Rieten dak isoleren | Mooi en warm tegelijk met riet!

Heb je een rieten dak? Dan kan het al snel koud aanvoelen in de woning. Riet heeft van zichzelf namelijk geen isolerende werking, waardoor je de temperatuur in huis niet goed kunt regelen. Je moet er daarom voor zorgen dat je het dak op een goede manier isoleert. Een rieten dak isoleren is echter niet heel eenvoudig.

rieten dak isoleren

De voordelen van een rieten dak isoleren

De voordelen bij een rieten dak isoleren zijn groot. Omdat riet van zichzelf nauwelijks isolatiewaarde heeft, is het erg belangrijk om deze zelf toe te voegen. Zo heb je niet alleen een mooi dak, maar ook meteen een warm dak!

Isolatie is maatwerk

Een van de voordelen is dat je de isolatiemethode helemaal aan het dak aan kunt passen. Je kunt namelijk zowel aan de binnen- als buitenkant een isolatielaag aanbrengen. Er kan gebruik worden gemaakt van verschillende materialen, zodat je alles helemaal naar wens maakt. Als je het isoleren laat doen tijdens het rietdekken, kun je alles helemaal goed op elkaar afstemmen en kun je de luchtcirculatie meteen goed maken, zodat je geen vochtproblemen kunt krijgen.

Hoe goed isoleert het rieten dak

Een ander groot voordeel van een rieten dak isoleren is dat je jouw energierekening naar beneden brengt. Als je voortdurend moet stoken om de gewenste temperatuur te behalen, zal dit immers een flinke energierekening opleveren. Met de juiste isolatie blijft de temperatuur constanter, zodat de verwarming niet voortdurend aan hoeft te staan. Helemaal wanneer je voor een schroefdak op een isolatiepaneel kiest, kun je al snel een goede isolatiewaarde krijgen. Isolatieplaten hebben vaak de voorkeur als rieten dak isolatie, omdat deze niet erg brandbaar zijn en dus de brandveiligheid vergroten van het rieten dak.

Afwerking bij isoleren van binnen

Een laatste voordeel is dat je met de dakisolatie alsnog een goede afwerking aan de woning geeft. Een open constructie, zoals bij een traditioneel dak van riet, heeft vaak de voorkeur qua afwerking omdat het er mooi uitziet. Daarentegen is dit vaak niet goed qua isolatie en loop je meer risico op brand met deze afwerking. Door een mooie afwerking met isolatieplaten of folie te kiezen, kun je van alle voordelen genieten. Een rieten dak moet je altijd isoleren van binnenuit, dus de afwerking is hierdoor extra belangrijk.

Hier moet je op letten bij een rieten dak isoleren

Een rieten dak isoleren doe je niet zomaar. Je moet daarom ook goed weten waar je allemaal op moet letten tijdens de plaatsing van de isolatie bij jouw dak. Er zijn een groot aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Onderstaande factoren zijn slechts enkele waar je op moet letten als je de keuze maakt voor het isoleren van jouw rieten dak en het wooncomfort verkrijgt.

De staat van de constructie

Een van de eerste zaken waar je op moet letten bij een rieten dak isoleren is dat je de dakconstructie nakijkt. Als de dakconstructie schade heeft, kan de isolatie namelijk niet aangebracht worden of heb je binnen een korte tijd weer andere problemen. Voordat je daarom aan de werkzaamheden begint, moet je de juiste reparaties uitvoeren en ervoor zorgen dat de constructie van het dak volledig naar wens is. Omdat je bij een rieten dak moet isoleren van binnenuit, wil je zeker weten dat de dakconstructie dit extra gewicht aan kan.

Wat isoleert beter bij riet of dakpannen

Niet iedere isolatiemethode is geschikt voor een rieten dak. Als je bijvoorbeeld voor een schroefdak kiest, heb je andere isolatie nodig dan bij een traditioneel dak van riet. Ook kun je PUR en PIR, wat bij dakpannen een hele mooie oplossing is, bij een rieten dak beter niet gebruiken. Je loopt hiermee meer risico op brand, wat je met een rieten dak zoveel mogelijk wilt vermijden. De makkelijkste en best isolerende optie is een schroefdak op een isolatiepaneel, wat ook weer scheelt in de arbeidskosten.

Het onderhoud aan het dak

Iedere isolatiemethode brengt geheel ander onderhoud met zich mee. Een rieten dak isoleren is daarom niet het enige waar je naar moet kijken, maar ook wat je daarna nog moet doen om het dak zo goed mogelijk te houden. Als je hebt gekozen voor een dampdoorlatende variant, welke ook de meeste voordelen oplevert, moet je ervoor zorgen dat het rieten dak geen schade vertoont. Door het rieten dak onderhoud aan het dak mee te nemen in het maken van een keuze, wordt de levensduur van je rieten dak veel langer.

Rieten daken isolatiewaarde

Een goede isolatiewaarde is goud waard. Dit kun je bijna letterlijk nemen zelfs, want als je dak niet goed is geïsoleerd, zal er veel warmte ontsnappen en moet je meer stoken. Om voor subsidies in aanmerking te komen, moet je een minimale isolatiewaarde (Rc-waarde) van 3,5 hebben. Dan is je dak goed geïsoleerd en verlies je er weinig warmte meer door. Als je rieten dak voor 2012 is geplaatst, zul je hier waarschijnlijk niet aan zitten zonder extra dakisolatie. Na 2012 hebben rieten daken een isolatiewaarde eis van minimaal 3,5 en na 2015 moeten ze zelfs een Rc-waarde van 6,0 hebben.

een afgewerkt rieten dak met isolatie

De kosten voor een rieten dak isoleren

Een rieten dak isoleren brengt te allen tijde kosten met zich mee. Je moet daarom ook op de hoogte zijn van de wijze waarop deze kosten zijn opgebouwd. Aangezien je soms in aanmerking kunt komen voor subsidie bij dakisolatie, en een rieten dak gevoeliger is voor fouten dan andere soorten dakbedekking, wil je hiervoor een erkende aannemer inhuren. Je betaalt dan niet alleen de materiaalkosten, maar ook arbeidskosten. Daarentegen weet je dan zeker dat de isolatie goed gaat en je de maximale besparing op je energiekosten hebt.

Hoeveel is de prijs als je rietenkap isoleert

Je moet rekenen op gemiddeld €30 tot €50 per vierkante meter aan rieten dak isolatie. Dit is inclusief BTW, materiaal en arbeidskosten. Het gaat hier om isolatie achteraf, dat vaak met een folie gebeurt. Wanneer je een nieuw rieten dak, inclusief schroefdak op een isolatiepaneel, laat leggen, dan zal de prijs van de isolatie vaak al in de offerte zijn opgenomen. Omdat je dan geen extra voorrijkosten en andere eenmalige kosten hoeft te betalen, ben je dan een stuk goedkoper uit.

Kiezen voor de beste specialist

Wil je snel genieten van een rieten dak en de isolatie die je hebt aangebracht? Zorg er dan voor dat je een specialist inschakelt die voldoende kennis en ervaring heeft met rieten daken en de isolatiemethoden die hierbij toegepast kunnen worden. Het enige wat je nog hoeft te doen, is het maken van een afspraak. Jij weet wanneer de werkzaamheden beginnen en geniet snel van de lagere energierekening en betere binnentemperatuur.

Gratis offertes voor een rieten dak isolatie

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes