Sedum op plat dak | Voordelen en nadelen sedum dak

In Nederland komen tegenwoordig steeds meer groene daken voor. Voornamelijk sedum planten komen veel voor op daken. Zolang het dak aan een aantal eisen voldoet, kun je vaak gemakkelijk zelf een sedumdak aanleggen. Vaak wordt er een plat dak gekozen voor het aanleggen van sedum.

sedumdak op plat dak met grind

Wat is sedum op een plat dak?

Sedum is een geslacht van planten met duizenden verschillende soorten, variërend van laagblijvende vetplanten tot rechtopstaande kruidachtige planten. Sedum kan zonder problemen veel zonlicht, droogte en regenseizoenen overleven. Wel moet je denken aan de afvoer van regenwater. Sedummatten zijn de perfecte beplanting om een groendak te maken, omdat ze zowel op platte als op schuine daken geplaatst kunnen worden. Denk hierbij aan daken op de garage, de schuur of een woningaanbouw.

De voordelen van sedum op een plat dak

Het gebruik van sedum op een plat dak heeft verschillende voordelen. Je kunt denken aan de volgende:

1. Biodiversiteit en milieuvriendelijkheid
Een groen plat dak ondersteunt een verscheidenheid aan planten- en diersoorten en geeft veel insectensoorten een thuis. Op deze manier biedt een sedumdak voedsel voor een verscheidenheid aan nuttige insecten.

2. Levensduur
Een plat dak met sedum is veel duurzamer dan daken met conventionele bedekking. Bitumen dakbedekking geeft bijvoorbeeld een levensduur van ongeveer 20 jaar. Een groendak heeft een levensduur tot wel 60 jaar.

3. Isolerende waarde
De isolerende waarde van een plat dak wordt verbeterd door sedum. Het groene dak kan de binnentemperatuur in de zomer tot 4°C verlagen, waardoor de energiekosten voor airconditioning tot 7% kunnen dalen.

4. Weersomstandigheden
Sedum kan extreme temperaturen weerstaan, of het nu gaat om hete zomers of koude winters. Dit maakt het een duurzame keuze voor groendaken, ongeacht het klimaat.

5. Opbrengst zonnepanelen
Ook de opbrengst van zonnepanelen wordt vergroot als deze gecombineerd worden met sedummatten op een plat dak. De zonnepanelen op een sedumdak kunnen 6 tot 8% meer energie opwekken, omdat de vegetatie de lucht onder de panelen kouder maakt.

De nadelen van sedum op een plat dak

Je vraagt je misschien af of er ook nadelen verbonden zijn aan sedum op een plat dak. Dit zijn de nadelen waar je aan kan denken bij sedum op een plat dak:

1. Onderhoud
Een groenvoorziening op een plat dak vergt enig onderhoud, hoewel het onderhoud bij sedum gelukkig niet zo heel veel is. Een of twee keer per jaar het onkruid en boom zaailingen verwijderen is voldoende voor een sedum dak.

2. Gewicht
Sedum is licht, maar als het niet goed wordt beheerd, kan de opbouw van de substraatlaag en het vocht dat wordt vastgehouden het gewicht op het dak vergroten. Dit extra gewicht kan een probleem zijn als het dak niet voldoende is ontworpen om deze belasting te dragen.

3. Waterafvoer
Zorg voor een goede afvoer van regenwater. Je moet periodiek controleren of de regenwaterafvoerbuis nog vrij is van verstoppingen. Behalve in gevallen van ernstige droogte is het niet nodig om het dak water te geven. 

4. Lekkages
Nog een nadeel is het moeilijker vinden van lekkages. Door de begroeiing op je platte dak wordt het moeilijker om een eventueel lek op te sporen en te verhelpen.

5. Prijs
Verder is een sedumdak duurder dan andere dakbedekkingen zoals EPDM en bitumen.

Sedum op schuine of platte daken leggen?

Aangezien sedum op zowel platte als licht hellende daken geplaatst kan worden, vraag je je misschien af welke optie beter is. De structuur van je sedumdak hangt sterk af van de vorm van het dak. Bij de aanleg van een groendak wordt onderscheid gemaakt tussen platte en schuine daken. Een plat dak is een dak met een horizontaal dakoppervlak.

Ook al is het een plat dak, een plat dak moet alsnog een zeer geringe helling hebben, zodat het water er vanaf kan lopen. Om van een dak te kunnen spreken als plat, mag de helling niet meer dan 3 graden zijn. Je spreekt van een hellend plat dak of van een flauw hellend dak als de hellingshoek groter is. 

Sedum planten gaan het best op een plat dak

De beste dakvorm voor een sedumdak installatie is een plat dak. Op een plat dak loopt het water namelijk minder snel weg, waardoor de sedum planten voldoende water op kunnen nemen om te kunnen groeien. Daarnaast blijft sedum een stuk beter liggen op een dak dat plat is. De planten kunnen er namelijk niet zomaar afwaaien of naar beneden glijden, wat bij een hellend dak wel kan gebeuren. Het vergt dan ook wat meer aanpassing en voorbereiding om een sedumlaag op een hellend dak aan te brengen dan op een vlak dak.

sedum van dichtbij

Sedumdak aanleggen op een bestaand plat dak

Je kunt sedum ook aanbrengen op een bestaand plat dak. Je moet dan wel rekening houden met een aantal zaken zodat je optimaal kunt profiteren van je sedumdak. Denk hierbij aan de volgende aspecten:

Draagkracht van het dak

Voordat je sedum op een bestaand plat dak plaatst, is het cruciaal om de draagkracht van het dak te laten beoordelen. Een groendak met sedum kan extra gewicht toevoegen aan de bestaande structuur. Als het dak niet is ontworpen om deze extra belasting te dragen, kan dit problemen veroorzaken.

Waterdichting en drainage (EPDM, bitumen of PVC)

Een goed functionerende waterdichting is essentieel om te voorkomen dat water het dak binnendringt. Bij het aanbrengen van sedum moet de waterdichting nauwkeurig worden geïnspecteerd en mogelijk worden verbeterd. EPDM, bitumen en PVC zijn waterdichte membranen. Bovendien moet de drainage worden geoptimaliseerd om te voorkomen dat water zich ophoopt. Zorg daarom voor een goede afvoer van regenwater.

Substraat en groeimedium

Sedum heeft een geschikt subtraat nodig om te groeien. Als het bestaande dak niet geschikt is voor plantengroei, kan het nodig zijn om extra lagen toe te voegen voor een geschikt groeimedium.

Interesse in een sedumdak op je platte dak?
Een plat dak is goed geschikt voor een sedumdak, maar de plaatsing moet wel secuur gebeuren. Wij brengen je in contact met ervaren dakdekkers die jouw plat dak snel in een sedumdak kunnen veranderen.
arrow Vraag offertes aan

Soorten sedumdaken: Groene dakbedekking

Er zijn verschillende soorten groendaken als je het over sedum op een plat dak hebt. Deze soorten kunnen grofweg in twee categorieën worden verdeeld, namelijk extensieve en intensieve groene daken. Een typische tuin op een plat dak noem je een intensief groendak. Deze soort wordt vaak een tuindak of daktuin genoemd.

Intensief groendak met op een plat dak

Bij de beplanting worden vaak bomen, struiken en bodembedekkers gebruikt. Maar ook grassen en planten komen veel voor. Een intensief groendak is daardoor zwaarder en heeft een veel dikkere opbouwlaag, soms tot 1500 kg/m2. Vergelijkbaar met een gewone tuin vereist deze vorm van groendak uitgebreid onderhoud. Denk aan onkruid wieden, bemesten, snoeien en water geven.

Extensief groendak met sedum op een plat dak

Op een extensief groendak zijn planten te zien die zichzelf in stand houden en dus weinig onderhoud vergen. Typische planten hiervoor zijn sedum, mossen en kruiden. Een ander voordeel van dit soort beplanting is dat het veel minder weegt dan een daktuin. Dit alles resulteert logischerwijs in een veel goedkopere aanleg en onderhoud van dit soort groendak. Het sedumdak is vaak de beste optie en het is ook de populairste.

Wat leg je qua belasting op een sedumdak?

Het sedumdak op een plat dak bestaat uit verschillende lagen. Een beschermende bedekking die waterdicht is vormt de onderste laag van een sedumdak. Daar bovenop komt een drainagelaag, omdat de wortels van de sedumplanten niet voortdurend in het water kunnen blijven staan. Regenwater wordt dankzij deze laag naar het drainagesysteem geleid. Daarna wordt een substraatlaag toegevoegd. Deze laag dient als basis voor de voedselrijke grond van de vetplanten. Vervolgens wordt de sedum geplaatst.

Sedumpakket met sedumcassettes voor je platte dak

In werkelijkheid zie je vaak dat deze lagen vaak worden geleverd als zogenaamde sedumcassettes. De verschillende lagen worden in deze vooraf gemaakte (vaak plastic) bakken gelegd. Deze worden ook beplant met sedum planten. Het voordeel van deze sedumcassettes is dat je ze als puzzelstukjes aan elkaar kunt verbinden. Dit versnelt het proces van de aanleg van sedum op een plat dak.

Minimale oppervlakte van sedum op een plat dak

In theorie kan een sedumdak worden aangelegd op een oppervlakte van slechts één vierkante meter. De vraag is natuurlijk of je dat de moeite waard vindt. Als je het over de oppervlakte van een sedumdak hebt, dan verwijs je naar de afstand tussen de dakranden van het platte dak. Dit is zo omdat de constructie van je groendak ophoudt bij de dakrand. Afhankelijk van de constructie en de waterdichting verschilt de randafwerking van dak tot dak.

sedum dakbedekking van dichtbij

De kosten van sedum op plat dak

De kosten van sedum op een plat dak is afhankelijk van de grootte van je dak, de planten die je kiest en de afwerking zoals een pad met tegels of schors of grind langs de dakrand en rond de regenafvoer. Of je ervoor kiest om het zelf te doen of een professionele dakdekker aan te nemen maakt natuurlijk ook uit voor de kosten van het plaatsen van sedum op een plat dak.

Sedum plaatsen op een plat dak lijkt eenvoudig, maar er spelen extra factoren mee. Wil je een mooi en langdurig resultaat zonder lekkages, slechte afwatering en windschade? Dan is werken met een gespecialiseerde dakdekker aan te bevelen. De typische kosten per vierkante meter, inclusief BTW en installatie, variëren van € 45 tot € 100 euro

Extra werkzaamheden

De prijs van verdere werkzaamheden, zoals nieuwe dakbedekking of dakisolatie, is niet inbegrepen. Ben je zelf erg handig? Dan kun je natuurlijk ook zelf het sedumdak aanleggen. In deze situatie hoef je alleen je materiaalkosten te betalen, waaronder de planten, het substraat en de drainagematten. Inclusief BTW en installatie komen deze uitgaven op gemiddeld € 40 tot € 45 euro per vierkante meter.

Sedumdak op plat dak: offertes vergelijken

Een gespecialiseerde dakdekker kan snel en mooi een sedumdak op jouw platte dak realiseren. Door onderstaande formulier in te vullen krijg je snel en vrijblijvend offertes van specialisten, zodat je de beste vakman voor de klus kunt vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes