Dakdoorvoer zonnepanelen | Mogelijkheden & Tips!

Dakdoorvoer zonnepanelenBij de installatie van zonnepanelen op het dak moeten in sommige gevallen kabels door het dak geleid kunnen worden. Daar gebruiken we een dakdoorvoer voor. Daarnaast zorgt een dakdoorvoer voor goede ventilatie en voorkomt het lekkages. Bekijk de beste zonnepanelenDakdoorvoer kabels zonnepanelen

Om de bekabeling van zonnepanelen naar binnen te kunnen leiden heb je een dakdoorvoer nodig.

Een dakdoorvoer wordt ook wel kabeldoorvoer genoemd en is een soort pijp die tussen de dakpannen of in het bitumen oppervlak wordt geplaatst.

Ventilatiepan onder zonnepanelen

Een dakdoorvoer zonnepanelen zorgt ervoor dat er voldoende ventilatie ontstaat onder de panelen. Hierbij is het belangrijk dat de zonnepanelen volledig lucht kunnen ontvangen.

Dit is belangrijk omdat zonnepanelen warmte creëren door het omzetten van zonne-energie naar elektriciteit.

Verschillende soorten dakdoorvoeren

Er zijn verschillende soorten dakdoorvoeren verkrijgbaar. Bij het platte dak wordt er vaak gebruik gemaakt van een platdakdoorvoer.

Bij het schuine dak wordt er meestal gekozen voor een dakdoorvoer met loodslabben.

Hoe loopt de bedrading bij zonnepanelen?

Beide vormen van dakdoorvoer zonnepanelen hebben te maken met zowel kabels, kabeldoorvoer, rookgasafvoer en de omvormer.

Daarnaast zijn er ook andere systemen beschikbaar, zoals de PVTube dakdoorvoer. Een veelgebruikte dakdoorvoer voor zonnepanelen is de Ubbink dakdoorvoer.

dakdoorvoer zonnepanelen

Aandachtspunten

Bij het kiezen van de juiste dakdoorvoer voor jouw woonsituatie is het belangrijk om te letten op de waterdichtheid en ventilatie van de panelen, maar ook of er genoeg ruimte beschikbaar is.

Daarnaast moet de dakdoorvoer geschikt zijn voor het type dak waarop de panelen geplaatst worden en moet het systeem voldoen aan de geldende regels op het gebied van brandveiligheid en veiligheid.

Dakdoorvoer zonnepanelen plat dak

Bij zonnepanelen op platte daken wordt vaak gebruik gemaakt van een platdakdoorvoer voor de installatie van zonnepanelen. Een platdakdoorvoer is ontworpen om zonnepanelen veilig en waterdicht te installeren op platte daken.

Het systeem bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een dakdoorvoer, een aluminium frame en een waterdichte afdichting.

Ventilatie en afwatering

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie en afwatering.

Dit voorkomt oververhitting van de panelen en vochtproblemen onder de panelen.

Afmetingen

Bij het kiezen van de juiste platdakdoorvoer is het belangrijk om rekening te houden met de grootte en het gewicht van de panelen, de plek van de panelen op het dak en de regels op het gebied van brandveiligheid en veiligheid.

dakdoorvoer tijdens zonnepanelen installatie

Schuin dak

Bij het plaatsen van zonnepanelen op schuine daken, ook wel een hellend dak genoemd, wordt vaak gebruik gemaakt van een schuindakdoorvoer.

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak is het belangrijk om rekening te houden met de hellingshoek van het dak. Zo wordt de werking van zonnepanelen niet negatief beïnvloed.

Belangrijke onderdelen

Bij het kiezen van de juiste schuindakdoorvoer is het belangrijk om te letten op de helling van het dak, de grootte en het gewicht van de zonnepanelen, de plek van de panelen op het dak en de regels op het gebied van brandveiligheid.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het uiterlijk van je huis, omdat zonnepanelen goed zichtbaar zijn op het dak.

Betrouwbaar systeem

Het is ontzettend belangrijk om hoogwaardige materialen te gebruiken voor zowel de dakdoorvoer als de zonnepanelen. Het systeem moet namelijk veilig aangesloten kunnen worden.

Hoe gaan kabels zonnepanelen door dak?

Deze dakdoorvoer zonnepanelen heeft een speciale afdichting die ervoor zorgt dat er geen water, wind of vuil door de openingen heen kan, dit zorgt ervoor dat het dak volledig lucht.

Bovendien is deze dakdoorvoer brandveilig en voldoet het aan alle veiligheidseisen.

Verschillende soorten daken

De Ubbink dakdoorvoer zonnepanelen is verkrijgbaar in verschillende afmetingen, zodat deze geschikt is voor verschillende typen zonnepanelen.

Zo zijn er uitvoeringen met een platte of schuine doorvoer, maar ook zijn er verschillende maten beschikbaar, zodat de doorvoer past bij de grootte van de kabels.

Dakdoorvoer pannendak

In Nederland bestaan de meeste daken uit een pannendak. Bij dit type dak wordt een kleine uitsparing gemaakt in de dakpannen om ruimte te maken voor de doorvoer.

Het is belangrijk dat de randen van de doorvoer netjes worden afgewerkt om vochtproblemen te voorkomen.

Conclusie

Een goede dakdoorvoer is essentieel bij de installatie van zonnepanelen op het dak. Afhankelijk van het type dak zijn er verschillende soorten systemen beschikbaar, zoals de platdakdoorvoer, dakdoorvoer met loodslabben en de Ubbink dakdoorvoer.

Bij de keuze van de dakdoorvoer is het belangrijk om te letten op de waterdichtheid en ventilatie van de panelen.

dakdoorvoer zonnepanelen

Veelgestelde vragen


Offerte


Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling

2*. Aantal zonnepanelen

3*. Uitvoermoment

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes