Sedum dakbedekking | Groen op je dak i.p.v. in de tuin

Op zoek naar een unieke vorm van dakbedekking? Dan is sedum dakbedekking misschien een uitkomst voor je. Een sedum dak brengt veel voordelen met zich mee. Lees meer en ontdek of jouw dak geschikt is voor sedum dakbedekking.

sedum-dakbedekking

Wat is een sedum dak?

Sedum dakbedekking is een groendak met vetplantjes. Sedum is namelijk een vetkruid dat valt onder de vetplantjesfamilie. Sedum dakbedekking is vooral geschikt voor platte daken, maar in sommige gevallen werkt het ook voor hellende daken. Sedum daken worden vaak gekozen vanwege het milieuvriendelijke en stijlvolle karakter.

Met een sedumdak wordt vaak eigenlijk een extensief sedumdak bedoeld. Een extensief groendak betekent namelijk dat de begroeiing vooral bestaat uit mos, vetplanten en kruiden.

Intensief groendak

Naast extensieve groendaken bestaan er ook intensieve groendaken. Een intensief groendak is vooral begroeid met struiken, gras en bomen. Vanwege de grotere en diversere beplanting worden intensieve groendaken voornamelijk gebruikt op daken van grote bedrijfsgebouwen om grote plantsoenen of daktuinen te creëren.

Is mijn dak geschikt voor een sedumdak?

In principe zijn bijna alle platte daken geschikt als sedumdak. Maar ook een hellend dak kan in sommige gevallen prima werken. Het belangrijkste is de staat van je dak. Is je dak bijvoorbeeld al erg oud, dan is je dak misschien niet meer in de juiste staat voor nieuwe dakbedekking. Verder zijn er nog een aantal factoren om op te letten om de geschiktheid van je dak te bepalen.

Het soort dakbedekking

Niet alle soorten dakbedekking zijn geschikt voor groene sedumdaken. Het meest geschikt voor een sedumdak zijn EPDM, bitumen en betondaken. Daken van riet, dakpannen of metaal zijn niet geschikt als groene daken.

Hellingshoek van je dak

Daarnaast speelt de hellingshoek van je dak een grote rol om de geschiktheid van je dak te bepalen. Sedumdaken zijn alleen geschikt voor hellende daken met een hellingsgraad tot 45 graden. Bij een hellingsgraad groter dan 45 graden blijven de sedum matten simpelweg niet goed liggen.

sedumdak dakbedekking

Subsidie voor sedumdaken

Bij veel gemeentes kun je subsidie krijgen voor je groendak. Zo kun je een groot gedeelte van de kosten voor het plaatsen van sedum matten terugkrijgen. Check of jouw gemeente ook subsidiemogelijkheden biedt om de keuze voor een sedumdak gemakkelijker te maken.

Benieuwd naar sedum dakbedekking?
Sedum is een veelzijdige en duurzame soort dakbedekking. Vraag vrijblijvend offertes aan om de beste deal voor jouw sedum dakbedekking te ontdekken!
arrow Vraag offertes aan

Zelf een sedumdak aanleggen

Zelf een sedumdak aanleggen is relatief eenvoudig. Zo kun je besparen op de aanlegkosten en is de investering in je sedumdak iets minder groot. Toch is het wel een arbeidsintensieve klus. Houd er ook rekening mee dat je misschien geen recht hebt op subsidie wanneer je besluit niet samen te werken met een groendakexpert.

Volg grofweg de volgende stappen om zelf een sedumdak aan te leggen. Koop eerst alle benodigdheden bij een specialist en ga dan aan de slag. Tip: bij sommige verkopers kun je kant en klare pakketten kopen. Met deze kant en klare paketten weet je zeker dat je meteen alles aanschaft wat je nodig hebt.

1. Controleer je dak

Zorg ervoor dat je dak in goede staat is voordat je begint. Controleer daarom eerst op scheuren, lekken en beschadigingen. Repareer waar nodig of vervang je verouderde dakbedekking voor een nieuwe. Veeg tot slot het dak schoon om een egale ondergrond te creëren.

2. Bereid de ondergrond voor

Bereid de ondergrond voor door een worteldoek aan te brengen. Zorg daarbij voor een overlap van 50 centimeter en bedek opstaande randen. Plaats hier bovenop de drainagelaag. Sluit de naden aan op de dakrand, snijd de hemelwaterafvoer uit en plaats een bolrooster of bladvanger om verstopping te voorkomen.

3. Plaats de sedumcassettes

Nu kun je beginnen met het plaatsen van de sedumcassettes of sedummatten. Plaats de eerste sedumcassette of -mat in de hoek op 20 tot 30 centimeter van de dakrand. Maak het rijtje af, sedumcassettes zijn snel en eenvoudig in elkaar te klikken. Maak de laatste casette of mat op maat als dat nodig is.

4. Afwerking

Stort grind tussen de trays en de dakrand en gebruik een hark om te zorgen dat alle kale stukken zijn bedekt. Bewater je groene dak tot slot meteen na de aanleg.

dakbedekking sedumdak

De voor- en nadelen van sedum op je dak

Een sedumdak brengt veel voordelen met zich mee. Toch zijn er ook een aantal nadelen. Weeg de onderstaande voor- en nadelen van een sedum dak goed tegen elkaar op.

Voordelen

  • Temperatuur verlagend

    Een groendak absorbeert zonlicht. Op deze manier zorgt een sedumdak tijdens een warme zomer voor een koeler en prettiger klimaat in je huis.

  • Geluiddempend

    Groene daken hebben ook een geluidsisolerende werking. Omgevingsgeluiden zoals verkeer van de straat worden gedempt waardoor je je in een rustige omgeving waant.

  • Langere levensduur

    De sedumplanten beschermen je dakbedekking. Hierdoor gaat het wel 2 tot 3 keer langer mee dan ‘gewone’ dakbedekking.

  • Waardeverhogend

    Alle bovenstaande voordelen zorgen ervoor dat je huis voor toekomstige kopers erg interessant wordt. Sedum dakbedekking kan de waarde van je woning daarom flink doen stijgen.

  • Betere afvoer van regenwater

    Een groendak kan veel regenwater opvangen. De planten op het dak nemen het water op en geven het later door middel van verdamping weer terug aan de lucht. Omdat regenbuien steeds heftiger worden en de riolering daar steeds minder goed op berekend is, draag je met een groendak ontzettend goed bij aan een stabiel grondwaterpeil. Dit is één van de redenen dat gemeentes vaak subsidies verstrekken op de aanschaf van een sedumdak.

  • Luchtzuiverend

    De sedumplantjes op een sedumdak filteren fijnstof en zetten daarnaast CO2 om in zuurstof. Je sedumdak draagt daarmee bij aan een schonere lucht en een verbeterde luchtkwaliteit. Naast dat een groendak dus veel voordelen voor jezelf bevat, doe je moet een sedumdak dus ook nog iets goed voor het milieu en je medemens.

Nadelen

  • Duurder dan een gewoon dak

    Een groen dak is helaas een stuk duurder dan een ‘gewoon’ dak. Dit komt met name door de aanleg- en logistieke kosten. De dakdekker heeft namelijk vaak een kraan of ladderlift nodig om het materiaal op je dak te krijgen. Een alternatief is een lichtgewicht systeem, maar dit biedt vaak niet alle voordelen van een groen dak.

  • Kans op lekkage

    Hoewel het in de meeste gevallen goed gaat, kan een slechte wortelwerende laag of een verkeerde aanleg de kans op lekkage vergroten. Door de dakbegroeiing zijn eventuele lekkages ook nog eens moeilijker op te sporen. Schakel daarom een gespecialiseerd dakdekker in, die weet precies waar hij rekening mee moet houden en verzekerd je van de juiste aanleg.

  • Onderhoud

    Een sedumdak heeft relatief veel onderhoud nodig, zeker in verhouding tot ‘gewone’ dakbedekking. Met de juiste beplanting kun je dit echter beperken tot zo’n 2 keer per jaar. Check onder meer op zichtbare scheuren en openstaande randen en laat deze zo snel mogelijk repareren. Vergeet daarbij niet om de afvoer ook te controleren. Je kunt er ook voor kiezen om je sedum in het voorjaar te voeden met een langwerkende sedummest en daarnaast een aantal keer per jaar het onkruid te verwijderen.

  • Schade aan zonnepanelen

    Heb je naast een sedumdak ook zonnepanelen? Weinig onderhoud en niet de juiste planten kan zorgen voor schade aan je panelen. De beplanting kan namelijk over en tussen je zonnepanelen door gaan groeien, waardoor je panelen kunnen beschadigen. Zorg je wel voor de juiste beplanting en regelmatig onderhoud, dan brengt de combinatie zonnepanelen en een sedumdak juist voordelen met zich mee: het groendak biedt verkoeling aan je zonnepanelen, wat erg positief is voor de levensduur en efficiënte van je panelen.

Sedum dakbedekking: offertes vergelijken

Om de beste sedum dakbedekking voor jouw woning te krijgen, kun je het beste een ervaren dakdekker hiervoor inschakelen. Wij vinden de beste dakdekkers uit jouw regio en sturen vrijblijvend offertes naar je toe, zodat je de beste vakman voor jouw klus en dus het beste resultaat krijgt!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes