Grondopstelling zonnepanelen | In plaats van op het dak

Zonnepanelen kunnen niet alleen op het dak, maar ook op de grond geplaatst worden. Het verschil tussen een grondopstelling en een veldopstelling is dat de veldopstelling zonnepanelen buiten het bouwkavel vallen en de grondopstelling zonnepanelen binnen het bouwkavel. Beide opties dragen echter bij aan zonne energie.

Grondopstelling zonnepanelen

Mogen zonnepanelen op de grond geplaatst worden?

Zonnepanelen mogen niet zomaar op de grond geïnstalleerd worden. Dit mag alleen wanneer:

 • Er geen of niet genoeg ruimte is op het dak
 • Het dak niet stevig genoeg is
 • Er geen vergunning is voor op het dak
 • Het dak een ongunstige ligging heeft ten opzichte van de zon
 • Het dak in de schaduw ligt

Waarop moet je letten bij een grondopstelling zonnepanelen?

 • Er is altijd een vergunning nodig
 • Er is een geschikt bestemmingsplan voor nodig
 • Er is genoeg ruimte nodig op de grond
 • De zonnepanelen dienen goed en veilig geïnstalleerd te worden, bijvoorbeeld door ervaren installateurs
 • Zonnepanelen op de grond kunnen gevoelig zijn voor diefstal

Stellage zonnepanelen

Een grondopstelling met zonnepanelen bestaat dus uit zonnepanelen die geplaatst zijn op de grond in plaats van op het dak, bijvoorbeeld in vrije velden.

Kosten veldopstelling zonnepanelen op grond

Een vrije veldopstelling van zonnepanelen is ongeveer 5% duurder dan zonnepanelen op een dak. Dit prijsverschil is te verklaren door het frame dat gebruikt wordt en het fundament van de panelen. Enkele belangrijke punten om op te letten zijn:

Het montagesysteem: het is belangrijk dat de zonnepanelen goed vastzitten zodat deze beschermd zijn tegen extreem weer, zoals hevige neerslag of sneeuw. Om te zorgen dat de constructie goed vastzit, wordt vaak gebruik gemaakt van ballast of een (schroef)fundering. Dit is echter wel duurder vergeleken met andere zonnepanelen op een schuin dak.

De bekabeling: bij een veldopstelling zonnepanelen is er gemiddeld meer afstand nodig tussen de zonnepanelen en de omvormer vergeleken met zonnepanelen op een dak. Ook is het belangrijk dat de kabels veilig weggewerkt worden. Dit zorgt bij elkaar voor hogere kosten. Welke omvormer de beste omvormer is verschilt per opstelling, oriëntatie en systeem.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Vergunningen

Voor het plaatsen van een zonnepanelenveld heb je altijd een vergunning nodig, hierin wordt wel onderscheid gemaakt:

 • Voorwaarden vergunning zonnepanelen op de grond: niet hoger dan 2 tot 5 meter, voldoet aan bestemmingsplan en gaat om kleinschalige opstelling (max. 75 – 100 m2) voor eigen gebruik
 • Voorwaarden vergunning zonnepanelen veldopstelling: voldoet aan de Wet natuurbescherming, voldoet aan het ruimtelijk kader van de gemeente en geeft geen hinder door reflectie

Het bestemmingsplan geeft aan waarvoor grond gebruikt mag worden.

Grond verhuren voor zonnepanelen veld

Wanneer je een groot stuk land hebt, dan kan je ook de grond verhuren voor het gebruik van een zonnepanelenveld. Hierdoor kun je gemiddeld tussen de € 5.000 en 6.000 per hectare per jaar aan opstalrechten ontvangen.

Onderconstructie veldopstelling zonnepanelen

De onderconstructie van een veldopstelling van zonnepanelen is een belangrijk onderdeel van het systeem. Het draagt bij aan de stabiliteit en duurzaamheid van de zonnepanelen. De keuze van onderconstructie is afhankelijk van verschillende onderdelen, waaronder de  de grond zelf en de weersomstandigheden in het gebied. Een goede fundering en dragende onderconstructie zijn onmisbaar voor ieder grondgebonden solar project.

Stelling voor zonnepanelen

De onderconstructie van een veldopstelling is vaak duurder dan die op een dak, dat komt door de grotere afstand tussen de zonnepanelen en de meterkast. Daarnaast is het belangrijk dat de ondergrond waterpas is en dat het systeem laag aan de grond staat.

Hoe zonnepanelen installeren op grond?

Wanneer je een vrije veldopstelling zonnepanelen wilt, heb je de keus uit verschillende systemen, bijvoorbeeld:

 • Een plat dak constructie op de grond
 • Statische zonnepanelen veldopstelling: zonnepanelen liggen in een frame, wat verder boven de grond in een ideale hoek en legrichting
 • Draaibaar frame voor zonnepanelen: dit zijn frames die meedraaien met de richting van het zonlicht

Constructie veilig monteren

Wanneer je zonnepanelen op de grond laat installeren is het belangrijk dat de zonnepanelen en de constructie goed vastzitten, zodat ze tegen extreme weersomstandigheden kunnen. Hierbij heb je de keus tussen het verzwaren van de constructie door middel van ballast of de constructie verankeren in de grond.

Veldopstelling zonnepanelen

Een veldopstelling zonnepanelen is een goed alternatief voor een grondopstelling wanneer zonnepanelen op het dak niet haalbaar zijn of als je veel ruimte hebt. Een veldopstelling van zonnepanelen zijn zonnepanelen geplaatst op de grond buiten het bouwkavel, vaak in een zonnepanelenpark. Het verschil tussen beide soorten zonnepanelen is dat de veldopstelling zonnepanelen buiten het terrein vallen en grondopstelling zonnepanelen binnen het terrein.

Het rendement van zonnepanelen in een veld

Zonnepanelen in een veld hebben vaak een hoger rendement dan zonnepanelen op het dak, dit komt door de lagere temperatuur en door de ideale ligging en hellingshoek voor het zonlicht. Zorg ervoor dat je de ideale zonnepanelen hoek berekent. De lagere temperatuur draagt bij aan meer rendement, omdat zonnepanelen minder goed werken als het heel warm wordt. Door zonnepanelen op een dak wordt er extra warmte afgegeven, dit probleem heb je op de grond niet. De ideale ligging en hellingshoek dragen daarnaast bij, omdat je op deze manier de optimale richting ten opzichte van de zon in kan stellen.

Het montagesysteem voor een veldopstelling zonnepanelen wordt geproduceerd van milieuvriendelijk en duurzaam materiaal, hierbij wordt o.a. de bekabeling mooi wegwerkt en beschermt. Daarnaast zijn de panelen naadloos op elkaar aan te sluiten en behoeft het systeem zelden extra ballast om het geheel op zijn plaats te houden tijdens extreme weersomstandigheden.

Voordelen van zonnepanelen met een grondopstelling

 • Het rendement ligt hoog, omdat je niet afhankelijk bent van een vaste hellingshoek, richting en/of schaduw
 • Zonnepanelen zijn makkelijker te onderhouden en schoon te maken dan zonnepanelen op het dak, daarnaast zijn reparaties makkelijker uit te voeren
 • Zonnepanelen op de grond zorgen niet voor een verandering aan het uiterlijk van je huis, dit doen reguliere zonnepanelen wel
 • Woningen met zonnepanelen zijn aantrekkelijker om te kopen, omdat je energielabel naar beneden zal gaan. Hierdoor kan men extra geld besparen

Kosten voor grondopstelling van zonnepanelen

De prijs voor een grondopstelling ligt relatief hoger dan bij zonnepanelen op een dak, dit komt door de fundering die geïnstalleerd moet worden, omdat de constructie een groter oppervlak heeft en omdat er verzwaring moet worden toegevoegd. De exacte kosten zijn niet uit te drukken als een algemeen bedrag, omdat dit per huishouden verschilt. Gemiddeld kun je rekening houden met een kostenstijging van 5% vergeleken met reguliere zonnepanelen. In de tabel hieronder is te zien hoeveel je gemiddeld kwijt zult zijn aan de de installatiematerialen zelf:

Zonnepanelen grondopstellingJaarlijks mogelijke rendementPrijs
Zonnepanelen 3000 Wp2500 kWh€3.400 – €3.900
Zonnepanelen 4100 Wp3500 kWh€4.000 – €4.500
Zonnepanelen 4700 Wp4000 kWh€5.000 – €5.600
Zonnepanelen 5900 Wp5000 kWh€6.000 – €6.600

Conclusie

Zonnepanelen kunnen niet enkel op een dak geplaatst worden, maar ook op de grond. Je kunt zelf zonnepanelen plaatsen of zonnepanelen laten plaatsen. Dit kan onder anderen in een zonnepark, maar ook in de tuin. De voordelen hiervan zijn dat het rendement relatief hoger ligt, deze zonnepanelen zijn makkelijker te onderhouden, het huis wordt niet aangetast en deze woningen zijn aantrekkelijker om te kopen door hun lagere energielabel. Deze voordelen brengen echter ook een nadeel met zich mee, want deze zonnepanelen zijn ongeveer 5% duurder dan zonnepanelen op een dak.

Veelgestelde vragen

Kan ik zonnepanelen in mijn tuin plaatsen?

+
Ja, je kunt zeker zonnepanelen plaatsen in je tuin. Dit kan een uitstekende optie zijn als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen of als je voldoende ruimte hebt. Voor het plaatsen van zonnepanelen in je tuin moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo mag de constructie niet hoger zijn dan 5 meter en moet je toestemming hebben van de gemeente.

Kan je zonnepanelen plaatsen op de grond?

+
Ja, zonnepanelen kunnen ook op de grond geplaatst worden. Dit wordt ook wel een veldopstelling genoemd. Een veldopstelling kan een uitstekende optie zijn als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen of als je voldoende ruimte hebt.

Wat is de beste opstelling voor zonnepanelen?

+
De beste opstelling voor zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren. Hoewel het ideale plaatje is om de panelen naar het zuiden te richten onder een hoek van 30-40 graden, is dit niet altijd mogelijk. Hier is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte, de lichtinval gedurende de dag en eventuele obstakels zoals gebouwen of bomen.

Wat kost een veldopstelling zonnepanelen?

+
De kosten voor een veldopstelling van zonnepanelen kunnen variëren, afhankelijk van verschillende onderdelen zoals de grootte van het veld, het type zonnepanelen en de installatiekosten. Gemiddeld is een veldopstelling ongeveer 5% duurder dan een dakopstelling. Verder is het verstandig om rekening te houden met de kosten voor het onderhoud van de panelen.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes