Wat heb je nodig voor zonnepanelen?

Wat heb je nodig voor zonnepanelen? In dit artikel vertellen we je alles over waar je op moet letten en welke benodigdheden essentieel zijn voor het zelf installeren van zonnepanelen. Hoewel het zelf installeren niet moeilijk is, vereist het wel enige voorbereiding.

wat heb je nodig om zonnepanelen te installeren

Wat heb je allemaal nodig voor zonnepanelen: Zelf zonnepanelen installeren

Zelf zonnepanelen installeren komt steeds vaker voor. De montage is helemaal niet zo ingewikkeld. Als je zelf de zonnepanelen plaatst betaal je minder installatiekosten waardoor je de zonnepanelen sneller terugverdiend hebt en je bent precies op de hoogte van de installatie op het dak.

Wanneer mag je zonnepanelen installeren zonder vergunning?

Wil je zelf zonnepanelen installeren op je dak? Dan is er normaal gesproken geen vergunning nodig, tenzij je een monument hebt of in een beschermd dorps- of stadsgezicht de panelen wilt plaatsen. Bij het zelf zonnepanelen plaatsen is ook geen vergunning nodig. Wil je zeker weten hoe het in jouw gemeente zit, vraag het dan na.

Zelf zonnepanelen monteren: Stappenplan

Hieronder bespreken we hoe je stap voor stap zelf zonnepanelen kan aanleggen, inclusief een overzicht van de benodigdheden:

 1. Zonnepanelen: Kies panelen die passen bij je energiebehoeften en budget.
 2. Montagesysteem: Een frame of montagestructuur om de zonnepanelen op het dak te bevestigen.
 3. Omvormer: Zet de opgevangen zonne-energie om in bruikbare elektriciteit voor je huis.
 4. Batterijopslagsysteem (optioneel): Om overtollige energie op te slaan voor gebruik bij minder zonnige dagen.
 5. Bekabeling: Elektrische draden om de zonnepanelen met de omvormer en het elektriciteitsnet van je huis te verbinden.
 6. Meterkast:  Elektrische verdeelkast waarin de componenten van het zonnepanelensysteem worden aangesloten op het elektriciteitsnet van een woning.

Stap 1: Locatiebepaling omvormer

Bepaal een goed geventileerde plek voor de omvormer. Vermijd kleine afgesloten meterkasten, omdat dit de warmteafvoer kan belemmeren. Een goede locatie bevordert de prestaties en levensduur van de omvormer.

Stap 2: Hitteprestatie omvormer

De omvormer presteert beter bij lagere temperaturen, dus plaats deze op een goed geventileerde, schaduwrijke locatie met voldoende ruimte eromheen om oververhitting en prestatieverlies te voorkomen.

Stap 3: Meterkast voorbereiden

Onderzoek of de meterkast geschikt is voor de omvormer. Indien nodig, overweeg aanpassingen voor optimale prestaties en veiligheid. Een geschikte meterkast bevordert een efficiënte stroomdoorvoer.

Tip: Raadpleeg een elektricien voor eventuele aanpassingen.

Stap 4: Kabelkeuze en routing

Denk goed na over de kabels van de zonnepanelen naar de omvormer, en van de omvormer naar de meterkast. Houd de kabels zo kort en klein mogelijk om verlies te minimaliseren. Voorkom ‘inductielussen’ door samen te werken met de installateur voor een optimale kabelrouting.

Stap 5: Veiligheid, normen, inspectie en onderhoud

Zorg ervoor dat de installatie voldoet aan veiligheidsnormen en voorschriften, waarbij een veilige installatie optimale werking waarborgt en beschermt tegen mogelijke risico’s. Laat de installatie beoordelen door een professional voor extra zekerheid. Plan tevens regelmatige inspecties en onderhoud van de omvormer en bekabeling. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur en zorgt voor een continu, optimale energieopwekking.

Kabels

Voor de kabels van de zonnepanelen naar omvormer en van omvormer naar meterkast, zijn vaak verschillende soorten mogelijk. In het algemeen geldt: Hoe korter de kabels, hoe minder verliezen en hoe goedkoper de installatie. De zonnepanelen installateur moet er ook op letten geen zogenaamde ‘inductielussen’ te vormen in de bekabeling op het dak.

Zonnepanelen plaatsen op het dak of in de tuin

Wil je zelf zonnepanelen plaatsen, dan heb je de keuze uit panelen die op een schuin dak, een plat dak, op de grond of in een tuin worden neergezet. Zonnepanelen hebben licht nodig, dus het snoeien van overhangende bomen of struiken is alvast een van de dingen die moet gebeuren. Voor zonnepanelen installatie is het ook handig om te weten hoe schuin het dak is en hoe het ten opzichte van de zon staat. Dit kun je allemaal zelf nakijken vanaf een ladder, maar dan moet je er wel zeker van zijn dat het ook gaat lukken.

benodigdheden zonnepanelen

Kosten zonnepanelen plaatsen

De prijzen van het uitbesteden van de bevestiging van zonnepanelen ligt tussen de € 500 en € 1.500, of gemiddeld 25% tot 30% van het aankoopbedrag van de panelen. Dit bedrag is afhankelijk van een aantal factoren:

 • De lengte van de bekabeling en de mate van onzichtbaar wegwerken van kabels en materiaal
 • Het aantal zonnepanelen, hoe meer hoe duurder, al vlakt de prijs per paneel wat af
 • Aansluitschema panelen gebruiken en laten controleren
 • De locatie en bereikbaarheid van de meterkast
 • De bereikbaarheid van het dak, hoe hoger en lastiger, hoe duurder
 • De gewenste positie van de omvormer
Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Hebben zonnepanelen invloed op de verzekering?

De zonnepanelen verzekeren vallen bijna altijd onder de opstalverzekering. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld panelen die niet aan het huis vastzitten. Voor huurwoningen gelden weer andere regels, informeer dan altijd bij de verhuurder.

Deels zelf aanleggen

De keuze om zelf slechts een deel op te pakken van het zonnepanelen installeren is een veel gemaakte keuze. Gedeeltelijk de zonnepanelen installeren bespaart je geld, maar voorkomt dat je risico loopt op foutjes in de elektra. Het is goed om elektra na te laten kijken door een professional.

Wanneer je zelf aan de slag gaat om zonnepanelen te plaatsen en ze gedeeltelijk laat plaatsen, bespaar je dus een deel van de aansluitkosten. Het wil zeggen dat je de extra zonnepanelen eerder terugverdient, zo’n 1 tot 3 jaar sneller zelfs. Als je handig bent met verbouwingen is het zelf plaatsen van de zonnepanelen op het dak goed te doen.

Plaats en ruimte

Voor de installatie en de zonnepanelen heb je (werk-)ruimte nodig. Ga bij een schuin dak uit van minimaal 1,5 m² per zonnepaneel, bij een plat dak 2,5 m² per zonnepaneel. Zonnepanelen staan op een plat dak schuin rechtop. Extra afstand tussen de panelen is nodig om te voorkomen dat de zonnepanelen schaduw op elkaar werpen.

Installatie zonnepanelen: Regels voor zelf zonnepanelen leggen

Nederland zou Nederland niet zijn als er geen regels waren. Ook bij het plaatsen van zonnepanelen moet je rekening houden met de Bouwregelgeving. Op de website van Rijksoverheid kun je de sectie Bouwregelgeving vinden met de pagina vergunningvrij bouwen en de brochure over zonnecollectoren en zonnepanelen.

Zonnepanelen installateur

De diversiteit onder aanbieders van zonnepanelen is aanzienlijk, wat benadrukt waarom een grondige vergelijking van essentieel belang is. Bovendien kan je profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6% op zowel materialen als arbeidskosten indien je huis ouder is dan 10 jaar en het werk wordt uitgevoerd door een erkende installateur. Het loont dus de moeite om vooraf zorgvuldig te onderzoeken en te profiteren van de beschikbare voordelen.

Veelgestelde vragen

Is er altijd een omvormer nodig bij zonnepanelen?

+
Het antwoord is: Ja, Zonder omvormer kun je de opgewekte stroom van zonnepanelen niet gebruiken.

Heb je internet nodig voor zonnepanelen?

+
Zonnepanelen blijven werken zonder wifi verbinding.

Hoe duur is een omvormer?

+
Stringomvormers hebben een gemiddelde prijs tussen de € 1.000 tot € 1.500. Voor micro-omvormers ligt dit zo’n € 150 tot € 450 per zonnepaneel.

Waar moet mijn meterkast aan voldoen voor zonnepanelen?

+
Voor je aan de installatie begint van zonnepanelen moet de groepenkast voldoen aan de NEN1010 norm.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes