Blauwe of zwarte zonnepanelen | Wat maakt ze anders van elkaar?

Het wordt vaak beschouwd als een moeilijke keuze: blauwe of zwarte zonnepanelen? De esthetische kenmerken creëren voornamelijk het onderscheid tussen de twee modellen. Toch zijn er ook een aantal eigenschapsverschillen waar je het beste rekening mee houd.

Blauwe of zwarte zonnepanelen

Wat is het verschil tussen blauwe en zwarte zonnepanelen?

Kies je nu voor blauwe of zwarte zonnepanelen? Blauwe panelen zijn polykristallijne panelen en zwarte panelen zijn monokristallijne panelen. Verder zijn er nog meer verschillen tussen blauwe en zwarte zonnepanelen. Een aantal verschillen ontstaan al tijdens het productieproces, zoals het feit dat blauwe zonnepanelen uit meerdere kristallen bestaan.

Om die reden noemt men blauwe zonnepanelen ook wel een poly panelen of een polykristallijne panelen. Het is belangrijk dat wanneer je voor blauwe of zwarte zonnepanelen wil gaan, je panelen kiest die bij je passen. Hieronder lichten we de verschillen tussen blauwe en zwarte zonnepanelen toe.

Een opvallend verschil in kleur en uiterlijk

Het meest opvallende verschil aan de buitenkant van de twee soorten zonnepanelen is de kleur. Zwarte panelen zijn all-black van kleur en blauwe polykristallijne panelen zijn blauw van kleur. Naast deze twee kleuren zijn er ook nog andere kleuren zonnepanelen te verkrijgen. Onder andere rode en groene panelen zijn bijvoorbeeld mogelijk om aan te schaffen.

Niet alleen qua kleur, maar ook qua design verschillen zwarte en blauwe zonnepanelen van elkaar. Zwarte zonnepanelen hebben zonnecellen met afgeronde hoeken, waardoor er ruitvormige ruimtes tussen de zonnecellen zichtbaar zijn. Bij blauwe zonnepanelen zien de ruimtes tussen de zonnecellen er meer uit als een raster waardoor je de kristalvlakken beter kunt zien. Om deze reden zijn zwarte zonnepanelen meer effen dan blauwe zonnepanelen.

Opbrengst en oppervlakte

Behalve kenmerken die aan de buitenkant zichtbaar zijn, verschillen zwarte en blauwe zonnepanelen ook van elkaar als het gaat om het vermogen aan zonne-energie die ze opwekken. Zwarte zonnepanelen hebben namelijk een hogere opbrengst dan blauwe zonnepanelen. Daarom behaal je bij een kleiner oppervlakte met zwarte zonnepanelen hetzelfde rendement als bij een groter oppervlakte met blauwe zonnepanelen.

Je hebt dan dus minder panelen nodig. Verder doen zwarte zonnepanelen het beter bij bewolkt weer omdat de panelen ook diffuus licht kunnen omzetten in energie. Afhankelijk van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt kun je de zonnepanelen sneller of juist minder snel terugverdienen.

Qua kosten hangt aan zwarte zonnepanelen een hoger prijskaartje dan aan blauwe zonnepanelen. Het verschil is ongeveer 10 procent. Een van de redenen van deze hogere prijs is het frame van zwarte panelen. Mensen willen vaak een zwart frame zodat een mooi zwart vlak gecreëerd wordt. Dit lukt dan ook met een all-black zonnepaneel.

Wat zijn zwarte zonnepanelen?

Zwarte zonnepanelen worden gemaakt van silicium kristallijn. Om die reden worden zwarte zonnepanelen ook wel monokristallijne zonnepanelen of mono zonnepanelen genoemd. Er wordt namelijk tijdens het productieproces een silicium staaf gemaakt waarvan de structuur uit één kristal bestaat.

Eerst wordt gebruik gemaakt van zuiver halfgeleidermateriaal. Daarna wordt uit dit vloeibare silicium een staaf getrokken. De staaf wordt vervolgens in dunne platen gezaagd die voor zonnepanelen gebruikt kunnen worden. Dit vormen dan de zonnecellen.

Waarom kiezen voor full black zonnepanelen?

Men kiest meestal voor full black zonnepanelen vanwege hun visuele aantrekkingskracht. Full black panelen hebben een zeer uniforme zwarte kleur, wat een moderne en strakke uitstraling mogelijk maakt op het dak. De soort zonnepaneel wordt als esthetisch aantrekkelijker beschouwd dan panelen met zeer opvallende metalen delen.

Daarnaast zijn full black zonnepanelen monokristallijn, wat betekent dat ze effectiever en efficiënter zijn in het omzetten van zonlicht naar elektriciteit. Hecht je veel waarde aan het esthetische aspect en heb je weinig ruimte ter beschikking? Dan zijn de krachtige en ruimtebesparende zwarte panelen een aanrader.

blauwe zonnepanelen installatie

Welke kleur en typen panelen geeft het beste rendement?

Het is moeilijk te bepalen welk model er per definitie beter is. Zowel zwarte als blauwe panelen hebben beide hun voordelen, wat het ene model mogelijk aantrekkelijker maakt afhankelijk van je situatie. Echter hebben de zwarte panelen één groot voordeel, namelijk het klimaat. Gezien het in Nederland meestal bewolkt is, genieten de zwarte monokristallijne zonnepanelen meestal een hoger rendement dan blauwe polykristallijne panelen.

De ideale omstandigheden voor blauwe panelen is dan weer wanneer er sprake is van directe instralling van zonlicht. Hoe meer zonlicht er schijnt op de panelen, hoe meer energie er verwerkt kan worden. Wil je het graag op safe spelen, dan zouden zwarte panelen wellicht interessanter kunnen zijn. Dit heeft dan ook alles te maken met het Nederlandse klimaat.

Wel is het zo dat de verschillen zodanig klein zijn, dat je eigenlijk weinig merkt van de verschillen in rendement. Daarom speelt deze factor meestal een kleine rol bij de overweging welke panelen je kiest.

Wat is beter blauwe of zwarte zonnepanelen?

Blauwe zonnepanelen zijn ouderwetser en hebben een blauwe gloed door de aanwezigheid van oudere siliciumtechnologie. Zwarte zonnepanelen daarentegen beschikken over zwarte achtergronden en cellen, en worden om die reden als ‘modern’ bestempeld. We bespreken de verschillen op het gebied van eigenschappen:

Blauwe polykristallijne zonnepanelen

Bij polykristallijne zonnepanelen wordt er gebruik gemaakt van polykristallijne siliciumtechnologie. Deze panelen worden gekenmerkt door een blauwe tint als gevolg van het productieproces. Ook de aanwezigheid van diverse kristallen in het paneel speelt hier een grote rol in. Hoewel dit model doorgaans kosteneffectiever is dan zwarte panelen, hebben ze over het geheel genomen een iets lager rendement.

Dit wordt meestal ook gezien als het grootste verschil tussen beide modellen. Niettemin blijven de blauwe polykristallijne zonnecollectoren een zeer populaire keuze wegens hun goede prijs-kwaliteitverhouding en degelijke prestaties. Daarbij komt ook kijken dat ze ook voordeliger zijn dan zwarte panelen.

Zwarte monokristallijne zonnepanelen

De monokristallijne zonnepanelen hebben een zwarte uitstraling en zijn vaak visueel aantrekkelijker dan blauwe panelen. Deze zijn gemaakt van monokristallijn silicium, wat ervoor zorgt dat ze efficiënter zijn dan polykristallijne zonnecolletoren.

Door het gebruik van monokristallijn silicium hebben zwarte zonnepanelen over het geheel genomen een hogere opbrengst van energie per oppervlakte-eenheid. Om die reden zijn ze dan ook beter geschikt voor daken met beperkte ruimte voor panelen. Er is simpelweg wel minder ruimte nodig om meer energie op te wekken.

Bij installaties is 80 procent van de zonnepanelen zwart, of terwijl monokristallijn. Dit komt door de efficiënte werking van dit soort paneel. Ook hebben de zonnecellen van zwarte monokristallijne panelen een hoge zuiverheid. De zwarte panelen zijn te herkennen aan hun strakke uiterlijk en natuurlijk hun zwarte kleur.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Voordelen zwarte panelen

Zoals eerder benoemd, hebben zonnepanelen een relatief hoog rendement. Echter is dit niet het enige voordeel van deze panelen. Zo beschikken zwarte zonnecollectoren namelijk over kwaliteiten die veel verder gaan dan slechts het rendement. Hierdoor is het voor mensen vaak erg interessant om deze monokristallijne panelen aan te schaffen. Hieronder lees je de vier belangrijkste voordelen.

Hoger rendement

Zwarte zonnepanelen hebben een hoger rendement en realiseren een net iets hogere opbrengst dan veel andere soorten zonnepanelen. Om deze reden heb je minder zwarte panelen op je dak nodig om een even hoog rendement te behalen als bij een ander soort paneel. Dit kan daarom zeker als een voordeel beschouwd worden.

Esthetisch uiterlijk

Veel mensen kiezen zwarte panelen vanwege het uiterlijk. Ze vinden ze mooier dan bijvoorbeeld blauwe zonnepanelen, of terwijl polykristallijne panelen . De panelen zijn matzwart, of wel all black. Veel mensen vinden dit mooi passen op donkere daken doordat er weinig sprake is van kleurverschil tussen paneel en dak.

Oppervlakte

Zwarte zonnepanelen zijn erg geschikt voor daken met een kleiner oppervlakte. Door het hoge rendement bij deze panelen, benut je namelijk je oppervlakte maximaal.

Warmte-coëfficiënt

Het warmte-coëfficiënt bij zwarte zonnepanelen is beter dan die bij blauwe panelen. Dit houdt in dat je het minste rendement verliest met deze panelen wanneer je dak vol in de zon staat en veel zonlicht opvangt. Lagere temperaturen daarentegen zullen niet leiden tot schade aan de panelen. Dit maakt de zwarte panelen een echte allrounder die tegen veel verschillende weersomstandigheden en temperaturen opgewassen is.

Nadelen zwarte panelen

Helaas zitten er ook nadelen aan zwarte zonnepanelen. Hieronder lichten we deze nadelen toe, zodat deze duidelijk voor je zijn.

Hogere kostprijs

De hogere kostprijs heeft alles te maken met het productieproces. Dit proces is namelijk duurder dan bij het productieproces van ander soort panelen. De reden hiervan is dat de smelttemperatuur hoger dient te liggen en het smeltproces tot wel 48 uur in beslag kan nemen. Hierdoor ligt de prijs dan ook zo’n 15% hoger per zonnepaneel.

Meer soorten restafval

Bij de productie van deze panelen ontstaat er meer restafval. Op zich is dit voor de consument niet per se een nadeel, maar de productie zelf is daarom minder duurzaam. De oorzaak hiervan is dat de siliciumcilinder aan vier zijden wordt gesneden. Uiteindelijk is het doel hiervan dat de oppervlakte met zwarte zonnecellen maximaal benut kan worden.

Wat zijn de prijzen voor zwarte zonnepanelen?

Een monokristallijn paneel kost ongeveer € 450 per los paneel. Dit komt neer op gemiddeld € 275 per vierkante meter. Hierbij is meestal de omvormer en installatie al bij inbegrepen.

Bij een installatie van 3 panelen kun je rekening houden met een totaal bedrag van € 1.500. Als je weinig zonnepanelen tegelijk koopt, ligt de gemiddelde prijs per zonnepaneel hoger dan bij een grote installatie. Wanneer je 10 of meer panelen laat installeren, zul je bij het bedrag van rond de € 450 per paneel liggen.

Prijs per kWh

Je kunt de prijs van zwarte zonnepanelen niet alleen berekenen per vierkante meter, maar ook per kWh. Zo kun je makkelijker prijzen van verschillende typen zonnepanelen vergelijken. Per paneel is een zwart paneel goed voor 400 Wp. Dit zorgt ervoor dat de kostprijs per Wp € 1,06 tot € 1,25 is.

Veelgestelde vragen

Wat is beter blauwe of zwarte zonnepanelen?

+
Het rendement van zwarte panelen ligt hoger dan dat van blauwe panelen.

Welke zonnepanelen gaan het langst mee?

+
De rendement van monokritallijne zonnepanelen is meer dan 22%. Daarnaast hebben deze zonnepanelen ook de langste levensduur.

Is er verschil in kwaliteit zonnepanelen?

+
De kwaliteit word onder andere bepaald door de opbrengst en levensduur van de panelen.

Hoeveel zonnepanelen zijn zinvol?

+
Een huishouden gebruikt per jaar ronde de 3000 kWh aan stroom, Voor dit verbruik heb je gemiddeld 10 zonnepanelen nodig.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling

2*. Aantal zonnepanelen

3*. Uitvoermoment

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes