Mosdak | Waarom kiezen voor een mosdak?

Mosdaken zijn een zeer populaire vorm van groendak. Mosdaken zien er prachtig uit en vergen relatief weinig onderhoud. Mosdaken zorgen er ook voor vergroening in dat jouw directe woonomgeving om je heen groener wordt.

mos sedumdak

Wat is een mosdak?

Een mosdak is een extensief groendak bestaande uit mos. Sedum dakbedekking wordt hiermee wel eens verward, maar het verschil is aanzienlijk. Sedumdaken bestaan ​​bijvoorbeeld uit kleine vetplanten, die duurzamer zijn, water langer vasthouden en beter isoleren. Een mosdak is daarom vooral aan te raden als jouw dak een zeer beperkt draagvermogen heeft. In dit artikel vertellen wij je alles wat je over een mos sedumdak moet weten.

Mosdaken

De benaming mos sedum dak is dus een foutieve naam uit het verleden. Mosdaken zie je namelijk vrij weinig meer tegenwoordig. De vegetatielaag wordt echter ten onrechte een “moslaag” genoemd, aangezien de vegetatielaag tegenwoordig meestal bestaat uit verschillende sedum soorten, soms zelfs helemaal.

Mosdak op schuur

Mos is erg licht van gewicht en is niet heel dik. Het kan op het dak van de woning geplaatst worden, maar het kan ook op het dak van de schuur. Zo heeft jouw schuur een mooi uiterlijk en zorgt ook voor vergroening.

Waarom werd er gekozen voor mosdaken?

Mos werd in het begin veelvuldig gebruikt toen groene daken voor het eerst aan populariteit wonnen. Mos biedt een groot aantal voordelen, zoals we hierboven al even kort genoemd hebben. Mos is bijvoorbeeld zeer lichtgewicht, heeft een mooi, donzig uiterlijk en heeft bijna geen wortels, waardoor het minder dik is. Deze kwaliteiten zijn ongetwijfeld zeer gunstig voor de aanleg van een groendak.

De voordelen van een Mosdak

Waarom is dat precies het geval? Toen mosdaken, ook bekend als groene daken, voor het eerst populair werden, vormde mos de bovenste vegetatielaag. Omdat het geen wortels heeft, is mos licht, aantrekkelijk en niet bijzonder dik. 

De nadelen van een mosdak

Er is echter ook aangetoond dat mos bij daadwerkelijk gebruik belangrijke nadelen heeft. Omdat mos, zoals eerder gezegd, heel weinig wortels heeft, kan de bedekking weliswaar mooi en dun zijn, maar dat betekent ook dat de plantenlaag veel minder houvast heeft en sneller van het dak zal waaien. Dit is niet erg handig in een land waar het vaak erg hard kan waaien. Bovendien droogt mos gemakkelijk uit en wordt het geel tijdens langdurige warme en drogere perioden.

Mosdak isolatie

Mosdaken alleen zijn niet voldoende voor de isolatie van het dak. Dit komt vooral omdat de basislaag erg dun is. Het helpt wel om een ​​huis te koelen tijdens de hete zomermaanden, maar het is geen vervanging voor goede dakisolatie. De R-waarde (isolatiewaarde) van een mosdak is erg laag. Groene daken kunnen dus een mooie aanvulling zijn op dakisolatie, maar zeker geen vervanging.

Het verschil tussen een mosdak en sedumdak

In tegenstelling tot andere planten ontwikkelen mossen zich uit sporen. Ze doen het goed in streken met zacht weer. Mossen kunnen op harde oppervlakken groeien, ook al groeien ze meestal in vochtige grond. Daardoor kun je ze vinden op zowel boomschors als stenige bodems. Mossen kunnen gebruikt worden als bodembedekker, bijvoorbeeld in plaats van gras, of om je landschap een vleugje groen te geven.

Succulente planten zijn onder andere sedum. Sedum planten kunnen elk type weer of omgeving verdragen. Succulenten hebben een coating over hun bladeren die hen beschermt tegen kou, hitte en droogte. In de zomer verbruiken de bladeren het water dat ze hebben opgeslagen. Hierdoor is sedum goed bestand tegen droogte, zelfs als die lang aanhoudt. De meeste sedum soorten groeien het liefst in de volle zon.

Mos op het dak plaatsen

Mosdaken kunnen geplaatst worden op hellingen van 1 tot 45 graden. Je kunt een mosdak gebruiken op het dak van de woning, maar ook op de schuur. 

mos sedumdak
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Mosdak opbouw

Vakmannen leggen de onderstaande lagen aan:

Anti-worteldoek

Gebruik een anti-worteldoek om te voorkomen dat mos jouw dak beschadigt. Mos heeft eigenlijk geen wortels, maar eerder harige wortels. Daarom is de kans op problemen kleiner dan bij andere soorten groenbedekking, maar het is nog steeds belangrijk om er rekening mee te houden. Dit is de eerste laag die wordt aangebracht.

Afwateringslaag

Mosdaken nemen vocht op en geven dit langzaam af aan de plaatselijke riolering. Er wordt een afwateringslaag geplaatst om dit onder controle te houden. Daarnaast kunnen waterreservoirs worden gebruikt om overtollig water op te slaan voor droge periodes. Voor mossen is dit belangrijk omdat deze minder goed bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden dan vetplanten, kruiden of gras.

Filterlaag

De filterlaag zorgt ervoor dat er geen grond van de substraat in de afwatering terecht kan komen. Zo is de kans op verstoppingen en lekkages een stuk kleiner. Een vakman plaatst de filterlaag daarom tussen de drainagelaag en de substraatlaag.

De filterlaag zorgt ervoor dat er geen grond in de afwateringslaag terechtkomt. Hierdoor is de kans op verstoppingen en lekkages veel kleiner. Daarom wordt de filterlaag geplaatst tussen de afwateringslaag en substraatlaag. 

Substraatlaag

Er wordt een substraatlaag bovenop het filter aangebracht, deze substraatlaag functioneert als voeding en verankering voor de mossen. Bij een mosdak is deze laag vaak veel dunner dan bij sedums, kruiden of grassen. Hierdoor is een mosdak lichter van gewicht. Als laatste stap wordt de moslaag geplaatst op alle andere lagen.

Aandachtspunten bij het aanleggen van een mosdak

Waar moet je nu rekening mee houden bij het plaatsen van een mosdak? De punten waar je op moet letten zijn:

Het type dak

Wanneer je een plat dak hebt, kun je wellicht beter voor een andere optie kiezen. Platte daken moeten over het algemeen beloopbaar blijven, maar dit is niet het geval als het dak bedekt is met een laagje mos.  Zo kies je eerder voor een grasdak of een intensief groendak.

Gewicht mosdak

Voor het plaatsen van een mosdak is in principe geen bouwvergunning nodig, maar het is wel belangrijk om vooraf de draagkracht van het dak te laten controleren door een erkende vakman. Hiermee weet je of je een mosdak of een ander type groendak kunt gebruiken en hoeveel gewicht jouw dak daadwerkelijk kan dragen.

Mosdak/groendak onderhoud

De meest voorkomende groene daken vergen weinig onderhoud. Een mosdak is echter gevoeliger en minder duurzaam dan alternatieven zoals sedumdaken. Houd er dus rekening mee dat je jouw mosdak regelmatiger moet laten onderhouden. Allebei hebben minder onderhoud nodig dan een daktuin en kosten ook minder dan een daktuin aanleggen.

mos sedumdak

Subsidie mosdak

Voor het aanleggen van een groendak is het nodige budget nodig, maar je kunt wel gebruik maken van de volgende groendak subsidies:

Gemeentelijke subsidies

Heb je een groendak aangelegd? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor subsidie ​​van jouw gemeente. Dit gebeurt vooral in grote steden, omdat groene daken een prima oplossing zijn voor lokale warmte- en waterproblemen. De voorwaarden variëren en zijn afhankelijk van de gemeente.

Verlaagde btw-tarieven

Is jouw woning ouder dan 2 jaar? Je profiteert dan van een verlaging van het btw-tarief op de arbeidskosten van 21% naar 9%.

Mos sedum dak: gratis offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes