Zonnepanelen dakplaten voor zonnepanelen als dak

Een dakplaat met zonnepanelen is niet alleen praktisch, maar vaak ook goedkoper dan het plaatsen van zonnepanelen op een bestaand dak. We zetten alle mogelijkheden op een rij.

Zonnepanelen-dakplaten

Zonnepanelen als dakbedekking

De toepassing van zonnepanelen als dakbedekking wint gestaag aan populariteit. Dit innovatieve concept integreert zonnecellen rechtstreeks in de dakstructuur, wat resulteert in een duurzame energieoplossing. Deze ontwikkeling heeft niet alleen gevolgen voor de functionaliteit van onze daken, maar heeft ook invloed op de esthetische aspecten van de gebouwde omgeving.

Twee verschillende indak zonnepanelen

Bij indak zonnepanelen worden de zonnepanelen geïntegreerd in het dak op de bestaande onderconstructie.

De normale dakpannen worden bij deze methode vervangen door esthetische indak zonnepanelen en zijn dus een goed alternatief. Het voordeel van dit systeem is dat het mooier oogt en beter beschermd is tegen weer en wind. Dit verlengt bovendien de levensduur van de dakconstructie

Bij architectonische integratie gebruik je een standaard paneel waarbij je zorgt voor een optische integratie. Zonnedaken zijn soms best lastige systemen waarbij de dakranden, goten en nok verhoogd worden, zodat de panelen op de zonnedaken in een lijn met de rand komen te liggen.

Bij volledige integratie zijn de zonnedak panelen geïntegreerd in een product dat direct als dak wordt gebruikt. Dan is er dus geen bestaand dakvlak meer. Dit noemt men BIPV zonnepanelen.

dakplaat zonnepanelen

Compleet waterdicht dak onder zonnedaken

Een boeiende ontwikkeling in de wereld van zonnedaken betreft de volledige waterdichte dakconstructie die onder deze systemen wordt gerealiseerd. Vooral voor woningen blijkt het verwijderen van het bestaande dak en het vervangen ervan door zonnedaken een aantrekkelijke optie te zijn, zoals bewezen wordt door diverse succesvolle praktijkcases.

Het esthetische aspect speelt hierbij een cruciale rol, waarbij het volledig verwijderen van dakpannen resulteert in een slank dakprofiel, zelfs wanneer de zonnepanelen zijn geïnstalleerd.

Een overweging bij dergelijke zonnedaken is het minimaliseren van obstakels op het dak. Dit wordt geïllustreerd door praktische voorbeelden, waarbij bijvoorbeeld schoorstenen worden geïntegreerd met het oog op een strakke en uniforme uitstraling.

Geen regenwater binnen

Om volledige bescherming tegen regenwater te waarborgen, wordt vaak gekozen voor hoogwaardige dakbedekking zoals EPDM of bitumen onder de indak zonnepanelen. Dit draagt bij aan een waterdicht dak, zelfs als de zonnepanelen op zichzelf al waterafstotende eigenschappen hebben.

Deze benadering verzekert dat er geen regen binnendringt, waardoor zowel functionaliteit als esthetiek hand in hand gaan in de constructie van zonnedaken. Kies voor kwalitatief goede panelen zoals Duitse zonnepanelen.

Kosten dakplaat met zonnepanelen

Wanneer er overwogen wordt om de bestaande dakbedekking te vervangen, is het relevant om naar de kosten van verschillende materialen te kijken. Traditionele dakpannen hebben doorgaans een gemiddelde kostprijs van ongeveer € 50 per vierkante meter, terwijl dakplaten een meer kostenefficiënte optie vormen met een gemiddelde prijs van € 20 per vierkante meter.

Echter, indien je kiest voor het installeren van zonnepanelen als integraal onderdeel van het dak (zogenaamde zonnedaken), kan je besparen op de kosten van zowel dakpannen als dakplaten. Het aanleggen van indak zonnepanelen, die dienen als zowel dakbedekking als duurzame energieopwekking, begint doorgaans vanaf € 5.250 voor een oppervlakte van 10 vierkante meter.

Deze investering biedt niet alleen bescherming tegen de elementen, maar draagt tevens bij aan de opwekking van hernieuwbare energie, wat een duurzame en kosteneffectieve langetermijnoplossing kan zijn.

Daarnaast is het fijn om te weten wat de zonnepanelen kosten en opbrengsten zijn van deze panelen op zonnedaken.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Slimme investering

Als je een compleet zonnedak met indak panelen erop laat maken kost het natuurlijk behoorlijk wat geld. Toch verdien je het aankoopbedrag van je aantal zonnepanelen uiteindelijk terug met zonne-energie. 150 indak zonnepanelen leveren per jaar 9.000 à 10.000 kW aan stroom. Ze worden verbonden met een optimizer die ervoor zorgt dat alle indak zonnepanelen afzonderlijk maximaal produceren.

Een zonnepaneel in de schaduw beïnvloedt op deze wijze niet de opbrengst van alle overige panelen. Daardoor wek je meer energie op met je dak. Het rendement van de zonnepanelen zorgt er dus voor dat ze de investering meer dan waard zijn.

pv panelen plaatsen

Platen met geïntegreerde zonnepanelen

Binnen de sector van duurzame energie zijn er momenteel fabrikanten die zich toeleggen op het ontwikkelen van volledig geïntegreerde dakelementen die naadloos in het dak zijn verzonken. Deze innovatieve constructies omvatten geïsoleerde dakplaten die standaard zijn uitgerust met ingebouwde zonnepanelen, waardoor de mogelijkheid ontstaat om op een duurzame wijze energie op te wekken.

Unidek dakplaten met zonnepanelen

Een concreet voorbeeld van deze vooruitstrevende benadering is te vinden bij Unidek. Unidek SolarPower introduceert dakplaten die niet alleen dienen als dakisolatie, maar tevens fungeren als energieopwekkende elementen.

Het fotovoltaïsche bevestigingssysteem, samen met de zonnepanelen, wordt bovenop de geïsoleerde dakelementen geplaatst. Deze integratie vindt plaats op de bouwplaats, direct nadat de dakplaten zijn gemonteerd, wat resulteert in een naadloze samensmelting van isolatie en duurzame energieopwekking in één enkel dakelement.

Deze aanpak benadrukt de evolutie naar geïntegreerde oplossingen die zowel functioneel als milieuvriendelijk zijn.

Veelgestelde vragen

Kunnen zonnepanelen op sandwichpanelen

+
Sandwichpanelen dienen als een uitstekende ondergrond voor de installatie van zonnepanelen, waardoor ze een ideale keuze zijn. Vanwege hun voortreffelijke isolerende eigenschappen worden deze dakpanelen veelvuldig gebruikt door bedrijven.
Bovendien winnen ze aan populariteit in agrarische stallen, waar ze beschouwd worden als een superieure en duurzamere optie ten opzichte van traditionele golfplaten.

Kan je zonnepanelen monteren op dakpanplaten?

+
Ja, het is zeker mogelijk om zonnepanelen te monteren op dakpanplaten! Om dit te realiseren, dien je eerst de stokschroeven waarmee de dakpanplaten zijn bevestigd, te verwijderen. Vervolgens draai je deze stokschroeven in de houten dwarsbalken. Bovenop deze schroeven monteer je de rails waarop de zonnepanelen bevestigd zullen worden.

Hoe werkt zonnepanelen montage op een golfplaten dak?

+
Eveneens kan je zonnepanelen op een golfplaten dak installeren volgens een vergelijkbare methode als bij dakpanplaten. Opnieuw dien je de stokschroeven waarmee de golfplaten zijn bevestigd, te verwijderen. Daarna draai je deze stokschroeven in de houten dwarsbalken. Vervolgens worden de rails bovenop deze schroeven gemonteerd, waardoor de zonnepanelen op het dak kunnen worden bevestigd.

 Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling

2*. Aantal zonnepanelen

3*. Uitvoermoment

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes