Groen dak sedum | Wat zijn de mogelijkheden voor jouw dak?

Een groen dak van sedum aanleggen is een goede manier om je dak een unieke en natuurlijke uitstraling te geven. Welke soorten daken zijn mogelijk en is jouw dak geschikt voor dit type dakbedekking? Ontdek alle informatie!

groen dak sedum

Groen dak van sedum

Een groen dak (of vegetatiedak) heeft bedekking bestaande uit onder andere vetplanten, grassen, struiken en mos. In het geval van sedum dakbedekking bestaat uit het dak uit verschillende soorten sedum planten. Dit zijn vetplantjes die in diverse soorten en maten verkrijgbaar zijn.

Welke sedum dakbedekking voor een groendak?

Welk type sedumbedekking is nu het meest geschikt voor een groendak? Een sedumdak is in verschillende vormen verkrijgbaar:

  • Sedum matten met een substraat
  • Sedumcassettes

De cassettes zijn makkelijk te plaatsen en kunnen door middel van een kliksysteem aan elkaar vast gemaakt worden. De sedum matten met substraat kun je doorgaans kopen in complete pakketten met alle benodigdheden in één, inclusief de laagopbouw. Je profiteert dus van een kant-en-klare levering, maar het kost wel wat meer moeite om de sedum matten goed aan te leggen.

De opbouw van het sedumdak

Een groendak van sedum is opgebouwd in verschillende lagen. De onderste laag is een waterdichte beschermlaag, doorgaans een wortelwerende laag. Daar bovenop komt een drainagelaag die ervoor zorgt dat regenwater afgevoerd wordt. Vervolgens komt de substraat laag, die als voedingsbodem dient voor de planten. De laatste en bovenste laag van de opbouw van het sedumdak is de sedummat.

Daktype voor groen dak

Kun je op elke type dak een groendak aanleggen? Voordat je hieraan begint is het goed om na te gaan of jouw dak wel geschikt is voor een groen sedumdak. Hierin maken we onderscheid tussen platte daken en hellende daken, maar kijken we ook naar de oppervlakte van het dak, het gewicht en het soort dakbedekking.

Voldoet het dak aan de eisen?

Het daktype is bepalend voor de ligging van het groendak:

  • Plat dak: Doordat het om een horizontaal dakvlak gaat, kunnen hier makkelijk sedum matten of cassettes op aangebracht worden. Dit is dan ook het beste daktype voor een sedumdak. Wel is het belangrijk dat het een plat dak is met een goede afwatering.
  • Schuin dak: Bij hellende daken is het iets lastiger. Deze daken hebben minder waterbergend vermogen, waardoor regenwater sneller wegloopt en de planten droogte kunnen ervaren. Daarnaast kan er ook verschuiving optreden. Er zullen dus wat extra maatregelen genomen moeten worden om een groen sedumdak te leggen, maar de mogelijkheden zijn er wel.

Voor de oppervlakte van het dak zijn er niet zoveel eisen. Een sedumdak aanleggen kan namelijk al vanaf één vierkante meter, zowel bij een platte daken als bij hellende daken.

Benieuwd naar een groen dak met sedum?
Er zijn veel soorten groendak, die allemaal hun eigen manier van plaatsing en opbouw nodig hebben. Om zeker te weten dat jouw ideale groene dak ook echt mogelijk is, kun je het beste ervaren dakdekkers inschakelen.
arrow Vraag offertes aan

Gewicht van het dak

Het gewicht van het dak is een belangrijke factor om te bepalen of jouw dak geschikt voor het aanleggen van een sedumdak. Een groendak met sedum kan namelijk best zwaar zijn, omdat het groene dak regenwater opslaat.

Wanneer je niet zeker weet of je dak het gewicht per vierkante meter aankan, is het belangrijk om de draagkracht van het dak te laten berekenen. Er zijn overigens tegenwoordig ook diverse lichtgewicht oplossingen beschikbaar voor een sedumdak.

Soort dakbedekking

Of een groendak geschikt is voor jouw dak is ook afhankelijk van het type dakbedekking dat je hebt liggen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat deze waterdicht en wortelwerend is. Dit laatste is geen vereiste, want het is mogelijk om een wortelwerende folie aan te brengen die dezelfde werking heeft.

groen dak met sedum van dichtbij

Soorten groene daken

Een groendak is in verschillende soorten verkrijgbaar. Zo is er een intensief groendak die met allerlei plantensoorten begroeid is. Als we het hebben over het aanleggen van een groendak met sedum erop, dan gaat het om een ander type groendak, namelijk een extensief groendak. We bespreken beide soorten.

Extensieve groendaken

Extensieve groene daken bestaan uit beplanting, zoals sedum, die weinig onderhoud nodig hebben. In principe houden de planten zichzelf in leven. Daarnaast ligt het gewicht van deze daken laag, waardoor de dakconstructie minder belast wordt. Ook liggen de kosten van een sedumdak voor de aanleg en het onderhoud relatief laag. Al deze redenen bij elkaar zorgen er dan ook voor dat groene sedumdaken meer voorkomen dan andere soorten.

Intensieve groendaken

Bij een intensief dak gaat het in principe om een gewone tuin, maar dan op een dak. Dit type dak bestaat uit verschillende soorten beplanting en heeft een dikke en goede laagopbouw. Een nadeel is dat dit groendak regelmatig onderhouden moet worden, net zoals bij een reguliere tuin. Dit is dan ook het grootste verschil met extensieve daken.

Kiezen voor een groendak met sedum

Wil je het dak van jouw woning, schuur of overkapping groener maken en is het dak geschikt als sedumdak? Dan is het laten aanbrengen van een groendak met sedum een goede keuze. Je profiteert bovendien van verschillende voordelen:

  • Een lange levensduur
  • Meer biodiversiteit
  • Een betere isolatie van het dak
  • Heeft weinig onderhoud nodig

Daarnaast kun je in sommige gemeenten ook een subsidie ontvangen voor het aanleggen van een groen sedumdak. Ondanks dat de daken al een relatief goedkope dak bedekking zijn, is dit toch mooi meegenomen. Vraag dus zeker bij je gemeente na wat de mogelijkheden zijn.

De aanleg van een groendak met sedum

Om zeker te weten of jouw dak geschikt is voor een groendak met sedum is het aan te raden om een specialist in te schakelen. Een vakman kan bijvoorbeeld de draagkracht van het dak berekenen en je voorzien van advies.

Bovendien is het wel zo fijn als het sedumdak op de juiste manier aangelegd wordt, dus ook dit besteed je het beste uit aan een professional. Om in aanmerking te komen voor een subsidie is het vaak zelfs verplicht om een bedrijf in te schakelen voor deze klus.

Groen dak sedum: offertes vergelijken

Wil je de beste deal voor jouw groene dak met sedum? Vraag dan vrijblijvend offertes aan met onderstaand formulier. Wij matchen je met ervaren dakdekkers, die jou het mooiste resultaat kunnen geven.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes