Zonneboiler subsidie | Bedrag, werking en voorwaarden

Een zonneboiler is een mooie toevoeging voor een duurzaam huis. Je bespaart veel meer dan bij zonnepanelen, de gaskosten zullen sneller stijgen dan elektriciteitsprijzen. Door de subsidie verdien je de zonneboiler nog sneller terug.

zonneboilers met subsidie op dak

Subsidie energiebesparende maatregelen

Je krijgt gemiddeld € 300 tot € 1.750 aan subsidie voor een zonneboiler. Dit is een significant bedrag waardoor de subsidie echt een motivatie is om er niet langer mee te wachten. Het exacte subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat, het oppervlak en de energieprestatie, ofwel de hoeveelheid kWh aan warmte die het levert. Door op de meldcodelijst van de RVO voor subsidie zonneboiler te kijken en je gewenste model op te zoeken, kun je precies zien hoeveel subsidie je krijgt.

Rekenvoorbeeld: hoeveel subsidie krijg je in 2024?

Stel, je koopt een zonneboilersysteem met een aanschafprijs zonder subsidie van ongeveer € 3.200 bruto. Je krijgt op dit model € 1.476 subsidie, waardoor je maar € 1.724 zelf hoeft te betalen. Dat is bijna de helft van de investering die je door de subsidie meteen terugverdient!

Hoe werkt het?

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een aantal jaar geleden van start gaan. Dit is een landelijke subsidieregeling vanuit de overheid voor de beste zonneboiler. Daarnaast kun je ook voor warmtepompen, pelletkachels (hoge prijsklassen) en biomassa subsidie aanvragen. Er is geen zonnepanelen subsidie meer via de ISDE.

Subsidie voor een zonneboiler

De regeling geldt voor de aanschaf van een pelletkachel, zonneboiler of warmtepomp. De subsidie geldt voor apparaten/systemen die met een speciale meldcode op een lijst staan die door de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) wordt gepubliceerd en woningen die voor 2018 aan hun omgevingsvergunning zijn gekomen.

Hoe krijg ik de subsidie?

Het aanvragen van subsidie voor energiebesparende maatregelen die op de lijst staan, is zeer eenvoudig zonder rompslomp en kost je bijna geen tijd. Het bedrag wordt snel en gelukkig in één keer uitbetaald op je rekening. Via de website van de Rijksoverheid kun je met je DigiD een aanvraag indienen.

Nieuwe regels ISDE in 2024

Vanaf 1 januari 2024 zijn er enkele aangescherpte regels rondom zonneboiler subsidie ten opzichte van 2023 en eerder. Grotere zonnecollectoren zullen minder subsidie krijgen om overstimulering te voorkomen. Voor een zonneboiler met een oppervlakte van minder dan 5 vierkante meter krijg je nog steeds € 1,02 per kWh. Een zonneboiler met een oppervlakte tussen 5 en 10 vierkante meter krijgen € 0,55 per kWh in plaats van € 1,02 zoals eerst. Bij een oppervlakte van groter dan 10 vierkante meter kreeg je eerst € 0,45 per kWh, maar nu € 0,28 per kWh.

Wil je weten wat je zonneboiler met subsidie kost?
Een zonneboiler zal op een duurzame manier water verwarmen, maar is ook een flinke investering. Door subsidie aan te vragen kun je flink besparen op de aanschaf, en door offertes vergelijken krijg je een lagere prijs.
arrow Vraag offertes aan

Voorwaarden aanvragen

In zijn algemeenheid moet particulier en bedrijf voldoen aan deze voorwaarden:

 • Het totale zonneboiler systeem heeft een oppervlakte van 200 m² of een kleinere waarde.
 • Het doel moet de verwarming van je tapwater zijn of combinatie ervan met leveren van ruimteverwarming.
 • De zonneboiler is voorzien van technische documentatie en een productkaart. Dit is natuurlijk geen probleem, maar meer een formele voorwaarde.

Meerdere voorwaarden

Je moet daarnaast voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De zonneboiler heeft een factuurdatum na 1 januari 2016.
 • Het product is aangeschaft voordat je de subsidie daadwerkelijk aanvraagt. Kortom, de zonneboiler moet al geïnstalleerd en in gebruik genomen zijn voordat je subsidie aanvraagt want ze willen werkende apparaten ‘zien’.
 • De zonneboiler is jouw eigendom en compleet nieuw aangeschaft. Je beschikt over de factuur die te overleggen is.
 • De zonneboiler is in ons land geïnstalleerd.
 • Hij moet blijven en je mag de zonneboiler niet verwijderen binnen een jaar na verkrijgen van deze subsidie zoals ook de overheid hier zegt.

Voorwaarden voor bedrijven

Voor bedrijven geldt daarnaast het volgende:

 • Er is nog geen koopovereenkomst gesloten wanneer subsidie wordt aangevraagd.
 • De zonneboiler wordt in Nederland geïnstalleerd.
 • Zonneboiler bedrijf is bedrijfseigendom.
 • Er wordt nooit meer subsidie verleent dan in de toekenning staat.
 • Het systeem mag niet worden verwijderd binnen een jaar na bepaling van de hoogte van de subsidie.
 • Het zonneboilersysteem wordt binnen een jaar na goedkeuring van de subsidie in gebruik genomen.

Wat kost een zonneboiler?

In deze prijzentabel zie je de indicatieve kosten voor aanschaf en installatie van de nieuwe zonneboiler. Dit zijn wel de totaal prijzen voor de aankoop van een zonneboiler. De prijzen beginnen bij € 2.000 en kunnen oplopen tot € 5.000.

ZonneboilerCollector (s)VoorraadvatAanschafInstallatieTotaal
Compact1100€ 1.500€ 500€ 2.000
Compact+2100€ 2.250€ 800€ 3.050
Normaal2200€ 2.750€ 850€ 3.600
Groot3300€ 4.000€ 1.000€ 5.000

Wat kost een zonneboiler voor 2 personen

Een zonneboiler voor 2 personen heeft een voorraadvat van gemiddeld 120 liter nodig. Je zult dus ongeveer € 2.000 tot € 3.500 kwijt zijn voor een zonneboiler in een huishouden met 2 personen, inclusief BTW en installatie. Bij een huishouden van 4 personen heb je een voorraadvat van 200 liter nodig. Deze kosten liggen tussen de € 3.000 en € 4.500, inclusief BTW en installatie.

zonneboiler op dak

Welke systemen komen in aanmerking

Welke zonneboiler systemen komen ervoor in aanmerking? Heel veel merken en types zonneboiler krijgen de subsidie. Een zonneboiler kan ook helpen bij de verwarmingsfunctie van vloerverwarming, aangezien het water daarvoor niet zo heet hoeft te zijn dan een traditioneel radiatorsysteem. Een zonneboiler voor vloerverwarming is dus een ideale groene oplossing hiervoor. Mocht dit toch niet in de smaak vallen bestaan er ook hybride zonnepanelen. Met een hybride zonnepanelen systeem heb je het beide in 1 paneel. Want daarmee kun je met één paneel tegelijk elektriciteit en warmte produceren.

Indienen van aanvraag

Nadat je het zonneboilersysteem hebt gekocht dien je via mijn.rvo.nl de subsidieaanvraag in met je DigiD bij de hand. De zonneboiler subsidie aanvragen moet wel binnen 24 maanden na installatie, want als je dat niet doet, dan vervalt het recht op subsidie. De betaling zal binnen een week plaatsvinden. Hierop hoort onderstaande informatie te staan:

 • Naam van fabrikant of merk
 • Omschrijving van het product, o.a. typenummer
 • Bedrag en datum van betalen
 • De zogenaamde meldcode van de warmtepomp (deze staat vermeld op de productlijst)

Subsidie voor meer producten?

Je kunt meerdere subsidies krijgen. Voor particulieren als bedrijven dien je dan per apparaat een aparte aanvraag in. Wanneer je binnen 24 maanden een extra isolatiemaatregel neemt als particulier, dan krijg je een hoger subsidiebedrag voor de isolatie.

Provincie of gemeentelijk beschikbare financiering

En het hoeft dan nog niet op te houden, want naast deze landelijke subsidie kan het zijn dat je gemeentelijke of provinciale subsidie krijgt op zonneboilers. Vraag dit na bij je gemeente. Let wel op dat de subsidie zowel regionaal als landelijk mag worden aangevraagd, dit kan verschillen per plaats.

Zonneboiler subsidie: gratis offertes

Door offertes te vergelijken kun je al snel een lagere prijs voor je zonneboiler realiseren, en door hier subsidies aan toe te voegen wordt deze prijs alleen maar beter. Wij matchen je met ervaren installateurs die niet alleen de beste installatie garanderen, maar je ook kunnen helpen met de juiste zonneboiler voor subsidie te kiezen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes