Omvormers Zonnepanelen – Soorten en Voordelen

omvormers zonnepanelenDe omvormer is een onmisbaar onderdeel van een zonnepaneleninstallatie. Omvormers zorgen er namelijk voor dat de opgevangen energie wordt omgezet in bruikbare stroom voor in huis. Maar wat is nu de juiste omvormer in jouw situatie? Bekijk de omvormer offerte


Hoe werken een omvormer en zonnepanelen

Met zonnepanelen is het mogelijk om zonne-energie om te zetten in stroom. Toch is de opgewekte energie niet direct klaar voor gebruik. Daar is de omvormer nu juist voor bedoeld.

Een omvormer zet de opgevangen gelijkstroom namelijk om in bruikbare wisselstroom. Wisselstroom is het soort stroom dat je thuis gebruikt voor al je apparaten.

Soorten omvormers voor zonnepanelen kiezen

Grofweg gezegd heb je de keuze uit vier verschillende soorten omvormers: de string-omvormer, de micro-omvormer, de hybride omvormer en de power-optimizers. Elk type omvormer heeft zijn eigen plus- en minpunten.

Welke omvormer in jouw situatie de beste omvormer is zal afhankelijk van een aantal factoren zijn: je eigen verbruik, je wensen en je budget. We zetten alle soorten omvormers voor zonnepanelen voor je op een rij.

String-omvormer

Misschien wel de meest bekende omvormers zijn de string-omvormers voor zonnepanelen. Deze enkele omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom van meerdere zonnepanelen die in een serie aangesloten zijn.

Deze in serie geschakelde zonnepanelen noemen we een string.

String-omvormers voordelen

Van alle verschillende omvormers is dit type de meest goedkope optie. Doordat je maar een enkele omvormer nodig hebt hoef je niet voor elk afzonderlijk paneel een kleine omvormer te kopen.

Op het moment dat de omvormer kapot gaat of last heeft van een zonnepanelen storing hoef je slechts één omvormer te repareren of één nieuwe omvormer aan te schaffen.

omvormer

Goed bereikbaar

Een ander voordeel van de string-omvormers is dat ze vaak op een makkelijk te bereiken plaats worden gehangen, bij voorkeur in een garage dicht bij de meterkast. Doordat deze omvormer niet op het dakoppervlak wordt geplaatst hoef je niet het dak op te klauteren bij een storing.

Ook hoef je bij de jaarlijkse controle van de zonnepanelen installatie een stuk minder onderdelen te controleren.

String-omvormers nadelen

Er zijn ook een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Het grootste minpunt van de string-omvormers is dat een storing ervoor zorgt dat je direct je totale capaciteit verliest.

Er zal dan geen stroom meer worden omgezet, waardoor je direct actie moet ondernemen om de storing te verhelpen.

Korte levensduur

Een volgend nadeel van deze traditionele omvormer is dat de levensduur niet erg lang is, zeker niet in vergelijking met de micro-omvormer. Doorgaans kun je ervan uitgaan dat deze omvormer zo’n 10 jaar mee zal gaan.

Op het moment dat de omvormer verbreken gaat vertonen kom je voor een keuze te staan. Laat je het defect verhelpen, of kies je voor een volledig nieuwe zonnepanelen installatie?

Micro-omvormer

Waar de string-omvormer voorheen de standaardkeuze was neemt de micro-omvormer de laatste jaren fors toe in populariteit. Dat is niet vreemd, de micro-omvormers hebben namelijk veel voordelen.

Micro-omvormers werken net wat anders dan een traditionele string-omvormer. Bij dit systeem krijgt ieder afzonderlijk zonnepaneel een eigen omvormer en MPP-tracker om ervoor te zorgen dat een optimale opbrengst bereikt kan worden.

Micro-omvormer voordelen

Als je hebt gekozen voor micro-omvormers wordt er onder alle panelen een afzonderlijke omvormer aangesloten. Het voordeel hiervan is dat elk zonnepaneel een maximaal rendement kan behalen.

Anders dan bij een string-omvormer is je zonnepanelen installatie niet afhankelijk van het zonnepaneel met de slechtste opbrengst.

omvormer

Je wekt meer elektriciteit op

In de praktijk werkt dat als volgt: bij een traditionele zonnepanelen installatie met een enkele centrale omvormer is het waarschijnlijk zo dat niet alle zonnepanelen evenveel zonlicht op kunnen vangen. Denk bijvoorbeeld aan een zonnepaneel dat een gedeelte van de dag in de schaduw ligt.

Het gevolg daarvan is dat de algehele opbrengst daalt, omdat je slechts de opbrengst van je minst presterende zonnepaneel bereikt. Bij de micro-omvormer is dat niet zo. Doordat alle zonnepanelen gebruikmaken van een eigen micro-omvormer blijft het rendement optimaal.

Stabiel systeem

Een ander voordeel van micro-omvormers is dat dit type omvormer een lange levensduur heeft. Gemiddeld genomen blijven de micro-omvormers zo’n 25 jaar naar behoren werken. Dat wil zeggen dat je al die tijd een goede opbrengst kunt behalen.

Zeker in vergelijking met de levensduur van een traditionele omvormer is dat een groot verschil.

Micro-omvormer nadelen

Een van de aandachtspunten van micro-omvormers is dat je er een stuk meer voor betaalt. Doordat alle bestaande zonnepanelen een eigen micro-omvormer nodig hebben moet je bij een grote installatie soms wel 12 of 15 micro-omvormers voor zonnepanelen aanschaffen.

Daar staat dan wel weer tegenover dat het niet uitmaakt of er een aantal zonnepanelen in de schaduw liggen, omdat de micro-omvormers het rendement kunnen optimaliseren.

Lastig te bereiken

Met micro-omvormers bestaat je zonnepanelen installatie uit veel meer onderdelen. Met al deze onderdelen neemt het risico dat een onderdeel een defect vertoont flink toe. Op het moment dat een van de omvormers kapot is moet je het dak op klimmen om de omvormer te vervangen.

Zeker bij een schuin dak kan zo’n klus erg ingewikkeld zijn. Je werkt vaak op hoge hoogte en op een schuin oppervlak. Waarschijnlijk moet je daar een ervaren monteur voor inschakelen.

Power-optimizer

In principe lijken de power-optimizers veel op de micro-omvormers. Er wordt een power-optimizer onder ieder zonnepaneel geplaatst waardoor je het rendement van ieder paneel afzonderlijk kunt maximaliseren.

Het maximaliseren van de hoeveelheid opgewekte elektriciteit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen portemonnee. Je verdient de zonnepanelen installatie op deze wijze veel sneller terug. Ook met het zelf installeren van de panelen kun je geld besparen, alleen moet je wel weten hoe het moet en wat je nodigt hebt voor zonnepanelen installatie?

Power-optimizers voordelen

Het doel van de power-optimizers is om gebruik te maken van het totale vermogen van de zonnepanelen, ook als de omstandigheden niet ideaal zijn. Als je zonnepanelen op een bepaald punt van de dag in de schaduw liggen zorgt de zonnepanelen optimizer ervoor dat je rendement niet te sterk daalt.

Zo kun je toch nog op een efficiënte manier gelijkstroom omzetten in wisselstroom.

omvormer

Power-optimizer nadelen

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de power-optimizers is een centrale omvormer nodig. Met andere woorden, zonder centrale omvormers kun je met de panelen geen energie opwekken.

Daardoor kan het aanschaffen van een power-optimizer een flinke investering zijn.

Welk vermogen

Bij het kiezen van een omvormer is niet alleen het vermogen van de omvormer belangrijk, maar ook het vermogen van je zonnepanelen.

Voor een optimale opbrengst is het essentieel dat het vermogen van de omvormer niet meer dan 10% afwijkt van het maximale vermogen van je zonnepanelen.

Merken omvormers

  • SolarEdge omvormer
  • Enphase omvormers
  • Steca
  • Mastervolt
  • Huawei
  • Sunny Boy
  • AEG
  • SMA
  • E-Ast

Wat is de beste omvormer

De beste keuze voor je omvormer is afhankelijk van verschillende factoren. Wanneer je een omvormer en zonnepanelen van hetzelfde merk kiest, weet je zeker dat deze goed samen zullen werken. Maar belangrijker is om het vermogen van je zonnepanelen op het vermogen van de omvormer aan te sluiten. Wanneer je ook een thuisbatterij wilt gebruiken, moet je hier ook rekening mee houden bij het kiezen van de beste omvormer.

Berekenen welke omvormer nodig is

Als het maximale vermogen van je zonnepanelen 400 Wp per paneel is, een gemiddeld vermogen, kun je het beste hier 10% onder gaan zitten voor het vermogen van je omvormer. Bij een installatie van 10 zonnepanelen, welke dan 4000 Wattpiek op zullen wekken, is een omvormer van 3600 Watt prima.

Kosten van een omvormer

De hoogte van de kosten van je omvormer voor zonnepanelen is afhankelijk van enkele factoren. Denk dan onder andere aan het vermogen van de omvormer, het type omvormer en het merk omvormer.

Het is verstandig om niet te bezuinigen op de omvormers. Het is namelijk een cruciaal onderdeel van je zonnepanelen installatie. Ook is het belangrijk dat de omvormer van de zonnepanelen goed wordt geaard bij de plaatsing.

Gemiddelde prijs

In de praktijk betaal je voor een string-omvormer ongeveer tussen de €900 en €1300. De totale hoogte van het bedrag is met name afhankelijk van het vermogen van deze omvormer.

Bij micro-omvormers moet je voor alle zonnepanelen een eigen omvormer kopen. De prijzen voor deze omvormers liggen gemiddeld tussen de €200 en €500.

Voor de optimizer kun je uitgaan van een bedrag tussen de €60 en €70 per paneel, maar daar moet je dus ook nog een aparte omvormer bij aanschaffen.

1-fase en 3-fase omvormer

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar in de praktijk is het best eenvoudig om te bepalen of je een 1-fase of 3-fase omvormer voor zonnepanelen nodig hebt. Dat hangt namelijk af van de huidige aansluiting in je woning. Dit heeft ook een effect op hoeveel zonnepanelen je op 1 groep kunt aansluiten.

Veel woningen hebben een aansluiting die geschikt is voor 1-fase. Tenzij je van plan bent apparaten te gebruiken die flink belastend zijn voor het elektriciteitsnet hoef je deze aansluiting niet aan te passen.

omvormer

Belastende apparaten

De laatste jaren proberen we steeds vaker om vervuilende apparaten in te wisselen voor een milieuvriendelijker, elektrisch alternatief. Daar kleeft wel een nadeel aan, het elektriciteitsnet kan deze vraag niet altijd dragen.

Een gemiddeld huishouden zal niet vlug een driefasige omvormer nodig hebben, maar als je weet dat je het in de toekomst nodig hebt kun je het beter maar direct laten installeren. Ook wanneer je de hoeveelheid zonnepanelen wilt uitbreiden, kan het handig zijn om een omvormer te kiezen die deze groei meteen aan zal kunnen.

Conclusie

Welke omvormer je voor jouw zonnepanelen installatie nodig hebt is afhankelijk van meerdere factoren. Elke omvormer heeft zijn eigen voor- en nadelen. Een omvormer kiezen kan best ingewikkeld zijn, maar een zonnepanelenbedrijf kan je goed helpen hiermee.

Het is belangrijk om te weten dat je omvormer aan het vermogen van de zonnepanelen moet kunnen voldoen. Bekijk de beste zonnepanelen vergelijking

Aanbieding

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling

2*. Aantal zonnepanelen

3*. Uitvoermoment

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes