Steeds meer mensen schaffen tegenwoordig Copper Indium Selenium (CIS) zonnepanelen aan. CIS zonnepanelen zijn goedkope, maar goed presterende zonnepanelen. Een grote producent van CIS zonnepanelen is Solar Frontier. In dit artikel vertellen we je meer over CIS zonnepanelen! Bekijk de beste zonnepanelen offerte
Wat zijn CIS zonnepanelen?
CIS zonnepanelen, ook wel dunne film fotovoltaïsche pv panelen, maken gebruik van dunne lagen halfgeleidermateriaal. Op deze manier zetten ze zonlicht om in elektriciteit. CIS zonnepanelen zijn lichte en flexibele zonnepanelen. CIS panelen bestaan uit een dunne laag fotovoltaïsch materiaal wat slechts een paar millimeter dik is. Hierdoor zijn CIS panelen geschikt voor geïntegreerde zonnepanelen op gebouwen, maar ook voor voertuigen en draagbare apparaten.
Verschil CIS en andere soorten zonnepanelen
CIS zonnepanelen verschillen op meerdere vlakken van andere soorten zonnepanelen. Zo zijn er kristallijne zonnepanelen, bijvoorbeeld monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen. Deze gemaakt van silicium en dunne film zonnepanelen worden gemaakt van verschillende dunne lagen fotovoltaïsche materialen. Verder hebben CIS panelen in vergelijking met andere zonnepanelen een lagere opbrengst. Dit betekent dat je een groter oppervlakte nodig hebt met dunne film panelen om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken.
Wat zijn de voordelen van CIS zonnepanelen?
In vergelijking met traditionele polykristallijne of monokristallijne zonnepanelen, bieden CIS zonnepanelen verschillende voordelen. We zullen je enkele van deze voordelen toelichten!
Flexibiliteit
Doordat CIS zonnepanelen gemaakt worden van buigbaar materiaal, kun je ze makkelijk plaatsen op gebogen oppervlakten. Hierdoor zijn CIS panelen geschikt voor toepassingen waarvoor bijvoorbeeld kristallijne panelen niet gebruikt kunnen worden.
Lichtgewicht
Een ander voordeel is dat CIS zonnepanelen relatief gezien lichter zijn dan andere zonnepanelen. Dit komt doordat CIS panelen gemaakt worden van dunne lagen halfgeleidermateriaal, terwijl reguliere zonnepanelen gemaakt worden van siliciumwafels. Door het lichte gewicht zijn ze makkelijker te installeren en weegt de gehele constructie ook minder zwaar.
Betere prestatie bij zwak licht
Bij diffuus licht presteren CIS zonnepanelen over het algemeen beter dan andere traditionele soorten zonnepanelen. Wanneer het bewolkt is of er is sprake van schaduw, kunnen dunne film panelen dus ook energie genereren.
Esthetische flexibiliteit
CIS zonnepanelen zien er esthetisch uit. Ze zijn namelijk dun en flexibel waardoor ze in verschillende kleuren en vormen geproduceerd kunnen worden. Ook hebben ze een strak uiterlijk. Op deze manier kunnen bouwstijlen worden behouden, terwijl er toch zonnepanelen geplaatst zijn.
Lagere kosten
De productiekosten van een CIS paneel liggen in sommige gevallen lager dan die van een traditioneel paneel. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van minder materiaal en de productie kan efficiënter zijn.

Welke soorten CIS zonnepanelen zijn er?
Er bestaan verschillende soorten CIS zonnepanelen. Het verschil tussen deze zonnepanelen zit hem in het feit dat ze een ander halfgeleidermateriaal als basis hebben. Hieronder bespreken we de drie belangrijkste soorten CIS of wel dunne film zonnepanelen.
Cadmium telluride (CdTe)
Deze soort CIS zonnepanelen komen het meeste voor. Ze worden gemaakt van een dunne laag cadmium telluride. Verder presteren CdTe-panelen goed bij hoge temperaturen en hebben ze een lagere kostprijs. Echter is wel het rendement van deze soort iets lager dan die van de andere dunne film zonnepanelen.
Koper indium gallium selenide (CIGS)
CIGS zonnepanelen worden gemaakt van een dunne laag koper, indium, gallium en selenide. Deze zonnepanelen hebben een hogere opbrengst dan de CdTe-panelen. Ze zijn flexibel en presteren ook nog altijd goed bij zwak licht. Verder kan deze soort in verschillende kleuren geproduceerd worden waardoor hun uitstraling erg esthetisch is.
Amorf silicium (a-Si)
Amorf silicium zonnepanelen worden gemaakt van een vorm silicium die niet gekristalliseerd is. Het rendement van deze soort is het laagst, maar zijn wel het goedkoopst om te produceren. Bovendien zijn ze erg flexibel waardoor ze goed op gebogen oppervlaktes toegepast kunnen worden.
Nadelen CIS zonnepanelen
Naast voordelen, hebben CIS zonnepanelen ook nadelen ten opzichte van de gangbare soorten zonnepanelen. De belangrijkste nadelen, worden hieronder toegelicht.
Lagere efficiëntie
CIS zonnepanelen hebben over het algemeen een lagere efficiëntie dan andere soorten zonnepanelen. Dit houdt in dat ze minder elektriciteit opwekken met hetzelfde oppervlakte.
Grotere oppervlaktebehoefte
Door de lagere efficiëntie hebben CIS zonnepanelen meer ruimte nodig om dezelfde hoeveelheid zonne-energie op te wekken. Wanneer je deze ruimte niet tot je beschikking hebt, kan dit dus een nadeel zijn. Je kan dan niet hetzelfde rendement behalen als met een ander soort zonnepanelen omdat je meer zonnepanelen nodig hebt om dezelfde opbrengst te behalen.
Minder stabiliteit over de tijd
Een CIS zonnepaneel heeft de neiging om sneller te degraderen waardoor hun prestaties na verloop van tijd af kunnen nemen. Hierdoor kan er sprake zijn van een kortere levensduur en een verminderde energieproductie en opbrengst tijdens de levensduur van de panelen.
Gevoeligheid voor omgevingsfactoren
In vergelijking met traditionele zonnepanelen zijn CIS zonnepanelen vaak gevoeliger voor omgevingsfactoren. Bij deze factoren kun je denken aan vocht en hoge temperaturen. Dit zorgt ervoor dat ze sneller degraderen waardoor de opbrengst afneemt.
Beperkte productiecapaciteit
Omdat CIS zonnepanelen over het algemeen minder geproduceerd worden dan traditionele kristallijne zonnepanelen, zijn de minder beschikbaar en kunnen de kosten hoger liggen. Dit kan dan ook als nadeel gezien worden.
Beter voor het milieu
Natuurlijk is het met het oog op het milieu altijd een goede keuze om zonnepanelen aan te schaffen. Nu is het wel zo dat CIS zonnepanelen zelfs enkele milieuvoordelen hebben ten opzichte van traditionele kristallijne zonnepanelen hebben.
Lagere energie-intensieve productie
Tijdens het productieproces hebben CIS zonnepanelen minder energie en grondstoffen nodig dan kristallijne siliciumzonnepanelen. Ze worden gemaakt van dunne lagen fotovoltaïsche materialen en deze zijn minder energie-intensief om te produceren. Hierdoor kan de milieubelasting tijdens het productieproces een stuk lager zijn.
Kosten CIS zonnepanelen
De prijs van CIS panelen is voor 3 panelen € 2.130 en voor 12 panelen € 8.040. Deze prijs is inclusief installatie en omvormer.
Een kortere terugverdientijd
CIS panelen zijn goedkoper in aanschaf dan kristallijne zonnepanelen. Om deze reden kun je ze dan ook veel sneller terugverdienen. Hoe lang de terugverdientijd is, kun je precies uitrekenen door de kosten van de hele investering mee te nemen en de gemiddelde kosten die je maandelijks zal besparen te berekenen. Het bedrag van de investering deel je dan door het bedrag van de besparing.
Veelgestelde vragen
Wat is op dit moment het beste zonnepaneel?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►