Wat doet een optimizer bij zonnepanelen |  Voordelen en werking

Wat een optimizer precies doet bij je zonnepanelen is niets anders dan het realiseren van een optimaal rendement. Er zijn echter een hoop andere voordelen die het aanschaffen van een optimizer interessant maken.

wat doet een optimizer bij zonnepanelen

Hoe werkt een optimizer bij zonnepanelen?

Een optimizer zorgt ervoor dat ook afzonderlijke zonnepanelen kunnen profiteren van een maximaal rendement. Deze optimizers worden tussen je zonnecollectoren en de omvormer geplaatst. Hierbij zorgen ze ervoor dat zonnepanelen met een ongunstige ligging toch voldoende stroom op kunnen wekken. Denk bijvoorbeeld aan schaduw die mogelijk de directe zonnestraal op een zonnepaneel blokkeert.

Door een optimizer wordt het dus mogelijk om te allen tijde de belasting te verdelen over alle aanwezige zonnepanelen en dus te genieten van een maximaal rendement. Het is met name een aanrader wanneer je over zonnepanelen beschikt die in een serie zijn geschakeld. Dit zorgt er voor dat je opbrengst zo hoog is als je minst presterende zonnepaneel. Kortom, hoe beter je minst werkende zonnepaneel presteert, hoe hoger de opbrengst.

Wat kost een optimizer?

De hoogte van de kosten van power optimizers verschillen per aanbieder, maar gemiddeld genomen betaal je ongeveer € 60 tot € 70 per optimizer. Afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je hebt en hoeveel optimizers je wil gebruiken kan dat bedrag dus vlug oplopen. Daar staat dan wel weer tegenover dat je deze investering terug kunt verdienen, doordat je panelen meer gelijkstroom om kunnen zetten in wisselstroom.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Levensduur van een power optimizer

De te verwachten levensduur van power optimizers verschilt behoorlijk per merk. Zo zal de ene power optimizer slechts 15 tot 20 jaar meegaan, terwijl een andere power optimizer wel 25 tot 35 jaar naar behoren werkt. Afhankelijk van de staat van je zonnepanelen kun je op het moment dat er gebreken ontstaan bekijken of het beter is om de power optimizers te vervangen of te laten repareren.

optimizer

Hoeveel meer rendement levert een optimizer op?

De extra opbrengst door een optimizer kan al snel 10% à 15% bedragen. Op jaarbasis is dit goed voor een rendement van maar liefst 350 kWh tot 550 kWh aan bijkomende elektriciteit. Omgerekend naar euro’s komt dit neer op € 105 à € 165 aan extra opbrengst, gebaseerd op een prijs van € 0,30 per kWh (prijspeil 2024).

Terugverdientijd optimizer

Een optimizer is de ideale investering om het maximale uit elke zonnepaneel te halen. Overigens valt deze investering redelijk snel terug te verdienen. Daarbij spelen de omstandigheden waarin de panelen verkeren natuurlijk een hoofdrol. Echter, in hele extreme gevallen waarbij er vaak sprake is van schaduw, haal je de investering er al in 5 à 8 jaar uit. Dat maakt deze investering dan ook erg interessant voor situaties waarbij er veel zonnepanelen aanwezig zijn.

Voordelen met optimizer

  1. Het beheren van schaduw
  2. Het optimaliseren van de werking van alle panelen
  3. Het detecteren van problemen
  4. Het creëren van oplossingen van problemen
  5. Verbeterde prestaties bij variabele omstandigheden
  6. Het terugverdienen van de investering

Nadelen met optimizer

  1. Het kan complex zijn om ermee overweg te kunnen
  2. Eventueel juist rendementsverlies wanneer de optimizer niet optimaal benut wordt
  3. Het onderhoud
  4. De bekabeling op het dak kan esthetisch onaantrekkelijk zijn
optimizer

In welke omstandigheden schaf je beter een optimizer aan op je zonnepanelen?

Afhankelijk van verschillende factoren kan het handig zijn om een optimizer aan te schaffen. Dit systeem zorgt ervoor dat je zonnepanelen maximale prestaties kan leveren, net waarvoor je de zonnepanelen hebt aangeschaft. De volgende zaken kunnen een belangrijke factor spelen bij een eventuele keuze voor een optimizer.

Verdeel de inspanning en maximaliseer je opbrengsten

Zonnepanelen die in een serie geschakeld zijn en gebruikmaken van een enkele omvormer hebben waarschijnlijk niet allemaal dezelfde opbrengst. Het ene zonnepaneel zal net wat beter presteren dan het andere. Bij een traditioneel zonnestroomsysteem behaal je dan slechts het rendement van het paneel met de minste opbrengst.

Om dat probleem te voorkomen kun je het rendement per zonnepaneel optimaliseren met een power optimizer. Dit systeem is ervoor gemaakt om precies dit soort problemen aan te pakken.

optimizer

Zonnepanelen in verschillende richtingen

In sommige situaties is het verstandig om de individuele zonnepanelen in meerdere verschillende windrichtingen te leggen. Denk bijvoorbeeld in geval van een dakoppervlak waarbij twee zijden geschikt zijn voor zonnepanelen. Door de wisselingen in opbrengsten door de dag heen kunnen power optimizers je helpen om het hoogst haalbare uit je zonnepanelen te halen.

Schaduw

De aanwezigheid van schaduw heeft veel effect op het rendement van je zonnepanelen. Veel mensen ervaren dan ook dat er een bepaald gedeelte van het dak vaak in de schaduw komt te staan. Wanneer hier nu net een aantal zonnepanelen liggen gaat dit aanzienlijk ten koste van de prestaties hiervan. In dit soort situaties is een optimizer de aangewezen oplossing om van het ‘schaduwoverlastprobleem’ af te komen.

Conclusie

Met een of meerdere power optimizers kun je de opbrengst van meerdere panelen fors verhogen, ook als een zonnepaneel gedeeltelijk in de schaduw ligt of de zon niet altijd gunstig op het dak staat. Met power optimizers kun je de terugverdientijd van je zonnepaneleninstallatie terugdringen door meer bruikbare stroom op te wekken. Dat maakt het de ideale investering indien je beschikt over zonnepanelen, maar deze door de negatieve invloed van schaduw niet goed tot hun recht komen.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling

2*. Aantal zonnepanelen

3*. Uitvoermoment

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes