Zonnepanelen hoek berekenen | De juiste hoek bepalen

Op het moment dat je zonnepanelen op je dak laat leggen wil je de opbrengst maximaliseren. Dat doe je door de ideale hellingshoek te bepalen. We leggen je uit hoe je zelf kunt berekenen wat in jouw situatie de ideale hellingshoek is!

zonnepanelen hoek berekenen

Wat is de beste hoek voor zonnepanelen?

Hoe werken zonnepanelen het beste? Over het algemeen wordt geadviseerd om zonnepanelen op platte daken in een hoek van 35 graden te plaatsen. In de meeste gevallen zorgt deze ideale hoek voor de hoogste opbrengst.

Toch zijn er situaties waarbij het voordeliger is om de zonnepanelen in een net wat andere hellingshoek te leggen. Dat heeft meestal te maken met de windrichting waarin de zonnepanelen staan.

Welke hoek zonnepanelen op het zuiden?

Zonnepanelen die op het zuiden gericht staan leveren meer op dan zonnepanelen in een andere windrichting. Voor zonnepanelen op het zuiden is een hellingshoek van 35 graden of 36 graden aan te raden, mits de zonnepanelen dan geen schaduw op het volgende zonnepaneel creëren.

Als je toch last hebt van schaduw heb je de keuze uit twee opties: je legt de zonnepanelen verder uit elkaar waardoor je minder zonnepanelen kwijt kunt, of je verandert de hellingshoek.

ideale hellingshoek zonnepanelen

Op het oosten of westen gericht

Als een opstelling richting het zuiden niet mogelijk is kun je er ook voor kiezen om de zonnepanelen op het oosten of westen te richten. Het noorden is geen geschikte optie. Bij een ligging op het oosten of westen wordt een hellingshoek van 13 graden gekozen.

Anders dan bij een schuin dak kun je bij zonnepanelen voor een plat dak, zelf een bepaalde hellingshoek kiezen om zoveel mogelijk zonne-energie te ontvangen.

Oost-west opstelling

Bij een oost-west opstelling is een kleinere hellingshoek beter. Voor een maximale opbrengst wordt meestal een hellingshoek van 10 tot 13 graden aangehouden.

De lage hoek zorgt ervoor dat elk paneel zo veel mogelijk zonlicht opneemt.

Waarom zonnepanelen op 10 graden?

In deze opstelling ligt een rij zonnepanelen op het oosten gericht, de volgende rij zonnepanelen wordt richting het westen geplaatst, enzovoorts. De energieopbrengst is op deze wijze hoog.

zonnepanelen

Voordelen van de beste hellingshoek

Het grootste voordeel van het vinden van de ideale hellingshoek voor je zonnepanelen is dat je de zonnepanelen opbrengst kunt maximaliseren. In de praktijk merk je dat direct, de energieopbrengst is hoger waardoor je energierekening juist daalt.

Dat is niet alleen prettig voor je maandelijkse energiekosten, je verdient de set zonnepanelen op deze wijze ook nog eens een stuk vlugger terug. En dat is toch mooi meegenomen!

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Zonnepanelen op platte daken

Het handige van het platte dak is dat je de hellingshoek van de panelen volledig zelf kunt bepalen. Op een schuin dak ben je afhankelijk van de hoek van het dak, daar kun je zelf weinig in aanpassen.

Op een plat dak kan de beste hoek veel eenvoudiger worden behaald. Het onderstel van de panelen kan op iedere gewenste hoogte worden versteld.

zonnepanelen

Schaduw voorkomen

Een van de bepalende factoren voor de hoogte van het rendement van zonnepanelen is schaduw. Afhankelijk van de hellingshoek kunnen panelen zelf voor schaduwen op een ander paneel zorgen. Zonnepanelen in de schaduw leveren vanzelfsprekend minder op.

Zeker bij zonnepanelen met een string-omvormer daalt de energieopbrengst flink. Om te voorkomen dat je opbrengst hierdoor terugloopt moeten de zonnepanelen verder uit elkaar geplaatst worden.

Minimale hoek zonnepanelen

Zeker op kleinere daken kan het lonen om vooraf te berekenen of je met een kleinere hoeveelheid zonnepanelen voldoende rendement behaalt.

Als dat niet het geval is kun je de zonnepanelen in een lagere hoek plaatsen.

zonnepanelen

Ruimte voor ballast

Om panelen veilig op een plat dak te kunnen leggen heb je ballast nodig. Zonnepanelen staan anders dan bij schuine daken op een plat dak in een bepaalde hoek om de totale opbrengst te verhogen.

Daardoor kan wind onder de panelen slaan, waardoor ze mogelijk verplaatsen.

Veiligheid voorop

Een verschuivend zonnepaneel is erg gevaarlijk, niet alleen voor jou maar ook voor je omgeving. Om die reden moet er ballast toegevoegd worden onder de panelen.

Hou met de hellingshoek rekening dat er voldoende ruimte moet overblijven voor de ballast.

zonnepanelen

Conclusie

De beste opstelling en hellingshoek voor je zonnepanelen is afhankelijk van een aantal verschillende factoren, waaronder oriëntatie en de afstand tussen de zonnepanelen. Op het zuiden is de ideale hellingshoek 36 of 35 graden, tenzij de panelen dicht op elkaar staan.

Op het oosten of westen is de ideale hellingshoek zo’n 13 graden en voor de oost-west opstelling hou je een hoek van 10 tot 13 graden aan voor een gegarandeerd hoge opbrengst!

Veelgestelde vragen

Wat is de juiste hoek voor zonnepanelen?

+
In een ideale situatie is het aan te raden om zonnepanelen in een hoek van 35 graden te leggen. De ideale hellingshoek verschilt per type dak, oriëntatie en windrichting.

Welke hoek zonnepanelen plat dak?

+
De ideale hellingshoek op een plat dak is 35 graden. Een plat dak is de ideale ondergrond voor zonnepanelen omdat een schuin dak niet altijd de mogelijkheid tot een ligging van 35 graden geeft.

Welke hoek zonnepanelen op het zuiden?

+
Voor zonnepanelen op het zuiden wordt een hoek van 35 à 36 graden aan te houden. In deze hoek kun je de opbrengst zo goed mogelijk maximaliseren.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling

2*. Aantal zonnepanelen

3*. Uitvoermoment

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes