Telescoopsteel zonnepanelen wassen | Hoe ga je te werk?

Telescoopsteel zonnepanelen wassen

Het is belangrijk om je zonnepanelen schoon te houden. Het schoonmaken kun je laten doen door een gespecialiseerd bedrijf, of je kunt ze zelf schoonmaken met een telescoopsteel. Bekijk de zonnepanelen schoonmaken .Waarom zonnepanelen reinigen?

Wanneer je zonnepanelen vuil worden zal er sprake zijn van rendementsverlies. Alle zonnecellen van je zonnepanelensysteem staan met elkaar in verbinding. Dit betekent dat wanneer één of meerdere cellen niet goed werken en minder stroom doorlaten, dit invloed heeft op de rest van je zonnecellen. Om die reden moet je regelmatig controleren of een zonnepaneel vuil geworden is.

Regen spoelt niet voldoende weg

Zonnepanelen reinigen is niet altijd nodig vanwege de weersomstandigheden in Nederland. Vaak wordt vuil namelijk al weggespoeld door regenwater, maar dit is niet altijd genoeg. Er zijn verschillende oorzaken waardoor je zonnepanelen vuil kunnen worden. Zo kan er vogelpoep op je zonnepanelen zitten, maar ook bladeren, groene aanslag en ander vuil kunnen achterblijven op je zonnepanelen.

Minder opbrengst door vieze zonnepanelen

Dit vuil blokkeert het zonlicht en minder zonlicht heeft een negatieve invloed op de zonne-energie die opgewekt wordt met je zonnepanelen. Controleer je zonnepanelen daarom regelmatig op zichtbaar vuil.

Zelf zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen schoonmaken kan je zeker zelf doen. Met een uitschuifbare telescoopsteel van de juiste lengte kom je beter bij je zonnepanelen en maak je gemakkelijker je zonnepanelen schoon.

Waar hou je rekening mee?

Er zijn hierbij wel verschillende zaken waar je rekening mee moet houden om je zonnepanelen het best schoon te krijgen, voor je veiligheid, maar ook om je zonnepanelen een optimaal rendement te laten behouden. Zo is het belangrijk dat je eerst grof vuil verwijderd van je panelen en de juiste benodigdheden en producten gebruikt die ervoor zorgen dat de zonnepanelen opbrengst op peil blijft.

Zonnepanelen telescoopsteel: ga voorzichtig te werk

Na het verwijderen van vuil op het oppervlak reinig je je je zonnepanelen met een zachte borstel, dus niet met bijvoorbeeld schuursponsjes, om krassen of beschadiging te voorkomen. Het beste kun je hiervoor alleen water gebruiken of een speciaal reinigingsmiddel. Ook is het belangrijk dat je de stroom van je installatie afhaalt voor dat je begint met het schoonmaken.

Wanneer kun je zonnepanelen reinigen?

Zonnepanelen schoonmaken kan het beste gebeuren wanneer de zonnestraling minimaal is. Dus niet midden op de dag, maar liever ‘s ochtends vroeg, of in de avond. Ook op bewolkte dagen kun je je zonnepanelen schoonmaken. Omdat de zonnigste maanden van het jaar mei, juni en juli zijn, is het aan te raden om je zonnepanelen te reinigen aan het begin van de lente. Zo zijn je zonnepanelen schoon en zorg je voor een hoger rendement in de maanden met de meeste zonuren!

Soorten telescoopstelen

Zonnepanelen reinigen is een belangrijke taak om de prestaties op peil te houden. Een telescoopsteel is hierbij een onmisbaar hulpmiddel, waarmee je veilig vanaf de grond je panelen kunt schoonmaken. Met de juiste borstel en inwasser, voorkom je krassen en schade aan de panelen.

Uitschuifbare telescoopsteel

De uitschuifbare telescoopsteel is een cruciaal onderdeel voor het reinigen van zonnepanelen op een veilige en efficiënte manier. Deze stelen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, variërend van 2,5 tot 12 meter. De stelen zijn vaak gemaakt van lichte materialen zoals aluminium of carbon, wat ze gemakkelijk te hanteren maakt. Bovendien kunnen ze worden uitgerust met een waterslang en borstel, die je op je tuinslang kunt aansluiten.

Je eigen wensen

Het is belangrijk om een telescoopsteel te kiezen die voldoet aan je specifieke behoeften. Factoren om rekening mee te houden zijn onder andere de lengte van de steel, het gewicht en de gebruiksvriendelijkheid, evenals de bijgeleverde accessoires zoals borstels en slangen.

Enkele populaire opties zijn:

 • Telescoopstelen van 2,5 tot 12 meter lang, ideaal voor verschillende hoogtes.
 • Stelen met een waterslang en borstel inbegrepen, voor een complete reinigingsoplossing.
 • Lichtgewicht stelen, gemaakt van materialen zoals aluminium of carbon, voor gemakkelijke hanteerbaarheid.

Telescopische steel met wateraansluiting

Een telescoopsteel met wateraansluiting biedt extra gemak tijdens het schoonmaken van zonnepanelen. Met deze uitrusting kan je eenvoudig water door de steel laten lopen, wat het reinigen efficiënter maakt. Het is hierbij van belang om te kiezen voor gedemineraliseerd of osmosewater, omdat dit geen kalkresten achterlaat op je panelen.

Voordelen van een telescoopsteel met wateraansluiting

 • Gemak: Je hoeft niet constant met een emmer en spons in de weer te zijn.
 • Efficiëntie: Met water dat door de steel loopt, kan je vuil makkelijker wegspoelen.
 • Veiligheid: Doordat je vanaf de grond kan werken, verminder je het risico op ongelukken.

Er zijn ook complete sets verkrijgbaar, inclusief borstel en waterslang, die speciaal ontworpen zijn voor het reinigen van zonnepanelen. Deze sets kunnen een uitstekende investering zijn, aangezien je ze ook kan gebruiken voor andere schoonmaakklusjes, zoals het reinigen van ramen of auto’s.

Afmetingen: 6 meter, 8 meter of 12 meter?

Bij het kiezen van een telescoopsteel is de lengte een belangrijke factor. De keuze tussen een 6 meter, 8 meter of 12 meter steel hangt voornamelijk af van de afstand tussen de grond en je zonnepanelen. Het is daarom raadzaam om de afstand tussen de grond en je zonnepanelen te berekenen voordat je een telescoopsteel aanschaft. Kies altijd voor een iets langere steel om er zeker van te zijn dat je alle oppervlakken kunt bereiken.

Voorbeelden

Een telescoopsteel van 6 meter is bijvoorbeeld geschikt voor het reinigen van hoge oppervlakken zoals gevels, daken en bomen. Een steel van 8 meter is ideaal voor het schoonmaken van zonnepanelen van een eenverdiepswoning en voor zonnepanelen op grotere hoogten, bijvoorbeeld op bedrijfsgebouwen, kan een 12 meter lange telescoopsteel nodig zijn.

Zonnepanelen schoonmaken met een telescoopsteel

Omdat je vaak lastig bij je zonnepanelen kunt komen is het aan te raden om een telescoopsteel te gebruiken om je zonnepanelen te reinigen. Met een steel op lengte kan je je zonnepanelen veilig schoonmaken terwijl je gewoon op de grond staat.

Stappenplan voor schoonmaak met een telescoop borstel

 • Schakel de zonnepanelen uit: Zorg ervoor dat je installatie veilig is voordat je begint met de schoonmaak.
 • Verwijder grof vuil: Gebruik een zachte borstel om losse vuilresten, zoals bladeren of vogelpoep, van de panelen te verwijderen.
 • Reinig de zonnepanelen: Bevestig de telescoopborstel aan de telescoopsteel. Maak de borstel nat met osmosewater of gedestilleerd water en reinig de panelen voorzichtig. Vermijd te veel druk om krassen te voorkomen.
 • Spoel de zonnepanelen af: Gebruik een tuinslang om de zonnepanelen voorzichtig af te spoelen. Hiermee verwijder je los vuil en resten van het schoonmaakmiddel.
 • Droog de zonnepanelen: Laat de panelen aan de lucht drogen of gebruik een zachte doek om ze droog te vegen. Dit helpt om watervlekken te voorkomen.

Regelmatig schoonmaken

Als je zelf beschikt over een telescoopsteel kun je ook snel en gemakkelijk wat kleinere vlekken verwijderen van je zonnepanelen. Regelmatig onderhoud plegen aan de zonnepanelen zorgt voor minder hardnekkige vlekken. Daardoor blijven de prestaties van je panelen optimaal. Daarnaast kan je een telescoopsteel ook gebruiken voor bijvoorbeeld het wassen van je ramen.

Zonnepanelen telescoopsteel: kosten van een telescoopsteel of schoonmaakbedrijf

Een telescoopsteel kost in aanschaf ongeveer €110. Het laten schoonmaken van panelen door een schoonmaakbedrijf kost meer geld naarmate je meer panelen hebt liggen. Gemiddeld liggen deze kosten tussen de €100 en €150 per keer dat je je panelen laat reinigen.

Storingen voorkomen

Wanneer er gebruik moet worden gemaakt van een hoogtewerker kunnen de kosten nog toenemen. Wel controleert het bedrijf bijvoorbeeld ook of je hele zonnepanelensysteem nog in goede staat verkeert. Dit helpt uiteindelijk in de toekomst andere storingen te voorkomen.

Veelgestelde vragen


Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving

2. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes