Photon zonnepanelen test | Wat wordt er getest?

De Photon zonnepanelen test is een onderzoek wat dat kwaliteit van zonnepanelen test in realistische omstandigheden. Photon is een internationaal instituut dat dit uitvoert.

photon zonnepanelen test

Testen onder standaard omstandigheden

Veel zonnepanelen worden enkel en alleen onder de perfecte weersomstandigheden getest. Deze testen zeggen echter weinig over de hoe de zonnepanelen functioneren in niet optimale omstandigheden.

De maximale opbrengst die onder perfecte omstandigheden wordt behaald zal in de praktijk namelijk nooit worden behaald.

Photon test

De Photon zonnepanelen test brengt hier verandering in. In het Photon zonnepanelen test laboratorium in Aken worden de panelen in allerlei verschillende omstandigheden getest. Er wordt onder andere getest op kwaliteit, verschillende weersomstandigheden, degradatie in opbrengst per jaar en de opbrengst bij zwak zonlicht.

De onafhankelijke testen van instituut Photon zijn daarom zeer nuttig als het gaat om de kwaliteitsbeoordeling van verschillende zonnepanelen en omvormers.

Hoe wordt er getest?

De test is te vergelijken met bijvoorbeeld de inspectieregeling SCIOS Scope 12 voor zonnepanelen. Maar hoe worden deze testen precies uitgevoerd? Photon werkt met een outdoor testveld, hierin kan je de praktijksituatie gaan bekijken.

Langdurig testen

Photon maakt gebruik van langdurige rendementsmetingen. Deze testen zijn een stuk langer dan de gemiddelde zonnepanelen test. Dat Photon test over zo’n lange tijd is belangrijk, je investeert immers zelf ook voor een lange tijd in zonnepanelen.

Niet alleen de panelen zelf, ook omvormers en kabels worden door Photon getest. Deze worden allemaal in standaard omstandigheden getest en daarnaast kijkt Photon zelfs naar extreme weersomstandigheden. Er wordt ook extra veel aandacht besteedt aan bewolkt weer, en dat komt goed uit want daar hebben we in Nederland behoorlijk veel mee te maken.

Zonnepanelen vergelijken

Ook vergelijkt Photon de prestaties van verschillende zonnepanelen met elkaar. Inmiddels heeft het instituut zo’n 180 zonnepanelen van 120 verschillende fabrikanten met elkaar vergeleken.

Vanwege de langdurige tests die worden uitgevoerd zijn hier echter al een tijdje geen nieuwe panelen meer aan toegevoegd.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen
photon zonnepanelen

Degradatie van zonnepanelen testen

Hierdoor heeft Photon wel alle tijd om ook de degradatie van de zonnepanelen uitvoerig te testen. Een zonnepaneel neemt elk jaar namelijk een beetje af in vermogen.

Zonnepanelen hebben dan ook niet het eeuwige leven, de gemiddelde levensduur van een zonnepaneel is 25 jaar. Op dat punt is er nog zo’n 80 procent van het originele vermogen over. In veel gevallen blijken de panelen dus nog langer dan 25 jaar mee te gaan, enkel met minder vermogen dan in het begin.

Groot verschil in degradatie

Uit de Duitse Photon test blijkt dat er grote verschillen zitten tussen de degradatie van verschillende zonnepanelen. Photon test niet alleen zonnepanelen uit Duitsland. De degradatie kan verschillen van 0,8 tot 3 procent per jaar.

Op de langere termijn kunnen hierdoor relatief grote verschillen in opbrengst tussen verschillende zonnepanelen ontstaan.

Lastig te testen

Wel goed om te weten is dat het testen van de degradatie van zonnepanelen een lastige zaak is. Er is namelijk lange tijd voor nodig om dit echt goed te testen, maar in de tussentijd worden de panelen ook steeds verder ontwikkeld en verbeterd, waardoor de huidige degradatie testen niet veel zeggen over de nieuwste panelen.

Wel kun je voor het algemene plaatje natuurlijk kijken naar de degradatie testen uit het Photon test laboratorium in Aken.

Zonnepaneel keurmerken

De resultaten van internationaal instituut Photon kunnen dus een fijne helpende hand bieden als het gaat om het maken van de keuze voor de beste zonnepanelen. Daarnaast is het echter ook belangrijk om naar keurmerken te kijken.

Welke keurmerken de zonnepanelen fabrikant heeft zegt namelijk ook veel over de kwaliteit van de zonnepanelen.

Öko-test

Bekende keurmerken waar je naar kunt kijken zijn bijvoorbeeld TÜV keuring voor zonnepanelen en de Öko test voor zonnepanelen. Öko is ook een onafhankelijke organisatie die de zonnepanelen testen zonder dat de fabrikanten hier vooraf van op de hoogte worden gesteld. Op deze manier zijn de testresultaten zo onafhankelijk en eerlijk mogelijk.

De PV TÜV test zonnepanelen onafhankelijk, maar de fabrikant geeft het instituut hier een aantal zonnepanelen om ze te laten testen. Er zijn dus allerlei manieren om te checken welk zonnepaneel voor jou de beste keuze is.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes