Subsidie rieten dak | Wanneer kom ik in aanmerking?

Een nieuw rieten dak plaatsen of een bestaand rieten dak renoveren is een dure opgave. Gelukkig kun je in sommige omstandigheden in aanmerking komen voor een subsidie rieten dak. Er zijn verschillende mogelijkheden om een subsidie aan te vragen, vooral voor panden die als monumentaal worden beschouwd.

subsidie-rieten-dak.jpg

Wanneer kom ik in aanmerking voor een subsidie rieten dak?

Voor het verkrijgen van financiële steun en een subsidie voor een rieten dak geldt dat hoe ouder en architectonisch een bouwwerk is, hoe beter je kansen zijn. In de meeste gevallen zijn de beschikbare subsidiebedragen beperkt. Het is in je eigen belang om zo snel mogelijk informatie te verzamelen als je verwacht dat je rieten dak in de komende jaren vervangen of gerepareerd moet worden. De hulpprogramma’s zijn niet beperkt tot alleen van toepassing op huizen of boerderijen. Ze zijn ook van toepassing op andere dingen die rieten zijn, zoals hooibergen en schuren.

Subsidie helpt met kosten

Boerderijen en woonhuizen, evenals alle bijgebouwen met rieten dak, komen allemaal in aanmerking voor de subsidieprogramma’s. Als een hooiberg vanaf een openbare weg te zien is, is de kans ook groot dat je in aanmerking komt voor financiële steun om hem in zijn oude staat te herstellen. De status van je pand als monument is niet vereist voor deelname aan een van de regelingen, maar monumenten kunnen wel in aanmerking komen voor aanvullende initiatieven. Dit is afhankelijk van de status.

Een subsidie voor nieuwbouw of voor restauratie van bestaande daken?

Sommige huizen met rieten daken komen in aanmerking voor stimuleringsmaatregelen van de overheid. Bestaande rieten daken op gebouwen worden onderscheiden van die op nieuw gebouwde daken.

Geen subsidie voor nieuw rieten dak

Er is geen mogelijkheid om subsidie voor een nieuw dak te krijgen, bijvoorbeeld voor nieuw gebouwde woningen met rieten daken. Er zijn echter wel regelingen die gelden voor panden en hooibergen die al een rieten dak hebben. Een van deze regelingen vereist bijvoorbeeld dat het dak opnieuw bedekt wordt door een erkende rietdekker.

Subsidie op Chinees riet

Sinds begin 2023 is er een iets aparte constructie ontstaan voor subsidies van rieten daken. Chinese rietleveranciers hebben een procedure aangevraagd om de isolatiewaarde van hun riet officieel te laten keuren. Na deze keuring wordt er een code toegekend, die nodig is voor de ISDE om subsidie toe te kennen. Omdat deze procedure nog steeds niet is doorlopen voor riet van Nederlandse leveranciers, is het dus verrassend genoeg mogelijk om subsidie te krijgen voor Chinees riet, maar niet voor Nederlands riet.

Wanneer je het riet als isolatiemaatregel toepast in combinatie met nog een andere isolerende maatregel is het subsidiebedrag € 30 per vierkante meter. Als je alleen chinees riet toepast dan ontvang je € 15 per vierkante meter. Een voorwaarde hiervoor is dat het totale gedekte oppervlak minimaal 20 vierkanter meter en maximaal 200 vierkanter meter moet zijn om in aanmerking te komen voor de subsidie.

Een rieten dak vervangen of renoveren

Voor het vervangen of renoveren van een rieten dak moet een aanzienlijk bedrag worden uitgegeven. De levensduur van je rieten dak kan aanzienlijk worden verlengd door het dak goed te verzorgen en regelmatig rieten dak onderhoud te plegen, maar op een gegeven moment zal elk rieten dak ofwel volledig vervangen ofwel volledig gerenoveerd moeten worden.

Wat kost riet dekken per meter

De kosten voor het vervangen van een rieten dak kunnen per omstandigheid sterk verschillen en worden bepaald door een aantal factoren. Denk hierbij aan factoren zoals bijvoorbeeld de oppervlakte van het dak, het type en de kwaliteit van het riet, de aanwezigheid van speciale voorzieningen zoals dakkapellen of dakramen, de helling van het dak, de hoogte van het dak en hoe moeilijk het voor rietdekkers is om overal bij te komen. Bovendien kunnen de prijzen van het ene bedrijf dat rietwerk doet tot het andere verschillen.

Uiteindelijke prijs kan verschillen

Verder kan ook de prijs van je rieten dak beïnvloed worden door de werking van de markt. Zo kunnen de prijzen voor normale bouwbenodigdheden al omhoog schieten, evenals de prijs voor het riet zelf. Een gemiddelde prijs per vierkante meter voor natuurlijk riet, op een relatief eenvoudig dak, ligt op gemiddeld € 160, inclusief BTW. De prijzen voor kunstriet zijn ongeveer 2,5 keer hoger en liggen dan rond gemiddeld € 400 per vierkante meter.

Restauratie van monumentale panden door een gecertificeerd rietdekker

Er zijn gevallen waarin monumentale panden in aanmerking komen voor subsidie. Als het gaat om dit soort subsidie wordt het ontvangen bedrag bepaald door een aantal factoren, waaronder de leeftijd van het pand, het beleid van de gemeente waarin het staat en de ligging van het pand. Verschillende gemeenten en leeftijden kunnen verschillende regelingen hebben met betrekking tot subsidies.

Er geldt wel altijd de regel dat hoe ouder en architectonisch een gebouw is, hoe groter de kans is dat je in aanmerking komt voor een subsidie om de kosten van het vervangen of renoveren van een rieten dak te dekken. Het is daarom sterk aan te raden om goed te informeren naar de mogelijkheden bij je plaatselijke gemeente of een andere overheidsorganisatie. Zij kunnen je van aanvullende informatie voorzien.

Ontdek de mogelijkheden van een rieten dak
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een rieten dak? Stel je vragen aan experts en krijg advies op maat.
arrow Ontvang offertes en advies

Financiële steun voor de isolatie van rieten daken

Ga je een rieten dak plaatsen? Denk dan ook eens aan de isolatie. Isolatie is goed voor de natuur en kan je tegelijkertijd veel geld besparen. De regering heeft een subsidiefonds ingesteld om het gebruik van meer isolatie aan te moedigen. Het is interessant om te zien wat deze subsidie voor je kan betekenen als je rieten dak vervangen moet worden.

Meerdere isolerende maatregelen

Het is niet voldoende om alleen isolatiemateriaal onder het rieten pakket te plaatsen om van deze subsidie gebruik te maken, want de subsidie kan alleen gebruikt worden als er ten minste twee isolerende maatregelen worden uitgevoerd. Hierdoor zul je, om een subsidieaanvraag in te dienen, ook een andere maatregel moeten nemen, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van isolerende beglazing of gevelisolatie.

Hoe goed isoleert riet van zichzelf

Riet is van zichzelf al een best goed isolerend materiaal. Omdat je met veel stilstaande lucht te maken hebt in een goed rieten dak, zorgt dit al voor een goede isolatie. Een goed gedekt rieten dak van 28 centimeter zal meestal een R-waarde hebben van 4, wat meer is dan de minimaal aanbevolen R-waarde van 3,5 voor dakisolatie.

Financiering om kosten te dekken

Als je eigenaar bent van een rijks- of gemeentelijk monument, dan zijn er financiële regelingen en stimuleringsmaatregelen beschikbaar om de kosten van restauratie en onderhoud van een rieten dak te helpen dekken. Je kunt in veel gevallen een aanvraag indienen bij het Nationaal Restauratiefonds.

Waar kun je een subsidieaanvraag indienen?

Het vinden van de juiste overheidsinstantie waar je een aanvraag voor een subsidie kunt indienen is het moeilijkste deel van het subsidieproces. De voorwaarden voor subsidies worden namelijk op drie niveaus vastgesteld. Deze niveaus zijn op gemeentelijk niveau, op provinciaal niveau en op nationaal niveau.

Hoe subsidie aanvragen

Bovendien kunnen de subsidieregels per gemeente en provincie verschillen. Voordat je begint met werkzaamheden aan je rieten dak, of het nu gaat om vervanging of renovatie, is het noodzakelijk dat je contact opneemt met de plaatselijke gemeente. Zij kunnen je misschien de weg wijzen naar de juiste instantie. Daarnaast wordt er met vooraf bestaande subsidiepotten gewerkt, die elk een maximaal budget hebben dat vooraf is vastgesteld voor het komende jaar. Met andere woorden, wie het eerst komt krijgt voorrang.

ISDE subsidie

Wanneer je voor een subsidie van de Rijksoverheid gaat, zul je al snel bij de ISDE subsidie komen. Let er wel op dat deze subsidie alleen geldt voor isolatiemaatregelen en dat een rieten dak op zichzelf niet als isolatiemateriaal wordt gezien. Dit ondanks het feit dat rieten dakbedekking erg isolerend kan zijn. Voor subsidies via de Rijksoverheid kun je via de website van het RVO een aanvraag indienen, bij lokale en regionale subsidies zul je via de website van de lokale instantie moeten gaan.

Welk van deze subsidieprogramma’s is geschikt voor mijn rieten dak?

In het geval van rijksmonumenten wordt door de belastingdienst een systeem voor aftrek van de uitgaven voor onderhoud en instandhouding beschikbaar gesteld. Deze zijn alleen van toepassing onder specifieke omstandigheden.

Hieronder valt ook de vervanging van het rieten dak. Deze subsidie heet de BRIM-subsidie. De aanvraag voor een subsidie is er meestal een die voor langere tijd geldt. Het is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de leeftijd van je pand en de mate waarin het het omringende landschap bepaalt.

Bovendien verschillen de criteria die elke gemeente gebruikt om te beslissen of er al dan niet subsidie wordt verstrekt van elkaar, zoals al eerder genoemd is. Misschien is er een lokaal, provinciaal of nationaal systeem dat op jouw grond van toepassing is, maar misschien ook niet. Het is mogelijk dat navraag bij de gemeente en vervolgens een aanvraag op provinciaal niveau vanuit de gemeente voordeel oplevert. Als dat het geval is, kun je je aanvraag nog steeds via de provincie indienen voor behandeling op nationaal niveau.

Er gaat wel wat tijd overheen voordat je gebruik kunt maken van de subsidie. Meestal zijn er maar een beperkt aantal financiële middelen beschikbaar voor dit soort ondernemingen. Als je weet dat je in de komende jaren je rieten dak moet vervangen, is het in je eigen belang om zo snel mogelijk met de aanvraagprocedure voor subsidie te beginnen.

Subsidie bij rijksmonument

In het geval van rijksmonumenten is er naast de mogelijkheid om subsidie te krijgen ook een aftrekplan voor onderhoud dat bij de betreffende belastingdienst kan worden ingediend. Hieronder kunnen ook de kosten vallen voor het vervangen van een rieten dak. Als je een van de gelukkigen bent die naast een subsidie gebruik kan maken van een aftrekplan, moet je de subsidie aftrekken van de kosten voor het onderhoud van je woning.

Win ruim van tevoren informatie in

Omdat er meestal maar een bepaald aantal subsidies voor rieten daken beschikbaar is, is het altijd een goed idee om zo vroeg mogelijk te beginnen met het verzamelen van informatie.

Omdat de programma’s van toepassing zijn op woonhuizen, boerderijen, schuren en hooibergen, is het raadzaam om ruim van tevoren informatie in te winnen over de beschikbare keuzes. In de meeste gevallen krijgen gebouwen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg voorrang bij de financiering van rieten daken.

Rieten dak subsidie

Hypotheek voordelen

Als je grote ambities hebt om je rieten huis te renoveren, zijn er een aantal methoden waarmee je gebruik kunt maken van de mogelijkheden voor financiële voordelen, naast het aanvragen van overheidssubsidies. Zo kun je bijvoorbeeld een restauratiefondshypotheek afsluiten met gunstige voorwaarden en een lage rente. Deze hypotheekvorm kan gebruikt worden voor rijksmonumenten.

De cultuurfondshypotheek is ingesteld om gemeentelijke of provinciale monumenten te financieren, terwijl de provincie Noord-Holland een geheel eigen Noord-Hollandse monumentenhypotheek beschikbaar heeft voor inwoners.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes