Afschot plat dak | Bescherm je dak tegen wateroverlast

Een afschot voorkomt dat water zich ophoopt op vlakke oppervlakken zoals platte daken. Het afschot omvat het complete afwateringssysteem, van oppervlakte afvoer tot ondergrondse afvoer of riolering.

afschot plat dak

Wat is een afschot?

Afschot speelt een cruciale rol op daken, vooral op platte daken. Een afschot dient ter ondersteuning van het afvoeren van stilstaand water. Er ontstaan namelijk bijna altijd problemen wanneer water lang op een dak blijft staan.

Waarom moet het plat dak altijd op voldoende helling leggen

Wanneer er water op het dak blijft staan is de druk op het dak hoger, gaan de dakbedekkingsmaterialen sneller achteruit en kunnen mossen groeien. Door een kleine helling toe te voegen wordt voorkomen dat het water blijft staan. Een plat dak moet dus afschot hebben, omdat het water anders niet weg kan lopen en de levensduur van de dakbedekking korter wordt.

Afschot op een plat dak herstellen

Het kan zo zijn dat het afschot of de dakbedekking niet meer in goede staat zijn. Het is in dit geval tijd om het afschot van het plat dak te herstellen. De reparatie van het afschot van een plat dak is een nogal uitdagende taak.

Een dakwerker is bedreven in het weren van water op plat dak.

afschot plat dak

Hoeveel graden moet een afschot minimaal zijn

Hoeveel afschot plat dak heb je nodig? Het Bouwbesluit schrijft voor dat de helling van het dak minstens 1,6% moet zijn om het water effectief af te kunnen voeren. 1% is de effectieve afschot voor een plat dak volgens het Bouwbesluit.

Dit komt overeen met 10 mm afschot op een plat dak per meter. Omdat je rekening moet houden met de doorbuiging van het dak, wordt een grotere minimale afschot van 1,6% of 16 mm op 1 meter lengte gebruikt. Hoeveel cm het afschot plat dak moet worden is dus 1,6 maal hoeveel meter je platte dak is.

Hoeveel water blijft maximaal op het dakoppervlak staan?

Op hoeveel procent van het dakoppervlak kan het water eigenlijk staan? De hoeveelheid resterend water op het dak mag niet meer zijn dan 5%, 95% moet dus droog zijn.

Deze 5% kan worden opgedeeld in verschillende plassen. De resterende plassen op een plat dak mogen niet dieper zijn dan 5 millimeter.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Welke mogelijkheden zijn er om afschot te krijgen

Je kunt op drie manieren een goed plat dak afschot maken, namelijk het afschot opnemen in je steunbalken, het afschot verwerken in de isolatielaag en een hellingschape uit beton maken.

Hoe je het afschot op plat dak gaat maken is afhankelijk van een aantal factoren. Of je een groot afschot of klein afschot creëert, is afhankelijk van het dakoppervlak. Berekenen hoeveel afschot een plat dak nodig heeft, is belangrijk om zeker te weten dat de helling groot genoeg is en je aan de minimale afschot van het plat dak voldoet.

1. Het afschot verwerken in de balken

Het is een goed idee het afschot op te nemen in de balklaag van je dak. Let er wel op dat dit een zorgvuldige planning vereist. Het is daarnaast een tijdrovende en dure optie.

De meeste mensen geven dan ook de voorkeur aan de tweede optie voor een afschot plat dak te leggen.

2. Het afschot plat dak verwerken in de isolatie

Het verwerken van het afschot in de isolatielaag is een volgende optie. Dit is de eenvoudigste en minst dure oplossing voor een afschot op plat dak maken. Daarnaast vang je met deze optie twee vliegen in één klap. Je kunt je platte dak isoleren en tegelijkertijd een effectief afschot creëren voor waterafvoer.

Hiervoor worden schuine isolatieplaten achtereenvolgens gerangschikt tot er een bewust aangebrachte helling ontstaat. Een afschot die in de isolatielaag is verwerkt, wordt ook wel afschotisolatie of hellingisolatie genoemd.

afschot

Veel voordelen afschotisolatie

Het grote voordeel van deze methode is dat je natuurlijk gelijk de ruimte onder het platte dak beter isoleert. Een ander pluspunt van afschotisolatie is dat het een kleine opbouwhoogte heeft. Dit komt doordat de helling en isolatielaag in één laag zijn verwerkt en niet apart geplaatst hoeven worden.

Nog een voordeel van afschot isolatie is dat het erg licht is. Dit is handig bij daken met een geringe draagkracht die niet veel extra ballast toelaat. Afschotisolatie drukt erg weinig op de structuur van het platte dak. Hierdoor heb je met een minimaal afschot op een plat dak al een groot effect terwijl je een zo oorspronkelijk mogelijke staat behoudt.

3. Een hellingschape constructie uit beton

Bij de derde optie voor een afschot maken op plat dak wordt met een afschotkap uit beton een afschot gecreëerd (hellingschape). Het type hellingschape bepaalt hoe je dit moet isoleren. Zo is een isolerende hellingschape licht van gewicht en natuurlijk isolerend.

Een hellingschape van cement en zand is een alternatief als je overige materialen wilt gebruiken.

Geen isolatie aanwezig

Dit type plat dak afschot moet je nog steeds bekleden met platte isolatieplaten, omdat het geen isolerende kwaliteiten heeft. Daardoor is de constructie te zwaar om op alle soorten platte daken dakconstructies te worden toegepast.

Doorgaans is een hellingschape minder duur dan afschotisolatie. Om de dekvloer te storten moet het dak wel eerst goed bereikbaar zijn. Omdat het minstens twee dagen moet drogen, duurt het aanbrengen ook langer.

plat dak

Een afschot aan laten leggen

Een aannemer kan snel de specificaties bepalen voor een afschot bij een bescheiden, typisch plat dak. Vervolgens kan de dakwerker het dan isoleren met helling panelen van een gangbare grootte. Een legplan voor het afschot plat dak met veel detail is hierbij dus niet nodig.

Heb je meerdere aftappunten voor de afvoer? Dan kan de helling aanvankelijk aflopen naar het midden van de aftapplaatsen voor de afwatering van een plat dak.

Onderhouden van een plat dak van belang

Het onderhouden van een plat dak is ook erg belangrijk. Op een plat dak zorgen vuil en bladeren ervoor dat de hemelwaterafvoer verstopt raakt.

Maak daarom de goten en afvoerpijpen regelmatig vrij, verwijder voor en na de winter alle rottende bladeren.

Visuele inspectie voor goede afwatering

Zorg er ook altijd voor dat je controleert of alle naden netjes gesloten zijn en of er geen schade aanwezig is de dakbaan. De herfst is de tijd om extra voorzorgsmaatregelen te nemen als je in een groene omgeving woont, zoals aan de rand van een bos.

Mensen die dicht bij een veld wonen kunnen er baat bij hebben om het dak regelmatig te inspecteren op ongewenste plantengroei.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes