Vegetatiedak | Voordelen, werking en kosten op een rij

Kijk altijd vooraf goed waaraan een vegetatiedak voor jou moet voldoen en wat er mogelijk is op het dak waarop jij de nodige begroeiing wilt aanbrengen. Dit kan heel verschillend zijn en er is daarom voor iedereen wel wat naar zijn of haar smaak te vinden.

vegetatiedak

Wat betekent vegetatiedak?

Een vegetatiedak is niets anders dan een groendak. Het is er alleen een andere benaming voor. Vegetatie betekent begroeiing en dat is natuurlijk ook precies wat er op het dak geplaatst gaat worden zodat het een natuurlijke en groene uitstraling krijgt.

Een vegetatiedak kan zowel op een schuin, hellend dak als op een plat dak worden gemaakt maar het doel ervan is dan wel anders. Je kunt bij vegetatiedaken het volgende onderscheid maken:

  • Intensief vegetatiedak
  • Extensief vegetatiedak

Verschillen tussen een intensief en een extensief vegetatiedak

Als je voor een intensief vegetatiedak kiest, betekent dit dat de begroeiing hoger en meer is dan bij een extensief groendak. Daar waar een groendak met gras onder de extensieve daken valt, kan een vegetatiedak met meer struikjes, grotere planten en soms zelfs boompjes tot de intensieve groendaken gerekend worden.

Hoeveelheid onderhoud

Een belangrijk verschil is dat een intensief groendak meer onderhoud nodig heeft (de naam zegt het eigenlijk ook al) en dat dit alleen op nagenoeg platte daken geplaatst kan worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plat dak op de woning maar ook aan een dak van een aanbouw of een garage.

Vegetatiedak op een plat of op een hellend dak

Dit soort daken kunnen dan ook intensief gebruikt worden want het wordt vaak ingezet als dakterras. In de stad kun je zo toch genieten van lekker buiten zitten met mooi weer in je eigen tuin, alleen is deze op het dak en niet op de begane grond. Als je een vegetatiedak kiest dat je op een hellend dak wilt laten plaatsen, dan is dit dus vooral bedoeld als verrijking voor de natuur en het milieu maar kun je er verder als bewoner geen gebruik van maken. Hetgeen zeker niet wil zeggen dat een extensief vegetatiedak geen voordelen heeft, want deze zijn er absoluut.

Voordelen van een vegetatiedak

We hebben de belangrijkste voordelen van een vegetatiedak voor je op een rijtje gezet.

  • Om te beginnen is een het natuurlijk mooi om te zien. Het doet natuurlijk en groen aan en is zeker in een drukke stad een prachtig iets waarmee je de natuur toch weer wat dichter bij huis kunt halen. Een vegetatiedak dat je als dakterras gebruiken kunt, is niets voor niets zo populair.
  • Een vegetatiedak oogt niet alleen mooi, het is ook nog eens goed voor het milieu. Een dergelijk dak met begroeiing haalt schadelijke stoffen uit de lucht en zet deze om in onschadelijke stoffen. Hierdoor wordt ook meteen de lucht gezuiverd.
  • Een vegetatiedak neemt water op en zorgt ervoor dat niet alle regenwater in één keer hoeft te worden afgevoerd. De begroeiing heeft zelf water nodig om zich te kunnen ontwikkelen, maar zorgt er tevens voor dat niet alle water met grote hoeveelheden tegelijk het riool in gaat en mogelijk voor overlast kan zorgen.
  • Het dak trekt allerlei verschillende dieren zoals vogels en insecten aan dus ook de biodiversiteit wordt groter.
  • Een bepaald gunstig voordeel voor jezelf als je voor een vegetatiedak kiest, is dat dit een isolerende werking heeft. Het dak zorgt ervoor dat je minder hard hoeft te stoken en dus minder geld kwijt bent voor je energie. De warmte blijft goed binnen door de aanwezigheid van het dichtgegroeide dak en op warmere dagen blijft het binnen ook redelijk koel. Dubbel nut dus en ideaal als je bijvoorbeeld een slaapkamer in het vertrek onder het vegetatiedak wilt maken. Het dak op zich wordt met warme dagen niet heet en houdt de woning koeler.
  • Een vegetatiedak is duurzaam. Het is groen, gaat lang mee en vormt een goede ondersteuning voor het milieu.
  • Een vegetatiedak kan op nagenoeg elk dak geplaatst worden.
  • Woon je op een plek waar veel huizen zijn en je tegen veel beton aankijkt? Dan leukt een vegetatiedak dat zeker op door alle groen en heb je toch je eigen tuintje en plek om te relaxen.

opbouw vegetatiedak

Opbouw van een vegetatiedak

Een groen dak kan opgebouwd worden op verschillende manieren. Een dergelijk dak bestaat uit verschillende lagen. Er wordt veelal voor gekozen om een vegetatiedak dat uit vijf verschillende lagen bestaat aan te leggen maar minder is ook mogelijk. De mogelijke lagen waaruit een vegetatiedak kan bestaan zijn de volgende:

  • Beschermlaag
  • Drainagelaag
  • Filterdoek
  • Erosielaag
  • Substraatlaag
  • Vegetatielaag
  • Waterkerende laag
  • Wortelkerende laag

Combineren van lagen

Soms kunnen bepaalde lagen met elkaar gecombineerd worden zodat het er minder in totaal worden maar je hoeft ze ook niet altijd allemaal toe te passen. Dit is mede afhankelijk van wat voor soort begroeiing je kiest en hoe intensief je het vegetatiedak denkt te gaan gebruiken.

Benieuwd naar een vegetatiedak?
Groendaken komen in verschillende soorten. Een vegetatiedak kan precies op jouw wensen worden aangepast, en door vrijblijvend offertes op te vragen kun je de beste vakman voor jouw klus vinden.
arrow Vraag offertes aan

Hoe werkt het?

Vegetatiedaken absorberen regenwater in hun substraatlaag, waar planten kunnen groeien. De planten en substraatlagen werken als een waterbuffer: ze houden water vast, waardoor het niet direct in het riool stroomt en dus vertraagd afgevoerd. Dit vertraagde afvoerproces helpt overstromingen te voorkomen door het rioleringssysteem niet abrupt te overbelasten. Hoewel groendaken water vasthouden, kunnen systemen worden opgezet om dit water te recupereren.

De substraatlaag is het belangrijkste op een vegetatiedak

De belangrijkste laag op een vegetatiedak is de substraatlaag. Dit wordt ook wel de voedingsbodem genoemd. Dit is de laag van het vegetatiedak waarin de planten, struikjes en gras worden aangeplant, waarin ze wortel schieten en gaan groeien.

Dikte

De laag kan verschillende diktes hebben en het is afhankelijk van de soort begroeiing hoe dik deze wordt. Sommige planten hebben nu eenmaal meer grond nodig dan andere. We maken opnieuw een onderscheid tussen extensieve en intensieve groendaken:

  • Extensief: de dikte van een extensief groendak varieert meestal tussen 5 tot 15 centimeter. Dit type groendak heeft een dunne substraatlaag en bevat voornamelijk sedum-planten en mossen
  • Intensief: intensieve groendaken zijn dikker en bevatten een bredere variëteit aan planten, inclusief struiken en soms zelfs bomen. De substraatlaag van een intensief groendak kan variëren tussen 15 tot 60 centimeter of meer

Gewicht

Het is belangrijk dat je goed laat checken hoe dik de lagen van het vegetatiedak worden en wat deze wegen. De constructie onder het dak moet het gewicht namelijk wel aankunnen.

Welke planten?

Planten die geschikt zijn voor een vegetatiedak moeten bestand zijn tegen extreme omstandigheden zoals beperkte grond, weinig water en veel zon. Hier zijn enkele plantensoorten die vaak worden gebruikt:

  1. Sedum: sedum is een populaire keuze vanwege zijn vermogen om water op te slaan en droogte te weerstaan. In totaal zijn er zo’n 250 verschillende soorten sedumplaten te verkrijgen, elk met hun eigen geuren, kleuren en bloeiperiode
  2. Inheemse planten: inheemse planten die van nature groeien in arme en droge gronden zijn geschikt voor groendaken. Ze zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en vergen minder onderhoud
  3. Vetplanten: vetplanten zoals verschillende soorten Sedum en Sempervivum hebben weinig water nodig en gedijen goed op groendaken
  4. Kruiden: sommige kruiden zoals tijm en rozemarijn kunnen geschikt zijn voor groendaken
  5. Grassen: sommige siergrassen kunnen goed gedijen op een groendak en voegen textuur toe aan het daklandschap

Levensduur van een vegetatiedak

Een goed onderhouden vegetatiedak kan gemiddeld 50 jaar of meer meegaan. De levensduur van een vegetatiedak wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het juiste ontwerp, de kwaliteit van de materialen en de mate van onderhoud. Regelmatig onderhoud, zoals het verwijderen van onkruid, inspecties en reparaties indien nodig, verlengt de levensduur van het groendak aanzienlijk

Kosten van een vegetatiedak

De gemiddelde kosten voor een sedumdak liggen tussen de €40 en €100 per vierkante meter. Dit zijn de kosten van de benodigde materialen en installatie. Het is belangrijk om te weten dat hoe groter het dakoppervlakte, hoe lager de kosten per vierkante meter kunnen zijn. Het is altijd aan te raden om meerdere offertes te vergelijken.

Subsidies

In Nederland is er geen landelijke subsidie beschikbaar voor het plaatsen van een vegetatiedak. Er zijn wel verschillende gemeenten die specifieke subsidies aanbieden voor groene daken. De voorwaarden en bedragen van deze subsidies variëren van gemeente tot gemeente. Neem dus zeker contact op met je gemeente  om te weten of er een subsidie is en wat de voorwaarden zijn.

Zelf een vegetatiedak aanleggen of laten plaatsen?

Als je van je dak een groendak wilt maken, dan is het niet onmogelijk om dit zelf te doen. Zelf een groendak aanleggen kan kosten besparen, maar je moet natuurlijk wel handig zijn en genoeg tijd hebben om de werkwijze te leren en uit te voeren.

Professional

Ben je niet 100% zeker dat het je alleen lukt? Dan roep je best de hulp van een professional in. Ze beschikken over de ervaring en expertise om hoogwaardige vegetatiedaken aan te leggen. Ze bieden ook garanties op het werk, wat gemoedsrust geeft. Het bespaart je tijd en moeite, maar het kost je natuurlijk wel wat.

Positief effect van een groendak

Overweeg zeker om voor een vegetatiedak of groendak te kiezen. Je bent er duurzaam mee bezig en draagt je steentje bij aan de verbetering van de natuur en het milieu. Daarnaast oogt het top en niet bepaald onbelangrijk: de aanleg van een vegetatiedak kan je veel opleveren qua geld. Je hebt een goed geïsoleerd dak op de woning en houdt de warmte beter binnen. Minder kosten dus om te stoken en dat is altijd voelbaar in je portemonnee. Op een zeer positieve manier dan toch. Investeren in een groendak is altijd de moeite waard!

Veelgestelde vragen

Wat kost een sedumdak per vierkante meter?

+
De gemiddelde kosten voor een sedumdak liggen tussen de €40 en €100 per vierkante meter. Dit zijn de kosten van de benodigde materialen en installatie. Het is belangrijk om te weten dat hoe groter het dakoppervlakte, hoe lager de kosten per vierkante meter kunnen zijn. Het is altijd aan te raden om meerdere offertes te vergelijken.

Hoe goed isoleert een sedumdak?

+
Het isolatievermogen van een sedumdak hangt af van verschillende factoren. De dikte van de substraatlaag speelt een rol, deze laag kan warmte vasthouden en de verplaatsing van warmte tussen binnen- en buitenomgevingen verminderen. Een sedumdak kan ook bijdragen aan de vertraging van waterafvoer. Tenslotte hangt het isolatievermogen van een sedumdak ook af van de specifieke omstandigheden, zoals het weer en de vochtigheidsgraad.

Is een groendak duur?

+
De kosten van een vegetatiedak of groendak kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type begroeiing en de grootte van het dak. Over het algemeen kunnen we zeggen dat de prijs van een extensief vegetatiedak, zoals een sedumdak, meestal ligt tussen de €40 en €60 per vierkante meter.

Wat kost een groendak per m2?

+
Over het algemeen kunnen we zeggen dat de prijs van een groendak meestal ligt tussen de €40 en €60 per vierkante meter.

Vegetatiedak: vrijblijvend offertes aanvragen

Laat altijd vooraf een offerte maken zodat je weet waar je aan toe bent. Dit doe je het beste bij verschillende aanbieders zodat je de offertes met elkaar kunt vergelijken en kunt bepalen met wie je in zee gaat. Door onderstaande formulier in te vullen kunnen wij je in contact brengen met ervaren dakdekkers uit jouw regio!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes