Afmetingen zonnepanelen | De verschillende maten

Voor je zonnepanelen gaat plaatsen is het van belang om uit te zoeken welke afmetingen hiervoor het best zijn in jouw situatie. In dit artikel worden de verschillende afmetingen van zonnepanelen behandeld, zowel de kleine als grote zonnepanelen.

afmetingen zonnepanelen

Afmetingen: Hoe groot zijn standaard zonnepanelen?

De standaardmaat voor zonnepanelen is 165 bij 100 centimeter. Over het algemeen hebben standaard zonnepanelen een dikte van 3,5 tot 5 centimeter. Echter zijn er verschillende afmetingen die we onder kunnen verdelen in kleine en grote zonnepanelen.

Welke maten zonnepanelen zijn er?

Er zijn verschillende afmetingen van zonnepanelen, waaronder de standaard afmeting, kleine zonnepanelen en grote zonnepanelen. De verschillen zijn echter wel minimaal. De meeste zonnepanelen hebben een formaat van ongeveer 165 centimeter lang, 100 centimeter breed en 3 centimeter dik.

Hoeveel zonnecellen in een zonnepaneel?

Zo’n paneel bestaat uit 60 zonnecellen, in 6 rijen van 10. Het piekvermogen van deze panelen ligt meestal tussen de 370 en 420 Wattpiek (Wp).

Er zijn ook zonnepanelen die uit 72 in plaats van 60 zonnecellen bestaan, of 72 keer 2 halve cellen. Grotere panelen zijn vaak net zo breed als ‘normale’ zonnepanelen, maar een stuk langer (2 meter in plaats van 1,65 meter).

Nog kleinere maat zonnepanelen

De zonnepanelen afmetingen kunnen nóg kleiner, er zijn namelijk zonnepanelen met het formaat en uiterlijk van een dakpan. Handig is dat deze zonnedakpannen ook direct de functie van dakpan vervullen. 

Groot zonnepaneel

Ook zijn er grotere zonnepanelen. De breedte van het zonnepaneel is vaak hetzelfde (ongeveer 100 centimeter), maar de lengte kan oplopen tot 200 centimeter. Grote zonnepanelen bestaan uit 72 zonnecellen in 6 rijen van 12. Belangrijk is om de panelen voldoende afstand van de rand af te houden. Dit is belangrijk, omdat dit voorkomt dat er wind onder je panelen komt die ervoor zorgt dat deze weggeblazen worden.

De zonnepanelen met een grotere afmeting zijn niet effectiever dan kleinere, ze wekken alleen meer stroom op omdat ze meer zonnecellen bevatten. Extra grote panelen worden vaak gebruikt in grotere installaties.

Klein zonnepaneel

Er zijn ook zonnepanelen met een kleinere afmeting, deze zijn 125 centimeter lang en hebben een breedte van 80 centimeter, ook al kan deze breedte nog verschillen. Het aantal zonnecellen in zo’n kleiner paneel is gelijk aan het aantal zonnecellen in een standaard zonnepaneel.

Een klein paneel bestaat dus ook uit 60 zonnecellen, maar dan in een kleiner formaat. Hierdoor zijn kleine zonnepanelen ook duurder. Een andere reden van de hogere prijs is dat ze minder worden gemaakt. Gelukkig zijn er wel subsidies beschikbaar voor de plaatsing van zonnepanelen.

Panelen op elk dak laten passen

De panelen kunnen zowel op een schuin dak als op platte daken geplaatst worden, bijvoorbeeld op een dakkapel. Let hierbij wel op hoeveel zonnepanelen er gebruikt worden, want het aantal zonnepanelen moet niet te veel zijn. Bovendien zijn er ook zonnepanelen die op een boot geplaatst kunnen worden, panelen kunnen dus op vrijwel elk gewenst oppervlak gemonteerd worden.

Kleine zonnepanelen

Kleine zonnepanelen (1,25 meter in plaats van 1,65 meter) kunnen in lengte en breedte verschillen. Het aantal zonnecellen in kleine zonnepanelen is hetzelfde als het aantal bij standaard zonnepanelen, maar ze zijn wel kleiner. Hierdoor zijn kleine zonnepanelen ook duurder.

Hogere prijs

Een andere reden van de hogere prijs is dat ze minder worden gemaakt. Sommige kleine zonnepanelen zijn juist smaller, bijvoorbeeld 160 bij 80 centimeter.

Deze kleinere panelen zijn vaak duurder per kWh opbrengst die je er uiteindelijk uithaalt, maar ze kunnen uitkomst bieden als je dak te klein is om een grotere panelen te plaatsen of als je met het standaard formaat net niet handig uitkomt. Deze kosten kunnen wel deels teruggewonnen worden door salderen, hierbij wordt de stoom terugverdiend.

Afhankelijk van de situatie kun je overwegen om je zonnepanelen in een verticale opstelling in plaats van een horizontale opstelling te plaatsen.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Dakpannen

Bovendien zijn er zonnepanelen met het uiterlijk van een dakpan. Handig hierbij is dat deze zonnepanelen ook meteen dienen als dakpannen, hierdoor zie je amper dat dit zonnepanelen zijn. Deze optie is vooral handig voor gebouwen die niet aangepast mogen worden.

Als je een klein zonnepaneel vergelijkt met gewone zonnepanelen zijn zonnedakpannen nog erg duur. Deze hebben wel een aantal voordelen:

  • Ze dienen meteen als dakpannen
  • Ze kunnen gebruikt worden voor het hele dak
  • Het brengt hetzelfde op als normale zonnepanelen

Nadelen

Kleine zonnepanelen worden minder gemaakt en komen dus niet zo vaak voor. Hierdoor is de prijs van deze panelen wat hoger. Maar als je een klein dak hebt, kan het wel een oplossing zijn.

Alternatieven

Kleine zonnepanelen worden onder andere gebruikt op campers en camperbusjes. Hoewel ze duurder in aanschaf zijn, kan je zo nog steeds van de voordelen van zonnepanelen gebruik maken.

Grote zonnepanelen

Er zijn ook extra grote panelen. De meeste leveranciers leveren vaak alleen de standaard afmeting van 60 zonnecellen, echter kan dit per leverancier verschillen.

Piekvermogen

Extra grote zonnepanelen bestaan uit 72 zonnecellen, in zes rijen van twaalf. Hierdoor hebben grote zonnepanelen vaak een hoger piekvermogen namelijk meestal tussen de 410 en 460 Wattpiek.

Soms wordt er gebruik gemaakt van 72 keer 2 halve cellen, want halve cellen zijn in opkomst. Deze hebben vaak een hoger piekvermogen, tot wel meer dan 500 wattpiek.

Verschillen met standaard afmeting zonnepaneel

De grote zonnepanelen zijn niet effectiever dan een ander formaat zonnepanelen: ze wekken enkel meer stroom op. Dit komt omdat ze meer zonnecellen bevatten en dus eigenlijk gewoon groter zijn. De lengte van de panelen kan oplopen tot wel 2 meter lang. Extra grote zonnepanelen worden vaak gebruikt in grotere installaties. 

Meer stroom

De panelen zijn dus niet per se efficiënter, maar wekken meer stroom op omdat ze groter zijn. Ze zijn vaak net zo breed als het normale formaat zonnepanelen, maar wel een stuk langer.

De breedte van het zonnepaneel is vaak hetzelfde (ongeveer 100 centimeter), maar de lengte kan oplopen tot 200 centimeter. Doordat er in deze grote zonnepanelen meer zonnecellen passen, is ook het vermogen van deze panelen hoger.

Opbrengst grote en lange zonnepanelen

De opbrengst van deze panelen is hoger, maar de grotere afmetingen hebben ook invloed op het legplan van je zonnepanelen.

Belangrijk om te weten

Houd er ook rekening mee dat zonnepanelen voldoende afstand moeten hebben ten opzichte van de dakrand. Deze veiligheidsmarge is belangrijk, omdat er anders wind onder het zonnepaneel kan komen, waardoor deze beschadigd.

Conclusie: Hoe groot is een zonnepaneel gemiddeld?

Voor zonnepanelen wordt er gebruik gemaakt van een standaard maat (165 x 100 cm, ook wel het gemiddelde formaat), maar ook kan er gebruik gemaakt worden van kleinere (125 x 100 cm) of juist grotere (200 x 100 cm). Deze verschillen dus in oppervlakte van het gemiddelde formaat.

Alternatieven van formaten zonnepanelen

Daarnaast zijn er ook dakpannen als zonnepanelen. Om te weten of de kleinere, gemiddelde of grotere zonnepanelen het voordeligst zijn voor jouw situatie is het belangrijk om na te gaan wat past op jouw dak.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes