Sedumdak op schuin dak | Wat zijn de verschillende opties?

sedum schuin dak Groendaken met sedum worden het vaakst aangetroffen op platte daken. Maar wist je dat sedum ook gebruikt kan worden om een hellend dak mee te bedekken? Een vakkundige dakdekker moet in dit geval wel rekening houden met een paar belangrijke aandachtspunten voor een goede installatie van het sedum bij zo’n hellend dak. Bekijk de







Sedumdak op een hellend dak

Sedumplanten kunnen net als op een plat dak ook op een schuin dak worden gekweekt. Er zijn bij sedum op een schuin dak wel een paar extra aanpassingen en voorbereidingen nodig voor de installatie van de sedumlagen. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met uitdroging van de planten en het verschuiven van de lagen.

Een sedumdak bestaat vooral uit een dakbedekking bestaande uit vetplanten, die in de vorm van sedummatten of cassettes op het dak worden geplaatst. Het is een andere soort daktuin, omdat de vetplant minder onderhoud nodig heeft en makkelijk met droge en natte periodes om kan gaan. Dit soort extensieve dakbedekking houdt makkelijk water en voeding vast en zorgt voor een mooi groen dak zonder te veel tijd en deskundigheid nodig te hebben.

Uitdroging

Een laag planten op een hellend dak zal eerder uitdrogen omdat regenval sneller naar beneden stroomt op een hellend dak. Het installeren van een dikkere substraatlaag in deze situaties is belangrijk zodat er meer voedsel en water toegankelijk is tijdens droge perioden. Tijdens droge perioden zul je ook vaker water moeten geven bij daken met een helling groter dan 15°.

Je kunt overwegen om onder deze omstandigheden een irrigatiesysteem zoals een druppelirrigatiesysteem of een sproeisysteem te installeren. Er zijn ook systemen verkrijgbaar met een extra geïntegreerd waterreservoir in de drainagelaag naast de typische groendaksystemen. Bij langdurige droogte kun je er op deze manier ook voor zorgen dat je planten voldoende water hebben.

Het verschuiven van het sedum

Het toepassen van oplossingen om schuiven van het sedum te voorkomen is ook noodzakelijk voor daken met hellingen groter dan 35°. Het is cruciaal dat je dak het gewicht van een hellend dak met sedum kan dragen, omdat het sedum extra druk uitoefent op het laagste gedeelte van het dak.

Dit wordt ook wel schuifbelasting genoemd. De isolatiematerialen van je dak moeten daarnaast ook de druk kunnen verdragen. Werken met kwetsbare materialen zoals steenwol wordt daarom afgeraden.

Groendak op schuine daken en hun helling

Ieder schuin dak heeft een bepaalde helling. De grote van deze helling heeft invloed op het plaatsen van het sedum. Hieronder lichten wij de verschillende hellingshoeken kort toe, samen met het bijpassende ontwerp van het sedumdak.

Optie 1: Een minimale helling (tot maximaal 35°)

Bij het ontwerp van een groendak is een beetje helling geen belangrijke belemmering. Integendeel, het biedt juist voordelen, zoals een betere waterafvoer, minder stilstaand water en minder kans op lekkages.

Als het dak schuiner loopt, wordt dit wel een grotere uitdaging. Hoe steiler de helling van het dak is, hoe meer veiligheidsmaatregelen een dakdekker moet nemen bij het aanleggen van een sedumdak. Denk hierbij aan anti-schuif barrières, vooraf gemaakte sedummatten en unieke substraten voor het sedumdak.

Optie 2: Een middelmatige helling (tussen de 25° en 55°)

De moeilijkheden zijn al iets groter voor dakhellingen tussen de 25° en 55°. De installatie van groene dakpannen is in dit geval een oplossing. Verschuivingen of verzakkingen komen bij groene dakpannen minder vaak voor omdat het substraat en het sedummengsel stevig op elke afzonderlijke dakpan zijn aangebracht.

Dit komt omdat ze vaak hetzelfde gewicht hebben en op dezelfde manier worden gelegd als gewone dakpannen. Je kunt groene dakpannen gebruiken voor je hele dak of ze mengen met andere soorten dakpannen om een unieke uitstraling te creëren.

Optie 3: Zeer hellende daken (> 35° & 55°)

Een groendak specialist heeft aanzienlijke uitdagingen van een sedumdak op zeer hellende daken. Je sedumcassettes zouden bij slechts één rekenfout kunnen gaan zakken, wat nare gevolgen kan hebben. Belangrijk is dat het gebouw bestand moet zijn tegen een aanzienlijke plaatselijke belasting, gemeten in kg per vierkante meter.

De dakdekker bedekt een dak met een dakhelling die zo groot is vaak door het dak te segmenteren in verschillende sedumcellen die hij afzonderlijk in het dak vastzet. Aan zeer steile daken worden unieke substraatgrepen of groene roosters toegevoegd om de constructie verder te versterken.

Substraatplaten als ondergrond bij hellende daken

Substraatplaten kunnen worden gebruikt voor sedumbeplanting op hellende daken. Dit zijn stevige platen van steenwol die minstens 50 mm dik zijn en die dienen als voedingsbodem. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt bij de productie van champignons. Deze platen hebben het voordeel dat ze licht zijn en een stevige basis bieden. Het nadeel is dat steenwolplaten geen volwaardige voedingsbodem zijn, waardoor je meer moet bemesten.

grijs-schuur-sedum.jpg

Het gewicht als verticale belasting op dakconstructie

Als je een sedumdak aan gaat leggen, zowel op een plat dak als op een hellend dak, dien je altijd rekening te houden met het gewicht van het sedum. De vraag of jouw dak het gewicht van het sedum kan dragen is dan ook een belangrijke vraag die vooraf gesteld moet worden. Het soort en de dikte van de substraatlaag zijn belangrijke factoren bij het bepalen van het gewicht van een sedumdak. Het gewicht neemt toe met de dikte van deze laag.

Wil je uitzoeken hoeveel een sedumdak weegt? Bij twijfel is het aan te raden uit te gaan van het slechtste geval, namelijk een verzadigd groendak. Vaak weegt een typisch sedumdak in verzadigde toestand tussen 80 kg/m2 en 150 kg/m2.

Groendak heeft sterke opbouw constructie nodig

Als er gesproken wordt over het totale gewicht van een sedum dak wordt er altijd rekening gehouden met het volledige systeem van het groendak. Je moet bij de berekening altijd goed rekening houden met extra gewicht door regen, vorst en sneeuw naast de laagdikte. Dit wordt het gewicht van het met water verzadigde groendak genoemd, oftewel het waterverzadigde gewicht.

80% van de wateropslagcapaciteit van het groendak wordt gevormd door de substraatlaag. In tijden van hevige regen of vorst werkt deze laag als een spons, waardoor het water zich tijdelijk kan ophopen. Het soort beplanting beïnvloedt tot op zekere hoogte de dikte van deze laag.

Naast de substraatlaag zijn er nog een aantal andere factoren die het waterverzadigde gewicht bepalen. Denk hierbij aan het gebruik van substraatplaten of waterbufferingsplaten van minerale wol als alternatief voor conventionele substraatlagen. Deze zijn minder dicht in voedingsstoffen dan een typische substraatlaag, maar zijn ook lichter.

De planten op het groen dak

Ook de eigenlijke beplanting speelt een rol bij het waterverzadigde gewicht. In vergelijking met een extensief sedumdak weegt een intensief groendak met bomen en planten meer en heeft het een dikkere basislaag nodig. De afvoer van regenwater is een andere factor. Door te zorgen voor een goede afwatering kun je een deel van het gewicht verminderen.

Door bijvoorbeeld een bolrooster in de regenpijp te plaatsen, kun je verstoppingen voorkomen en ervoor zorgen dat de regen op de laagste plaats van het dak in de goot terecht komt. Daarnaast zijn er verschillende soorten drainagematten, met of zonder waterbergende eigenschappen.

Het gewicht als schuine belasting op het dak

Bij een hellend dak speelt de schuine belasting ook een speciale functie naast het gewicht als verticale belasting. De van boven naar beneden gestapelde gewichten vormen de schuine belasting op een hellend dak. Als gevolg van het op elkaar stapelen van materialen wordt de neerwaartse helling van het dak vergroot.

Dit kan de laagste delen van het dak zwaarder belasten, vooral bij daken die zeer schuin aflopen. De plantlagen op een hellend dak kunnen zelfs gaan schuiven als het onderliggende dak ze niet kan dragen. Er zijn tegenwoordig wel verschillende lichtgewicht opties voor sedumdaken. Een lichtgewicht sedumdak weegt 45-50 kg per m2 wanneer deze verzadigd is, wat ongeveer de helft minder is dan een typisch groen sedumdak.

Deze compacte systemen bevatten vaak een dunnere onderlaag en een unieke drainage- of absorptielaag. Het dak heeft hierdoor wel een minder waterbufferend vermogen en heeft daarnaast meer verzorging nodig zoals water geven en bemesten. Op oudere of zwakkere daken, zoals schuurtjes, kun je met een lichtgewicht oplossing toch een mooi groendak aanleggen. Vaak kosten hoogwaardige lichtgewicht alternatieven iets meer dan typische sedumdaken.

Waterdichtheid en dakbedekking

Is de draagconstructie van je dak sterk genoeg voor een sedumdak? Dan is het tijd om de dakbedekking zelf even te onderzoeken. Dakbedekking, vaak dakbekleding genoemd, is een beschermingslaag die gebruikt wordt op platte of hellende daken. Voor de opbouw van deze laag kunnen veel verschillende materialen worden gebruikt.

Het is heel belangrijk dat deze onderlaag waterdicht en wortelbestendig is. Controleer daarom het materiaal en de staat van je dakbedekking voordat je een groendak aanlegt. Moet je je dak vervangen of repareren? Zo ja, dan kan dat het ideale moment zijn om een groendak aan te leggen.

Kun je altijd een sedumdak aanleggen op iedere dakbedekking?

Heb je dakpannen, golfplaten of zink op je dak liggen? Dan kun je die niet zomaar bedekken met een sedumdak. Zinken daken zijn bijvoorbeeld niet bestand tegen de zuren die de sedum planten produceren. Bovendien biedt zink onvoldoende waterdichtheid.

Bij een dak met dakpannen moet je eerst de oude dakpannen verwijderen en deze vervangen door dakbedekking die wel bestand is tegen sedum planten. Er zijn nu tegenwoordig speciale groene dakpannen verkrijgbaar. Dit zijn dakpannen, vaak van kunststof, waarop sedumplanten groeien.

Deze kunnen in de buurt van de huidige dakpannen worden gelegd. Deze opties kunnen gekoppeld worden aan de hulpstukken die gebruikt worden op een pannendak en aangebracht worden op hellende daken met een hoek tussen 20 en 55 graden. Vanwege het gewicht van een sedumdak zijn golfplaten daken meestal ook niet geschikt.

Er zijn wel bepaalde uitzonderingen, zoals sommige golfplaten van vezelcement. Deze zijn gemaakt van een mengsel van cement en kunststofvezel. Dit soort golfplaten heeft een beschermende laag bovenop.

sedumdak op schuin dak close-up

Verschil tussen plat dak of schuin dak met planten

Door het hoge gewicht van een groen dak zit er een groot verschil tussen deze dakbedekking op een plat dak of schuin dak toepassen. De voordelen zijn voor allebei hetzelfde, maar qua opbouw is een plat dak een stuk makkelijker dan een schuin dak. Hierdoor is het goedkoper en makkelijker om een sedumdak op een plat dak aan te leggen.

Groene dakbedekking plat dak

Bij een plat dak heb je alleen te maken met de verticale belasting. De dakconstructie moet sterk genoeg zijn om het hoge gewicht van een groendak te kunnen dragen, en er moet een goede manier voor de waterafvoer worden gemaakt. Ook is een intensief groendak een stuk makkelijker op een plat dak, omdat je hierbij zelf regelmatig onderhoud moet plegen. Dit is een stuk makkelijker op het platte dak dan bij een hellend dak.

Schuin dak met groene dakbedekking

Niet alleen zijn de meeste soorten dakbedekking voor een schuin dak niet helemaal geschikt voor groene dakbedekking, al is hier relatief makkelijk omheen te werken. Je hebt ook te maken met de verticale belasting en de schuine belasting, waardoor je dakconstructie veel meer gewicht aan moet kunnen dan bij een plat dak.

Zonnepanelen en een groendak

Wanneer je kiest voor een groendak, zijn zonnepanelen een goede toevoeging. Je voegt hierdoor wel wat extra gewicht toe, maar de zonnepanelen kunnen vaak veel efficiënter werken met een groene dakbedekking eronder. Bij een schuin dak, waar je niet altijd de zonnepanelen op de meest efficiënte hellingshoek of richting kan plaatsen, kun je op deze manier toch meer uit je panelen halen en nog duurzamer bezig zijn.

De kosten van sedum op schuin dak

Er zijn enkele variabelen die de prijs van een hellend sedumdak beïnvloeden. Deze omvatten het gehele dakoppervlak, de verschillende substraten, de substraatcombinatie en de beplanting zelf.

Hoe steiler je dak, hoe moeilijker het is om een stevig raamwerk te bouwen voor de sedum planten. Dit heeft ook invloed op de uiteindelijke kosten. Een groendak kost gemiddeld tussen de 40 en 200 euro per vierkante meter, exclusief BTW en inclusief de aanleg.

Losse groendakpannen prijs

Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van losse groendakpannen? Dan betaal je per stuk gemiddeld tussen de 10 en 20 euro inclusief BTW en exclusief plaatsing. Houd er rekening mee dat het leggen van een groendak op een schuin dak veel vaardigheid en inspanning vergt. Daarom kunnen de installatiekosten duurder zijn dan voor een plat sedumdak.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes