Hoeveel zonnepanelen op 1 groep? | Waar hangt het van af?

De omvormer van je zonnepanelen installatie wordt aangesloten op een vrije groep in je meterkast. Zo kun je de teveel opgewekte energie van je zonnepanelen terugleveren aan het net, zonder dat er sprake is van overbelasting. Het is afhankelijk van het vermogen van je omvormer en het soort zekering hoeveel zonnepanelen er op 1 groep mogen worden aangesloten. Wat geldt er voor jouw situatie? Schakel een elektricien in om eventuele kortsluiting te voorkomen.


hoeveel zonnepanelen kunnen er worden aangesloten op 1 groep

Hoeveel zonnepanelen op 1 groep?

Hoeveel zonnepanelen je per groep kunt aansluiten, ligt aan de groepzekering van je vrije groep en het vermogen van de omvormer. Ook ligt het aan of je een 1-fase of 3-fase aansluiting hebt. Bij een 1-fase aansluiting mag je installatie meestal niet meer dan 5.750 Watt opwekken, wat neerkomt op maximaal 14 zonnepanelen van 400 Wp. Een 3-fase aansluiting zorgt ervoor dat je 3 keer het vermogen aankan, en het vermogen van de hoofdzekering kan hierbij ook hoger liggen. Bij 3 x 80A, wat neerkomt op 3 x 50A groepszekering en 3 x 11.500 Watt voor je installatie, kun je tot wel 86 zonnepanelen van 400 Wp aansluiten.

Zonnepanelen op een vrije groep aansluiten

Heb je geen vrije groep in je meterkast over? Laat deze dan altijd aanleggen voordat je je zonnepaneleninstallatie aansluit. Wanneer je de zonnepanelen omvormer aansluit op een groep waar ook een ander apparaat dat stroom verbruikt op aangesloten is, dan kan de kabel overbelast raken. Dit is erg gevaarlijk want er kan brand ontstaan. Zorg er daarom voor dat er geen andere verbruikers tussen je zonnepanelen en de omvormer zitten, zoals bijvoorbeeld een wasmachine.

Zonnepanelen op een bestaande gecombineerde groep aansluiten

Wil je toch je zonnepanelen op een zogenaamde gecombineerde eindgroep aansluiten? Doe dit dan alleen bij een groep van 16A. Vaak mag er tot 9A (2000 W) worden toegevoegd aan zo’n gecombineerde eindgroep. Om er zeker van te zijn hoeveel je bij deze groep kunt aansluiten, laat het eerst controleren door een professionele elektricien.

Hoeveel zonnepanelen op een stopcontact aansluiten

Plug and play zonnepanelen, ook wel zonnepanelen in het stopcontact, kun je direct in het stopcontact steken om stroom op te wekken. Deze komen vaak in een set. Hierbij is het belangrijk dat je één set per groep aansluit. Wanneer je meerdere sets wilt gebruiken, moet je ervoor zorgen dat de stopcontacten die je hiervoor gebruikt op verschillende groepen zijn aangesloten.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Welke hoofdzekering heb ik in groepenkast?

Wanneer je je meterkast bekijkt, dan zie je allemaal zekeringen (groepen). Eén hiervan is de hoofdzekering, hier kun je zelf niet bij. Je hoofdzekering kan een 1-fase of een 3-fase aansluiting hebben. Bekijk de nota van jouw energiemaatschappij om erachter te komen welke hoofdaansluiting jij hebt.

1-fase aansluiting

Als je een aansluiting met 1-fase hebt, kan de hoofdzekering 25A, 35A of 40A zijn. De zekering in de groepenkast moet 1,6 keer lager zijn dan de hoofdzekering, dit wordt ook wel selectiviteit genoemd. Zo ben je er zeker van dat deze lager blijft dan de hoofdzekering en dat de hoofdzekering nooit uitvalt. Bij een hoofdzekering van 40A, mag je groepenkastzekering dus maximaal 40/1,6 = 25 A zijn. Vermenigvuldig dit getal met 230 Volt en je hebt het maximale vermogen van de omvormer die daar op aangesloten mag worden.

Hoeveel panelen op 1 fase aansluiten meterkast

Op deze groep kun je dus een omvormer van 230V x 25A = 5750 Watt aansluiten. Hierop kunnen bijvoorbeeld 14 zonnepanelen van 400 Wp aangesloten worden, genoeg om een gezin een jaar lang van energie te voorzien. Het vermogen van de omvormer bepaalt dus hoeveel zonnepanelen je maximaal kunt aansluiten, en het maximale vermogen van je omvormer wordt door je groepzekering bepaald.

3-fase aansluiting in meterkast

Bij een 3-fase aansluiting zijn er meerdere mogelijkheden, maar in de meeste gevallen gaat het om 3 x 25A. Dit betekent dat je een maximale groepenzekering van 25/1,6 A = 16 A per fase hebt. Je kunt dan dus per fase een omvormer van 230 V x 16A = 3680 Watt aansluiten. Dit kan met 3 verschillende omvormers, maar ook een driefase omvormer past daarbij.

Hoeveel zonnepanelen maximaal op 3x25A

Met een groep van 25A kun je dus 5750 Watt aan zonnepanelen aansluiten. Bij een 3-fase groep van 25A kun je dit keer drie doen om de maximale hoeveelheid vermogen te berekenen. Dit komt neer op 17.250 Watt, ongeveer 43 zonnepanelen van 400 Wp. Bij zonnepanelen van een hoger vermogen wordt dit aantal natuurlijk minder, en wanneer je zonnepanelen met een lager vermogen hebt kun je ook meer panelen aansluiten.

Je netbeheerder is verantwoordelijk voor je aansluiting op het stroomnet. Wil je van 1-fase naar een 3-fase? Neem dan contact op met je netbeheerder.

Het vermogen van je omvormer

De omvormer die je op je meterkast aansluit, bepaalt wat je maximaal aan zonnepanelen aansluiten mag. De vraag is dus eigenlijk: hoeveel vermogen mag de omvormer die ik op mijn meterkast aansluit hebben? De vrije groep in de meterkast waarop je omvormer voor zonnepanelen wordt aangesloten, is namelijk ‘afgezekerd’ op een bepaalde hoeveelheid ampère. Afzekeren betekent het begrenzen van het maximale vermogen van een groep voor extra veiligheid.

Hoeveel kW terugleveren

Het is daarom belangrijk dat je omvormer niet meer ampère levert aan het stroomnet dan de afgezekerde waarde van de groep. Is dit wel het geval, dan kan de groep doorslaan. In de technische specificaties van je omvormer staat aangegeven hoeveel ampère de omvormer afgeeft aan het stroomnet. Ook voor terugleveren kun je dezelfde berekening maken en moet je omvormer aan de limiet van je groepenkast voldoen. Je hoeft dus niet met meerdere berekeningen te gaan werken voor het opwekken en terugleveren!

hoeveel zonnepanelen op 1 groep passen

De hoofdzekering laten verzwaren

Door je hoofdzekering te verzwaren, maak je het mogelijk om een omvormer met meer vermogen op je groep aan te sluiten. Je kunt bijvoorbeeld een 1 x 25A hoofdzekering verzwaren naar een 1 x 35A aansluiting. Hiervoor betaal je vaak eenmalig een klein bedrag. Deze investering betaalt zich vaak snel terug, omdat je hierdoor extra zonnepanelen kunt aansluiten en dus meer eigen elektriciteit kunt opwekken.

Verzwaren naar 3-fase aansluiting

Het is ook mogelijk om de desbetreffende aansluiting te verzwaren naar een 3-fasen aansluiting. Houd er rekening mee dat je netbeheerder hiervoor extra vastrechtkosten kan doorberekenen, tot wel €600 euro per jaar. Dit zijn de kosten die je energieleverancier moet maken om jou te kunnen voorzien van energie en die naar jou worden doorberekend. Het kan dus zijn dat zo’n verzwaring vanwege de extra kosten niet per se een voordelige keuze is.

Geen zekerheid

Het verzwaren van je hoofdzekering biedt echter geen zekerheid dat je zekering niet meer doorslaat in het geval van kortsluiting. Het enige dat hierbij zekerheid kan bieden is het aan banden leggen van het vermogen van de omvormer en panelen. Zelfs hierbij geldt dat dit alleen werkt wanneer de installatie zelf geen defecten heeft, want dan kan er alsnog kortsluiting voorkomen.

Wat gebeurt er bij kortsluiting?

Bij kortsluiting is er in één keer een grote hoeveelheid stroom naar de meterkast gebracht waardoor de zekering is omgeslagen. De oorzaak kan zijn een defect aan de omvormer of een beschadiging aan één van de kabels. Dit is waarom je zeker wilt weten dat je niet te veel zonnepanelen op dezelfde groep aansluit, want dit kan erg gevaarlijk zijn. Om kortsluiting te voorkomen moet de installatie goed zijn aangesloten en de apparatuur goed worden gecontroleerd op beschadigingen.

Zonnepanelen afzekeren

Wanneer je de zonnepanelen laat afzekeren, weet je zeker dat er niets mis kan gaan. Hierbij wordt het maximale vermogen begrenst, zodat je een extra laag veiligheid hebt en je nooit boven het maximale vermogen van je groepenkast kunt gaan. Wanneer de zonnepanelen afgezekerd zijn en de omvormer is afgestemd op de groepzekeringen, loop je eigenlijk geen risico op kortsluiting of een ander defect. Het blijft wel belangrijk om regelmatig onderhoud te plegen en te controleren op defecten.

2 omvormers of laadpaal op 1 groep

In een ideale situatie heb je een enkele omvormer voor een zonnepanelen installatie per groep. Ook is het slim om de laadpaal op een andere groep te hebben, om zo te voorkomen dat je te veel van een enkele groep vraagt. Soms is het wel mogelijk om dit alsnog op dezelfde groep te zetten, maar dan moet er extra goed worden gelet of het maximale vermogen van de groepzekering niet wordt overschreden. Bij twijfel is het advies altijd om het op verschillende groepen te plaatsen. Een vakpersoon kan hierbij helpen om de beste installatie te maken die jou optimaal gebruik laat maken van je duurzame energie.

Maximaal aantal zonnepanelen

Het maximale aantal zonnepanelen op een groep is, zoals je ziet, lastig te berekenen. Dit komt omdat het afhankelijk is van meerdere factoren, en zonnepanelen hebben zelf ook steeds meer vermogen. Het beste is om uit te zoeken hoeveel vermogen je maximaal aan kan, en daarop het aantal zonnepanelen te baseren. Wanneer je bijvoorbeeld een installatie van 5.750 Watt kunt aansluiten, is dit genoeg voor 14 zonnepanelen van 400 Wp. Maar met zonnepanelen van 450 Wp is dit al hooguit 13 zonnepanelen, en 500 Wp panelen geven je een maximum aantal van 11. Hierdoor is het makkelijkste om met het maximale vermogen te rekenen en niet per se met het maximale aantal panelen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling

2*. Aantal zonnepanelen

3*. Uitvoermoment

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes