Asbest golfplaten | Herkennen, verwijderen en vervangen

Asbesthoudende golfplaten zijn een van de meest voorkomende soorten asbest die we nog hebben. De golfplaten van asbestcement zijn veel gebruikt op bijvoorbeeld een schuur, stallen of andere bijgebouwen.

asbesthoudende golfplaten

Wat zijn asbest golfplaten?

Golfplaten zijn een type dakbedekking met een kenmerkende golvende structuur. Deze structuur zorgt ervoor dat golfplaten sterker zijn dan andere soorten dakbedekking, terwijl ze relatief goedkoop blijven. Ze worden vaak van cement gemaakt. Om het cement beter bestand tegen slijtage en water te maken, en steviger in het algemeen, werden er vroeger asbestvezels aan toegevoegd.

Asbestcement

Golfplaten van voor 1994 zullen vaak van asbestcement zijn gemaakt. Dit materiaal bestaat voor gemiddeld 90% uit cement en 10% uit asbestvezels. Hierdoor valt het onder hechtgebonden asbest. De asbesthoudende platen zijn pas gevaarlijk wanneer deze in slechte staat zijn of erin gezaagd of gebroken wordt. Op deze momenten kunnen de vezels vrijkomen en gezondheidsrisico’s geven.

Goedkoop en stevig

Omdat deze platen makkelijk te maken zijn en veel kunnen hebben, wordt er nog steeds vaak gekozen voor een golfplaten dak. Op een schuur, bedrijfspand of garages wil je de zekerheid dat je dak tegen de buitenlucht en weersomstandigheden kan. Met een golfplaten dak weet je zeker dat het lang in goede staat zal blijven. Asbestcement is dan wel verboden, maar ook met andere materialen zijn golfplaten een goede keuze als dakbedekking.

Hoe kun je asbest golfplaten herkennen?

Asbest golfplaten herkennen is vaak niet zo moeilijk. Vaak is er codering of markering aanwezig waardoor je makkelijk kunt aflezen of je te maken hebt met asbesthoudende golfplaten of met asbestvrije golfplaten. Deze code is vaak op de voorlaatste of laatste golf van de plaat te vinden en zou goed zichtbaar moeten zijn. Zo kun je snel asbest herkennen wanneer je ermee te maken hebt.

Asbesthoudende golfplaten codering

Wanneer je de volgende codering op de golfplaat vindt, heb je te maken met asbesthoudende platen. In onderstaande gevallen wil je zo snel mogelijk de platen laten verwijderen en vervangen door asbestvrije golfplaten.

  • AT (Asbestos Technology)
  • NF (Non-Friable)
  • CAF (Compressed Asbestos Fibres)

Asbestvrije golfplaten codering

Wanneer je onderstaande codering op de golfplaten vindt, dan zijn de platen asbestvrij. Je hoeft dan verder niks te doen, aangezien je geen risico loopt met deze golfplaten. Wanneer deze in slechte staat zijn wil je waarschijnlijk alsnog het dak laten verwijderen, maar dit is geen verplichting. Er kunnen namelijk geen asbestvezels ontsnappen hieruit.

  • NT (New Technology)
  • AF (Asbestos Free/Asbest Frei)
  • AFM (Asbestos Free Material/Asbest Freies Material)
  • NA (Non Asbestos)
  • AP (Amiante Pas)
  • AV (Asbest Vrij)

Andere manieren van herkennen

Je kunt ook de bouwplannen of bouwtekeningen van het gebouw opvragen om te controleren of er asbest is gebruikt bij de productie. Bij asbest golfplaten zal er vaak de afkorting “ABC” staan, wat voor asbestcement staat.

Je kunt asbestdaken ook herkennen met de vlamtest. Wanneer je met een vlam over asbestvezels gaat en deze alleen maar gloeien, dan weet je zeker dat het asbest is. Om alle twijfel weg te halen, is een asbestinventarisatie toch de beste manier. Met een asbestinventarisatie kan een erkende asbestverwijderaar testen op asbestvezels, zodat je zekerheid hebt en een professionele mening over de vervolgstappen.

Hoe zien asbest golfplaten eruit?

Wanneer de golfplaat een honingraatstructuur heeft, of witte spikkels, kan dit ook op asbest wijzen. Ze zien er vaak verweerd en in slechte staat uit, door de hoge leeftijd. Dit is dus ook een manier om asbest in de platen te herkennen.

asbest platen

Asbest golfplaten verwijderen en vervangen

Omdat asbest golfplaten uit hechtgebonden asbest bestaan, in tegenstelling tot niet-hechtgebonden asbest, is het soms toegestaan om ze zelf te verwijderen. De vezels komen niet snel vrij in dit soort asbest, tenzij het materiaal beschadigd wordt door middel van boren, zagen of iets anders.

Hoeveel asbest golfplaten mag je zelf verwijderen?

Je mag zelf asbest golfplaten verwijderen wanneer het een oppervlakte van 35 m² of minder is, je de golfplaten in hun geheel kunt verwijderen en er geen asbesthoudende leien aanwezig zijn. Het is dus wel belangrijk dat je van tevoren zeker weet dat je aan deze voorwaarden voldoet.

Specialist inschakelen

Wanneer je dak niet aan deze voorwaarden voldoet, is het verboden om zelf te beginnen met de asbest golfplaten verwijderen. Ook als er andere asbesthoudende materialen gebruikt zijn, is het slim om een specialist in te schakelen. Deze kan meteen een asbestinventarisatie doen, zodat je weet waar al het asbest is. Ook kan deze het dakbeschot meteen bedekken met platen die asbestvrij zijn.

Gemeente inlichten

Wanneer je asbest golfplaten gaat verwijderen, in alle toepassingen en afmetingen, moet je altijd de gemeente inlichten. Doe je dit niet, dan kun je een hoge boete krijgen. Buiten deze verplichting is er ook kans dat je gemeente regelingen heeft voor de asbestverwijdering.

Afvoeren van oude asbest platen

Hoe je de asbest golfplaten moet afvoeren en naar welke plek je ze moet brengen, is afhankelijk van de regels in je gemeente. Mogelijk kun je de asbest golfplaten ergens gratis naar de milieustraat brengen, of is er juist een specifieke plaats waar de platen naartoe moeten worden gebracht.

Wat kost het verwijderen van asbest golfplaten van het dak?

De gemiddelde kosten voor het verwijderen van golfplaten met asbest erin, liggen tussen de € 750 en € 900. Hoeveel de klus uiteindelijk kost, is afhankelijk van het aantal vierkante meters van het dak en de platen.

Asbestverwijderingsbedrijf inschakelen: gratis offertes

Van plan om asbest te verwijderen? Vul ons formulier in en ervaren asbestverwijderingsbedrijven nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou asbest verwijder kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gaat het om een bedrijfsruimte?
2*. Waar zit het asbest?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes