Kunstleien of natuurleien | Verschillende opties

Leisteen is een stevig materiaal dat zeer weerbestendig is en het vult bovendien elke bouwstijl prachtig aan. Maar wat is nu een betere optie, kunstleien of natuurleien?

kunstleien natuurleien

Verschillende soorten leien

Leien voor op het dak worden aangeboden in vierkante en rechthoekige vormen, met de optie van rechte of afgeronde leiranden. De grootte van natuurlijke en kunstleien varieert vaak.

De afmetingen van kunstleien zijn vaak groter. Ze kunnen daardoor sneller en voor minder geld geplaatst worden.

Kleuren

Kunstleien zijn er in allerlei kleuren, waaronder blauw, bruin, rood, groen en zelfs gevlamd, hoewel grijs verreweg het meest voorkomt.

Kunstleien hebben vaak een grotere verscheidenheid aan kleuren. Dit komt doordat de tint van natuurleien sterk wordt beïnvloed door de herkomst van de leisteengroeve.

Patronen

Er zijn veel verschillende manieren om zowel kunstleien als natuurleien te leggen. Elke legtechniek resulteert in een onderscheidend patroon, maar allemaal geven ze een strakke look. Er zijn wel een paar veelgebruikte legpatronen.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een enkelvoudige horizontale dekking of een dubbele dekking. De dubbele stijl van leien leggen wordt het meest toegepast bij rechthoekige leien.

kunstleien natuurleien

Natuurleien

Natuurleien worden verkregen uit groeven over de hele wereld. De kleur en textuur van elke soort leisteen variëren sterk omdat ze uit verschillende groeven worden gehaald.

Een natuurleien dak zal altijd een onderscheidend en echt uniek uiterlijk hebben omdat het om een natuurlijk product gaat.

Duurder

De kosten van natuurleien zijn hoger dan die van kunstleien. De levensduur van natuurleien, die 80 jaar of meer bedraagt, maakt dat ruimschoots goed.

Natuurleien overleven langer dan kunstleien omdat ze minder poriën hebben.

Oriëntatie van natuurleien

Zoals bij alle soorten dakbedekking zijn omgevingsfactoren zoals de ligging van het huis en de oriëntatie van het dak ook van invloed op hoe lang een dak meegaat.

Huizen of daken die op het noorden liggen en omgeven zijn door bomen ontvangen weinig zonlicht en veel schaduw. De natuurleien blijven daardoor langer vochtig, waardoor mos- en algengroei meer kans krijgt.

Hoe worden natuurleien gemaakt

Natuursteen wordt in Europa, Azië, Afrika en Amerika gedolven en gebruikt om natuurleien van te maken. Meestal is elke lei apart. Ze kunnen van elkaar verschillen in kleur, structuur en vorm. Deze kwaliteit is geen nadeel.

Deze kleine gebreken horen bij het natuurproduct en geven je dak een echt en karakteristiek uiterlijk.

Voordelen en nadelen

In vergelijking met andere materialen zijn de kosten van natuurleien hoger. Daar staat tegenover dat ze weinig onderhoud vergen en een lange levensduur hebben. Natuurleien hebben een levensduur van 80 jaar, zoals hierboven al genoemd is.

Hun geringe poreusheid is vooral de oorzaak van hun duurzaamheid. Natuurleien nemen zelden vocht op. Vergeleken met kunstleien zijn ze daarom minder vatbaar voor algen en mossen.

Reinigen

Elk dak wordt uiteindelijk vuil en ontwikkelt mossen en algen. Omgevingselementen zoals de ligging of oriëntatie van het huis hebben hier veel invloed op. Door je dak vrij te houden van bladeren en ander vuil en je regenafvoeren schoon te houden, kunnen algen en mos voorkomen worden.

Natuurlijk moet het natuurleien dak soms ook een grondige schoonmaakbeurt krijgen. In dit geval breng je ook gelijk een verse beschermlaag aan met een gespecialiseerde mosdoder.

Natuurleien plaatsen

Een natuurleien of kunstleien dak kan niet eenvoudig door de huiseigenaar zelf worden geïnstalleerd. Om de leien op de juiste manier te installeren is vakmanschap vereist.

Meestal worden hiervoor leihaken en panlatten gebruikt. De natuurleien geven een authentieke uitstraling.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes
figuur lei

De prijs van natuurleien

De grootte, vorm en kleur van de natuurlei, het soort werk dat gedaan wordt (dakrenovatie of geheel nieuw dak), de grootte van het dak, de toegankelijkheid van het werk. Deze factoren zijn allemaal van invloed op de prijs van natuurlei.

Een dak van echte leisteen is duurder dan een dak van kunstleisteen of een ander soort dakbedekking. Natuurleien leggen kost gemiddeld tussen € 100 en € 150 per vierkante meter, incl. BTW en plaatsing.

Kunstleien

Kunstleien gaan doorgaans ruwweg 30 jaar mee. Omdat het oppervlak van kunstleien poreuzer is, is de levensduur minder dan die van natuurleien. Daardoor houden ze meer vocht vast, waardoor mossen en algen zich gemakkelijker aan het oppervlak kunnen hechten.

Het wordt daarom aangeraden om elke 15 jaar een periodieke reiniging en ontwaseming uit te voeren. Je vermindert de vorming van mos en algen door na het wassen van het dak een beschermende laag te laten aanbrengen.

Hoe worden kunstleien gemaakt

Portlandcement en cellulosevezels worden gebruikt om kunstleien te maken. Dit materiaal wordt ook wel vezelcementleien genoemd. Natuurlijke hulpbronnen zijn er in overvloed en er is minimale energie nodig om kunstleien te maken. Daardoor hebben kunstleien een geringe koolstof impact.

Leien van vezelcement zijn dun en hebben vanuit de fabriek een beschermlaag. Deze beschermende coating beschermt de lei tegen aantasting, vervuiling en binnendringen van vocht.

Verschillende soorten kunstleien

Leien van vezelcement kunnen vierkant, rechthoekig of zeshoekig van vorm zijn, met rechte of afgeronde hoeken. Hoewel leistenen randen meestal recht zijn, zijn tegenwoordig ook afgeronde randen verkrijgbaar.

Op de randen van deze ronde kunstleien hoopt zich geen water op, wat een voordeel is. Doordat ze minder vocht vasthouden en minder snel vuil ophopen, veroudert de lei daardoor langzamer.

natuurleien kunstleien

Kleuren

Bij kunstleien heb je verder ook de optie om een totaal andere kleur te kiezen. Je kunt een tint kiezen uit verschillende grijstinten:

  • Donkergrijs
  • Zinkgrijs
  • Grijsbruin
  • Keramisch rood
  • Betongrijs

Voordelen en nadelen

Aan kunstleien zitten verschillende voor- en nadelen verbonden. Een groot voordeel is de betaalbaarheid. Verder zijn de kunstleien van klein formaat, waardoor je geen zware dakconstructie nodig hebt. Verder is er weinig impact op het milieu bij het maken van de kunstleien en zijn de kunstleien geschikt voor ingewikkelde dakvormen.

De kunstleien hebben daarnaast ook een hoge weerstand tegen wind. Enkele nadelen zijn de levensduur, zeker in vergelijking met natuurleien. Daarnaast zijn kunstleien gevoeliger voor de ontwikkeling van mos.

De prijs van kunstleien

Voor kunstleien betaal je per vierkante meter tussen de € 65 en € 80. Het is op korte termijn een goedkoper alternatief op natuurleien.

Deze prijs ligt aanzienlijk lager dan natuurleien, al is de levensduur ook een stuk korter.

Kunstleien of natuurleien: gratis offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes