Alles over PV panelen | Hoe werken de panelen?

Zonnepanelen worden ook wel PV-panelen genoemd. Maar hoe werken ze precies en welk type is geschikt voor jouw situatie? We vertellen je alles wat je moet weten om goed voorbereid over te gaan op de aanschaf van een PV-systeem.

pv panelen installeren

Wat betekent PV panelen?

De term PV-panelen komt vaak voor, maar het is simpelweg een andere benaming voor zonnepanelen. PV-panelen en zonnepanelen zijn dus in principe hetzelfde.

De afkorting PV staat voor Photo Voltaic, waarbij photo staat voor licht en voltaic voor stroom. Oftewel een systeem waarbij licht omgezet kan worden in stroom. Deze stroom gebruiken we vervolgens in huis.

Wat is een PV systeem?

Een PV-paneel bestaat uit fotovoltaïsche cellen die zonlicht opvangen en omzetten in gelijkstroom. Omdat deze stroom nog niet bruikbaar is voor de apparaten in je huis, werken de panelen samen met een omvormer die de gelijkstroom omzet naar wisselstroom.

Hierna is de opgewekte stroom klaar om te gebruiken in je huis.

Verschillende soorten PV-panelen

Er bestaan meerdere soorten PV-panelen. Welke PV-panelen je het beste kunt kiezen is sterk afhankelijk van je voorkeuren en beschikbare budget.

Lees hieronder wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende soorten PV-panelen.

Monokristallijne zonnepanelen

De meeste PV-panelen die je ziet zijn monokristallijne zonnepanelen. Dit type zonnepaneel bestaat uit kristallen van silicium die stroom kunnen opwekken. De panelen krijgen een mooie, donkere kleur doordat de kristallen door gecontroleerde afkoeling allemaal dezelfde kant op wijzen.

De prijs van deze PV-panelen ligt vaak iets hoger dan die van polykristallijne zonnepanelen.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen verschillen van de monokristallijne variant door het productieproces van de cellen. Bij polykristallijne panelen liggen de kristallen kriskras door elkaar doordat er sprake is van een natuurlijke afkoeling.

PV-panelen van dit type hebben een blauwe kleur en zijn vaak iets goedkoper dan mono-kristallijne zonnepanelen, zo’n 10%.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film panelen, ook wel CIS zonnepanelen, bieden een milieuvriendelijk alternatief voor de silicium die in de voorgaande soorten wordt gebruikt. PV-panelen van dit type hebben een vergelijkbaar rendement, maar bevatten minder zeldzame materialen.

De panelen zijn wel iets kleiner dan kristalpanelen waardoor je er waarschijnlijk meer nodig hebt. De uitstraling van de panelen ligt het dicht bij de monokristallijne variant.

Glas-glas zonnepanelen

Glas-glas PV-panelen zijn tweezijdige zonnepanelen en bestaan aan beide kanten uit glas. Het voordeel hiervan is een langere levensduur en een hoger rendement.

Dit type PV-paneel is door de benodigde materialen duurder in de aanschaf dan de voorgaande soorten maar is door het hoge rendement ook weer snel terugverdiend, zeker onder ideale omstandigheden. Een hogere opbrengst is zeer wenselijk.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Verschillende PV-systemen

Er zijn 2 soorten PV-systemen. Of je kiest voor een netgekoppelde PV-installatie of een off-grid PV-installatie hangt af van waarvoor je het wil gebruiken.

Liggen je zonnepanelen op het dak van je woonhuis of wil je stroom opwekken voor kleinere toepassingen, zoals een caravan of een tuinhuisje?

Wat is een netgekoppelde PV installatie?

Een netgekoppeld PV-systeem is het standaard PV-systeem en wordt vaak gebruikt voor woningen en bedrijven. De PV-panelen wekken energie op die via de omvormer wordt omgezet in bruikbare stroom.

Met een netgekoppelde PV-installatie kun je te veel opgewekte stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet.

PV capaciteit

Door de salderingsregeling kun je deze teruggeleverde stroom afstrepen tegen je uiteindelijke energierekening van je energieleverancier.

Wanneer je PV-panelen tijdelijk niet genoeg groene stroom opwekken, dan kun je namelijk gewoon gebruikmaken van reguliere stroom van het net.

Off-grid PV-installatie

Off-grid of autonome PV-systemen zijn niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Je kunt de stroom die je PV-panelen opwekken dus niet terugleveren. In plaats daarvan gebruik je de opgewekte zonnestroom direct of sla je de deze op in een accu voor eigen gebruik.

Dit type PV-systeem is vooral geschikt om stroom op te wekken voor kleinere doeleinden, zoals tuinverlichting of je caravan of boot. Je kunt ook je elektrische boiler combineren met zonnepanelen.

pv panelen

Wat kosten PV panelen?

De kosten van een PV-installatie hangt onder andere af van op welke hoeveelheid en soort PV-panelen je keuze valt.

Een PV-installatie met 10 zonnepanelen kost je gemiddeld zo’n € 4.500 inclusief installatie.

Overige kosten PV-paneel

De situatie van je dak speelt ook mee in de totale kosten van je PV-installatie. Op een plat dak moeten de panelen in de juiste hellingshoek worden geplaatst.

Dit zal waarschijnlijk duurder uitvallen dan wanneer je PV-panelen op een hellend dak laat plaatsen.

Onderhoud PV panelen

PV-panelen kopen gaat ook gepaard met andere bijkomende kosten. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat de omvormer elke 10 jaar aan vervanging toe is.

Toch wegen deze kosten in de meeste gevallen niet op tegen de uiteindelijke besparing op de kosten van elektriciteit.

PV-panelen verzekeren

Vanzelfsprekend is het belangrijk om je zonnepanelen goed te verzekeren. Vaak vallen je zonnepanelen onder de dekking van je opstalverzekering. Toch zijn er nog een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden bij de aanschaf van een PV-installatie.

Zorg er onder meer voor dat je weet hoe je zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Sommige verzekeraars houden er namelijk een aantal voorwaarden op na om volledige dekking te kunnen bieden.

Brand door PV-panelen

Regelmatig breken er dakbranden uit als gevolg van een slechte installatie van de PV-panelen. Zorg dus voor een deskundig installateur én meld je PV-systemen aan bij je brandverzekering.

Zo is je verzekeraar op de hoogte van het bestaan van de panelen en kan deze zich niet beroepen op een verhoogd risico op brand. Zo’n investering levert uiteindelijk een flink besparing op door toekomstige ellende te voorkomen.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes