Opbrengst zonnepanelen winter | Wat levert het in de winter op?


Zonnepanelen draaien op licht en niet op warmte. Hierom leveren zonnepanelen in de winter ook zeker iets op. Meer weten over de opbrengst zonnepanelen in de winter?

Winter zonnepanelen

Zonnepanelen in de winter

Veel mensen denken dat zonnepanelen in de winter niks opleveren. Niets is minder waar. Sterker nog, op een hele hete zomerdag kunnen zonnepanelen te warm worden en hierdoor biedt een paneel weerstand waardoor een deel van de opbrengst zonnepanelen verloren kan gaan. Zonnepanelen kunnen in de winter veel opleveren. Dit komt doordat zonnepanelen draaien op het licht van de zon en niet op de warmte ervan. Het licht van de zon wordt omgezet in energie.

Winter zonnepanelen

Zonnepanelen wekken het hele jaar door energie op. Zonnepanelen installeren door installateurs is dus altijd een goede investering. Een lage temperatuur betekent niet per definitie een lagere opbrengst. Zonnepanelen werken het beste op de combinatie van lage temperaturen en zon (zonuren). In de lente en de zomer zijn de dagen langer en is er het meeste zonlicht. Hierdoor zorgen deze maanden voor een groot gedeelte van de jaaropbrengst. Zonnepanelen aanschaffen is zowel gunstig in de zomer als in de winter.

Opbrengst zonnepanelen per maand

De opbrengst van zonnepanelen wisselt per maand, waarbij verschillende onderdelen zoals de hoeveelheid zonuren en de weersomstandigheden een rol spelen. In de winter is de opbrengst van zonnepanelen gemiddeld lager dan in de zomermaanden. Dit komt doordat de dagen korter zijn en er minder zonlicht beschikbaar is. 

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
We brengen je in contact met ervaren zonnepaneel installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepaneel prijzen

Beste maanden zonnepanelen

De beste maanden voor zonnepanelen zijn de maanden met het meeste zonlicht, dit zijn dus de zomermaanden. Het is belangrijk om te weten dat de opbrengst van zonnepanelen niet alleen afhankelijk is van de hoeveelheid zonlicht, maar ook van factoren zoals de plek van de zonnepanelen en de hellingshoek van de panelen, de temperatuur en eventuele schaduw.

Wekken zonnepanelen ook stroom in de winter?

Ook op minder zonnige dagen kunnen zonnepanelen energie opwekken. Niet de warmte van de zon, maar het licht wordt omgezet in energie. In de winter is de totale stroomopwekking van zonnepanelen lager dat in de zomer en lente. Dit komt doordat de dagen minder kort zijn en de zon minder fel is. Hierdoor is er minder instraling en ontstaat er ook meer schaduw zonnepanelen.

Zon

Ondanks dat de dagen in de winter korter en kouder zijn, is er regelmatig ook zonnig weer. De combinatie van de kou en de zon, daar werkt een zonnepaneel het beste op. Bij lagere temperaturen is er een betere geleiding van elektriciteit door zonnecellen. Panelen blijven ook in de winter energie wekken.

Winter zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen in de winter

Winter opbrengst zonnepanelen: over het algemeen is de opbrengst van zonnepanelen in de wintermaanden lager, omdat tijdens deze maanden de dagen korter zijn en er dus minder zonuren zijn. In de winter is het slim om regelmatig de omvormer te controleren. Wanneer blijkt dat de opbrengst lager blijft, kan het zijn dat de zonnepaneel een onderhoudsbeurt nodig heeft.

Zonnepanelen in de winter

In de wintermaanden is de zon minder krachtig dan in de zomermaanden. Gelukkig kan er in de winter alsnog stroom opgewekt worden. Ook op een bewolkte dag produceren zonnepanelen energie. Daarnaast houden wolken niet al het zonlicht tegen, want anders zouden we zelf ook in het donker zitten. Lage temperaturen zorgen voor een betere geleiding bij zonnepanelen dan hoge temperaturen in de zomer. Het laten installeren van panelen is altijd een goede investering.

Sneeuw zonnepanelen

Op winterse dagen waarbij er veel sneeuw valt, moet je je panelen in de gaten houden. Dit weertype zorgt voor een lagere opbrengst. Wanneer er een dik pak sneeuw ligt en het vriest, kan de opbrengst van zonnepanelen naar 0 dalen. Meestal valt sneeuw vanzelf weer naar beneden wanneer het begint te dooien. De optimale hellingshoek van zonnepanelen is tussen de 30 en 40 graden. Er wordt afgeraden om zelf het gladde dak op te gaan. Ga nooit zonnepanelen schoonmaken met een bezem of krabber, hierdoor raken de zonnepanelen beschadigd. Gebruik een zachte borstel.

Totale jaaropbrengst

Je wil natuurlijk een zo hoog mogelijke opbrengst van zonnepanelen. Zonnepanelen leveren het hele jaar energie. Dus ook in de winter kun je hiermee besparen. In de winter levert een zonnepaneel gemiddeld 5 tot 10 kWh op. In de lente is de productie opgewekte energie op zijn hoogst van de totale opbrengst. Ongeveer 70% van de totale jaaropbrengst wordt tussen april en september opgewekt (veel zonuren). Ongeveer 30% tussen oktober en maart (donkere maanden).

Veelgestelde vragen

Hoeveel kwh levert een zonnepaneel per dag in de winter?

+
De hoeveelheid kWh die een zonnepaneel per dag in de winter levert, kan flink verschillen per situatie. Dit hangt af van meerdere onderdelen zoals de instralingsfactor, het vermogen van het paneel en de weersomstandigheden. Over het algemeen levert een zonnepaneel in de winter gemiddeld tussen 5 en 10 kWh op.

Wat leveren zonnepanelen op als de zon niet schijnt?

+
Hoewel de energieproductie op bewolkte dagen lager is dan op zonnige dagen, kan er nog steeds energie opgewekt worden. Over het algemeen leveren de panelen het volgende op:
Zonnige dag: 100% rendement
Licht bewolkte dag: 50% rendement
Zwaar bewolkte dag: 10-20% rendement
Regenachtige dag: 5-10% rendement

Hebben zonnepanelen zin in de winter?

+
Zonnepanelen hebben zeker zin in de winter. Hoewel de opbrengst in de wintermaanden lager is dan in de zomermaanden, blijven ze nog steeds energie opwekken. Zonnepanelen werken op licht, niet op warmte, dus zelfs op bewolkte dagen kunnen ze nog steeds energie opwekken. Het is wel belangrijk om te zorgen voor juiste onderhoud en optimale installatie.

Hoe werken zonnepanelen in de winter?

+
Zonnepanelen werken ook in de winter, maar hun werking is afhankelijk van een aantal factoren. In de winter zijn de dagen korter en staat de zon lager, wat betekent dat de panelen minder direct zonlicht ontvangen. Dit zorgt voor een lagere energieopbrengst vergeleken met de zomermaanden. Daarnaast kunnen weersomstandigheden zoals sneeuw en regen de werking van zonnepanelen beïnvloeden.

Zonnepanelen laten plaatsen: gratis offertes!

Klaar om je eigen energie op te wekken met de nieuwste zonnepanelen? Vul ons formulier in en ervaren zonnepaneel installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jouw nieuwe zonnepanelen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes