Asbest verwijderen kosten | Prijs asbest in huis laten verwijderen

Asbest verwijderen is niet altijd nodig. Wat komt er kijken bij het verwijderen van dit schadelijke materiaal? Gelukkig kun je zelf al best wat verwijderen, maar dan moet het natuurlijk wel veilig gebeuren. Asbest is namelijk niet voor niets aangemerkt als onveilig.

Asbest verwijderen kosten

Asbest in een woning verwijderen kosten

Het verwijderen van asbest is afhankelijk van een aantal zaken. Met name de manier waarop het verwijderd zal worden is behoorlijk bepalend voor de kosten. Laat iemand langskomen om de kosten te bepalen.

Om je toch een kostenindicatie te geven moeten we je een ruime inschatting geven, wat asbest verwijderen kost inclusief btw verschilt namelijk per persoon.

Wat kost asbest saneren per m2

De kosten van asbest laten verwijderen liggen ruim genomen tussen de € 10 tot € 30 per m2 te verwijderen. Dit bedrag is afhankelijk van:

 • Verwerkingsmethode
 • Bevestigingsmethode
 • Kosten asbestinventarisatie (type 0 of niet?)
 • Oppervlakte
 • Soort asbest
 • Aantal ruimtes waar het voorkomt

AsbestKosten golfplatenKosten woning
t/m 15 m²€ 750€ 850
16 t/m 30 m²€ 825€ 1000
31 tm 45 m²€ 900€ 1300
Gemiddelde woning€ 800€ 1400

Laten verwijderen asbest

Wanneer je asbest in je woning hebt aangetroffen is het vaak verstandig om het te verwijderen of te laten verwijderen. Wat veel mensen niet weten is dat asbest lang niet altijd door een bedrijf verwijderd hoeft te worden. In sommige gevallen kun je dat prima zelf, zodra je het asbest hebt kunnen herkennen. Zorg er wel voor dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt.

Zelf verwijderen asbest

Voordat je zelf asbest gaat verwijderen is het goed om jezelf een aantal vragen te stellen. Je mag maar een maximale hoeveelheid asbest zelf verwijderen vanuit de overheid, mits dit op een veilige manier kan. Omdat de vezels van asbest niet met het blote oog zichtbaar zijn, kan het een duur grapje worden als je zelf aan de slag gaat terwijl dit geen goed idee is.

 • Moet ik groen licht vragen aan de gemeente voordat je asbest mag verwijderen?
 • Is het materiaal in goede staat?
 • Is er een inventarisatie voor meer informatie nodig?
 • Komen er asbestvezels vrij?
 • Moet het asbest direct worden verwijderd of kan dit later nog een keer?
Benieuwd naar de kosten van asbest verwijderen?
Wij brengen je in contact met ervaren asbestverwijderingsbedrijf uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en verwijderen de asbest, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk asbest verwijderen prijzen

Hoeveel vierkante meter asbest mag je zelf verwijderen

Als je toch zelf asbest gaat verwijderen zal je aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Zelf golfplaten van asbest verwijderen en afvoeren is toegestaan tot 35 vierkante meter. Dat kun je zien op de website van de Rijksoverheid. De asbest verwijderen kosten als particulier zijn minder, maar niet helemaal gratis. Je mag als consument daarnaast zelf een kleine afmeting materiaal met asbest op andere plaatsen verwijderen en afvoeren. Dat mag alleen als je het asbest kunt verwijderen zonder dat je het materiaal beschadigt. Neem dan bijvoorbeeld:

 • Asbesthoudende vloertegels of niet gelijmde vloerbekleding waarbij zeker geen asbestvezels vrijkomen
 • Geschroefde bouwmaterialen waarin de asbestvezels hechtgebonden zijn (geen dakleien)

Wat kost asbest verwijderen particulier

Wanneer je zelf de asbest mag en wilt verwijderen, zullen hier alsnog wat kosten aan verbonden zitten. Niet alleen moet je het materiaal om het asbest te verwijderen aanschaffen, vaak heb je ook de kosten van het storten naderhand. Omdat asbest vaak in een milieustraat moet worden gestort, zijn de kosten daarvan voor eigen rekening. De gemeente kan je vertellen waar het verwijderde asbest naartoe gebracht moet worden.

Asbestinventarisatie voor asbestsanering

Voordat asbest verwijderd wordt, moet een asbestinventarisatie gemaakt worden door een gespecialiseerd bedrijf. Of het moet worden verwijderd hangt af van de wijze waarop het gebonden is in het materiaal. Hechtgebonden materiaal kan meestal beter blijven zitten. Dit materiaal levert geen gevaar op mits het in goede staat verkeert en niet wordt bewerkt. Een asbestinventarisatie kost meestal €200 tot €500, maar daarna weet je ook precies waar het asbest zich bevindt en welke soort het is. Bij losgebonden asbest moet je sneller reageren.

Of er in het geval van losgebonden asbest (of: niet-hechtgebonden asbest) maatregelen nodig zijn, hangt af van het feit of het materiaal met asbest al dan niet is afgeschermd. Verder speelt het in de afweging een rol of het asbest zich op een plaats bevindt waar regelmatig mensen komen. Het vervangen van daken zal niet in elk geval nodig zijn.

asbest verwijderen met veiligheidsmiddelen

Gemeente bepaalt de stort locatie van asbest

In Nederland staat het de eigenaar van een gebouw vrij te beslissen over wel of niet verwijderen van asbesthoudend materiaal. Indien tot verwijdering van asbest wordt besloten, moet men zich houden aan de regels die door het Asbest-verwijderingsbesluit en de gemeentelijke bouwverordening zijn gesteld. Er gelden strenge voorschriften voor het verwijderen van asbest. In de meeste gevallen zal je voor het verwijderen groen licht van de gemeente moeten krijgen. Bijvoorbeeld wanneer er asbest in het dak zit. Er gelden strenge eisen voor asbest verwijderen in het dak. Een asbestdak kan tot flink wat ellende leiden. Ook al is het een op het oog onschuldig schuurtje met wat dakplaten waar maar een klein stukje asbest te verwijderen valt.

Boete niet correct asbest afvoeren

Het niet volgens de voorschriften verwijderen van het asbest is vaak een stuk gevaarlijker dan het gewoonweg laten zitten. Op het niet volgens de voorschriften verwijderen van asbest zoals hierboven genoemd staan dan ook hoge boetes. In Nederland dient alle asbestafval gestort te worden. Het wordt onder gevaarlijke afvalstoffen geschaard en mag alleen gestort worden op een gespecialiseerde stortplaats. Er zijn in Nederland maar enkele speciale stortplaatsen die gevaarlijk afval accepteren.

Sloopvergunning

Als je asbesthoudende materialen die aan een bouwwerk zijn bevestigd wilt verwijderen moet je altijd goedkeuring aan de gemeente vragen. De afmeting is hierbij niet van belang. De Rijksoverheid geeft aan dat verwijdering niet noodzakelijk is als er niets mee gebeurt en het niet snel vrij kan komen.

In actie komen is niet verplicht

Zo is het niet verplicht om je asbestdak weer asbestvrij te maken als je er niets mee doet en als er geen stukken afbreken. Als je een huis huurt, dan is de verhuurder verantwoordelijk voor asbestverwijdering. Als je dit door een bedrijf laat verwijderen hoef je het niet zelf te regelen. Zij zullen dit allemaal voor je overnemen zodat je er geen omkijken naar hebt.

Het verwijderen van asbest zal verplicht worden in veel gevallen. Er zijn uitzonderingen, maar in veel gevallen zal het verwijderen wel verplicht zijn.

Asbest verwijderen is een moeilijke klus

Het lijkt misschien wel heel makkelijk om het aantal vierkante meter maal een eenheidsprijs te berekenen, maar dat is in de praktijk niet zo. De kosten zijn afhankelijk van onder andere het aantal vierkante meters asbest en hoe makkelijk of moeilijk het asbest te verwijderen is. Elke situatie is weer anders, hoe groter de ruimte hoe meer asbest aanwezig kan zijn en de verschillende soorten asbestvezels maken elke klus uniek, met zijn eigen prijs.

Subsidie asbest

Voor een particulier is het helaas niet meer mogelijk om subsidie te krijgen om asbest te laten verwijderen. De asbest verwijderen totale kosten zijn tegenwoordig helemaal je eigen verantwoordelijkheid. Als ondernemer maak je in sommige gevallen nog wel aanspraak op subsidie. Er zijn namelijk enkele verschillende regelingen waar je jezelf als ondernemer op kunt beroepen: MIA en VAMIL.

Asbest in dak

Je kent waarschijnlijk wel de asbest golfplaten. Asbest in het dak kan beide als asbest dakbedekking of als asbest dakbeschot voorkomen. Ook in de dakgoten of regenpijpen kan asbest gebruikt zijn. De plek waar het asbest in is gebruikt heeft een effect op de prijzen en hoe ingrijpend de sanering zal zijn.

Golfplaten en dakplaten

De kosten van asbest saneren als het om golfplaten gaat, ligt het laagst. Bij de meeste delen van het dak die makkelijk er vanaf kunnen worden gehaald, zul je niet de hoofdprijs betalen. Het gaat dan vaak om hechtgebonden asbest, wat al goedkoper is bij asbestsanering, en omdat het materiaal makkelijk te verwijderen is, zal de klus snel gedaan zijn. Wel moet je er rekening mee houden dat je ook een nieuwe dakbedekking erop moet laten leggen. Dit zal het grootste deel van de uiteindelijke kosten zijn.

Kosten asbest dakbeschot verwijderen

Wanneer het asbest in het dakbeschot zit, zul je een stuk duurder uit zijn. Niet alleen kun je dit niet zelf verwijderen, ook is er een grote kans dat het hele dakbeschot moet worden vervangen. Op dat moment moet ook de dakbedekking eraf, eventuele dakisolatie moet worden verwijderd en kun je eigenlijk beter een heel nieuw dak laten plaatsen. Je bent dan wel van de asbest af en hebt een dak met een lange levensduur, maar dit is ook de duurste optie voor asbestsanering.

Asbestverwijderingsbedrijf inschakelen: gratis offertes

Van plan om asbest te verwijderen? Vul ons formulier in en ervaren asbestverwijderingsbedrijven nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou asbest verwijder kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gaat het om een bedrijfsruimte?
2*. Waar zit het asbest?
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes