Levensduur rieten dak | Wat beïnvloed de levensduur?

levensduur van een rieten dakWat is de levensduur van een rieten dak? Een rieten dak is waterafstotend, maar is niet volledig waterdicht. Regenwater kan in het riet doordringen, maar met de juiste hellingshoek kan het water snel genoeg weglopen om schade aan het riet te voorkomen. Bekijk de rieten dak


Hoe lang gaan rieten daken gemiddeld mee?

Wanneer een rieten dak goed onderhouden wordt, kan het maar liefst 40 jaar meegaan. Echter zijn er meerdere factoren die invloed op de levensduur van het dak hebben. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren voor je op een rijtje gezet:

  • De kwaliteit van het riet
  • De kwaliteit van de installatie
  • Het onderhoud
  • De weersomstandigheden
  • Ventilatie en zonlicht
  • De hellingshoek

Een foto van een villa met een rieten dak

De kwaliteit van het riet

Riet dat een hoge kwaliteit en duurzaamheid heeft, is in staat om langer mee te gaan dan riet van lagere kwaliteit. Zorg er daarom voor dat het riet voor het dak van hoge kwaliteit is.

De kwaliteit van de installatie

Een professioneel uitgevoerde installatie kan de levensduur van het dak verlengen. Wanneer rietdekken niet goed gebeurt, zal de levensduur van het dak verkort worden. Raadpleeg daarom een ervaren rietdekker die de installatie op professionele wijze kan uitvoeren.

Het onderhoud

Wanneer een rieten dak met regelmaat onderhouden wordt, kan de levensduur verlengd worden. Check dus regelmatig alle kwetsbare plekken van het dak en repareer eventuele schade of slijtage.

De weersomstandigheden

Weersomstandigheden hebben invloed op de levensduur van het dak. Een extreem klimaat kan negatieve invloed op het dak hebben en de levensduur doen verkorten. Denk hierbij aan hevige regen- of sneeuwval, onweersbuien of een omgevallen boom door de wind. Ook in dit geval is het erg belangrijk dat de installatie goed uitgevoerd is.

Ventilatie en zonlicht

Het is belangrijk om na installatie het rieten dak goed te isoleren. Wanneer dit niet gebeurt, kan er vocht doordringen en zich in het dak gaan ophopen. Op den duur zal dit gaan rotten en wordt het dak negatief beïnvloedt. Vermijd dus zeker dat er vocht in de isolatie doordringt.

Wanneer het dak wordt blootgesteld aan zonlicht kan het sneller gaan drogen. Een droog dak heeft minder kans om te rotten, dit kan kwetsbare plekken van het dak ten goede doen.

De hellingshoek

De hellingshoek van het dak speelt een dominante rol in de levensduur van het dak. De voornaamste reden hiervan is dat het dak door zijn constructie beter beschermd is tegen water en vocht. Wanneer het geregend heeft, kan het water gemakkelijk van het dak afglijden en via een hemelwaterafvoer van de dakgoot naar de grond afgevoerd worden. In het kort gezegd, hoe steiler het dak, des te langer het meegaat.

In welk geval is het noodzakelijk om een rieten dak te vervangen?

Wanneer het dak ernstige schade, slijtage of lekkages heeft, valt het vaak niet meer te herstellen. Het wordt dan aangeraden om het te vervangen.

Hoe onderhoud je een rieten dak?

Wanneer het onderhoud van het rieten dak op de juiste manier gebeurt, zal het langer meegaan. Maar hoe en wanneer doe je dit nu eigenlijk? Een rieten dak dient ongeveer eenmaal per jaar onderhouden te worden. Tijdens het onderhoud repareer je kleine gebreken aan het dak en verwijder je de aanwezige mos en algen. Wanneer het om een oude woning gaat, is het belangrijk om regelmatig het dak te behandelen om de vorming van mos en algen te voorkomen.

Kunstmatig riet installeren voor een langere levensduur

Je zou voor je dak kunststof riet kunnen kiezen, zoals mensen steeds vaker kiezen voor kunststof kozijnen die op hout lijken. Een echt rieten dak gaat veel korter mee dan kunststof dakbedekking. En van een afstand lijkt het echt authentiek.

Bedenk echter dat ook kunststof dakbedekking routinematig onderhoud nodig heeft, vooral als er een boom in de buurt van het dak groeit. In die omstandigheden is er een behoorlijk risico op algengroei en de groei van mossen. Als hier niet meteen iets aan gedaan wordt, kan dit het plastic aantasten.

De voordelen van een rieten dak

Een villa met een rieten dak

Veelgestelde vragen


Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes