Asbest laten verwijderen | Veiligheid staat voorop

Wanneer er asbest is gevonden in je woning of bedrijfspand, wil je dit het liefst zo snel mogelijk verwijderen. Maar wat komt er allemaal kijken bij het verwijderen van asbest?

asbest vezels voor verwijdering

Hoe werkt asbest verwijderen

Wanneer je vermoedt dat er asbest aanwezig is in je huis, kun je het beste een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen. Deze kan dan een asbestinventarisatie laten opstellen, om te kijken of er echt asbest zit. Wanneer uit deze asbestinventarisatie blijkt dat er inderdaad asbest aanwezig is, staat er in het asbest inventarisatierapport hoe het beste deze asbest verwijderd kan worden.

Asbest weg laten halen

Nadat bekend is om welke soort asbest het gaat, kunnen gecertificeerde asbestverwijderingsbedrijven echt aan de slag. Dit zijn risicovolle werkzaamheden, waardoor het milieu beschermen en de vakmannen beschermen allebei belangrijk is. Daarom wordt er bij het verwijderen van asbest altijd de veiligheid in acht gehouden door beschermende pakken en een goede verwijdering.

Asbest afval afvoeren

Nadat alle asbest verwijderd is, wordt het in een zak gestopt, die daarna in een container wordt gedaan. Zo kunnen de asbestvezels niet meer weg en weet je zeker dat het goed weggegooid kan worden. Nadat al het verwijderde asbest is weggebracht, wordt er nog een laatste inspectie gedaan om zeker te weten dat alles weg is. Hierna is de klus klaar en kun je verder met verbouwen!

Asbest in huis zelf verwijderen

In bepaalde gevallen mag je zelf asbest verwijderen en het asbest zelf afvoeren. Asbest laten zitten is geen goed idee, omdat er een te grote kans op breuk van de asbestvezels zijn. Het risico op emissie van de vezels en daarna blootstelling aan asbest zorgt ervoor dat het laten zitten van asbest niet de voorkeur heeft. Het is de bedoeling dat de eigenaar van het asbest zelf de sanering regelt, of dit nou particulier wordt gedaan of dat het door een specialist wordt gedaan.

Regels voor veilig asbestverwijdering

Er zijn flink wat regels waar je aan moet voldoen voor je asbest kunt gaan verwijderen. Asbest in een dak verwijderen mag je soms zelf doen, onder bepaalde voorwaarden. Als het bestaat uit asbestplaten, niet zijnde dakleien, mag je er zelf mee aan de slag. Is er ander asbestmateriaal of zijn er wel dakleien aanwezig? Dan is het een klus voor de gecertificeerde bedrijven. Ook als je niet zeker weet of er asbest aanwezig is na een visuele inspectie, is het beter om de professionals in te schakelen.

Regels rondom asbestsanering gebouwen

Wanneer je asbest gaat verwijderen, moet het gebouw een particuliere woonfunctie hebben. Ook bij een woning staand bijgebouw, zoals een tuinhuisje, mag je zelf verwijderen. Maar in het geval van asbest van bedrijfsgebouwen verwijderen, of bij gebruik voor bedrijfsmatige activiteiten, hebben een gecertificeerd bedrijf nodig voor de sanering en kunnen niet particulier worden gedaan. Ook hierbij telt dat een groot dak meestal moet worden uitbesteed en alleen golfplaten of andere platen mogen zelf worden verwijderd.

Melden van asbest saneren verplicht

Voordat je begint met het laten verwijderen van asbest, moet je eerst contact opnemen met de gemeente. Je moet van tevoren melden aan de gemeente dat je bezig gaat met de sanering. Buiten dat dit verplicht is, is het ook slim om je gemeente in te lichten. Soms zijn er namelijk bepaalde regelingen waardoor je goedkoper uit bent. Denk bijvoorbeeld aan subsidie of gratis storten van het afval.

Regelgeving beschermt ook werknemers bedrijf

Het verwijderen van asbest gebeurt bijna altijd door een gecertificeerd bedrijf. Door het grote risico op gezondheidsproblemen zijn er speciale regels opgesteld om de asbest die wordt verwijderd zo goed mogelijk in de gemeente op te ruimen en om de werknemers te beschermen. Hier wordt door de Nederlandse arbeidsinspectie en certificerende instelling goed op gelet, zodat er met de grootste zorg voor veiligheid kan worden gewerkt.

Zelf asbest verwijderen boete zonder melding

Wanneer je zelf asbest verwijdert wanneer dit niet mag, of vergeet om dit bij de gemeente te melden, loop je het risico een boete te moeten betalen. Je denkt misschien dat je een kans hebt op goedkoop asbest laten verwijderen, maar de boetes zijn niet mals. Als je vergeet om de sloop te melden, kan dit al een boete van €1.000 opleveren. Verdere overtredingen van de geldende asbestregels zullen nog hogere boetes geven. Het is goed om dit in het achterhoofd te houden wanneer je moet kiezen tussen zelf asbest verwijderen of het door een asbestinventarisatiebureau te laten doen.

Hoeveel kost asbest weg laten halen

De asbest laten verwijderen kosten liggen onder andere aan de hoeveelheid asbest, waar het asbest in zit en of je een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelt. Wanneer je een gecertificeerd bedrijf gebruikt, zul je gemiddeld €10 tot €30 per vierkante meter te verwijderen asbest betalen, inclusief afvoer. Dit wordt dan onder strikte voorwaarden gedaan, door specialisten die dagelijks risicovolle werkzaamheden met asbest uitvoeren, waardoor je zeker weet dat de asbestverwijdering uitstekend zal gaan.

Benieuwd naar de kosten van asbest verwijderen?
Wij brengen je in contact met ervaren asbestverwijderingsbedrijf uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en verwijderen de asbest, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk asbest verwijderen prijzen

Asbest laten verwijderen prijs

Er zijn verschillende factoren die de asbest laten verwijderen prijzen kunnen beïnvloeden.

  • Verwerkingsmethode
  • Bevestigingsmethode
  • Kosten asbestinventarisatie
  • Oppervlakte
  • Soort asbest
  • Hoeveel ruimtes het in voorkomt

Wanneer mag je zelf asbest verwijderen

In bepaalde gevallen mag je zelf de verwijdering doen, als het maar aan de voorwaarden voldoet die de gemeente en regering hiervoor stelt. Wanneer je een asbestdak hebt met asbesthoudende platen, mag je deze zelf verwijderen. Dit mag maximaal 35 vierkante meter van hechtgebonden geschroefde platen zijn. Dit zijn dus specifiek asbesthoudende platen waarin schroeven vastzitten waarmee de asbestplaten bevestigd zijn. Je mag hierin niet zagen of breken, zodat de asbest erin blijft.

Asbest laten verwijderen particulier

Wanneer je niet te maken hebt met een asbestdak, er kapotte asbestplaten zijn of deze beschadigd raken, dan moet je door een gecertificeerd bedrijf asbest laten verwijderen. Deze zullen altijd beginnen met een asbestinventarisatie, en als uit deze inventarisatie blijkt dat er meer asbest bestaat in je woning, zullen ze dit ook meteen verwijderen. Je hebt dan wel extra kosten voor het inhuren van specialisten, maar weet dan wel zeker dat het asbest op een veilige manier is verwijderd.

asbest wordt verwijderd van dak

Hoe herken je asbest?

Asbest bestaat uit hele kleine vezels. Wanneer deze asbestvezels vrijkomen, kun je ze makkelijk inademen. Dit heeft veel gezondheidsrisico’s, waaronder een risico op kanker. Hierdoor is asbest al in 1993 verboden, en na 2024 ben je verplicht om asbest te verwijderen dat nog in je woning aanwezig is. Er zijn een aantal soorten asbest. Het herkennen van asbest blijft een lastige klus waar je het beste een specialist voor kunt inzetten, omdat een visuele inspectie niet altijd genoeg is.

Hechtgebonden asbest

Bij deze type asbest zijn de asbestvezels hechtgebonden aan een ander materiaal. Omdat deze vezels hechtgebonden zijn, kunnen ze niet zo makkelijk loskomen. Dit is waar een asbestdak vaak van gemaakt is, aangezien golfplaten en andere asbestplaten van een combinatie van asbest en ander materiaal zijn gemaakt. Hechtgebonden asbest zelf verwijderen is vaak een van de weinige situaties waarbij je zelf asbest verwijderen en afvoeren mag.

Niet-hechtgebonden asbest

Wanneer asbestvezels hechtgebonden zijn, kunnen ze dus niet zo makkelijk loskomen. Maar bij niet-hechtgebonden asbest zijn de vezels niet gemengd met ander materiaal en kunnen ze er snel loslaten. Dit type asbest komt overal bij de verwijdering en is dus het meest gevaarlijk. Niet-hechtgebonden asbest moet je altijd door een gecertificeerd bedrijf laat verwijderen.

Hoe zien asbestvezels eruit

De vezels kunnen twee vormen hebben: rechte vezels en spiraalvormige vezels. De spiraalvormige, ook wel witte asbest genoemd, zijn het minst gevaarlijk. Ze zijn flexibeler en breken minder snel dan de rechte vezels. Meer dan 90% van alle gebruikte asbest zal de witte soort zijn. Rechte asbestvezels zijn het meest gevaarlijk omdat ze zo snel breken wanneer ze vrijkomen.

Herkennen waar asbest in zit

Asbest is vroeger veel gebruikt als materiaal in de bouw. Hierdoor zijn er dus ook veel plekken in je huis waar asbest in gebruikt zou kunnen zijn. De golfplaten op de schuur zijn het meest bekende voorbeeld, maar ook de dakgoten en schoorsteen kunnen asbest hebben. Ook de vensterbanken, bepaalde leidingen, plafondplaten en zelfs je stoppenkast kunnen asbest bevatten. Omdat het zo lastig door een visuele inspectie te herkennen is, loop je het risico om asbest te missen wanneer je zelf aan de slag gaat. Het beste is om een blauwdruk van je woning op te vragen en deze goed door te lopen.

Asbestverwijderingsbedrijf inschakelen: gratis offertes

Van plan om asbest te verwijderen? Vul ons formulier in en ervaren asbestverwijderingsbedrijven nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou asbest verwijder kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gaat het om een bedrijfsruimte?
2*. Waar zit het asbest?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes