De omvormer van je zonnepanelen installatie wordt aangesloten op een vrije groep in je meterkast. Zo kun je de teveel opgewekte energie van je zonnepanelen terugleveren aan het net, zonder dat er sprake is van overbelasting. Het is afhankelijk van het vermogen van je omvormer en het soort zekering hoeveel zonnepanelen er op 1 groep mogen worden aangesloten. Wat geldt er voor jouw situatie? Schakel een elektricien in om eventuele kortsluiting te voorkomen. Bekijk de zonnepanelen offerte
Het vermogen van je omvormer
De omvormer die je op je meterkast aansluit, bepaalt wat je maximaal aan zonnepanelen aansluiten mag. De vraag is dus eigenlijk: hoeveel vermogen mag de omvormer die ik op mijn meterkast aansluit hebben? De vrije groep in de meterkast waarop je omvormer wordt aangesloten, is namelijk ‘afgezekerd’ op een bepaalde hoeveelheid ampère. Afzekeren betekent het begrenzen van het maximale vermogen van een groep voor extra veiligheid.
Het is daarom belangrijk dat je omvormer niet meer ampère levert aan het stroomnet dan de afgezekerde waarde van de groep. Is dit wel het geval, dan kan de groep doorslaan. In de technische specificaties van je omvormer staat aangegeven hoeveel ampère de omvormer afgeeft aan het stroomnet.
Welke hoofdzekering heb ik?
Wanneer je je meterkast bekijkt, dan zie je allemaal zekeringen (groepen). Eén hiervan is de hoofdzekering, hier kun je zelf niet bij. Je hoofdzekering kan een 1-fase of een 3-fase aansluiting hebben. Bekijk de nota van jouw energiemaatschappij om erachter te komen welke hoofdaansluiting jij hebt.
1-fase aansluiting
Als je een aansluiting met 1-fase hebt, kan de hoofdzekering 25A, 35A of 40A zijn. De zekering in de groepenkast moet 1,6 keer lager zijn dan de hoofdzekering, dit wordt ook wel selectiviteit genoemd. Zo ben je er zeker van dat deze lager blijft dan de hoofdzekering en dat de hoofdzekering nooit uitvalt. Bij een hoofdzekering van 40A, mag je groepenkastzekering dus maximaal 40/1,6 = 25 A zijn. Vermenigvuldig dit getal met 230 Volt en je hebt het maximale vermogen van de omvormer die daar op aangesloten mag worden.
Op deze groep kun je dus een omvormer van 230V x 25A = 5750 Watt aansluiten. Hierop kunnen bijvoorbeeld 22 zonnepanelen van 250 Wp aangesloten worden, genoeg om een gezin een jaar lang van energie te voorzien. Het vermogen van de omvormer bepaalt dus hoeveel zonnepanelen je maximaal kunt aansluiten.
3-fase aansluiting
Bij een 3-fase aansluiting zijn er meerdere mogelijkheden, maar in de meeste gevallen gaat het om 3 x 25A. Dit betekent dat je een maximale groepenzekering van 25/1,6 A = 16 A per fase hebt. Je kunt dan dus per fase een omvormer van 230 V x 16A = 3680 Watt aansluiten. Dit kan met 3 verschillende omvormers, maar ook een driefase omvormer past daarbij.
Je netbeheerder is verantwoordelijk voor je aansluiting op het stroomnet. Wil je van 1-fase naar een 3-fase? Neem dan contact op met je netbeheerder.

De hoofdzekering laten verzwaren
Door je hoofdzekering te verzwaren, maak je het mogelijk om een omvormer met meer vermogen op je groep aan te sluiten. Je kunt bijvoorbeeld een 1 x 25A hoofdzekering verzwaren naar een 1 x 35A aansluiting. Hiervoor betaal je vaak eenmalig een klein bedrag.
Het is ook mogelijk om de desbetreffende aansluiting te verzwaren naar een 3-fasen aansluiting. Houd er rekening mee dat je netbeheerder hiervoor extra vastrechtkosten kan doorberekenen, tot wel €600 euro per jaar. Dit zijn de kosten die je energieleverancier moet maken om jou te kunnen voorzien van energie en die naar jou worden doorberekend. Het kan dus zijn dat zo’n verzwaring vanwege de extra kosten niet per se een voordelige keuze is.
Geen zekerheid
Het verzwaren van je hoofdzekering biedt echter geen zekerheid dat je zekering niet meer doorslaat in het geval van kortsluiting.
Wat gebeurt er bij korstsluiting?
Bij kortsluiting is er in één keer een grote hoeveelheid stroom naar de meterkast gebracht waardoor de zekering is omgeslagen. De oorzaak kan zijn een defect aan de omvormer of een beschadiging aan één van de kabels.
Zonnepanelen op een vrije groep aansluiten
Heb je geen vrije groep in je meterkast over? Laat deze dan altijd aanleggen voordat je je zonnepaneleninstallatie aansluit. Wanneer je de omvormer aansluit op een groep waar ook een ander apparaat dat stroom verbruikt op aangesloten is, dan kan de kabel overbelast raken. Dit is erg gevaarlijk want er kan brand ontstaan. Zorg er daarom voor dat er geen andere verbruikers tussen je zonnepanelen en de omvormer zitten, zoals bijvoorbeeld een wasmachine.
Zonnepanelen op een gecombineerde groep aansluiten
Wil je toch je zonnepanelen op een zogenaamde gecombineerde eindgroep aansluiten? Doe dit dan alleen bij een groep van 16A. Vaak mag er tot 9A (2000 W) worden toegevoegd aan zo’n gecombineerde eindgroep.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Zonnepaneel aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Zonnepaneel specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Zonnepaneel specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Zonnepaneel Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de zonnepanelen offerte ►