Bliksembeveiliging zonnepanelen | Hoe werkt het ?

Het komt bijna nooit voor dat een blikseminslag plaatsvindt door zonnepanelen op het dak en de kans op blikseminslag wordt ook niet groter door het plaatsen van zonnepanelen. Om het zekere voor het onzekere te nemen is het toch slim om na te denken over bliksembeveiliging en de elektrische veiligheid van zonnepanelen op het dak.

bliksembeveiliging-zonnepanelen.jpg

Bliksemafleider zonnepanelen

Voor de meeste woningen geldt, de kans op een directe blikseminslag is erg klein. Het opwekken van zonne-energie op het dak van de woning maakt de kans hierop ook niet groter.

Hierdoor is het installeren van een bliksemafleider dan ook niet nodig, want zelfs bij blikseminslag in de omgeving zal het risico zo klein mogelijk zijn.

Bliksembeveiliging zonnepanelen in de buurt

Het is zelfs erg belangrijk dat een eventuele bliksemafleider en de zonnepanelen niet te dichtbij elkaar in de buurt zijn. Staat de bliksemafleiding van je huis toch te dichtbij de zonnepanelen? Dan is het noodzaak om de afleider te verwijderen of met het PV-systeem te verbinden. Als dit niet gebeurt kan het PV-systeem beschadigen.

Het is aan te raden om dit soort klussen altijd uit te laten voeren door een elektricien die deskundig is op het gebied van bliksembeveiliging.

Welke kant geeft geen schaduw bliksemafleider plus zonnepanelen

Controleer daarnaast ook of de eventuele bliksemafleider niet voor teveel schaduw over de zonnepanelen zorgt.

Een bliksemafleider zorgt namelijk voor een smalle, maar scherpe schaduw die een negatief effect heeft op de opbrengst van de zonnepanelen in de schaduw.

Serie geschakelde zonnepanelen

De spanning in zonnepanelen neemt toe naarmate er meer zonnepanelen in een enkele serie geschakeld zijn.

Ook de oppervlakte tussen de min- en pluskabels van de stroomkring zijn van invloed op de hoogte van de spanning.

Inductielus zonnepanelen aanleggen

Een slimme preventieve maatregel is daarom om de strings tussen de panelen niet te lang te maken en de zonnepanelen en de kabels niet in een inductielus (rondje) over het dak te leggen. Beter is dat de kabels dichtbij elkaar heen en terug lopen.

Niet alle installateurs doen dit, om bijvoorbeeld kabels en manuren te besparen, maar dit kan dus toch een goede preventieve maatregel zijn om als overspanningsbeveiliging zonnepanelen waarmee schade voorkomen kan worden.

Hoe werkt inductielus PV-panelen

Wanneer de bliksem in zou slaan bij zonnepanelen in de buurt, is er rondom de inslag een kort magnetisch veld. Hierdoor zal er in elektrische circuits die in de buurt wat stroom worden opgewekt. Wanneer er weinig stroom wordt opgewekt, kan dit nog wel zonder problemen worden afgevoerd, maar op een groot oppervlak zal hier te veel elektriciteit voor worden opgewekt. Door de kabels in een inductielus te plaatsen, wordt het oppervlakte binnen de kabels zoveel mogelijk geminimaliseerd, waardoor je geen grote stroompiek krijgt bij blikseminslag.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Metalen onderdelen laten aarden

Ook is het belangrijk dat alle metalen onderdelen, zoals het metalen montagesysteem en eventuele metalen frames van de zonnepanelen geaard worden. Dit houdt in dat ze moeten worden verbonden met de aardelektrode van de woning.

Hiermee wordt voorkomen dat er bij een eventuele blikseminslag schade ontstaat door stromen die door de geleidende delen gaan lopen.

Aarden en inductielussen

Dit aarden van zonnepanelen bied naast bescherming tegen onweer, ook bescherming tegen elektrische schokken. In principe doet de eigen elektrische isolatie van de zonnepanelen dit ook al, maar aarden biedt nog wat extra bescherming, die buiten de inductielussen ervoor zal zorgen dat de bekabeling op het dak en de rest van de installatie goed beschermd zijn.

Voorkomen bliksem inslag met goed aansluiten installaties

Laat je de zonnepanelen installeren? Dan kan een installateur zorgen voor de verbinding met de aardelektrode van de woning. Ook kan de installateur andere voorzorgsmaatregelen nemen, om ervoor te zorgen dat je zo veilig mogelijk bent wanneer er onweer is. Voorkomen is beter dan genezen, in dit geval.

bliksembeveiliging zonnepanelen

Schade door indirecte blikseminslag

Niet alleen directe, maar ook indirecte inslag kan schade veroorzaken aan je woning en zonnepanelen. Dit gaat zelfs op voor een blikseminslag honderden meters verderop. Dit kan namelijk zorgen voor een plotselinge spanningspiek op het elektriciteitsnet, waardoor apparatuur kapot gaat.

Dit wordt overspanning genoemd. Dit geldt niet alleen voor zonnepanelen, maar voor alle apparaten in en om je woning.

Overspanningsbeveiliging bekabeling

Gelukkig kun je dure en gevoelige apparaten beveiligen door ze aan te sluiten op een stekkerblok met overspanningsbeveiliging. Omvormers die voor de Europese markt zijn goedgekeurd zijn al verplicht voorzien van overspanningsbeveiliging.

Het is dan ook belangrijk dat de omvormer te allen tijde met deze wisselspanning verbonden blijven verbonden blijft. Wanneer je deze loskoppelt en het gaat onweren bestaat namelijk de kans op schade.

Legplan bij kabel zonnepanelen op dak

Om schade aan zonnepanelen door indirecte inslag te voorkomen zijn ook het legplan en de bekabeling van de zonnepanelen van belang. Blikseminslag in de buurt zorgt namelijk voor korte sterke elektrische velden.

Deze snelle verandering kan in een serie geschakelde zonnepanelen zorgen voor zogenoemde inductiespanningen. Deze zijn een stuk hoger dan de spanning waarvoor ze ontworpen zijn.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes