Onderhoud rieten dak | Verleng de levensduur

Een rieten dak is prachtig, maar het is ook goed om te weten dat een rieten dak meer onderhoud nodig heeft dan andere soorten dakbedekking. Hier lees je alles wat je moet weten over het onderhoud aan een rieten dak!

rieten dak met goed onderhoud

Is onderhoud aan een rieten dak nodig?

Een rieten dak moet goed onderhouden worden om de levensduur van het riet te verlengen. Hoe beter een rieten dak onderhouden wordt, hoe langer het dak mooi blijft. Als het dak erg vervuild is met bladeren of algen zal het een stuk langer duren voordat het dak droogt na een bui.

Zonder onderhoud zal de levensduur van het rieten dak zelfs achteruit gaan. Het is daarom van groot belang om zowel preventief als terugkerend onderhoud aan het rieten dak uit te voeren.

Hoe vaak is onderhoud aan een rieten dak nodig?

Het is aan te raden om in ieder geval om de twee jaar een beschermende coating aan te laten brengen. Daarnaast is het belangrijk om elke vier jaar het complete dak uitvoerig te laten controleren op schade en slijtage.

Ook wordt geadviseerd om eens in de 8 jaar een uitvoerige inspectie te laten uitvoeren.

Rieten dak impregneren

Een rieten dak is een natuurproduct met allerlei hoeken, randjes, rafeltjes en gleuven. Wanneer het riet vochtig of nat wordt kan vuil zich eenvoudig hechten omdat het oppervlak niet glad is.

Het is om die reden een goed idee om het dak preventief te laten impregneren. Het impregneren voorkomt dat vuil en algen zich vlug hechten, waardoor je een stuk minder onderhoud hoeft te plegen.

Laat je informeren

Veel mensen kiezen ervoor om het rieten dak om het jaar of om de twee jaar te laten impregneren. Hoe vaak een rieten dak geïmpregneerd moet worden is afhankelijk van de toegepaste methode en het middel dat wordt gebruikt.

Je kunt je hierover het beste laten informeren door de rietdekker die het dak impregneert. De rietdekker kan inschatten hoeveel onderhoud er nodig is voor jouw rieten dak.

onderhoud rieten dak

Veelvoorkomende problemen

Voordat je weet welk onderhoud je moet verrichten is het ook belangrijk om te weten wat de grootste oorzaken zijn van slijtage of schade aan een rieten dak.

Niet ieder probleem kan namelijk op dezelfde manier voorkomen of opgelost worden.

Algen op een rieten dak schoonmaken

Alg heeft de eigenschap om zich snel te vestigen en ook uit te breiden. Een dak met veel algen heeft een langere droogtijd. Wanneer het dak droogt kan de laag met alg krimpen, waardoor er scholletjes ontstaan. Deze scholletjes trekken de bovenste laag van het riet open.

Als het gaat regenen, gaat het regenwater diep het riet in. De algen nemen daardoor weer vocht op en sluiten het dakoppervlak. Zo heeft het dak nog langer de tijd nodig om te drogen en het alg kan zich nog beter verspreiden.

Algendoder gebruiken om het riet te reinigen

Algen worden bestreden met een speciaal middel voor algenbestrijding. Laat een specialist het middel aanbrengen op het rieten dak. Een rietdekker weet als geen ander hoe dit product moet worden ingezet.

Bij juiste toepassing nemen de algen het middel op en worden de celwanden van de algen kapot gemaakt.

De groei van mos

Een tweede oorzaak van beschadiging en slijtage aan het dak is mos. Mos is minder schadelijk dan algen omdat mos geen afsluitende laag kan vormen. De invloed van mos is niet zo groot als dat van alg.

Hoe meer mos er op het dak ligt, hoe moeilijker het voor het riet is om te drogen. Dit heeft als gevolg dat de levensduur van het riet flink achteruit gaat.

Mos verwijderen van rieten dak

Ondanks het feit dat mos minder schadelijk is dan alg, is het toch belangrijk om dit aan te pakken. Een dak kan met de heggenschaar schoongemaakt worden.

Is de mos of alg al dieper in het riet gedrongen, dan wordt meestal een laagje riet verwijderd. Zo kan het dak goed drogen.

Bladeren kunnen schade veroorzaken

Het wordt afgeraden om een rieten dak te nemen wanneer het huis omringt is door veel bomen. Bomen geven niet alleen bladeren af, maar zorgen ook voor schaduw. Dat zorgt ervoor dat het dak na een regenbui minder snel droogt.

Daarnaast kunnen regendruppels vanuit een boom op het dak vallen. Gebeurt dit telkens op dezelfde plek, dan kan dit voor schade zorgen.

Slechte ventilatie

Een volgende oorzaak van een kortere levensduur van het riet is slechte ventilatie. Als de rieten kap slecht ventileert kan dit voor vochtproblemen en schimmels zorgen. Het riet moet goed kunnen ademen wanneer er sprake is van een gesloten constructie.

Bij slechte ventilatie is goed onderhoud aan het rieten dak absoluut noodzakelijk. Als je een goede rietdekker hebt gekozen zullen deze problemen niet tot nauwelijks voorkomen.

Onderhoud laten plegen aan je rieten dak?
Elk rieten dak heeft onderhoud nodig, maar het is van veel factoren afhankelijk hoeveel onderhoud precies. Door professionele rietdekkers het onderhoud te laten doen, weet je zeker dat jouw rieten dak in goede staat blijft.
arrow Vraag offertes aan

Preventief onderhoud

Het is altijd aan te raden om voor preventief onderhoud te kiezen. Preventief onderhoud houdt in dat je vooraf al de nodige stappen onderneemt om zo te voorkomen dat zaken zoals alg, mos en bladeren niet ontstaan.

Onder preventief onderhoud verstaan we onder andere het coaten en regelmatig controleren van het dakoppervlak. De coating zorgt ervoor dat vuil zich moeilijker kan hechten aan het riet waardoor alg en mos veel langzamer groeien.

Snoei omliggende bomen regelmatig

Het milieu heeft invloed op het riet waardoor algen sneller de kans hebben om te groeien. Hoe erg kan de levensduur van een rieten dak worden beïnvloed door invloeden van buitenaf?

Bomen die zorgen voor schaduw kunnen de levensduur wel met de helft verkorten. Het is daarom van groot belang om het juiste onderhoud te verrichten.

onderhoud rieten dak

Lang genieten van het riet

Hoe lang gaat een rieten dak mee? Over het algemeen zal een rieten dak gemiddeld 25 jaar meegaan, maar wanneer het rietdekken vakkundig is uitgevoerd is het ook mogelijk dat een rieten dak zelfs 40 jaar meegaat.

Goed onderhoud van het rieten dak is hierbij ook van groot belang.

Wat zijn de nadelen van rieten dak?

Een van de grootste nadelen van een rieten dak zijn de kosten. Deze kosten worden niet alleen gemaakt in aanleg, maar ook voornamelijk in onderhoud.

Een rieten dak is een natuurproduct dat onder invloed van de omgeving aangetast kan worden.

Wat kost het onderhoud van een rieten dak?

Een rieten dak geeft je woning een luxe, landelijke uitstraling en natuurlijke isolatie, maar vergeet bij het berekenen van de kosten het onderhoud niet. Het rieten dak moet regelmatig onderhouden worden.

De kosten variëren onder invloed van verschillende factoren, waaronder de frequentie waarin het dak onderhouden moet worden, de hellingshoek van het dak, de oppervlakte van het dak, en het steigerwerk. Ook de kwaliteit van het dak speelt een grote rol in de kosten.

Prijzen onderhoud rieten kap

Gemiddeld genomen betaal je bij een rieten dak per onderhoudsbeurt zo’n € 500 tot € 1.500. Sommige daken vereisen een jaarlijkse onderhoudsbeurt, terwijl andere daken eens per twee jaar aangepakt moeten worden.

Laat je door een rietdekker informeren over mogelijke toekomstige kosten om niet voor vervelende verrassingen te komen staan.

Onderhoudscontract met vaste kosten

Veel rietdekkers geven je de optie om een onderhoudscontract af te sluiten. Sommige bedrijven bieden zelfs meerdere soorten onderhoudscontracten tegen verschillende tarieven aan. Een van de voordelen van een onderhoudscontract is dat je een vast bedrag per jaar betaalt.

Bij zo’n contract betaal je vaak maandelijks een vaste prijs. Zo weet je vooraf exact hoeveel je kwijt gaat zijn aan het onderhouden van je rieten dak.

Rieten dak onderhoud: vrijblijvende offertes

Omdat het onderhoud bij een rieten dak zo belangrijk is, wil je graag dat dit voor een goede prijs wordt uitgevoerd. Door onderstaand formulier in te vullen brengen wij je in contact met de beste rietdekkers voor deze klus!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes