Schuin dak met zonnepanelen | Voordelen | Plaatsen

Zonnepanelen zijn een populaire manier om duurzame energie op te wekken en te besparen op de energierekening. Maar als je overweegt om zonnepanelen te installeren, is het belangrijk om te weten welk type dak het meest geschikt is.

zonnepanelen schuin dak

Schuin dak met zonnepanelen

Wanneer zonnepanelen op schuine daken geplaatst worden, dan wordt dit op een andere manier gedaan dan bij platte daken, dit zijn de verschillende montagesystemen. Echter is het in beide gevallen mogelijk om zonne-energie op te wekken.

Verschillende manieren voor bevestiging zonnepanelen

Zonnepanelen plaatsen kan zowel in een landscape plaatsing als in een portrait plaatsing. Deze plaatsing zorgt ervoor dat de panelen zo goed mogelijk naar de zon gedraaid staan. Bij het schuine dak zullen de panelen echter enkel in de hoek van het dak geplaatst worden, hierbij zijn er geen verschillende hellingshoeken, bij een plat dak is dit wel.

Installatie

Bij het installeren van zonnepanelen op een schuin dak zijn er enkele belangrijke aandachtspunten. Een van de belangrijkste onderdelen is de dakdoorvoer zonnepanelen. De dakdoorvoer zorgt ervoor dat de panelen goed kunnen werken en dat lekkages worden voorkomen.

Hellingshoek van zonnepanelen op schuin dak

Zo moet de hellingshoek van het dak worden bepaald om de juiste hoek van de panelen ten opzichte van de zon te kunnen bepalen. Dit kan zorgen voor extra kosten voor de installatie, omdat de panelen moeten worden bevestigd aan het dak met speciale beugels. Ook kunnen bij de bevestiging zonnepanelen worden geplaatst in combinatie met een verstelbare dakhaak. Je kunt de ideale hoek voor zonnepanelen laten bereken. 

Zonnepaneel zonder schaduw

Daarnaast moet er voldoende ruimte zijn tussen de panelen om schaduw te voorkomen en moet de bekabeling op de juiste wijze worden aangelegd. Zonnepanelen in de schaduw werken nog altijd, maar ze leveren minder op.

Montage door installateurs

Het is aan te raden om een zonnepanelen installateur in te schakelen voor de montage van zonnepanelen op een schuin dak. Installateurs zorgen namelijk voor een betrouwbaar montagesysteem in jouw situatie, zodat de dakhaken, de dakbedekking, de dakpannen en de rails voor de zonnepanelen niet aangetast zullen worden.

Aandachtspunten

Er zijn enkele belangrijke aandachtspunten bij het installeren van zonnepanelen op schuine daken. Zo moet er rekening gehouden worden met de draagkracht van het dak, omdat zonnepanelen en de bevestigingsmaterialen zorgen voor extra gewicht. Het is belangrijk dat je dak wel dit zonnepanelen gewicht kan dragen.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Schuin dak voordelen

Een schuin dak heeft verschillende voordelen voor het installeren van zonnepanelen. Ten eerste is er vaak meer ruimte op een schuin dak dan op een plat dak, waardoor er meer zonnepanelen geïnstalleerd kunnen worden.

Zonnepanelen op het schuine dak

Bovendien kunnen zonnepanelen op een schuin dak in de meeste gevallen in een ideale hoek geplaatst worden ten opzichte van de zon, waardoor de opbrengst hoger is.

Vervuiling

Daarnaast hebben zonnepanelen op een schuin dak minder last van vervuiling, omdat regenwater het vuil wegspoelt.

zonnepanelen op een schuin dak geïnstalleerd

Schuin dak nadelen

Er zijn ook enkele nadelen aan het installeren van zonnepanelen op een schuin dak. Ten eerste kan het installatieproces moeilijker zijn dan bij een plat dak, omdat er rekening gehouden moet worden met de hellingshoek van het dak. Dit kan leiden tot extra kosten voor de installatie.

Schaduw

Ten tweede kan er schaduw komen, vooral bij bomen of gebouwen in de buurt, wat de opbrengst van de zonnepanelen kan verminderen. Bij het plaatsen dien je hier dan ook rekening mee te houden.

Onderhoud van zonnepanelen op schuin dak

Bovendien is het moeilijker om de zonnepanelen schoon te maken en om eventuele reparaties uit te voeren op een schuin dak dan op een plat dak.

Conclusie

Zonnepanelen plaatsen op een schuin dak biedt verschillende voordelen, zoals meer ruimte dan op platte daken en een hogere opbrengst. Er zijn helaas ook enkele nadelen, zoals de moeilijkheid van de installatie en het onderhoud van de panelen.

Verschillende daktypen

Bij het kiezen van een dak voor zonnepanelen is het belangrijk om rekening te houden met de verschillen tussen een schuin dak en een plat dak en de specifieke kenmerken van je woning en dak.

Zonnepanelen leggen schuin dak

Schuine daken hebben het nadeel ten opzichte van panelen op een plat dak met bijvoorbeeld portrait plaatsing, dat de panelen afhankelijk zijn van de hellingshoek van het dak. Een voordeel van het schuine dak is dat een deel van de viezigheid al weggespoeld wordt door de regen.
Kortom: zonnepanelen zijn voor vrijwel elk dak geschikt.

Veelgestelde vragen

Hoeveel zonnepanelen per m2 schuin dak?

+
Je hebt natuurlijk verschillende daktypen. Je kunt op een schuin dak van ongeveer 100 m² zo’n 8 tot 14 zonnepanelen kwijt.

Hoeveel afstand tussen zonnepanelen schuin dak?

+
Voldoende afstand tussen de zonnepanelen en de dakrand is belangrijk voor de veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan situaties met harde wind en storm. Voor een veilige afstand is minimaal 20 centimeter nodig voor voldoende veiligheid.

Hoe worden zonnepanelen bevestigd?

+
Voor het bevestigen van zonnepanelen wordt er in veel gevallen van een zogenaamd kliksysteem gebruik gemaakt. Er wordt eerst een panlat gemonteerd op het dak en vervolgens wordt de zonnepaneel beugel daarin geklikt.

Hoe schuin zonnepanelen op plat dak?

+
Als je wilt dat je zonnepanelen het meeste opbrengen kan je ze het best richting het zuiden zetten. Zo vangen ze namelijk het meeste zonlicht op. Dat ze in de goede richting staan is dus van belang. De hellingshoek hierbij zou ergens tussen de 15 en de 20% ideaal zijn.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes