Wat is een MPP Tracker | Betekenis + alles wat je moet weten!

Een MPP-tracker is een onmisbaar onderdeel van je zonnepaneleninstallatie. Met de MPP-tracker zorg je ervoor dat je een maximaal rendement uit je zonnepanelen haalt. In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij, wel zo handig!

Wat is een MPP Tracker

Functie van maximum power point tracker (MPPts)

MPP-trackers worden gebruikt om de opbrengst van je zonnepanelen te verhogen en het maximale vermogen van de zonnepanelen te benutten. Op deze wijze kun je zoveel mogelijk zonne-energie omzetten in elektriciteit voor de huishoudelijke apparaten in huis.

De MPP-tracker wordt ook wel Maximum Power Point Tracker genoemd, omdat het onderdeel voortdurend het maximum power point zoekt. Dat MPP punt is de optimale verhouding tussen stroom en spanning.

Optimale opbrengst

Een goede MPP-tracker kan het rendement van elk type zonnepaneel verhogen. De optimale verhouding tussen spanning en stroom is namelijk voor alle zonnepanelen verschillend. Bovendien kan het rendement verschillen als de zonnepanelen in verschillende hellingshoeken of verschillende oriëntaties staan.

Alle zonnepanelen hebben een bepaald aantal vermogen. De MPP-trackers zorgen ervoor dat je het vermogen maximaal kunt benutten. Een optimaal rendement zorgt ervoor dat je de zonnepanelen sneller hebt terugverdiend.

Voordelen MPP trackers

  • De zonnepanelen worden optimaal belast waardoor de maximale opbrengst behaald kan worden
  • Ideaal in een situatie waarbij zonnepanelen in verschillende hellingshoeken en verschillende oriëntaties staan
  • Storingen in zonnepanelen worden sneller opgemerkt waardoor je het verlies kunt beperken
  • Zonnepanelen met trackers zijn veiliger in gebruik
MPP trackers

Wat kost een MPP-tracker?

De prijs van een MPP-tracker hangt af van verschillende factoren, zoals het type en de capaciteit. Gemiddeld moet je qua kosten denken aan tussen de € 100 en € 500. Deze prijs kan oplopen bij geavanceerdere modellen met extra functies zoals data-monitoring.

De keuze van het omvormertype, zoals micro-omvormers of stringomvormers, beïnvloedt natuurlijk ook het kostenplaatje. Bij systemen met micro-omvormers, waarbij elke MPP-tracker individueel aan een paneel is gekoppeld, kunnen de totale kosten hoger uitvallen. 

Het is verstandig om offertes te vergelijken om de meest kosteneffectieve MPP-tracker te vinden die aan je behoeften voldoet.

Maximale vermogen benutten

Alle zonnepanelen hebben een eigen bepaald maximaal vermogen. Je hebt weinig aan het maximale vermogen als je niet de volledige opbrengst uit de zonnepanelen haalt. Om die reden wordt de MPP tracker aan de zonnepanelen omvormer toegevoegd.

Benieuwd naar de beste MPP tracker?
Het maximale vermogen van je zonnepanelen benutten zorgt voor een hoger rendement. Door de juiste MPP tracker voor jouw installatie te plaatsen weet je zeker dat jouw zonnepanelen maximaal presteren.
arrow Vraag offertes aan

Hoeveel panelen op 1 MPP-tracker?

Naast de vraag wat is een MPP-tracker zit je waarschijnlijk ook met de vraag: Hoeveel MPP-trackers? Het aantal MPP-trackers je nodig hebt in jouw situatie is van een aantal factoren afhankelijk. Elke omvormer heeft minstens een MPP-tracker. Als je een seriegeschakeld systeem hebt waarbij je bijvoorbeeld twee groepen met twee omvormers hebt gebruik je waarschijnlijk ook twee MPP-trackers.

Dat wil zeggen dat elke string zonnepanelen een eigen omvormer met een eigen MPP-tracker gebruikt.

Afhankelijk van de soorten omvormers

Hoeveel MPP-trackers je nodig hebt, is ook afhankelijk van het type omvormer waarvoor je hebt gekozen. Elke string-omvormer krijgt een eigen MPP-tracker. Dat is er meestal één, maar soms ook twee. Bij andere omvormers werkt dat net even anders.

We zetten alle typen omvormers voor je op een rij om te bekijken hoeveel MPP-trackers je nodig hebt!

MPP trackers

Soorten omvormers met een MPP-tracker

Zonnepanelen hebben een omvormer nodig om zonne-energie om te zetten in wisselstroom. Elk zonnepaneel heeft een string-omvormer, hybride omvormer, micro-omvormers of een omvormer met power optimisers.

Alle verschillende omvormers hebben gemeen dat ze elk een of meerdere MPP-trackers nodig hebben. Op deze wijze hou je de opbrengst hoog.

Stringomvormer

String zonnepanelen zijn zonnepanelen die in kleine groepjes op één omvormer worden aangesloten. Bij 2 strings heb je dus ook 2 omvormers met 2 MPP-trackers nodig. Dat noemen we de “multi-string-omvormer.”

Het voordeel daarvan is dat je niet voor alle panelen een eigen tracker hoeft te kopen. Het nadeel ervan is dat dit goedkopere systeem niet geschikt is voor zonnepanelen die in de schaduw liggen.

Micro-omvormer

Als je hebt gekozen voor zonnepanelen met micro-omvormers wordt onder ieder zonnepaneel een micro-omvormer met bijbehorende MPP-tracker geplaatst. Bij 15 zonnepanelen horen dan dus ook 15 micro-omvormers en 15 MPP-trackers.

Deze meerdere MPP-trackers zorgen ervoor dat de negatieve invloed van bijvoorbeeld een kleinere hoeveelheid zonne-energie of zelfs schaduw wordt beperkt.

Power-optimizers

De power-optimizers worden gecombineerd met een enkele omvormer. Alle zonnepanelen krijgen een eigen power-optimizer om de beste omvormer met het hoogste rendement te garanderen. Met andere woorden, een power-optimizer lijkt een beetje op een MPP-tracker.

Het MPP punt zorgt ervoor dat je zonnepanelen meer spanning om kunnen zetten in stroom voor in huis.

Waarom 2 MPP-trackers?

Het gebruik van twee MPP (Maximum Power Point) trackers in een zonnepanelensysteem biedt een paar belangrijke voordelen, vooral in lastige of net niet fijne installatieomstandigheden.

Ten eerste stelt het hebben van twee trackers je in staat om zonnepanelen efficiënter te gebruiken, vooral als ze onder verschillende omstandigheden werken – zoals variërende hellingshoeken of oriëntaties, of als sommige panelen vaker in de schaduw liggen.

Elke MPP-tracker optimaliseert de prestaties van de aangesloten panelen door voortdurend het punt van maximale stroomopbrengst (het MPP) te zoeken.

Dit betekent dat als een deel van je systeem minder zonlicht krijgt door schaduw of oriëntatie, deze panelen niet de prestaties van de rest van het systeem zullen verminderen. Elk cluster van panelen kan dus onafhankelijk werken op zijn optimale efficiëntie. Wel zo handig!

MPP Tracker: gratis offertes

Zonnepanelen zijn een flinke investering, maar hebben een lage terugverdientijd. Door de juiste MPP tracker hierbij te installeren, weet je ook zeker dat de terugverdientijd laag blijft en je lang gebruik kunt maken van je eigen opgewekte stroom.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1. vraag10
2. vraag11
3. vraag12
4. materiaal
5. huis
6. vraag16
7. wanneer
8. aantal
9. vraag19
10. Wat zoekt u juist?
11. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Top!
Voer een geldige bedrijfsnaam in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes