Gordingen | Een essentieel deel van een schuin dak

Bij het maken van een dak kun je voor verschillende kapconstructies kiezen. Een veel gebruikte constructie is een dak met gordingen. Lees hier wat gordingen eigenlijk zijn en welke functie een gording draagt.

Gording van een dakconstructie

De functie van een gording

Voor het bouwen van een hellend dak kunnen verschillende kapconstructies gemaakt worden. Doorgaans kan dit een gordingenkap, een scharnierkap of een stijlenkap zijn. Een gordingenkap wordt vanzelfsprekend met gordingen gemaakt, maar wat zijn gordingen precies en welke functie dragen ze voor het dak?

Essentieel in de dakconstructie

Een gording is een horizontale balk in een dakconstructie. Een gording is een houten balk die in de lengterichting van het huis wordt aangebracht. Ze vormen de steunbalken voor het dakbeschot en de dakbedekking van een hellend dak. Gordingen worden ook weleens liggers genoemd.

gording

De constructie van het dak

Voordat het dak gemaakt kan worden moet er worden berekend hoeveel en welke soort gording er nodig is. De ligger moet sterk genoeg zijn om beide het dakbeschot en de dakbedekking te kunnen dragen. Daarbij moet er bij een gording ook rekening gehouden worden met sneeuw, wind, belasting door personen of zonnepanelen en dergelijke.

Belasting van het dak

De architect of bouwmeester berekent hoeveel het dak moet kunnen dragen, bepaalt hoe ver de balken uit elkaar komen te liggen en hoeveel balken er nodig zijn. Ook bepaalt de architect welke soort ligger geschikt is.

Houten gordingen kopen

Houten gordingen komen in verschillende afmetingen en kunnen uit verschillende houtsoorten geproduceerd zijn. Welke houtsoort voor de gording je voorkeur heeft is afhankelijk van je eigen wensen.

gording

Bevestiging aan een draagmuur

Een gording wordt vastgemaakt aan de draagmuur. Door aan de muur bevestigd te worden is het zeker dat de balken stevig op hun plek liggen. Een gording mag nooit doorgetrokken worden naar de volgende woning. Wanneer dit gebeurt wordt geluid door de gording tussen de woningen overgedragen.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met dak experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dak offertes

Brandveiligheid

Ook kan dit een probleem zijn voor de brandveiligheid van de gording. Bij brand kan het vuur door de gording naar de andere woning kruipen en kan zich zo gemakkelijker verspreiden. In de nok loopt ook een horizontale balk. Deze hoogste gording is de nokgording.

gording

Wat is het verschil tussen spanten en gordingen?

Spanten en gordingen hebben een vergelijkbare taak binnen het dak. Beide helpen bij het dragen van het dakbeschot. Een gording loopt in de lengterichting terwijl spanten daar overheen in verticale richting liggen.

Een ziende kap

In sommige gevallen blijven de spanten en gordingen van een dak zichtbaar. Dit zie je vaak bij oude gebouwen. Dit wordt voornamelijk voor esthetische waarde gedaan. Kappen waarbij de gordingen en spanten zichtbaar blijven worden ook wel ziende kappen genoemd.

gording

Het materiaal: welk hout wordt er gebruikt?

Doorgaans is een gording een houten balk, maar in enkele gevallen kan een gording een metalen balk, zoals een stalen constructie, of een bewapend betonnen balk zijn. Normaal gesproken is een gording echter een horizontale houten balk. Vurenhouten gordingen worden zeer vaak gebruikt. Ook Douglas hout wordt vaak gebruikt voor een gording. Een gording kan echter ook prima uit andere houtsoorten bestaan.

Afmetingen: welke maat, dikte en afstand?

Zoals hierboven genoemd moet er per gebouw berekend worden wat voor gording er nodig is. Een gording kan verschillen in formaat, dikte, materiaal en ze verschillen in hoeveelheid en in onderlinge afstand van elkaar.

Hoewel dit per individueel gebouw berekend wordt zijn er wel standaard maten die als basis gelden voor de meeste daken. De berekening moet echter wel per gebouw gedaan worden om zeker te zijn dat de stevigheid van het dak voldoende is.

Veelgestelde vragen

Wat betekent gording?

+
Een gording is een horizontale balk in de dakconstructie en wordt ook wel een ligger genoemd. Het is een steunbalk voor het dakbeschot.

Wat is de functie van een gording?

+
De gording is een steunbalk voor het dakbeschot en de dakplaten. Het is een onmisbaar onderdeel van de constructie van het dak.

Hoe dik moet een gording zijn?

+
Per meter overspanning wordt in de praktijk een gording van minstens 5 cm dik aangehouden om een solide dakconstructie te bouwen.

Wat is een gording damwand?

+
Een gording wordt bovenop een damwand geplaatst om te voorkomen dat de damwand kan vervormen of omvallen.

Nieuw dak: gratis offertes!

Wil je jouw dak verbouwen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dak experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes