Asbest herkennen | Waarop letten voor asbest te herkennen

Asbest herkennen kan erg lastig zijn, omdat het vaak in andere materialen zit verwerkt en de vezels erg klein zijn. Doordat asbest grote gezondheidsproblemen kan veroorzaken, is het belangrijk om asbest te verwijderen.

asbest vezel herkennen in golfplaat

Herkennen van asbest

Asbest bestaat uit microscopisch kleine vezels en is een verzamelnaam voor zes verschillende mineralen die gewoon in de natuur voorkomen. Vroeger werd asbest gebruikt als bouwmateriaal, omdat het sterk, isolerend en vooral goedkoop is. Nu dat we weten dat asbest gevaarlijk is voor de gezondheid, is het belangrijk om zoveel mogelijk asbesthoudend materiaal te verwijderen.

Simpele herkenning

In sommige gevallen is asbest herkennen makkelijk. Dit is vooral bij golfplaten het geval, omdat deze van codes zijn voorzien. Wanneer er asbest aanwezig is in de golfplaten, dan zijn er een van de volgende codes aanwezig: NF, AT of CAF. Ook hebben deze platen aan de onderkant vaak een honingraatstructuur of gewafelde textuur.

Niet altijd te zien

Dit is een goed voorbeeld van hechtgebonden asbest. Dit zijn asbesthoudende materialen, waar het asbest dus in vermengd zit. In niet-hechtgebonden asbest, ook wel losgebonden asbest genoemd, is het asbest in de pure vorm toegepast. Hierbij kun je mogelijk de vezelachtige structuur herkennen met het blote oog. Maar omdat asbest geen specifieke geur, kleur of uiterlijk heeft, is het met hechtgebonden asbest en losgebonden asbest altijd slim om het te laten onderzoeken.

Waar kan asbest gevonden worden

Omdat asbest vaak in andere materialen is gebruikt, het hechtgebonden asbest, is het herkennen nogal lastig. Je wilt zelf liever ook niet pas de asbest herkennen als je bezig bent met klussen, want dan kun je geen voorzorgsmaatregelen nemen. Dus waar kan overal asbest zitten? Bedenk dat asbest isolerend werkt, tegen hoge temperaturen kan en erg slijtvast is. Overal waar deze eigenschappen nuttig zijn, kan asbest verstopt zitten.

Dak

Vaak kan er asbest aanwezig zijn in je dak. Dit komt doordat asbest golfplaten lang zijn gebruikt als dakbedekking, en deze hebben een lange levensduur. Je kunt asbest onder andere vinden in asbestcement, gevelpaneel, asbesthoudende dakbeschot, asbesthoudende bitumineuze dakbedekking en asbesthoudende daklei. Ook bij asbesthoudende coating en asbesthoudende kit voor kozijnen en muren moet dit worden verwijderd.

Bij een schuurdak zijn er ook veel dingen om op te letten. Zo kun je hier asbestcement vlakke platen, asbesthoudende golfplaten, asbesthoudende bitumineuze dakbedekking, en asbesthoudende coating op stalen damwandprofielen vinden. Dit is ook waar je het vaakst asbest golfplaten zal vinden.

Gevel

De gevelbekleding moet lang meegaan en goed tegen weer en wind kunnen. Hierdoor werd er veel asbest gebruikt in dit deel van een gebouw. Denk hierbij aan asbesthoudende structuurverf, afdichting metselwerk, asbesthoudende lijmen, en bekleding van spouw, gevelpaneel en kozijnen. Ook hier kunnen de stalen damwandprofielen asbest bevatten in de coating.

Buitenkant huis

Het dak en de gevel zijn dan wel de plekken waar je het vaakst asbesthoudende materialen zal vinden, dit zijn niet de enige plekken. Denk bijvoorbeeld ook aan het balkon, waar je asbestcement vlakke paneel kan vinden. Of de dakgoot, waar je asbesthoudend cement afvoerpijp of de buis kunt vinden. Ook kan er in de schoorsteen asbestcement in de buis en kap zijn gebruikt.

Binnenkant woning

Aan de binnenkant kan ook veel asbesthoudend materiaal aanwezig zijn. In je vloer kan bijvoorbeeld asbesthoudende vinyltegels en asbesthoudende lijm gebruikt zijn. De vensterbank kan ook asbest hebben, bijvoorbeeld in asbesthoudend kunstmarmer of een aftimmering van asbesthoudend cement of asbesthoudend karton. In tussenwanden kan ook veel asbesthoudend cement worden gevonden.

Installaties

Veel installaties in huis hebben een isolerend materiaal nodig dat goed tegen hoge temperaturen kan. Hierdoor kun je bijvoorbeeld in de meterkast asbest vinden, in de aftimmering meterkast, bekleding deur en bovenlicht met asbesthoudend karton of asbesthoudend cement, en ook een afdekplaat asbestcement voor de kruipruimte luik. Denk ook aan de CV-ketels, met isolatie rond de afvoerbuis van asbesthoudend gips en een asbesthoudende plaat onder de CV. Denk niet dat alleen sterke materialen asbest bevatten, want ook asbesthoudend papier kan een risico zijn.

asbest verwijderen met veiligheidsmiddelen

Asbest laten verwijderen

Omdat asbestvezels erg schadelijk zijn en het lastig is om met het blote oog asbest te herkennen, is asbest verwijderen een goed idee. Uiteindelijk wordt het ook verplicht om asbest te verwijderen waarvan je weet dat het er is. Sinds 1993 is asbest verboden om te gebruiken, waardoor we langzaam naar een asbestvrij land zullen gaan.

Benieuwd naar de kosten van asbest verwijderen?
Wij brengen je in contact met ervaren asbestverwijderingsbedrijf uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en verwijderen de asbest, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk asbest verwijderen prijzen

Asbestvezels

Asbest gaat lang mee, maar zal toch niet eeuwig goed blijven. Wanneer het materiaal nog in goede staat verkeert, zullen de asbestvezels niet snel vrij raken. Maar wanneer het asbesthoudend materiaal gebroken is of niet-hechtgebonden asbest is, is het belangrijk dit zo snel mogelijk te laten verwijderen. Als het materiaal asbest bevat en de asbestvezels vrijgeeft, komt de gezondheid in gevaar.

Overal verstopt

Asbest herkennen is lastig, omdat er in zoveel plekken asbest verstopt kan zitten. Materialen als asbesthoudend cement en golfplaten zijn natuurlijk bekend, en hier zul je als eerste op letten. Maar wanneer zelfs oude huishoudelijke apparaten, asbesthoudend karton, vensterbank en zelfs asbesthoudende kit een risico zijn, is het te begrijpen dat je niet overal op kunt letten voor het asbest herkennen.

Specialisten inschakelen

Door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf in te schakelen, weet je precies welk materiaal asbesthoudend is in huis. Zo kun je gericht gaan verwijderen en loop je de minste kans om onverhoopt asbestvezels binnen te krijgen. Ook kun je zo advies krijgen over de staat van de asbest. Wanneer het te verweerd is, of op een onhandige plek zit, weet je meteen dat je specialisten in asbest verwijderen moet inschakelen.

Asbestverwijderingsbedrijf inschakelen: gratis offertes

Van plan om asbest te verwijderen? Vul ons formulier in en ervaren asbestverwijderingsbedrijven nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou asbest verwijder kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gaat het om een bedrijfsruimte?
2*. Waar zit het asbest?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes