Plat dak vervangen | Waar moet je rekening mee houden?

Op het moment dat een plat dak tekenen van slijtage vertoont of zelfs lekkages heeft is het tijd om het dakoppervlak te vervangen. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Plat dak vervangen

Soorten dakbedekking plat dak

Voor platte dakbedekking zijn er vier basissoorten materialen beschikbaar, namelijk bitumen, PVC, EPDM en een groendak. Welke de beste dakbedekking voor een plat dak is zal afhankelijk zijn van je budget.

Aan verschillende soorten dakbedekking zitten verschillende prijzen verbonden.

Wat kost dakbedekking?

Bitumen gaan ongeveer 20 tot 30 jaar mee en kost gemiddeld €25 tot €70 per vierkante meter. PVC gaat wat korter mee, zo’n 15 tot 30 jaar. De prijs voor PVC ligt hoger, namelijk €50 tot €80 per vierkante meter.

Dan heb je ook nog EPDM-dakbedekking dat 35 tot 50 jaar meegaat en €35 tot €85 per vierkante meter kost. Een groendak gaat 50 tot 100 jaar mee en kost €50 tot €200 per vierkante meter, afhankelijk van het soort groendak dat je kiest.

Bitumen dak vervangen

Bitumen is uiterst kosteneffectief en heeft weinig onderhoud nodig. Het hoeft alleen maar één keer per jaar ontmost te worden. SBS bitumen (met beschermende bovenlaag) en APP bitumen (zonder beschermende bovenlaag) zijn de twee beschikbare opties.

Bitumen wordt aangebracht met een gasbrander, waardoor het goed aan het dak hecht. Bitumen is verkrijgbaar in verschillende kleuren en kan worden afgewerkt met leislag.

PVC plat dak vernieuwen

PVC is een kunststof die waterdicht is en in allerlei tinten verkrijgbaar is. Omdat het een dun materiaal is kan lijm worden gebruikt om het aan te brengen. PVC is geschikt voor groene daken omdat het wortelbestendig is en kan worden aangevuld met een versterkingslaag van glasvezel.

Voor een maximaal resultaat moet PVC twee keer per jaar worden schoongemaakt. PVC in zijn witte kleur is zonwerend.

EPDM plat dak renovatie

EPDM is een flexibel en buitengewoon robuust synthetisch rubber materiaal. De stof heeft weinig onderhoud nodig en is uv-bestendig. Het biedt een goede bescherming tegen het weer en er kan een groendak aan worden toegevoegd. Een dakdekker gebruikt lijm om EPDM te bevestigen.

Je kunt besluiten een groendak met isolatie toe te voegen aan een dakconstructie van PVC of EPDM. Het dak wordt dan voorbereid op plantengroei of begroeiing.

Groendak

Het drainagesysteem van het groendak en de vegetatielagen maken een snelle afvoer van regenwater en een gezonde plantengroei mogelijk. Het grote voordeel van een groendak is dat het een goede bescherming biedt tegen het weer, voor akoestische isolatie zorgt en warmte goed binnen kan houden.

Door het vermogen om luchtvervuiling te verminderen zijn groene daken zowel duurzaam als milieuvriendelijk.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Aandachtspunten vervangen plat dak

Soms is het mogelijk om een plat dak te vervangen zonder het oude dak te hoeven verwijderen.

Op de lange termijn is het echter zinvoller om de oude dakbedekking toch volledig te laten verwijderen, het dak wordt zwaarder naarmate het meer lagen heeft.

Controleer de huidige dakbedekking

Dit is vooral het geval bij bitumen, omdat het sneller vervangen moet worden dan PVC of EPDM. Al die lagen worden uiteindelijk te zwaar voor de dakconstructie. Als je zelf niet zeker weet of de dakbedekking te zwaar wordt voor de dakconstructie kun je een dakdekker inschakelen.

Gemiddeld kost het ongeveer €30 meer per vierkante meter om de oude dakbedekking te verwijderen dan om de nieuwe dakbedekking gewoon op de bestaande dakbedekking te leggen. Bij een plat dak van 20 vierkante meter is het prijsverschil in dit geval ruwweg €700.

Wanneer moet een plat dak vervangen worden?

Het gemiddelde platte dak heeft een lange levensduur van 25 tot 40 jaar. En dak die voorzien is van een groendak kan zelfs langer dan 60 jaar meegaan voordat het dak vervangen hoeft te worden. Het is aan te raden om je dak door een dakdekker te laten inspecteren op schade en scheuren als het al een tijdje meegaat.

Je kunt op deze manier onaangename lekkages voorkomen, waardoor je dak uiteindelijk langer meegaat. Je dak is waarschijnlijk niet meer in goede staat en aan vervanging toe als je lekkages of schade ervaart.

Is er een vergunning nodig om een plat dak te vervangen?

Meestal kun je een plat dak vervangen zonder hier een vergunning voor nodig te hebben. Het is wel raadzaam om de gemeente te laten weten dat je het dak gaat vervangen als de dikte of kleur van je dak verandert. Dit omdat je de renovatie misschien ongedaan moet maken als de gemeente er later achter komt.

Het spreekt vanzelf dat er altijd een vergunning nodig is als je het dak van een gemeentelijk monument of beschermd dorps- of stadsgezicht wil vervangen.

kosten plat dak vervangen

Afwerking plat dak

Daarnaast is niet alleen het dak zelf belangrijk, maar ook het isoleren en de afwerking. Het dak kan afgewerkt worden door een boeiboord te plaatsen, hiervoor zijn specifiekeboeiboorden voor platte dakenbeschikbaar.

Onze laatste tip heeft te maken met het besparen op de kosten van een nieuw dak. Je kunt oud plat dak grind of losse materialen zelf alvast weghalen of wegwerken om te voorkomen dat je hier extra voor moet betalen wanneer je een nieuw plat dak aan laat leggen. Dit bespaart de dakbedekkingsdeskundige tijd, wat resulteert in lagere kosten.

Wat kost een plat dak vervangen en isoleren?

Een nieuw plat dak kost meestal tussen de 75 en 100 euro per vierkante meter om te vervangen, inclusief arbeidskosten en materialen.

Het kost nog eens €75 tot €120 per vierkante meter extra om het dak te laten isoleren. Door meteen voor goede isolatie te kiezen voorkom je dat je later het plat dak dubbel moet isoleren.

Wat kost een plat dak opnieuw bitumen?

Het opnieuw bitumen van een plat dak wordt over het algemeen per vierkante meter berekend. Je betaalt voor een nieuw bitumen plat dak een bedrag tussen de €25 tot €70 per m2.

Deze kosten zijn inclusief de aanschaf van het materiaal en de montage.

Wat kost dakbedekking per m2?

De prijzen van dakbedekking per vierkante meter verschillen behoorlijk per soort dakbedekking. Over het algemeen betaal je voor bitumen het minst en voor een groendak het meest.

Je kunt voor bitumen rekenen op gemiddelde bedragen van €25 tot €70 per m2, voor PVC €50 tot €80 per m2, voor EPDM €35 tot €85 per m2 en voor een groendak €50 tot €200 per m2.

Veelgestelde vragen

Wat kost het om een plat dak te vervangen?

+
Hoeveel het kost om een plat dak te vervangen is onder andere sterk afhankelijk van de gekozen dakbedekking en de afmetingen van het dak. De prijzen liggen tussen de €25 en €200.

Wat kost een plat dak per m2?

+
De kosten voor het vervangen van een plat dak verschillen per soort dakbedekking. Voor bitumen betaal je €25 tot €70 per m2, voor PVC €50 tot €80 per m2, voor EPDM €35 tot €85 per m2 en voor een groendak €50 tot €200 per m2.

Hoe vaak moet je een plat dak vervangen?

+
De levensduur van een plat dak verschilt per dakbedekking. Bitumen gaat zo’n 20 tot 30 jaar mee, PVC 15 tot 30 jaar, EPDM 35 tot 50 jaar en een groendak 50 tot 100 jaar.

Plat dak vervangen: gratis offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes