Dakconstructie plat dak tekening | Wanneer is dit nodig?

Als je van plan bent veranderingen in de dakconstructie aan te brengen heb je een dakconstructie plat dak tekening nodig. Een opbouw of dakterras brengt het nodige gewicht met zich mee, waardoor de constructie van het dak sterk genoeg moet zijn. Bovendien eisen de meeste verzekeringsmaatschappijen dat je een bouwtekening laat maken door een aannemer voordat je aan de verbouwing mag beginnen.

dakconstructie plat dak tekening

Wanneer is een plat dak bouwtekening nodig?

Er zijn verschillende redenen waarom je een constructietekening zou laten maken van je plat dak dakconstructie.

Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je graag een dakterras aan wil laten leggen. Een andere reden is het plaatsen van een jacuzzi.

Verder zal je ook een bouwtekening moeten laten maken wanneer je zonnepanelen, een groendak of sedumdak wil plaatsen, een groot aquarium wil neerzetten of wanneer je de badkamer wil verplaatsen.

Toenemend gewicht op de constructie

Het toenemende gewicht op je dak is de gemeenschappelijke factor bij al deze opties. Je moet dus bepalen of het dak het gewicht kan dragen voordat je aan een klus begint waarbij gewicht aan het dak wordt toegevoegd.

Dit wordt gedaan om te voorkomen dat het dak in zal storten of scheuren ontwikkelt en dat je het juiste type dak hebt.

Dakonderzoek

Bij het maken van een constructietekening van de dakconstructie zal de aannemer het dak onderzoeken en kijken of het dak voldoet aan de veiligheidseisen.

Voldoet de constructie van het dak niet aan de eisen? Dan adviseert de aannemer je hoe je het dak kunt aanpassen, zodat er toch aan je wensen kan worden voldaan.

Het maken van een constructietekening van een plat dak

Helaas kun je niet zelf een constructietekening maken van het platte dak. Een bouwkundig ingenieur moet het maken van de constructietekening altijd afhandelen. Maar hoe maakt een aannemer eigenlijk een constructietekening van het platte dak?

Het verzamelen van de oorspronkelijke bouwtekeningen van het huis is de eerste stap van de constructietekening maken. De hele bouw van het huis staat gedetailleerd op deze plannen, inclusief alle benodigde informatie over jouw type dak.

Elk detail uitgewerkt

De oorspronkelijke bouwtekeningen bevat alle details over de muursoorten, balken, dakconstructie en de fundering. De bouwkundig ingenieur houdt bij het maken van de constructietekening rekening met de oorspronkelijke bouwtekening en met jouw unieke eisen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de toevoeging van een dakterras. De bouwkundig ingenieur kan het dakterras vervolgens precies ontwerpen en bepalen welke gewichten er op het dak komen dankzij de bouwtekening van de architect.

Praktisch plan berekenen

De constructeur gebruikt deze kennis om een effectieve constructie te maken die voldoet aan de veiligheidseisen. De constructietekening bevat een samenvatting van dit structurele ontwerp.

Een goede constructeur zal een praktisch plan aanbieden dat zo min mogelijk materiaal gebruikt, zodat je niet onnodig veel kosten kwijt bent voor de aanschaf van extra materialen. Dit kan je al snel duizenden euro’s op de bouwkosten besparen.

Hoe een dakconstructie plat dak verstevigen

Het is cruciaal om de staat van de dakconstructie te controleren wanneer je jouw platte dak wil laten verbouwen, vooral bij oudere huizen. Balken, planken en gewapend beton vormen samen de dakconstructie die ervoor zorgt dat het dak staande blijft.

De dakconstructie kan na verloop van tijd verouderd of beschadigd raken door problemen met vocht, weer of houtworm. Als je zonnepanelen wil laten leggen moet je ervan verzekerd zijn dat jouw type dak het gewicht van de zonnepanelen kan dragen.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met dak experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dak offertes

Gedeeltelijk vervangen

Het is meestal niet nodig om de dakconstructie in zijn geheel te vervangen wanneer je het platte dak wil gaan verbouwen. Meestal kan de dakconstructie versterkt of gedeeltelijk vervangen worden.

Alleen in extreme gevallen zou het nodig zijn om de dakconstructie helemaal te herbouwen.

Manieren van versterken opbouw plat dak

Een plat dak is niet altijd geschikt voor bijvoorbeeld het maken van een dakterras of voor het plaatsen van een jacuzzi. De dakconstructie is in dit geval niet stevig genoeg om het extra gewicht te kunnen dragen.

Om die reden moet je in bepaalde omstandigheden het dak versterken. Met een constructietekening zie je precies waar je dit moet doen.

Hoe is de opbouw van een plat dak

Een plat dak bestaat uit ruwweg twee delen. Zo bestaat een plat dak uit een constructief gedeelte. Dit zijn de houten balken van de dakconstructie van het plat dak of de betonnen vloer. Het niet-constructieve deel van een dak is het tweede gedeelte. Tot het niet-constructieve deel behoren grind op het plat dak, dakbedekking, stucwerk en isolatiemateriaal.

Wanneer je de constructie van het dak wil gaan versterken dien je rekening te houden met de huidige dakopbouw van het plat dak.

Hoeveel afschot en hoe hoog de opstand moet zijn

Twee elementen die altijd in orde moeten zijn, zijn de afschot en opstand van het platte dak. Hierdoor zorg je ervoor dat water weg kan lopen en je geen vochtproblemen krijgt. Het afschot moet een helling van minimaal 1,6% zijn, wat neerkomt op een helling van 16mm per meter op je dak. Het kan zijn dat met een nieuwe opbouw het afschot moet worden verhoogd, waar een constructietekening duidelijkheid over geeft. Een opstand, wat ook wel de dakrand is, moet minimaal 15 centimeter hoog zijn en 5 centimeter breed.

dakconstructie plat dak tekening

Stalen raamwerk

Bij het versterken van een plat dak met onderdak heb je meerdere opties waar je uit kunt kiezen. Zo kun je het platte dak bijvoorbeeld versterken door het maken van een stalen of houten raamwerk om het dak te omsluiten. Je kunt er ook voor kiezen om meer balken te plaatsen.

De constructeur zal de optie kiezen op basis van het soort dak, de omstandigheden rond de bouw en de bijbehorende kosten. Daarnaast wordt er ook voor een optie gekozen die het beste aan je wensen voldoet.

De kosten voor een dakconstructie plat dak tekening maken

De lengte van de dienst van een constructeur bepaalt hoeveel een constructieberekening uiteindelijk zal kosten. De richtlijn stelt dat een berekening meer geld kost naarmate de verbouwing ingewikkelder is.

Daardoor varieert de prijs van een constructieplan sterk bij iedere verbouwing.

Prijzen uit de praktijk

Om toch een indicatie van een prijs te geven zijn er wel een paar richtlijnen. Zo kost het maken van een constructietekening voor een dakterras ongeveer tussen de € 600 en € 1.000. Het maken van een tekening voor een dakopbouw kost gemiddeld tussen de € 720 en € 1.100.

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je ook een tekening nodig. De prijzen hiervoor beginnen bij € 300. Ga je een daktuin of groen dak plaatsen? Reken dan op een prijs van € 200 tot € 500 voor het maken van de tekening.

Het maken van een tekening voor het verplaatsen van de badkamer kost vanaf de € 300 en het laten maken van een tekening voor een jacuzzi of aquarium kost tussen de € 300 en € 600.

Tekening voor een overkapping met plat dak

Je kunt er ook voor kiezen om een tekening te laten maken voor een overkapping met een plat dak. Je kunt een plat dak plan maken om zowel het dak dat je voor ogen hebt te visualiseren als om te gebruiken als hulpmiddel bij de bouw ervan.

Iedere klusser zal een andere behoefte hebben bij het maken van een plat dak. Zo vindt de ene klusser het fijn om een gedetailleerde tekening te hebben van de dakconstructie van het platte dak, terwijl de ander enkel een schets nodig heeft om een overkapping met plat dak te kunnen maken.

Verschillende soorten bouwtekeningen

Een plat dak overkapping kan worden gebouwd met behulp van verschillende soorten bouwtekeningen. Vaak maak je een tekening van het zijaanzicht als een basisschets voor jou volstaat.

Op deze manier wordt het kiezen van de stijl van je overkapping eenvoudig.

Digitale tekening voor meer detail

Door de tekening digitaal te maken kun je dit soort bouwtekeningen ook professioneler maken en beter visualiseren. In dit geval kan er een mooie 3D bouwtekening worden gemaakt.

Dit vraagt echter om gespecialiseerde software en de vereiste ontwerp expertise.

Conclusie

Voordat je grote aanpassingen in of op het dak maakt is het belangrijk om een tekening te laten maken van de dakconstructie van het platte dak. Als je dat niet doet loop je het risico dat het dak verzakt of andere schade oploopt.

Laat het maken van de tekening over aan een expert zodat je veilig kunt verbouwen en kunt genieten van de nieuwe aanpassing aan het dak!

Nieuw dak: gratis offertes!

Wil je jouw dak verbouwen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dak experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes