Afstand Zonnepanelen plat dak | Tips en mogelijkheden!

De ruimte op je platte dak wil je vanzelfsprekend zo goed mogelijk benutten. Toch is het goed om zonnepanelen niet te dicht op elkaar te plaatsen om verlies qua rendement te voorkomen. We bekijken de ideale afstand tussen zonnepanelen op een plat dak!

afstand zonnepanelen

Afstand tussen de zonnepanelen

Als zonnepanelen op een schuin dak worden geplaatst wordt er vaak voor een opstelling gekozen waarbij geen ruimte tussen de zonnepanelen overblijft. Op een plat dak is dat geen optie, door de hellingshoek zouden de zonnepanelen dan schaduw op het volgende paneel veroorzaken.

Wat is de minimale afstand in portrait opstelling

Aantal graden hellingshoekMinimale afstand
40 cm
10°78 cm
15°116 cm
20°155 cm
25°190 cm
30°225 cm
35°258 cm
40°290 cm

Wat is de minimale afstand in landscape opstelling

Aantal graden hellingshoekMinimale afstand
25 cm
10°48 cm
15°75 cm
20°94 cm
25°117 cm
30°137 cm
35°158 cm
40°176 cm

Hoe moeten zonnepanelen liggen op plat dak

Zonnepanelen kunnen op een plat dak in portrait geplaatst worden, of in landscape. In portrait geplaatste zonnepanelen staan recht, terwijl in landscape geplaatste zonnepanelen een kwartslag zijn gedraaid in een platte positie.

Over het algemeen moet je in portrait opstelling meer ruimte tussen de rijen zonnepanelen laten. Je moet hierin dus een afweging maken tussen het hoogste rendement en de meeste panelen. Welke keuze je maakt ligt aan waarmee je de beste opbrengst kunt krijgen.

afstand zonnepanelen

Ideale hoek zonnepanelen plat dak

Zoals je in de bovenstaande tabellen kunt zien neemt de minimale afstand tussen de rijen zonnepanelen toe naarmate de hellingshoek groter wordt. De ideale hellingshoek voor zonnepanelen ligt tussen de 30 en 40 graden.

Bij een dergelijke hellingshoek ontstaat helaas te veel schaduw op de volgende rij zonnepanelen wanneer je niet voldoende afstand tussen de rijen houdt. Het is dus van invloed op hoeveel zonnepanelen je op je platte dak kunt plaatsen.

Hoeveel panelen passen op het dak

De hoeveelheid zonnepanelen die op je platte dak passen, ligt aan de afmetingen van het paneel en de afmetingen van het dak. Voor een ideale opstelling van zonnepanelen op een plat dak in landscape opstelling moet je al snel rekenen op 137 centimeter tot 176 centimeter afstand tussen de zonnepanelen. Tel hierbij een afstand tot de dakrand op van gemiddeld 50 centimeter voor de zonnepanelen aan de rand. Met deze berekening kun je er makkelijk achter komen hoeveel zonnepanelen daadwerkelijk op je dak passen.

Hellingshoek en leg plan

Omdat je de hellingshoek van de zonnepanelen vaak zelf kunt beslissen bij een plat dak, kun je op deze manier het legplan ook beïnvloeden. Wanneer je meer zonnepanelen wilt plaatsen, kun je voor een lagere hellingshoek gaan om minder afstand tussen de panelen nodig te hebben. Als je minder dan een meter tussenafstand wilt hebben, kun je voor een hellingshoek tot 10 graden kiezen bij een portrait opstelling of tot 20 graden bij een landscape opstelling.

Tussenafstand berekenen

Er komt dus veel bij kijken om de juiste afstand op een plat dak uit te rekenen, meer dan bij een schuin dak. Met bovenstaande informatie kun je zelf een ruwe inschatting maken, maar om zeker te weten hoeveel panelen je echt kwijt kunt op jouw platte dak is een specialist onmisbaar. Deze kun je ook meteen helpen met de juiste hoeveelheid ballast berekenen en het beste montagesysteem te kiezen.

Benieuwd naar de kosten van zonnepanelen?
Wij brengen je in contact met ervaren zonnepanelen installateurs uit jouw buurt. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk zonnepanelen prijzen

Windrichting van de zonnepanelen

Misschien wel het grootste voordeel van zonnepanelen plaatsen op een plat dak is dat je meestal de ideaalste opstelling kunt kiezen om zoveel mogelijk zonne-energie op te vangen.

Je kunt het beste zonnepanelen op het zuiden richten, maar het zuidwesten of zuidoosten is ook prima. Een andere richting zorgt meestal voor een langere terugverdientijd.

Oost-west ligging zonnepanelen

Om ruimte tussen zonnepanelen op een plat dak te besparen kun je ervoor kiezen om de zonnepanelen in een oost-west opstelling te plaatsen. De hoeveelheid rijen panelen die je hierop kunt plaatsen neemt daardoor toe.

Een minpunt daarvan is dat de verschillende hoeken waarschijnlijk niet geschikt zijn voor een goede opbrengst. Hoeveel zonnepanelen je uiteindelijk plaatst, hangt dus af van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid opbrengst die je wenst te behalen.

zonnepanelen

De afstand tot de rand van het dak

Om schade aan de zonnepanelen te voorkomen is het van belang om voldoende afstand tot de dakrand te houden. Sterke windstoten kunnen er namelijk voor zorgen dat de zonnepanelen niet meer naar behoren werken.

De ideale afstand tussen zonnepanelen en de dakrand is afhankelijk van de hoogte van de panelen. Je moet in de meeste gevallen geadviseerde tussenafstanden van 50 cm tot 100 cm tussen de zonnepanelen en de dakrand aanhouden. Alles kleiner dan 50 cm is een no-go zone.

Meer ballast nodig

Wellicht heb je ervoor gekozen om minder afstand aan te houden, zodat je meer zonnepanelen kwijt kunt op het platte dak. De zonnepanelen hebben in dat geval meer ballast nodig om de panelen op hun plek te houden wanneer de opwaartse krachten en opwaartse druk van de sterkste winden toeneemt.

Hou altijd de aanbevolen benodigde ballast aan. Als er niet voldoende ballast aan de verschillende montagesystemen wordt toegevoegd kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

zonnepanelen op een plat dak in de juiste hoek

Zonnepanelen op een dakkapel

De platte daken van dakkapellen worden vaak over het hoofd gezien wanneer er zonnepanelen geplaatst worden. Toch zijn juist deze platte daken ideaal. Op een plat dak kun je de hellingshoek van de panelen namelijk zelf bepalen, waardoor de zonnepanelen op een dakkapel de beste opbrengst kunnen geven.

Zorg er dan wel voor dat de dakkapel de constructie kan dragen voordat de panelen geplaatst worden. Hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen is onder andere afhankelijk van de constructie van de dakkapel. Als de zonnepanelen eenmaal liggen kun je een inspectie uit laten voeren, zoals bijvoorbeeld de SCIOS Scope 12 inspectieregeling.

Weinig ruimte

Een nadeel van zonnepanelen op een plat dak van een dakkapel plaatsen is dat je veelal afhankelijk bent van een beperkt dakoppervlak. Voor optimale benutting van de kleine ruimte kun je de zonnepanelen staand plaatsen. Deze open opstelling is vaak geschikt voor een enkele rij.

Bovenop een dakkapel is vaak geen sprake van objecten die schaduw veroorzaken en kunnen de zonnepanelen in een kleinere hellingshoek geplaatst worden dan op schuine daken.

zonnepanelen laten installeren in een bepaalde hellingshoek

Schaduwobjecten zonnepanelen plat dak vermijden

Een zonnepaneel kan niet naar behoren werken als er op een groot gedeelte van de dag schaduw op staat. In een verkeerde opstelling kunnen zonnepanelen zelfs schaduw op een volledige andere rij zonnepanelen veroorzaken. Je raakt dan in feite rijen kwijt.

Houd rekening met een minimale afstand tussen objecten en een maximaal aantal zonnepanelen op een plat dak. Als panelen te dicht op elkaar geplaatst zijn gaat waardevolle energie verloren.

Conclusie

Zonnepanelen op een plat dak moeten in de juiste opstelling met voldoende afstand geplaatst worden om zoveel mogelijk rendement te creëren, rekening gehouden met de beschikbare ruimte.

Zorg ervoor dat de zonnepanelen geen schaduw veroorzaken op een ander zonnepaneel. Deze negatieve werking zorgt voor een lagere opbrengst. In sommige gevallen is een portrait montage de ideale optie en in andere situaties soms landscape.

Zonnepanelen offerte: vergelijk de prijzen

Je kunt geld besparen door meerdere zonnepanelen offertes te vergelijken. Vraag hier eenvoudig diverse offertes aan van zonnepaneelbedrijven.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Dakhelling
2*. Aantal zonnepanelen
3*. Uitvoermoment
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes