Je hoeft namelijk alleen aan te schaffen wat in jouw situatie nodig is.

Dat betekent dat je niet te veel dure zonnepanelen op het dak laat leggen, terwijl je energiebehoefte helemaal niet zo hoog is. In de toekomst is het terugleveren van zonne-energie niet meer mogelijk, daarvoor hoef je het dus ook niet te doen.

zonnepanelen opbrengst berekenen

Terugverdientijd zonnepanelen vaststellen

Je opbrengst van zonnepanelen van tevoren vaststellen is enorm handig als het aankomt op je verwachtingen bijstellen. 

Hoeveel kWh met 1 zonnepaneel?

Hoeveel kWh een enkel zonnepaneel in je installatie kan leveren is afhankelijk van de ligging, het maximale vermogen en de werkelijke capaciteit van je zonnepanelen. De exacte opbrengst laat zich niet makkelijk raden, dat inzicht krijg je pas als de zonnepanelen op het dak liggen.

Er kan wel een schatting gemaakt worden. Je hebt daarvoor het vermogen van je zonnepanelen in Wp en de instralingsfactor nodig. De instralingsfactor is verantwoordelijk voor de werkelijke opbrengst van je zonnepanelen.

Hoeveel kWh levert een zonnepaneel per dag?

Stel het vermogen in Wp van je zonnepanelen is 400. Onder invloed van het weer, de ligging en een aantal andere omstandigheden werken zonnepanelen in Nederland gemiddeld op 85% van hun kunnen.

Rendement calculator zonnepanelen

Om de hoeveelheid stroom per jaar te berekenen neem je het vermogen in Wp (400) en die vermenigvuldig je met de instralingsfactor (0,85). Daarmee kom je op 400 * 0,85 = 340 kWh per jaar.

Deel deze hoeveelheid door het aantal dagen in het jaar om de opbrengst van een enkel zonnepaneel per dag te berekenen.

Opbrengst zonnepanelen per maand

De opbrengst per maand van zonnepanelen varieert sterk door het jaar heen, voornamelijk vanwege de veranderingen in zonuren en zonintensiteit. In de zomermaanden kan de opbrengst aanzienlijk hoger zijn dan in de winter.

Bijvoorbeeld, een zonnepaneel van 300 Wp kan in de zomermaanden gemiddeld ongeveer 30-35 kWh per maand opwekken, terwijl dit in de winter kan dalen tot ongeveer 5-10 kWh. Deze schattingen zijn afhankelijk van de locatie en de specifieke weersomstandigheden.

Over het algemeen kan men in Nederland rekenen op een hogere opbrengst per maand tussen april en september, en een lagere opbrengst tussen oktober en maart.

berekenen zonnepanelen opbrengst

Wat leveren zonnepanelen op?

Het is extreem handig om te zien hoeveel je zonnepanelen opleveren. Dit kan tegenwoordig op een aantal manieren, denk bijvoorbeeld door het gebruik van een app. 

Inzicht in je verbruik

Voordat je besluit een set zonnepanelen aan te schaffen is het belangrijk om je jaarlijkse stroomverbruik in kaart te hebben gebracht.

Tegenwoordig is het heel eenvoudig om je opbrengst per maand, week, dag, uur of zelfs live je energieverbruik te bekijken.

Gebruik een app

Met een slimme meter en een app van je energieleverancier kun je zien hoeveel stroom je verbruikt en hoeveel duurzame energie je op moet wekken.

Aan de hand van deze gegevens kom je erachter welk aantal panelen je op het dak moet plaatsen om aan je energiebehoeften te voldoen. Laat vooraf controleren of het dak geschikt is voor zonnepanelen.

Verhoog de opbrengst

Er zijn een aantal manieren waarop je zelf het rendement van je zonnepanelen kunt verhogen. Hoewel je geen invloed hebt op alle verschillende factoren kun je vaak een wezenlijk verschil maken.

Denk dan bijvoorbeeld aan de plaatsing van de zonnepanelen, de kwaliteit van de zonnepanelen en het laten plegen van periodiek onderhoud.

Bespaar niet op kwaliteit

Zonnepanelen zijn een forse investering, het is logisch dat je op zoek gaat naar de meest goedkope zonnepanelen. Toch is het verstandig om niet te beknibbelen op de kwaliteit van de zonnepanelen. Het rendement van zulke panelen is namelijk vaak laag.

Het gevolg is dat je maandelijks een stuk minder bespaart op energie en uiteindelijk dus ook op de energiekosten. Door te investeren in kwaliteit krijg je een lagere energierekening bij je eigen energiebedrijf en verkort je de terugverdientijd flink.

Vermogen is erg belangrijk

De maximale opbrengst van je zonnepanelen hangt af van het totale vermogen. Zonnepanelen met een hoog vermogen leveren onder ideale omstandigheden ook een hoge opbrengst.

Bij zonnepanelen die in een string geplaatst zijn is het belangrijk om regelmatig te controleren op schade of storingen. Een enkel defect zonnepaneel zorgt namelijk voor een algehele lagere opbrengst.

Het (laten) schoonmaken van de zonnepanelen is ook belangrijk om de optimale opbrengst te behouden!

Oriëntatie op het dak

Om de opbrengst van zonnepanelen te verhogen is het van belang dat je de juiste oriëntatie kiest. Dat wil zeggen dat de zonnepanelen niet alleen in de juiste windrichting liggen, maar ook in de juiste hellingshoek.

In een goede oriëntatie kan een zonnepaneel veel meer zonlicht ontvangen en omzetten in stroom. Fijn voor jouw rendement!

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes