Dakopstand plat dak | Verschillende mogelijkheden

De verhoogde dakrand die boven het dak uitsteekt heet de dakopstand. Gewoonlijk dient de opstand om te voorkomen dat regenwater het dak binnen kan dringen. Er zijn verschillende opties met verschillende kosten.

dakopstand plat dak

Dakopstand plat dak: voordelen

Dakopstanden hebben een grote isolatiewaarde die de warmte in de ruimte effectief vasthoudt. In de zomer daarentegen blijft de warmte buiten. Uiteraard is de opstand ook bestand tegen de elementen, als je een kunststof optie kiest, ook onderhoudsarm. Maar ook andere materialen, zoals hout of steen, zijn beschikbaar voor de opstand. Een dakopstand bij een plat dak draagt dus niet alleen bij aan een mooie uitstraling, maar zorgt ook voor een betere waterafvoer.

De reputatie van een plat dak

Het platte dak had in het verleden een zeer slechte reputatie vanwege verschillende architectonische fouten en vanwege de materiaalkeuze. Het platte dak keerde in de jaren zestig en zeventig terug in populariteit toen iedereen de voordelen ervan inzag. Ruimte kon volledig benut worden omdat er geen dakhellingen meer waren en het rechte ontwerp van het dak zorgt ook voor extra bruikbare ruimte op het dak. Hoewel het platte dak steeds meer aan populariteit won, stond de technologie nog wel in de kinderschoenen.

Verbeterde technieken

Daardoor deden zich vaak veel problemen voor. Gelukkig zijn deze problemen tegenwoordig niet meer aan de orde, onder andere vanwege de betere planning, constructie en materiaalkeuze van het platte dak.

Kenmerken platte daken

Lage dakhellingen worden geassocieerd met platte daken. Een plat dak is vrij ingetogen in vergelijking met andere dakstijlen. Een plat dak heeft hierdoor een zeer eigentijds uiterlijk. Verder biedt een plat dak een verscheidenheid aan aanpassingsmogelijkheden. Een plat dak is nooit helemaal plat, wat een belangrijk punt is om te onthouden. Het is onmogelijk om regenwater af te voeren van een dak dat helemaal plat is.

Dakopstand plat dak maken

Het maken van een dakopstand voor een plat dak is van groot belang voor de werking en de duurzaamheid van de dakopstand. Deze opstaande rand, meestal gemaakt van materialen zoals hout, metaal of kunststof, dient als een blokkade om te voorkomen dat water het dak binnenkomt. Een goede dakopstand zorgt voor een waterdichte overgang tussen het dak zelf en de muren eromheen. Hierdoor wordt de kans op lekkages een stuk kleiner.

Kosten van een dakopstand

De kosten voor het maken van een dakopstand voor een plat dak verschillen afhankelijk van de grootte van het dak, het materiaal en de arbeidskosten. Het is aan te raden om een ervaren professional in te schakelen om een goede dakopstand te installeren die de duurzaamheid van je platte dak verbeterd.

Dakopstand laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Dakopstand plat dak: De werking van een plat dak met dakopstand

Omdat platte daken een lage dakhelling hebben, moeten de gordingen zo geplaatst worden dat het water in de juiste richting afgevoerd kan worden. Dit gebeurt wanneer de afzonderlijke daklatten aan de dakgordingen worden bevestigd. Een schuine helling wordt gemaakt door de dakgordingen met elkaar te verbinden. Vervolgens wordt het water netjes naar de juiste plaats in de dakopstand gestuurd, waar het via een regenpijp afgevoerd kan worden.

Voorkomen van problemen

Er zullen geen plassen op het dak liggen en het water kan vanwege de dakopstand niet van alle kanten weglopen. Als dat wel het geval zou zijn, zouden de muren of het hout rondom het dak bespat kunnen worden door het water dat naar beneden valt. Dit mag niet gebeuren, want dat kan de muur of het hout in de loop van de tijd aanzienlijk aangetast raken.

Dakopstand plat dak

De dakbedekking van een plat dak

Een goede dakbedekking van een plat dak is, naast de dakopstand, een belangrijk element. Om regen buiten te houden moet een plat dak een stevige afdichting hebben. De stevige afdichting moet sterk genoeg zijn om stand te houden als er ondanks de helling nog steeds water op het plat dak staat. Gebruik hiervoor altijd materialen van hoge kwaliteit.

Afdichten van het dak

Je dak kan op verschillende manieren worden afgedicht. Je zou plastic of zelfs vloeibare afdichtingsmiddelen kunnen gebruiken om je dak af te dichten. Vooral het gebruik van EPDM om je dak af te dekken is gebruikelijk. Het constructiemateriaal EPDM heeft de vorm van een folie en is opgebouwd uit zeer duurzaam rubber van hoge kwaliteit.

Folie als dakbedekking

De folie is zeer duurzaam en bestand tegen vrijwel elk soort weer. Je kunt erop vertrouwen dat je dakbedekking volledig waterdicht zal zijn nadat het met siliconen op het dak is gelijmd. Het is een goede keuze voor platte daken omdat het een constructiemateriaal is dat buitengewoon goed tegen water kan. Het is wel heel belangrijk dat de EPDM folie strak aan de rand van het dak hecht. Om dit te bereiken wordt een brede metalen dakrand geadviseerd die de EPDM folie geheel omsluit.

Minimale hoogte en breedte van een dakopstand

Voor een dakopstand is er een minimale hoogte van 15 centimeter nodig en een breedte van minimaal 5 centimeter. Dit is belangrijk, omdat de dakopstand op deze manier effectief zal blijven werken, waardoor de installatie stevig blijft en daardoor kan zorgen voor een goede werking.

Verschillende mogelijkheden

Bij het ontwerpen van een plat dak zijn de mogelijkheden voor de dakrand een belangrijk onderdeel. Niet alleen voor de uitstraling, maar ook voor de waterafvoer en duurzaamheid van het dak.

Lichtkoepel plat dak

Een lichtkoepel is een uitstekende toevoeging aan een plat dak, waardoor natuurlijk licht de ruimte kan binnenvallen. Deze koepels zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Ook zijn er verschillende materialen voor specifieke isolatiemaatregelen beschikbaar. Een goed geplaatste lichtkoepel zorgt niet niet alleen voor een goede verlichting, maar kan ook de uitstraling van de ruimte verbeteren.

Dakrand en dakrandafwerking plat dak

De dakrand bij een plat dak is van groot belang voor zowel de bescherming als de uitstraling. Het beschermt niet alleen tegen verschillende weersomstandigheden, maar dient ook als afwerking voor een strakke uitstraling. Maar een dakrand afwerken, hoe doe je dat en welke opties zijn beschikbaar? Dakranden zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals hout, metaal of kunststof. Een goed ontworpen dakrand zorgt niet alleen voor bescherming, maar draagt ook bij aan de uitstraling van de woning. De technische informatie is het best te bespreken samen met een professional.

Voorbeeld: dakopstand 300 mm van hout

Een dakopstand van 300 mm van hout is een betrouwbare ondersteuning voor het dak. Deze specifieke afmeting zorgt voor voldoende hoogte om te zorgen voor een goede waterafvoer, maar biedt tegelijkertijd ook een goede basis voor de dakbedekking. Houten dakopstanden kunnen een visuele toevoeging zijn en ze zijn vaak aanpasbaar aan verschillende ontwerpen. 

Veel gestelde vragen

Hoeveel dakopstand bij een plat dak?

+
Minimaal een hoogte van 15 centimeter en een breedte van 5 centimeter

Waarom opstand bij een plat dak?

+
Een opstand bij een plat dak voorkomt dat water zich opstapelt, het beschermt tegen lekkages, het zorgt voor een stabieler dak en het draagt bij aan de uitstraling.

Offerte voor dakwerken: vergelijk en bespaar

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes