Asbest dakbeschot | Herkennen en verwijderen van asbest

asbest dakbeschot wordt verwijderdEr zijn in het verleden veel asbesthoudende materialen in het dak verwerkt. Wanneer je een asbest dakbeschot hebt, is de sanering hiervan erg belangrijk. Bekijk de asbest sanering






Asbest in het dakbeschot

Van ongeveer 1945 tot de jaren tachtig is er veel asbest gebruikt in de bouw, vooral in daken. Hierdoor is er nog regelmatig asbest te vinden in het dakbeschot van woningen. Hier kunnen asbesthoudende platen in gebruikt zijn.

Asbest in het dak verwijderen en vervangen of laten zitten?

Omdat de asbestvezels in gebonden toestand zijn verwerkt, hoef je deze niet direct te laten verwijderen. Je moet wel het asbest dakbeschot verwijderen wanneer er losse asbestvezels te zien zijn of wanneer het asbest dakbeschot begint te slijten. Wanneer je met asbesthoudende dakbedekking te maken hebt, is de soort asbest eigenlijk altijd hechtgebonden asbest. Hierbij is het asbest verwerkt in andere materialen.

Hoe weet je of er asbest in het dak aanwezig is?

Voordat je het dak gaat renoveren of slopen, wil je eerst weten of er asbesthoudende materialen aanwezig zijn. Je kunt het beste een gecertificeerd bedrijf een asbestinventarisatie uit laten voeren, want asbest is lastig te herkennen met het blote oog. Helemaal als het dakbeschot nog in goede staat is en je geen vezels kunt zien.

Hoe herken je asbest in het dakbeschot?

Asbest herkennen kan best lastig zijn door verschillende factoren. In bepaalde gevallen is het asbest verwerkt in ander materiaal, waardoor het niet zichtbaar is. Het dakbeschot en de dakplaten zijn vaak ook niet goed zichtbaar, waardoor het nog lastiger wordt. Hierdoor is een asbestinventarisatie vaak de beste manier om erachter te komen of er asbest bronnen aanwezig zijn.

Andere manieren om asbesthoudend materiaal te herkennen

Soms zijn er wel andere tekenen die erop wijzen dat er mogelijk asbesthoudend materiaal is gebruikt. Wanneer je huis of bedrijfspand voor 1994 is gebouwd, is er een goede kans dat je asbest in de woning of het bedrijfspand aantreft. Je kunt dit vaak zien in de bouwplannen van het gebouw. Wanneer je daar de code “ABC” vindt, is er asbestcement gebruikt.

Hoe ziet asbest in het dakbeschot eruit?

Een asbesthoudend dakbeschot kan in een witte, bruine, grijze of blauwe kleur zijn gemaakt. Deze kleuren asbest zijn het vaakst gebruikt. Maar het is erg makkelijk om de dakplaten over te verven en er zijn ook andere soorten asbest, waardoor dit niet altijd betrouwbaar is. Na verloop van tijd zal asbest wit uitslaan en een wit gespikkeld patroon op het dakbeschot geven. Ook dit is geen gegeven, maar het kan handig zijn om hierop te letten.

Asbest onder dakpannen

Wanneer je dakpannen op je dak hebt liggen, kan het zijn dat er asbesthoudend materiaal onder ligt. Bij dakpannen is het dakbeschot namelijk op de dakconstructie en onder de pannen geplaatst. Om te herkennen of er asbest aanwezig is, kun je dakpan optillen en het onderliggende dakbeschot bekijken. Als er aan de binnenzijde van het dak geen isolatie of gipsplaten zijn geplaatst, is het dakbeschot daar ook zichtbaar en kun je asbest ook op die manier herkennen.

asbest dakbeschot

Asbest platen in dakbeschot verwijderen

Na een asbestinventarisatie weet de specialist hoeveel materiaal verwijderd dient te worden, in welke risicoklasse de asbesthoudende materialen zitten en of er in de onderliggende ruimte ook nog asbest is. Al deze factoren zijn ook belangrijk om de kosten van asbest verwijderen te berekenen, want een snelle sanering zal natuurlijk minder kosten dan wanneer het hele asbest dakbeschot verwijderd moet worden.

Wat kost het verwijderen van asbest in het dakbeschot?

Wanneer asbest verwijderd moet worden van je dakbeschot zitten hier natuurlijk kosten aan verbonden. Hierbij moet je rekening houden met gemiddelde kosten van tussen de € 10 en € 30 per vierkante meter. Het is dus onder andere afhankelijk van de grootte van het dakoppervlak hoeveel je uiteindelijk moet betalen. Wat ook een rol speelt, is het soort asbest dat in het dak verwerkt zit en of er van tevoren wel of geen asbestinventarisatie uitgevoerd moet worden.

Asbestsanering dakplaten

Het saneren van asbest is eigenlijk gewoon het verwijderen van asbest. Omdat je bij asbesthoudend dakbeschot altijd het risico loopt dat er iets breekt, is het slim om dit uit te besteden aan de specialist. Dan zullen eerst de panlatten, tengels en de laag isolatiemateriaal worden verwijderd van het dakbeschot. Hierna wordt het asbest dakbeschot zelf verwijderd en de hele constructie wordt goed schoongemaakt.

Afmaken van de klus

Nadat de vakman klaar is met het verwijderen van asbest, wordt het dakbeschot opnieuw opgebouwd. De dakpannen worden gecontroleerd, de panlatten en dakplaten worden teruggelegd, zodat het dakbeschot weer stevig is. Nadat het dakbeschot af is gemaakt, zal het asbest worden afgevoerd volgens de geldende regels van de gemeente.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gaat het om een bedrijfsruimte?

2*. Waar zit het asbest?

3*. Omschrijving

4. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes