In dit artikel vertellen we je alles over waar je op moet letten en wat heb je nodig voor zonnepanelen? Zelf zonnepanelen installeren is niet moeilijk, maar het kost wel wat voorbereiding. Bekijk de zonnepanelen offerte
Wat heb je nodig voor zonnepanelen: Zelf zonnepanelen installeren
Zelf zonnepanelen installeren komt steeds vaker voor, de montage is helemaal niet zo ingewikkeld. Als je zelf de zonnepanelen plaatst betaal je minder installatiekosten waardoor je de zonnepanelen sneller terugverdiend hebt en je bent precies op de hoogte van de installatie op het dak.
Nog makkelijker is om voor plug-and-play zonnepanelen te gaan.
Wanneer mag je zonnepanelen installeren zonder vergunning?
Wil je zelf zonnepanelen installeren op je dak? Dan is er normaal gesproken geen vergunning nodig, tenzij je een monument hebt of in een beschermd dorps- of stadsgezicht de panelen wilt plaatsen. Bij het zelf zonnepanelen plaatsen is ook geen vergunning nodig. Wil je zeker weten hoe het in jouw gemeente zit, vraag het dan na.
Zelf zonnepanelen plaatsen – hoe werkt het?
Om te beginnen is het belangrijk om uit te zoeken hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en wat ze zullen opbrengen. Wanneer dat duidelijk is zul je ook moeten kijken naar omvormers, micro-omvormers en optimizers. Daarna kun je aan de slag met zonnepanelen plaatsen. Als laatste sluit je de bekabeling aan op de juiste groep in de meterkast.
Hebben zonnepanelen invloed op de verzekering?
De zonnepanelen vallen bijna altijd onder de opstalverzekering. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld panelen die niet aan het huis vastzitten. Voor huurwoningen gelden weer andere regels, informeer dan altijd bij de verhuurder.
Zonnepanelen plaatsen op het dak of in de tuin
Wil je zelf zonnepanelen plaatsen, dan heb je de keuze uit panelen die op een schuin dak, een plat dak, op de grond of in een tuin worden neergezet. Zonnepanelen hebben licht nodig, dus het snoeien van overhangende bomen of struiken is alvast een van de dingen die moet gebeuren. Voor zonnepanelen installatie is het ook handig om te weten hoe schuin het dak is en hoe het ten opzichte van de zon staat. Dit kun je allemaal zelf nakijken vanaf een ladder, maar dan moet je er wel zeker van zijn dat het ook gaat lukken.

Deels zelf doen
De keuze om zelf slechts een deel op te pakken van het zonnepanelen installeren is een veel gemaakte keuze. Gedeeltelijk de zonnepanelen installeren bespaart je geld, maar voorkomt dat je risico loopt op foutjes in de elektra. Het is goed om elektra na te laten kijken door een professional.
Wanneer je zelf aan de slag gaat om zonnepanelen plaatsen en gedeeltelijk laat plaatsen bespaar je dus een deel van de aansluitkosten. Het wil zeggen dat je de extra zonnepanelen eerder terugverdient, zo’n 1 tot 3 jaar sneller zelfs. Als je handig bent met verbouwingen is het zelf plaatsen van de zonnepanelen op het dak goed te doen.
Plaats en ruimte
Voor de installatie en de zonnepanelen heb je (werk-)ruimte nodig. Ga bij een schuin dak uit van minimaal 1,5 m² per zonnepaneel, bij een plat dak 2,5 m² per zonnepaneel. Zonnepanelen staan op een plat dak schuin rechtop. Extra afstand tussen de zonnepanelen is nodig om te voorkomen dat de zonnepanelen schaduw op elkaar werpen.
Prestaties zonnepanelen bij hoge temperaturen
Het klinkt misschien gek, maar zonnepanelen houden niet zo van warmte. Let daarom op de temperatuurcoëfficiënt van de zonnepanelen als je ze koopt.
Op een hete dag zijn temperaturen op het paneel zelf van boven de 50 graden heel normaal. Het vermogen van een zonnepaneel met een temperatuurcoëfficiënt van -0,5% per graad Celsius is dan (50-25) * 0,5 = 12,5% lager dan het opgegeven vermogen. Bij een temperatuurcoëfficiënt van -0,2% per graad Celsius (dat is heel goed) is die achteruitgang maar 5%. Dat laatste zonnepaneel presteert dus beter in zomerse omstandigheden dan het eerste.
Plaatsing omvormer, bekabeling en meterkast
Ook de omvormer presteert slechter als hij te heet wordt. Hij moet dus op een goed geventileerde correcte plaatsing hangen, zodat hij zijn warmte goed kwijt kan. Een kleine afgesloten meterkast is dus niet ideaal.
Kabels
Voor de kabels van de zonnepanelen naar omvormer en van omvormer naar meterkast, zijn vaak meerdere mogelijkheden. In het algemeen geldt: Hoe korter de kabels, hoe minder verliezen en hoe goedkoper de installatie. De installateur moet er ook op letten geen zogenaamde ‘inductielussen’ te vormen in de bekabeling op het dak.
Niet op bekabeling bezuinigen
Het is onverstandig om op dikte en lengte van de bekabeling te besparen. Installatiekosten heb je maar 1 keer, en van een goed geïnstalleerd systeem heb je decennialang plezier. De vereiste dikte van de voedingskabel tussen meterkast en omvormer is afhankelijk van het vermogen van je systeem, en dus van het aantal panelen. De ervaren installateur berekent dit.
Normen
Volgens de normen mag de ‘maximale spanningsval tussen slimme meter en omvormer niet meer dan 1% zijn’. In gewonemensentaal betekent dat dat de installateur kabels moet aanleggen die dik genoeg zijn. Koperdraad is duur en sommige installateurs lappen die normen aan hun laars. Ze proberen iets goedkoper uit te komen door dunnere kabels te leggen, let daar dus goed op.
Verlies door dunne kabels
Als de installateur bezuinigt op de kabels, kunnen je zonnepanelen uitvallen. Dat zit zo: als de wisselspanning hoger wordt dan 253V moet de omvormer verplicht afschakelen. Op hele zonnige dagen kan in straten waar veel huizen zonnepanelen geplaatst hebben de netspanning oplopen. Als die bijvoorbeeld 248V (volt) wordt, werken je zonnepanelen gewoon nog. Maar als de kabels naar de omvormer te dun zijn, komt er nog een aantal volt bij. Dat kan net het verschil zijn tussen zonnepanelen die prima werken, en zonnepanelen die geen cent opleveren omdat de omvormer uit gaat.
Wat heb je nodig voor zonnepanelen: Regels voor zelf zonnepanelen leggen
Nederland zou Nederland niet zijn als er geen regeltjes waren. Ook bij het plaatsen van zonnepanelen moet je rekening houden met bouwregelgeving. Op de website van Rijksoverheid kun je de sectie Bouwregelgeving vinden met de pagina vergunningvrij bouwen en de brochure over zonnecollectoren en zonnepanelen.
Installatie aandachtspunten
Nu je de voor- en nadelen van deels zelf installeren weet kun je ervoor kiezen om echt alles zelf te gaan doen. Daarvoor kun je de volgende installatie aandachtspunten gebruiken om zeker te weten dat je de panelen op de juiste plek en de juiste manier aan kunt sluiten.
Op plat dak of schuin dak
Op een schuin dak kun je panelen plaatsen met een hellingshoek tussen 20-60 graden. Optimaal is circa 35 graden. Bij zonnepanelen op een plat dak kan de ideale hellingshoek zelf worden bepaald.
Groep in de meterkast
Ook moet de elektricien waarschijnlijk een aparte groep installeren in de meterkast, om de dc kabels van de omvormer op aan te sluiten. Aarding van de zonnepanelen is ook belangrijk.
3 faseaansluiting
Heb je in de meterkast een 3 faseaansluiting? Vraag de installateur dan om de aansluiting zonnepanelen aan te sluiten op de fase die overdag de laagste spanning heeft. Dat verkleint de kans op te hoge netspanning en uitvallende zonnepanelen.
Legplan
Een goede leverancier of installatiebedrijf kan op 2 manieren het optimale ‘legplan’ bepalen.
Op afstand
Deskundige medewerkers kunnen dit van afstand doen. Ze gebruiken dan geavanceerde computerprogramma’s waarin Google maps-achtige foto’s van je dak zitten, maar ook schaduwsimulaties over het hele jaar.
Op locatie
Of er kan iemand langskomen. Dat is sowieso handig om te bespreken hoe de stroomkabels het beste naar de meterkast kunnen lopen. En waar de omvormer moet komen.
Een combinatie van opname op afstand en bij je thuis kan vaak ook. Dan kun je het voorstel uit de computer meteen met een installateur bespreken.
Ventilatie van zonnepanelen
Zorg bij installatie van panelen en omvormer voor ventilatieruimte in de eindsituatie. Daarmee voorkom je dat de zonnepanelen teveel opwarmen.
Kosten zonnepanelen plaatsen
De prijzen van het uitbesteden van de bevestiging van zonnepanelen ligt tussen de € 500 en € 1.500, of gemiddeld 25% tot 30% van het aankoopbedrag van de panelen. Dit bedrag is afhankelijk van een aantal factoren:
- De lengte van de bekabeling en de mate van onzichtbaar wegwerken van kabels en materiaal
- Het aantal zonnepanelen, hoe meer hoe duurder al vlakt de prijs per paneel wat af
- Aansluitschema panelen gebruiken en laten controleren
- De locatie en bereikbaarheid van de meterkast
- De bereikbaarheid van het dak, hoe hoger en lastiger, hoe duurder
- De gewenste positie van de omvormer
Veelgestelde vragen
Is er altijd een omvormer nodig bij zonnepanelen?Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►